5/recent-posts/slider1

PassiasiaaUlkosuomalaiselle tämäkin asia on tehty vaikeaksi tai ainakin hankalaksi (kts.äänestäminen). Päätin koota tähän postaukseen mitä pitää/kannattaa tehdä missäkin tapauksessa.


Passi pitää uusia joka viides vuosi (jos sitä siis tarvitset). Itse käyn suunnilleen kerran vuodessa Suomessa ja hoidan samalla passin ja henkilökortin uusimisen.


Varaa aika netin kautta poliisiasemalle

 • Varaa aika sähköisesti poliisiasemalle heti loman alkuun.
 • Teetä kuvat paikan päällä. Tai pidä mukana koodi (saat sen valokuvaamosta, he lähettävät sen suoraan poliisille) sähköisestä kuvasta tai edit. oma ottama kuva. Huom! Kuva saa olla max. 6 kk vanha. Kts. tarkemmat ohjeet täältä.
 • Lupaavat laittaa tekstiviestin kun passi on valmis. Sanovat aina että ulkomaiset numerot eivät välttämättä toimi mutta aina on tekstiviestit tullut perille.
 • Passin toimitukseen sanotaan aina viikko tai kaksi mutta viimeiset pari kertaa se on tullut parissa päivässä.
 • Jos kävisi niin että passi ei tulisi valmiiksi ennen loman loppumista niin silloin voisin tehdä valtakirjan ja pyytää sitä henkilöä lähettämään sen minulle.
 • Paikanpäällä haettava passi maksaa 53e ja henkilökortti 58e.
Voit tehdä hakemuksen myös sähköisesti.

 • Tee hakemus sähköisesti, passi maksaa vähemmän. Mutta voit joutua kuitenkin käymään poliisiasemalla tunnistautumassa (joka toinen kerta edit. 6 vuotta voimassa). (biopassi). Tunnistautuminen tapahtuu suomalaisilla pankkitunnuksilla tai henkilökortin tunnuksien kautta.
 • Liitä valokuva (oma ottama kuva tai tunnus jonka sait valokuvaamosta, kts. tarkemmat ohjeet)
 • Suomeen lomalle mennessäsi voit hakea sen itse matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteestä. Tai valtakirjalla oleva henkilö voi hakea ja lähettää sen sinulle.
 • Sähköisesti haettu passi maksaa 49e ja henkilökortti 54e.Mitäs sitten kun huomaat että passi/henkilökortti on mennyt vanhaksi ja pitäisi matkustaa reilun viikon päästä?

 • Silloin ei auta muu kuin matkustaa lähimpään suurlähetystöön josta voit hakea ns. pikapassin (voimassa 5v.) valmistusaika on noin viikko. Hyvällä tuurilla saat sen parissa päivässä. Josta se pitää vielä hakea tai he postittavat jos on aikaa.
 • Halvaksi tämä pikapassi ei tule, maksaa n.160e (+matkat).
 • Normaalin passin toimitusaika on 2-3 viikkoa, todellisuudessa voi olla pienempi (mutta ikinä ei tiedä).
 • Suurlähetystöstä haettu henkilökortti maksaa 90e ja passi 140e + toimituskulutMitä sitten kun tajuat että passi on mennyt vanhaksi ja pitäisi matkustaa parin päivän päästä.

 • Edit: Ulkomailla asuessa on myös mahdollista hätäpikapassiin jonka saat heti mukaasi. Maksaa 160é.
 • Voit mennä kentälle ja toivoa parasta. Jotkut virkailijat katsovat läpi sormien jotkut eivät ehkä edes huomaa. Mutta jotkut voivat olla virkaintoisia eivätkä päästä matkalle ilman asiallista henkilökorttia.
 • Jos matkustat EU:n sisällä käsimatkatavaroilla ja teet itse check in:in niin kukaan ei välttämättä tarkista onko passi mukana vai ei. 
 • Pistokokeita voidaan kuitenkin tehdä, joten en suosittele kumpaakaan tapaa.


Joten paras vinkki on nyt se että tarkistat passin tai henkilökortin voimassaoloajan ja hoidat asian ajoissa kuntoon jotta pääset matkustamaan.

