5/recent-posts/slider1

Luukku 6: Pyhä Nikolaus on joulupukin edeltäjä

Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopussa löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista, käy kurkkaamassa!


#ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018


Meille suomalaisille 6.12. on päivä jolloin Suomesta tuli itsenäinen maa. Tänä päivänä on myös nimipäivät nimille: Niko, Niklas, Niilo, Niki ja Nikolai. Nimien taustalta löytyy kuitenkin pyhä Nikolaus joka eli kauan kauan sitten.Sankt Nikolaus


Saksassa vietetään 6. Joulukuuta Nikolauksen päivää. Pyhä Nikolaus kuoli vuonna 343(?) juuri tänä kyseisenä päivänä jolloin Saksassa juhlitaan tätä hyväntekijää. Nikolaus oli kreikkalainen piispa joka antoi lahjoja salaisesti ja teki ihmetekoja. Kohteina oli varsinkin lapset, merenkulkijat, kauppiaat ja opiskelijat. 

Voisi sanoa että pyhä Nikolaus on joulupukin edeltäjä ja esikuva.

Tavaksi on muotoutunut niin että lapset jättävät saappikkaansa ulos edellisenä iltana jonne Nikolauspukki laittaa lahjat. Ennen vanhaan lasten piti putsata ja plankata kenkänsä näyttääkseen pukille että ovat ansainneet lahjan. Lahjaksi on näinä päivinä muotoutunut ihan vain suklaa. Jotkut vanhemmat tosin antavat lahjaksi jonkun hieman kalliimman (yhden) lahjan. 

43% saksalaisista sanookin täyttävänsä saappaan makeisilla/suklaalla, 44% makeisilla/suklaalla ja lahjoilla ja 10% pelkällä lahjalla. 99% saksalaista kertoo noudattavansa tätä perinnettä.

Nikolauspukki saapuu keskiyöllä aasilla tai hevosella ja jättää lapsille pienet lahjat saappaisiin. Se voi olla tosiaan suklaata, kolikoita, pieniä lahjoja tai vaikka mandariineja.

Entäs jos lapsi ei olekaan ollut kiltti? Silloin pukki jättää vitsan saappaaseen, tarkoittaen ”piiskaamista” ja sitä että lapsi ei olekaan ansainnut lahjaa. Tämä perinne riippuu siitä kuinka ankaria vanhemmat ovat lapsilleen. Nykypäivänä tuskin kukaan saa enää vitsaa? Tässä vahditaan ovatko lapset kiltisti?


Nikolauspukki vierailee joissain kodeissa, mutta yleensä kouluissa, päiväkodeissa ja urheiluseuran tapahtumissa. Nikolauspukilla onkin matkassaan ns. Alter ego Knecht Ruprecht joka vahtii vitsan kanssa ovatko lapset kiltisti. Noin 50% saksalaisista ei noudata tätä perinnettä. Minua hahmo muistuttaa Nuutti-pukkia, joka tulee aina Nuutin päivänä ja häätää joulun pois kodista. Nämä perinteet ovat taaskin kulkeutuneet hieman myöhässä Suomeen.


Knecht Ruprecht ja vitsa


Lapsia on peloteltu myös sillä että Nikolauspukki satuttaa lapsia kepillä, laittaa säkkiin ja vie mukanaan. Joten kilttinä kannattaa olla. Jotkut vanhemmat haluavatkin antaa lapselleen oppitunnin ja pukki saa leikisti ”lyödä” lasta kepillä.

Nikolauspukki on pukeutunut punaiseen takkiin, piispan hiippalakkiin, valkoiseen partaan, toisessa kädessä hänellä on kepukka ja toisella kädellä kantaa säkkiä selässä.

Meillä onkin tällä viikolla kahdet Nikolausjuhlat, päiväkodin Waldnikolaus eli tapahtuma ulkona ja sitten urheiluseuran järjestämä tapahtuma. Jälkimmäisessä eri urheiluryhmät esittävät vuorotellen jonkun esityksen pukeille. Lopuksi Nikolauspukki kehuu kaikki lapset ja lopulta he saavat yllätyspussin ja Nikolauspullan.Nikolaus-pulla
Täällä toivotetaankin tänään Frohe Nikolaus!Pulla ja poika

Joulukalenterin muut osallistujat, käy tsekkaamassa!

Luukku 12: Tahdon Asiat / USA
Olen kirjoittanut myös kirjoituksen, jossa kerron mistä löytyy raaka-aineet suomalaiseen joulupöytään Saksassa.

Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen


12 kommenttia

 1. Mietin aamulla hetken miksi lasten suklaakalentereissa oli kaksi luukkua kuudennelle päivälle kunnes muistin Nikolauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi luukkua? Onko tuo Jenkkilässä jotenkin normaalia? En ole aikaisemmin kuullutkaan.

   Poista
  2. Saksalainen joulukalenteri enkä ole koskaan ennen moiseen törmännyt.

   Poista
  3. Okei, täytyy kysyä siipalta mikä siinä on taustalla. No lapset varmasti kiittivät kuitenkin. :)

   Poista
 2. Kiva kuulla näitä historiikkejä ja iloista joulunodotusta sinnekin ! Terveiset Pariisista, =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kiva aina välillä tehdä. Toki vievät hieman enemmän aikaa mutta itsekin oppii paljon kaikenlaista. Kiitos ja terkut takaisin (mut ei samat) :)

   Poista
 3. "Lustig, lustig, trallalalla la, jetzt ist Nikolausabend da...", laulavat lapset, mutta Nikolaus piipahtaa joskus kilttien aikuistenkin luo ja tuo jotakin pientä ja kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Katriina, Nikolauspukki tuo mulle aina Amarylliksen, kun tietää etten syö suklaata (enää). On se kiva pukki. :)

   Poista
 4. Siellähän se sama hiippa hiihtää kuin Hollannin Sinterklaasilla. Ai juu, Knecht Ruprecht! Olen kuullut tuosta, mutta unohtanut. Varsinainen pahis. Näin se kuva täydentyy. Aikamoiset myytit ja saagat ovat elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikös ole sama hyyppä? :) Ensi vuonna lupaan kirjoittaa Krampuksista ja Klausentreibeneista. Ne vasta jänniä tyyppejä on. Harmittavasti olin/olen kipeänä enkä päässyt katselemaan niiden meininkejä, mutta ens vuonna sitten taas.

   Poista
 5. Kuullostaa mukavalta, etta pukki kehuu lapsia. Kepin ja porkkanan ohella kehuminen ja kannustaminen ovat tarkeita terveen itsetunnon kehittymisessa. Kehuja ei varmasti tule koskaan liikaa, joten koetetaan muistaa aina, kun aihetta on. Kiva kertomus, kiitos siita, ja mukavaa joulunaikaa.

  VastaaPoista
 6. Tosiaan sitä pitäisi muistaa perusarjessa enemmän. Mutta minkäs sille voi kun negativiset asiat tulee ensin mieleen. Kiitos, kivaa joulunodotusta myös sinne. :)

  VastaaPoista