5/recent-posts/slider1

Ulkosuomalaisnaisten tapaaminen
Ulkosuomalaisnaisten tapaaminen Frankfurtissa 7.3.2020 Ökohausin Ka Eins -tilassa. Ökohaus sijaitsee Frankfurt West asemalla, joten sinne oli helppo päästä kävellen, autolla, S-bahnalla, ratikalla tai bussilla.
Viikonloppuna oli ulkosuomalaisnaisten tapaaminen Frankfurtissa. Ulkosuomalaiset äidit Facebook-ryhmästä vuosi sitten lähteneestä heitosta: "Eikö tällaistä verkostoitumistapahtumaa ole olemassa?" Siitä heitosta lähti käyntiin jotain sellaista mitä me ulkosuomalaiset naiset olemme kaivanneet ja ilmeisesti tarvinneet.

Tapaaminen, seminaari ja verkostoitumistilaisuus järjestettiin nyt jo toista kertaa. 

Ensimmäinen kerta oli kesäkuussa 2019 Rotterdamissa. Osallistujia oli silloin 60 ulkosuomalaista naista kymmenestä eri maasta.

Frankfurtissa osallistujia oli jo melkein sata. Vain muutama jäi tulematta sairastumisen tai Corona-viruksen takia.Finnish Women Worldwide

Perustajajäseniin kuuluvat Niina Mäkinen, Irene Mäkelä-Brunnekreef, Maria Heiskanen-Shüttler ja Annika Bourgogne.


He sopivat käytännön asioista vain messenger-viestien ja skype-yhteyksien välityksellä. Mikä on tehnyt tehtävästä omalta osaltaan haasteellisen. Kaikki toimivat vapaaehtoisvoimin omien töiden, perheen ja arjen pyörityksen ohella.

Frankfurtin tapahtuman järjestelyissä toimivat Vellamo Vehkakoski, Inka Kuusela, Ode Kyytsönen, Päivi Borre, Sirkka Renger, Siina Karbin ja Eija Kärkäs.


Täytyy sanoa, että taustatiimi on tehnyt hirveän määrän työtä, jota me osallistujat ei nähty. Joten kiitos kuuluu myös kaikille niille jotka olivat jollain tavalla mukana järjestämässä tätä tapahtumaa.


Taustatiimi
Suomalainen nainen selviää mistä vainSaavuin Frankfurttiin jo perjantaina, kaupunkihan on tuttu minulle 11 vuoden takaa. Perjantai-iltana oli vapaaehtoinen illanistujainen ja siellä sai jo hieman esimakua mitä lauantain seminaaripäivä tuo tullessaan. Se meinaan minua aina ihmetyttää miten ulkosuomalaiset tavatessaan olevat kuin ”vanhimpia” ystäviä.

Iällä, sosiaalisella asemalla tai sillä missä maassa asuu ei näytä olevan mitään väliä. Jokaisen kanssa tuntee sellaista sielujen sympatiaa. Joidenkin kanssa enemmän ja joidenkin kanssa vähemmän, mutta jokaisen kanssa tulee juttuun todella hyvin.

Oli kiva kulkea ja lukea rinnassa olevista nimilapuista ketä olikaan paikalla. Monet tutut nimet Facebookista saivat ihan oikeat kasvot ja oli niin mukava vaihtaa kuulumisia.
Ulkosuomalaisuus, huumori, välittömyys, avoimuus...


Haluankin tässä kiittää kaikkia keiden kanssa juteltiin, KIITOS! Olette kaikki aivan ihania naisia. Jokainen jätti tapaamisen ja juttelemisen jälkeen hieman ajateltavaa. Sain uusia ideoita niin tähän blogiin kuin Sauna Maailmalla -blogiin.

Lue lisää: Sauna Maailmalla

Varsinkin se tuntui niin ihanalta kun monet sanoivat lukeneensa minun blogia tai blogeja. Suomalainen im Allgäu tai Sauna-Katin taisin kuulla moneen otteeseen. Se tuntui hyvältä tietää etten ole yksin tämän tai Sauna Maailmalla -blogin kanssa. 

Yksin kun puurtaa niin ei tule tajunneensa, että näitä tekstejä lukee ihan oikeasti joku. Ja se jos mikä tuntui todella hyvältä. On tärkeä tiedostaa, että ruudun toisella puollella on ihan oikea ihminen. Kiitos juuri sinulle.Finnish Women Worldwide Frankfurtissa 7.3.2020


Minä pääsinkin heti alkuun SISU-radion Suvin haastatteluun. Heti alkuun selvisikin, että olin ollut Frankfurt aikoinani Suvin häissä tarjoilemassa. Mikä hassu sattuma. Loput haastattelusta voitkin käydä kuuntelemassa netistä tulevana sunnuntaina.


SISU-radiota voi kuunnella joka sunnuntai klo 11-12 (Saksan aikaan).

Nettisivut: www.sisu-radio.de

Siellä on kuunneltavissa Ode Kyytsösen juontama tunnin ohjelma, jossa on haastateltavana Irene Mäkelä-Brunnekreef ja Kirsi Lipasti mutta vain lauantaihin asti.

Kuuntele: Radiox.de

Esiintyjät


Esiintyjälista oli vakuuttava, uskon että siinä oli jokaiselle jotakin. 

Maria Heiskanen-Schüttler kertoi alkuun Saksalaisesta työkulttuurista, koska olihan enemmistö osallistujista Saksasta. Aihe oli sen verran mielenkiintoinen, että se oli kiinnostava myös sellaiselle joka ei asu Saksassa.

Tanja Huutonen Suomen Berliinin Suurlähetystöstä kertoi omasta taipaleestaan toimittajaksi, juontajaksi, diabeteslapsen yksinhuoltajana ulkomailla ilman tukiverkostoa ja miten siitä selviää. Tämä esitys jäi mieleeni erityisesti, koska työn ja perheen yhdistäminen on mahdollista jos halua on.Asta Raami on intuitio tutkija ja hän puhui meille intuitiosta. Kuinka tärkeä asia on antaa intuitiolle tilaa, mutta niin ettei se valtaa sinun koko elämää. Joitain asioita pitää myös muistaa tehdä sen innostuksen vallassa ja aikana. Esimerkiksi käydä vessassa, syödä ja juoda. Pitää muistaa osata sulkea kanava. 

Tämä oli itselle herätyksen paikka esimerkiksi älä unohda lastasi tai miestäsi vaikka oletkin jostain asiasta innoissasi.Ulla Lenkkeri-Schütz oli Kolster IPR yrityksen edustajana ja kertoi patentti- ja mallisuoja-asioista. Tärkeitä asioita nämäkin jos sinulla on jokin keksintö tai mahdollinen tavaramerkki jonka haluat suojella.Kati Hognes on Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alueen puheenjohtaja ja Inka Kuusela Frankfurtin Suomikoulun puheenjohtaja ja hän haastatteli Katia.

Ulkosuomalaisparlamentti eli USP on yhteiskunnallinen toimija ja se on ulkosuomalaisten edunvalvoja ja se toimii yhdyssiteenä ja viestinvälittäjänä ulkosuomalaisten ja Suomen valtion välillä.

USP:n sihteeristö on Suomi-Seura ja se toimii Suomessa. Suomi-Seura on USP:n todella tärkeä taustatoimija. 

Joten näin ulkosuomalaisena kannattaisi kuulua Suomi-Seuraan, koska sitä kautta pyöritetään myös Suomikouluja ympäri maailmaa.

Vuosimaksu on muuten vain 35€.


Lue lisää: Suomi-Seura


Heli Suutari puhui meille uupumukesta ja burnoutista. Hänellä on omakohtaisia kokemuksia ja hän on kirjoittanut niistä kaksi kirjaa: Kaikki kääntyy hyväksi + työkirja. Hän muistutti, että pitäisi havaita ne oireet ajoissa ja tehdä asialle jotain. Koska jos näin ei tehdä burnout voi olla seuraava vaihe.

Heli esitteli meille myös muutamia erilaisia uupumuksen muotoja.


Workshop

Hanna Guyot piti workshopin ulkosuomalaisuuden eroista. Ensiksi käytiin läpi ulkomaille muuton myötä tulevia erilaisia vaiheita.