Euroopan sisällä matkustaessa (Schengen) käy myös henkilökortti joten minulla on molemmat voimassa hieman limittäin. Viime kesänä matkustin henkilökortilla Suomeen ja uusin passin Suomessa. Nyt ensi kesänä pitää uusia henkilökortti ja voin matkustaa taasen passilla.

Muista että vanha passi ja/tai henkilötodistus pitää olla mukana (jos mahdollista) uutta passia haettaessa.

Muista että väestörekisteritiedot pitää olla ajan tasalla maistraatissa. 

Suurlähetystöt Keski-Euroopassa josta saa haettua passin ja/tai henkilötodistuksen:

Sveitsi - Bern,  sivuilta löytyvät tarvittavat tiedot.
Itävalta - Wien, sivuilta löytyvät tarvittavat tiedot.
Saksa - Berliini ja Hampuri ja (kunniakonsuli),  sivuilta löytyvät tarvittavat tiedot.
Saksa - Frankfurt (kunniakonsuli ja käynti on sovittava sähköpostin väilityksellä ja maksettava etukäteen tilille), kts. sivuilta tarvittavat tiedot.
Ranska - Pariisi, sivuilta löytyvät tarvittavat tiedot.
Belgia - Bryssel, sivuilta löytyvät tarvittavat tiedot.


Katso lista kaikista suurlähetystöistä maanosittain.

Edit:Kuulemma olisi mahdollista matkustaa saksasta kotimaahan vanhentuneella passilla. Lentoyhtiöltä pitää kysyä toki kysyä, mutta en luottaisi tähän asiaan.


Olisi kiva kuulla kokemuksia ja kommentteja. Onko sinulta evätty pääsy lennolle jos passi on vanhentunut? Tai onko jotain muita hauskoja kommelluksia?


Muiden postauksia asiasta:

Viinilaakson viemää Paula kirjoitti: Vinkit Suomen passin uusimiseen netissä
H niin kuin Hausfrau Jenni kirjoitti: Lapsen passin uusiminen ulkomailla


Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

6 kommenttia

 1. Mulla on ens vuonna edessä toi uusiminen. Tarkistin kaiken mitä pitää tehdä kun kävin syksyllä Suomessa. Sen halusin lisätä tekstiisi että sen valokuvan voi ottaa myös itse! Se tsekataan sit vaan poliisiasemalla et on ok. Ja sormenjäljet oli voimassa muistaakseni 10 vuotta. Helpotti nämä tiedot ainakin mun uusimista täällä keskellä Afrikkaa missä lähin suurlähetystökin on naapurivaltiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla kiitos kommentista, tosiaan lisäsin sen oman valokuvan. Olin ajatellut jättää sen kokonaan pois mutta lisäsin sen siihen jos joku haluaa itse ottaa kuvan. Nuo biometriset tunnisteet on voimassa 6 vuotta, eli joka toinen vuosi joutuu käydä näyttäytymässä jossain päin maailmaa.

   Poista
 2. On muuten hyvä aihe! Tiedän useamman joka kentällä vasta huomasi, että passi olikin vanhentunut. Mutta mikä hassuinta, yksi tuttuni matkusti vanhentuneella passilla parikin kertaa ennen kuin se huomattiin.

  Minä mietin ihan samaa kuin Milla, että kuvan voi myös ottaa itse. Tai niin kuin minä tein, että menin passikuvaamoon, pyysin kuvan sähköisesti ja latasin sen sinne kuvapalvelimelle. Itselläni oli tämä homma edessä joku aika sitten, ja nyt uusi passi odottaa siellä äidin pöytälaatikossa minun seuraavaa Suomen matkaa. Jee! Täytyy mennä Suomeen tällä kertaa tällä USA:n passilla. Passi tulee muuten joko R-kioskille tai minun tuli S-markettiin, ei poliisiasemalle. Kirjoittelin tästä sähköisestä anomisesta omaan blogiini. http://www.paulagaston.com/gone-with-the-wine/my-top-10-cities-in-the-world

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula, lisäsin tuonne että sähköisen passin saa haettua vain matkahuollon tai alihankkijan toimipisteestä. Laitan sun linkin tuonne postaukseen. Kiitos.

