5/recent-posts/slider1

Saksa vs. Suomi: PäivähoitoHuomasin, etten ole tästä aiheesta kirjoittanutkaan pidempää selvitystä. Joten tässä tulee minun ja Pimin kokemukset puolentoista vuoden kokemuksella. Havaintoja saksalaisesta päivähoidosta omien kokemuksien perusteella.

Lue lisää: Ilmoittautuminen päiväkotiin


Tosiaan Pimin eingewöhnung eli tutustumisjakso kesti oikeastaan koko syksyn vuonna 2018. Sellainen 12 viikkoa siinä varmasti meni, kun Pimi ei enää itkien jäänyt päiväkotiin. Täytyy sanoa, että syksy oli henkisesti rankka meille molemmille.

Lue lisää: Päiväkodin aloitus ei ole todellakaan helppoaHoitoaika


Alkuun Pimi oli päiväkodissa klo 8-12, kunnes sitten keväällä 2019 piti alkaa pidentää aikaa klo 13 asti. Työasioiden selvittyä aikaa pidennetttin ensin klo 14.30 asti ja sitten klo 15. Koska tajusin etten kerkeä välttämättä olla päiväkodissa tasan klo 14.30.

Joten Pimi on nyt ma-pe klo 8-15 päiväkodissa. Perjantaisin päiväkoti on auki vain klo 13.15 asti eikä siellä ole silloin edes ruokatarjoilua. Joten on oikein mukava hakea nälkäinen poika päiväkodista.


Maksut

Päivähoitomaksut on ollut todella pienet. Alkuun kun Pimin tunnit olivat alle 20 h/vko, taidettiin maksaa 57.50€. Kun Pimi täytti kolme vuotta niin silloin oli hetken aikaa täysin ilmainen päivähoito. Se kuitenkin muuttui jo puolen vuoden kuluttua. Joten nyt vuoden alusta olemme maksaneet päivähoidosta 20€/kk, koska kunta tai joku muut taho tukee 100€/kk päivähoitoa. 

Tähän maksuun ei kuitenkaan kuulu leivontamaksut 10€. Ne maksetaan käteisellä päiväkotiin suoraan. 


Ruokailu

Ruokailu pitää myös maksaa erikseen. Päiväkodissa ei ole ruokatarjoilua vaan päiväkotilasten pitää mennä koulun tiloihin syömään. Ruoka sinne tilataan paikalliselta lihakauppiaalta. Ruoka maksaa 3,90€/lapsi, mikä on minun ja monen muunkin mielestä järkyttävän kallis siihen nähden mitä sillä saa. Makaronia ja tomaattikastiketta tms.

Alle kolme vuotiaille piti viedä oma ruoka, jonka henkilökunta sitten lämmitti mikrossa. Tätä mekin tehtiin vielä tammikuussa, mutta heillä alkoi olla kova työ saada lapsille ruoka lämmitettyä ja jääkaappi oli pullollaan ruokakippoja.

Nyt on ollut ihan kiva, ettei iltaisin tarvitse pähkäillä mitä Pimille evääksi päiväkotiin.

Tai no niinä viikkoina kun lihakauppa on kiinni, pitää viedä Brotzeit eli jotain leipää tms. Itse olenkin tehnyt niinä viikkoina sormiruokailijan muffinsseja tms. Voipi olla että kesällä teen myös enemmän niitä eväitä, tai sitten en.

Päivähoitoon olen ollut ihan tyytyväinen. Hoitajat ovat mukavia ja heidän kanssaan voi jutella asioista. Tai no muutamista asioista en ole kuitenkaan jutellut vaikka se on minua harmittanut. On vaan pakko niellä omat mieltymykset. 


Saksa vs Suomi: Päivähoito


Jos lapsella käy isompi vahinko housuun. Niin niitä kalsareita tai housuja ei puhdisteta, ne sullotaan vaan pussiin. Joten oli kiva yllätys, kun ensi kertaa sain tällaisen paketin. Kävi vielä niin, että heitin pussin autoon ja mentiin vielä kavereiden luo leikkimään. Siellä se pussi muhi monta tuntia auringossa. Joten olin aivan järkyttynyt kun avasin pussin, se oli täynnä kakkaa ja haisi järkyttävän pahalle.

Minä järkyttyneenä otin yhteyttä ystäviini Suomeen, joista monet työskentelevät päiväkodissa. He olivat myös yhtä järkyttyneitä tästä asiasta.

