5/recent-posts/slider1

Brotzeit - LeipähetkiMinun oli ihan pakko kirjoittaa tästä kun monissa teksteissäni sivutaan brotzeit ja osa lukijoista ei varmaankaan tiedä mitä se oikein tarkoittaa joten tässä nyt pientä selvennystä asiaan.Brotzeit - Zwischenmahlzeit

Vapaasti suomennettuna leipähetki eli välipala. Joka tarjoillaan aamupalan ja lounaan välissä tai päivä-, tai iltaruuan tilalla/välissä. Monissa paikoissa kuitenkin klo 9-15 välillä. Täällä monet perheet tarjoavat iltaisin vain Brotzeit eli ei ole lämmintä ruokaa ollenkaan.

Vaellusretkien kohokohta, joka nautitaan tietenkin ihanan maiseman kera. Useasti ollaan pakattu eväät mukaan mutta joskus nälkä(kiukku) yllättää ja vaellusmökeistä ollaan tilattu valmiina.


Leipähetki Süd Tirolissa.


Baijerissa on vuodesta 1999 ollut mahdollista ottaa myös oma Brotzeit Biergarteniin mukaan. Siis paikoissa joissa on itsepalvelu. Näin söpöt brotzeit pussukat voi ostaa Oberstdorfin lihakaupasta mukaan.
Siihen kuuluu mitä milloinkin mutta pääpiirteittäin näin:

Leipää
Juustoa
Retiisiä
Makkaraa
Suolakurkkua
Kirsikkatomaattia
Keitettyjä kananmunia

Variaatioita löytyy sen mukaan kuka sen tekee.

Tosiaan tarkoitus on että ne kaikki syödään erikseen eli suolakurkusta, makkarasta, kananmunasta haukataan palasia. Retiisit, tomaatit syödään kokonaisina. Leivän voit voidella voilla tai tuorejuustolla. Juusto on yleensä paloina ja siitäkin haukkaat vuorotellen palasia. Ellei se ole viipaloitu (niin kuin kuvassa alhaalla) niin se voi silloin laittaa leivän päälle (suomalaiseen tyyliin). Kaikki tosiaan tekevät tyylillään eli ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa.

Rakkaalla lapsella on myös monta nimeä alueen ja maan mukaan. Varsinkin rajat ovat häilyviä ja joillain alueilla puhutaan monella eri tavalla. Tsekkaa wikipediasta enemmän.


Baijerissa ja meillä Allgäussa: Brotzeit
Schwabenissa & Frankenissa: Vesper
Itävallassa: Jause tai Jasper
Süd Tirolissa: Marend
Sveitsissä ja Vorarlbergissä: Znüni

EDIT: Saksassa on käytössä myös nimitys Abendbrot, joka käsittää yleisesti iltaruuan. Ennen vanhaan ilmeisesti on ollut myös tarjolla vain leipää, nykyään voi siis olla myös lämmin ruoka.
Guten Appetit!!Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja