5/recent-posts/slider1

Maultasche - Saksalaisten ravioli




Maultaschet ovat saksalaisten tarkemmin sanottuna Schwabenin alueen perinneruoka. Yllätys, yllätys tämäkin tehdään nudelteigista eli ns. pastataikinasta. Täytteenä on brät eli lihasosetta, sipulia ja kostutettua leipää. Kasvisversiossa täytteenä on juustoa ja pinaattia. Joillain perheillä on oma reseptinsä ja täytteinä voi olla mitä vain mm. kinkkua, pinaattia, jauhelihaa tai vaikka paistinjäännökset.





Maultaschet ovat kopio ravioleista tai tortellineista. Ne ovat kooltaan vain hieman isompia kuin italialaiset sukulaisensa.





Maultasche in der Brühe eli taskut kasvisliemessä joita tarjoillaan varsinkin Gründonnerstag eli kiirastorstaina. Karfreitag eli pitkäperjantaina voidaan tarjoilla maultascheja eri tavalla.








Nimi Maul tulee Luostari Maulbronnin mukaan. Ennen vanhaan paastonaikaan oli tapana syödä vain kasvisruokia, mutta näihin taskuihin saikin lihan hyvin piiloon. Jo vuonna 1794 oli eräässä respetikirjassa useampi maultasche resepti.

Vuodesta 2009 on nämä Schwabenin taskut on suojeltu Euroopan Unionin kautta. Niin kuin esimerkiksi Feta-juusto on sitä mikä on tehty Kreikassa.

Maultaschet voidaan tosiaan tarjoilla monella eri tavalla. Maultasche in der Brühe eli taskut kasvisliemessä. Niitä voidaan pilkkoa pienemmäksi kasvisliemen sekaan. Ne voidaan paistaa kirkastetussa voissa ja päälle ruskistetaan sipulia. Tai laittaa pinnalle juustoa ja ruskistaa pinta.



Tähän annokseen paistoin sipulin sijaan herkkusieniä, voin kertoa että toimii.



Allgäuer Maultaschen


Taikina:

400 g jauhoja
4 kpl kananmunia
suolaa
öljyä


Täyte:

6 kpl sipulia
1 kokonainen purjo
200 g pinaattia (käy myös pakaste)
1 kpl sämpylä edellispäivältä
60 ml lämmintä maitoa
80 g pekonia
1 rkl voita
150g lihasosetta, käy myös jauheliha
2 kpl munan valkuaista
2 l liha/kasvislientä, jos kypsennät kattilassa

Tee näin:


  1. Tee "pastataikina" ja anna sen levätä 20 minuuttia. 
  2. Valmista sillä aikaa täyte: Pilko sipuli pieneksi ja purjo ohuiksi viipaleiksi.
  3. Kiehauta pinaatti nopeasti suolavedessä. Paista pekoni ja jauheliha, jos käytät jauhelihaa. 
  4. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  5. Kauli taikina levyksi, leikkaa 8x12 cm paloiksi ja laita täytteet lusikan avulla. 
  6. Käytä munanvalkuaista sulkemaan taskujen reunat. 
  7. Taskut taitellaan kiinni tai käytä "raviolimuottia".


Maultaschet voit keittää kasvisliemessä n.10 minuuttia.

Paista pannulla reilussa rasvassa tai paista uunissa. Uunissa tehdyistä tulee rapsakampia, mutta paikalliset sanovat, että eivät ole silloin oikeita. 


P.S. Niin kuin näistä itse tehdyistä näkee, ei se ole niin justiinsa miltä ne näyttää pääasia on, että maistuu.





Joskus on kiva kun voi tehdä jotain valmista. Täällä valmiit ruuat eivät ole niin arkipäivää.


Oletko sinä maistanut tai tehnyt itse näitä Schwabenin herkkuja?




Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

2 kommenttia

  1. Hyviä ovat. Olen syönyt ravintoloissa,mtta en itse tehnyt kotona. Pitäisi varmaan opetella.Toisaalta on ilo istua silloin tällöin valmiiseen pöytään, kun ystävällinen tarjoilija palvelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikolla lupasi anoppi taas tehdä. Kiitos kommentista Katriina. :)

      Poista