5/recent-posts/slider1

Korona-päivitys Baijerista - lokakuu 2020

Koronapäivitys Baijerista/Allgäusta. Ainakin yksi lukija on kiinnostunut mikä on tilanne tällä hetkellä Baijerissa/Allgäussa. Joten päätin tähän nyt kirjoittaa mikä on tilanne tällä hetkellä lokakuussa 2020. Tällä viikolla Angela Merkel ilmoitti uusista rajoituksista. Olin kirjoittanut tämän kirjoituksen jo aikaisemmin. Joten loppuun lisään mikä tilanne on nyt.

Aikaisemmat korona-postaukset:

Tilanne maaliskuussa 2020


Tilanne huhtikuussa 2020Ensinnäkin kesähän meni Saksassa suht normaalisti. Uusi normaali on se että nenä-suu-maskeja pitää käyttää, eikä loppua näy. Abstand eli etäisyys toisiin on pidettävä se 1,5-2 metriä. Rajat aukesivat muistaakseni kesäkuun puolen välin jälkeen ja uskaltauduin pari kertaa Sveitsin ja Itävallan puolelle ystäviä moikkaamaan.Maskit


Maskia on käytettävä julkisisissa kulkuvälineissä, kaupoissa, ravintoloissa, kahviloissa, apteekeissa jne. Joissain kaupungeissa on maskia käytettävä myös kaduilla kävellessä. Niistä paikoista on laitettu kunnolliset kyltit, joten niistä ei voi erehtyä.


Kaupat, myymälät


Kaupoissa ja liikkeissä on kaikissa myyjien suojana pleksit. Lattioissa on edelleen tarrat jotka kertovat oikean etäisyyden muihin. Mitään joukkohysteriaa en ole vielä nähnyt lue: vessapapereiden hamstrausta.


Kaupoissa suositellaan edelleenkin maksamaan kortilla. Tämä on täällä käteisen luvatussa maassa otettu ihmeen hyvin vastaan.


Ravintolat ja hotellit


Ravintolat ovat rajoitetusti auki, varsinkin niissä kaupungeissa jossa luvut ovat korkeimpia. Ravintoloiden ja yökerhojen, pubien aukioloaikoja on muutettu ne taitavat muuttua koko ajan joten niistä kannattaa ottaa selvää tai kyllä ne sitten ravintolassa ilmoittavat milloin he joutuvat sulkemaan tai lopettamaan alkoholin myynnin.


Tarjoilijoilla on maskit tai vastaavat kasvoilla koko ajan. Ravintolaan mennessä ja esim vessaan mennessä maski pitää pitää päällä. Paikallaan istuessa ja jutellessa saa olla ilman maskia.


Maanantaista 2.11.20 on ravintolat ja kahvilat pidettävä kiinni.


Rajat


Asumme aivan Itävallan rajalla ja rajat ovat toistaiseksi pysyneet auki. Poliisit tekevät pistoiskuja ja jonkinlainen todistus ilmeisesti pitäisi olla kun meinaa rajan ylittää. Tämä koskee nimenomaan työmatkan takia kulkevia ihmisiä heitä kutsutaan nimellä pendler.


Olen myös käsittänyt kun olet ollut alle 48 tuntia maassa tai toisessa osavaltiossa koronatestiä ei tarvita. Tai ainakin näin oli yhdessä vaiheessa. Koitin löytää asiasta tietoa mutta en ole ihan varma kuinka asia on tällä hetkellä. 


Saksan sisällä ja osavaltiosta toiseen on vielä mahdollista matkustaa. Toki voi käydä niin että kaupungit suljetaan ulkopuolisilta. Tällä hetkellä ei tosiaan tiedä mitä tulee tapahtumaan.


Me olemme jättäneet Suomikoululla käymisen Itävallan puolella ihan suosiolla. Harmittavasti ei olla saatu Saksan puolella vielä koulua käyntiin. Ja näillä näkymin huonolta näyttää tämän vuoden osalta.

Korona-liikennevalot


Baijerissa on käytössä liikennevalot jotka määräytyvät sen mukaan mikä on viimeisen 7 päivän aikana tartuntoja saaneiden määrä 100 000 asukasta kohden. Esim keltainen väri on silloin kun tartuntoja on 35-50, punainen väri silloin kun tartuntojen määrä on 50-100 ja tummanpunainen on silloin kun tartuntoja on yli 100. Näiden liikennevalojen mukaan toimitaan mikä on milloinkin voimassa milläkin alueella.