   Poista
 3. Hyvä! Puskapuhelin on iät ja ajat toiminut parhaiten. On oudot ajat ja outoja kertomuksia saanut kuulla tai itsekin kokea. Periaatteessa on hyvä, että passi ja henkilökortti eivät vanhene yhtaikaa. Passinhausta riittäisi monta tuskan täyteistä kertomusta. Jokohan ne tiukat "Millivillet" ovat ruvenneet antamaan periksi kuvan suhteen? Viime vuonna minun paikallinen valokuvaajani hikoili kuvan kanssa minuuttikaupalla tuskanhikeä ja lupasi tehdä uuden, jos ei kelpaa.Berliinin suurlähetystön virkailija kehui, että ei ikinä aikaisemmin ole ollut niin millilleen jämptiä kuvaa.:=D Edellisellä kerralla virkailija lähetti minut Foto Huberille Budapester-Straßelle uuteen kuvaan. Pyysin lähetystövirkailijalta mukaan kopioidut ohjeet, mutta valokuvaaja osasi työnsä ilman niitä.Kun ihmettelin hänen tietojaan, niin selitti, että on helppo tietää, kun vain Suomella on eri vaatimukset kuin maailman muilla mailla. Berliinissä asuu näköjään paljon suomalaisia, ja tämä on vihjeeksi kaikille muillekin.
  Vammalassa on kaikkein helpointa asioida ilman ajanvarausta. Menet torin toisella puolella valokuvaamoon, ja kuva on poliisilaitoksella nopeammin kuin ehdit kävellä torin poikki sinne. Uusi passikin saattaa olla nopeammin Saksassa kotiosoitteessa kuin itse olet kotiin ehtinyt. Berliinistäkin valmis passi on tullut nopeasti kotiosoitteeseeni. Kiva, että nyt saa henkilökortinkin Berliinistä ja oletan, että se lähetetään kotiosoitteeseen Saksassa. Minulla ei ole Suomessa ketään,eikä syytä käydä joka vuosikaan , mutta Berliinissä on sohvapaikka vapaana. Mannheimista ehtisi kylläkin ajaa 600 km:n matkan yöjunalla lepovaunussa aamuksi Berliiniin ja palaamaan samana iltana yötä myöten vielä kello viideksi vaikka töihin. Työpäivä siinä lähempänäkin tärvääntyisi. Bahncardilla on matka Berliiniin halvempaa kuin lentäen Helsinki-Vantaalle poliisiasemalle.Pikkulinnut ovat laulelleet, että Frankfurtin kunniakonsulaattiin saataisiin taas laitteet passinhakuun. Johan noita muutoksia on 18 vuoden aikana ollutkin ja puskapuhelimella tietoa tullut , mistä milloinkin rajan takaa sai passia anoa ja miten piti lirkutella virkailijoille, että lähettäisivät ulkomaille Saksaan kotiosoitteeseen. Joku on varmaan huomannut, että Frankfurtissa ei pelkästään raha liiku , vaan on myös suomalaisia ja jotkut ovat jopa töissä mm. Euroopan keskuspankissa. Vai olisikohan Suomi jo sen verran rikastunut, että raaskii uhrata verorahoja kolmansiin kalliisiin laitteisiin. Helppoa ei ole kellään Helsingin "Speckgürtelin"("läskivyö" = Umland, Vorortgürtel, Agglomerationsgürtel) ulkopuolella asuvalla!

  VastaaPoista
 4. Kuva täytyy tosiaan olla tarkasti mitattu. Että en tiedä onnistuisiko siinä itse sen ottamiseen ja lähettämiseen. Täytyy miettiä kun nyt olisi henkilökortin uusiminen, lupaan kertoa miten se onnistui vai onnistuiko ollenkaan. :) Frankfurt am Main olisi kuitenkin kivan matkan päästä meiltä ja hyvä syy mennä kyläilemään sinne. Kiitos Katriina kommentista.

  VastaaPoista