Juttelin myös yhden päiväkotikaverin äidin kanssa ja hän sanoi, että se on ihan normaalia. Olin että voi jee, onneksi tämä on nyt vain kerran tapahtunut.

Kalsarit saikin heittää suoraan roskiin, koska ei niitä olisi enää saanut puhtaaksi. Sattui vielä olemaan vaaleat tai valkoiset kalsarit.

Kuulin myöhemmin, että laki ei velvoita lastenhoitajia pesemään niitä tai edes ottamaan sitä kakkapökälettä pois housuista. Valitettavasti meillä on monet bokserit mennyt pilalle, koska takapuolta ei ole pyyhitty kunnolla. Joten en voi tästäkään asiasta sanoa, koska ei heidän ole pakko sitä tehdä.

Välillä tuntuu, että maalaisjärki puuttuu meidän päiväkodin hoitajilta.


Case: Kurahousut

Josta tullaaankin toiseen aiheeseen. Meinaan kurahousut ja niiden pukeminen. Jos he sattuvat menemään sateella tai ns. huonolla säällä ulos niin ei ne hoitajat taida katsoa ollenkaan mitä tai miten lapsilla on päällä. 

Meinaan varsinkin talvisin olisi hyvä että ne kumirenksut haalareissa tai kurahousuissa olisi laitettu sen kengän alle. Eikä niin että lahkeet nousee ylös polviin saakka. Niitä ei tainnut kukaan hoitajista laittaa, onneksi nykyään Pimi osaa laittaa ne itse päälle.

Kerran kävi niin oisko ollut viime syksynä kun oli kylmä ja hieman vetinen ilma niin hakiessani Pimiä ihmettelin miksi Pimillä ei ollut kurahousuja tms päällä. Hän juoksenteli siellä vain verkkahousut jalassa. Muilla lapsilla oli kurahousut tai vastaavat päällä. 

Pimiltä kysyin asiaa niin hän sanoi ettei kukaan ollut hänelle sanonut että pitää laittaa kurahousut jalkaan. Että näin, ei ne aikuiset taida katsoa ollenkaan mitä niillä lapsilla on päällä.


Keskustelut

Yksi asia ihmetetty viime syksynä kun Pimi aloitti päiväkodissa. Meillä ei ollut mitään alkukeskustelua hoitajien kanssa. Edellisessä ryhmässä oli alku,- väli- ja loppukeskustelu.

Helmikuun alussa huomasin että ilmoitustauluun oli laitettu aikoja milloin voisi varata ajan keskusteluun. Pieni hiki alkoi nousta kasvoille kun huomasin, että kaikki ajat olivat aamupäivällä. Kuka työssäkäyvä pystyy jäädä keskustelemaan klo 10?

Kerroin etten pysty tulemaan klo 10 keskusteluun. Pimin omahoitaja sanoi, että ei hätää hän katsoo iltapäivä ajan minulle. He olivat laittaneet aamupäiväajat, koska ne he pystyvät työajalla tekemään. Nyt hoitaja joutuu tulemaan ekstra minua varten iltapäivällä klo 14.30. Aikakin saatiin vihdoin sovittua tämän kuun loppuun. Kuukautta myöhemmin kuin muut. Aika peruuntui nyt, koska koronan takia on päiväkodit kiinni.


Ulkoilut

Joka päivä ei tosiaankaan käydä ulkoilemassa. Jos on "huono" ilma niin lapset pysyvät sisällä. Välillä ihmettelen miksi sitten on pitänyt viedä kurahousut ja kumisaappaat päiväkotiin jos niitä ei käytetä.Päivän kulku

Klo 07.00 päiväkoti aukeaa
Klo 09.00 pidetään aamunavaus
Klo 09.30 välipala ja vapaata leikkiä
Klo 11.00 mahdollisesti siirtyvät ulos leikkimään jos ei niin sisällä leikkimistä
Klo 12.30-13 siirtyvät syömään lounasta koulun tiloihin
Klo 13.15-14 lepoaika, silloin ei saa hakea lasta päiväkodista
Klo 14.00 mahdollisesti ulos leikkimään tai pysyvät sisällä
Klo 16.15 päiväkoti menee kiinni

Tässä nyt oli vain muutama havainto meidän kylän päivähoidosta. Tämä ei tosiaankaan kata koko Saksaa vaan kyseessä on meidän kylän päiväkodin toimintatavat. Ne voivat erota aikalailla muusta Saksasta.Millaisia kokemuksia sinulla on saksalaisesta päivähoidosta?


Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau


Ei kommentteja