Esimerkiksi punainen, joka on meidän alueen tilanne tällä hetkellä. Tarkoittaa sitä että 5 henkilöä tai 2 perhettä saa tavata esimerkiksi kotona tai jossain muualla. Alkoholin myynti lopetetaan klo 22 niin ravintoloissa kuin huoltoasemilla.


Viime viikolla päiväkodista tuli ilmoitus: Maskia pidettävä kasvoilla myös ulkona ja että päiväkoti menee kiinni joka päivä jo klo 14. Ihan mukava uutinen näin työntekijälle jonka pitäisi olla töissä klo 15 asti. Nyt tässä mietitään että mitä tehdään. Ensi viikko menee vielä kun olen lomautettuna kotona. Mutta mitäs sitten? Alakerran mummi tulee varmaa apuun, ellei pomo keksi jotain. 


Viime viikolla kävin Augsburgissa joka on tällä hetkellä tummanpunainen. Se tarkoittaa kaiken yllä olevan lisäksi se että alkoholin myynti lopetetaan jo klo 21. Myös kaupunkien keskustassa on merkitty alue jolloin pitää maskia pitää kasvoilla. Varsinkin väkijoukossa liikkuessa maski on hyvä pitää kasvoilla koko ajan.

Saunamaailmat ja kylpylät


Kylpylät ja saunamaailmat ovat auki, he ovat kuitenkin rajanneet kuinka monta ihmistä kerrallaan saa kylpylässä olla. Saunoissa oli tarkat paikat missä istua. Väkeä oli myös vähän joten senkin osalta oli ihanan rauhallista.


Olen käynyt pari kertaa saunomassa ja uimassa ja on ollut ihan turvallinen olo. Hienosti oli merkitty missä saa käydä suihkussa ja missä kohtaa saa lauteilla istua. Tavallista saksalaista Aufgussia ei saa tehdä vaan saunamestari kaataa vain vettä kiukaalle. Kerrankin tavallinen saunakokemus meille suomalaisille.


Maanantaista 2.11.20 alkaen saunat, kylpylät ja liikuntapaikat pysyvät kiinni.
Nyt on vähän sellainen olo, että mitäs sitten tapahtuu. Merkel on ainakin puhunut että koittaa pitää päiväkodit ja koulut auki tapahtui mitä tapahtui. Mikä näin yhden lapsen perheenä olisi katastrofi jos päiväkoti menisi taasen kiinni. Nyt on ollut ihanan seesteistä.


Tilanne nyt: Koulut ja päiväkodit pysyvät auki. 


Marraskuusta alkaen saa tavata vain 2 perhettä ja maximissaan 10 henkilöä.


Parturi-Kampaamot saavat pitää ovet auki. 

Kosmetologit ja hierojat joutuvat pitämään ovet kiinni.Kannattaa tosiaan tarkistaa tiedot paikallisilta sivuilta. Laitan tähän Baijerin ministeriön sivuston josta tiedot nappasin. Tilanteet muuttuvat nopeasti, joten en myöskään sen tähden kirjoittanut kovin tarkkoja ohjeita. Ne voivat jo seuraavana päivän muuttua, suuntaan jos toiseen.Lähde: Bayerishes Staatsministerium für Gesundheit


Lomautukset


Minulla ja Jumilla jatkuu lomautukset. Itse olen töissä noin kolmen viikon jaksoissa ja sitten taas kolme viikkoa kotona. Jumilla on kolme päivää töitä ja kaksi päivää lomautusta. Palkka tuntuu älyttömän pieneltä ja tulevaisuus pelottaa. Koska työnantaja sanoo että nyt pitää irtisanoa. Sitä odotellessa. Meidän firman tulevaisuus näyttää huonolta.

P.s. Tilille oli muuten ilmestynyt ylimääräiset 300 € viime kevään ja kesän takia. Vähän niin kuin kotihoidon tuki, koska ei voinut viedä päiväkotiin. Kiitos Baijeri.


1 kommentti

  1. Kiitos koronapäivityksestä. Aika tiukalta tuntuu, ja tuo, että tilanne muuttuu jatkuvasti luo epävarmuutta. Onneksi kuitenkin olette vielä saaneet pitää työpaikkanne. Toivottavasti tilanne alkaisi hiukan helpottamaan ettei syntyisi ihan kamalaa konkurssiryöppyä.
    Kiitos tuosta linkistä. Sen kautta pystyy etsimään muidenkin osavaltioiden tilanteet. Hyvää syksyn jatkoa ja pysykää terveinä.
    Mari

    VastaaPoista