Hannan johdolla mietittiin mistä koostuu identiteetti, niihin oli monta erilaista kohtaa. Esimerkiksi työminä voi olla erilainen kuin kotiminä ja sekin voi muuttua päivittäin tai viikottain.


Heli Suutarin piti toisen Workshopin aiheena: Vaalin voimiani. Itse osallisuin Hannan workshopiin niin en tiedä mitä tässä konkreettisesti tehtiin.


Milla Holmberg kertoi Kansainvalistusseuran Perhe Maaailmalla- projektista. He suunnittelevat mahdollista resurssipankkia ulkosuomalaisille jotka asuva ulkomailla vain väliaikaisesti. 


Puheterapeutti Kirsi Lipasti kertoi meille mitä tehdä jos lapsen puhe viivästyy. Puheen kehityksestä ja miten lasta voi tukea monikielisessä ympäristössä.


Lopuksi meille esiintyi Tuija Komi, aivan mieletön nainen. Hän lauloi meille yhden Eino Leinon runon ja se kuulosti niin kauniilta. Toisena kappaleena hän esitti kappaleen nimeltä toiset meistaä, jonka hän sanoi olevan ulkosuomalaisille suunnattu ja niinhän se oli. 


Tuija KomiLopuksi päästiin Tuijan mukana laulamaan ja tanssimaan. Sekös jos mikä teki hyvää monen tunnin istumisen jälkeen.

Toiset meistä

Niin ovat toiset meistä
Laivoja, jotka löytävät väylänsä yksin
Niin ovat toiset meistä laivoja,
Jotka poijulta poijulle käy.

Ja niin ovat monet meistä lokkeja,
Jotka ei ole mitään ilman valkeaa laivaa
Sen turvaa, sen tahtoa
Varmuutta ylitse mainingin.


Niin luulin monta vuotta.
Yksin vain kuohuissani väyläni löytää voisin
Kaipasin silloin laivaa valkeaa
joka voi viedä aaltojen taa.

Säveltäjä: Rauno Lehtinen ja sanoittaja: Mikko Haljoki

Kappale löytyy Tuija Komin loppuunmyydyltä Rempallaan debyyttialbumilta.

Sitä voi käydä kuuntelemassa: Tuija Komi - Rempallaan

Nettisivuilta voit käydä katsomassa missä Tuija Komi esiintyy.


Naistenpäivä 8.3.2020

Sunnuntaina käytiin Marian kanssa hotellin aamupalalla ja kaksi tuntia meni niin hujauksessa. Se on aina niin jännä huomata että kuinka sitä juttua riittää 
ulkosuomalaisuudesta ja ehkä vähän bloggaamisesta.
Vellamo oli varannut meille Cafe Melange kahvilasta pöydän, sinnekin tapaamiseen saapui reilu kymmenen ulkosuomalaista naista. Juteltiin edellispäivän tapahtumasta ja mietittiin mahdollisia aiheita seuraavaa tapaamista varten. 


Pari tuntia meni siinäkin siivillä. Osa jäi vielä Vellamon vanha kaupunki kierrokselle, mikä olisi ollut varmasti mielenkiintoinen. Jouduin valitettavasti lähtemään juna-asemaa kohti. Päätin kävellä joen vartta pitkin vanhojen aikojen kunniaksi, mutta tuuli oli todella navakkaa ja hyvä että pipo pysyi päässä.

En voi muuta sanoa kuin että oli ihan mieletön viikonloppu. Toki lauantai-iltana alkoi olemaan jo turnausväsymystä. Suosittelen tapahtumaa varsinkin jos tapaaminen tulee johonkin edes suht lähelle. Itsekin matkustin paikalle 4,5 tuntia junalla.


Paikalla oli eri alojen edustajia ja mielettömiä asiantuntijoita. 

Kiitos vielä kerran kaikille järjestäjille, aivan mahtava tapahtuma. Kyllä suomalaisnaiset ovat aikaansaavaa väkeä.

Osallistujia Frankfurtin tapahtumassa oli suunnilleen sata.

Seminaari on mahdollista katsoa Epiqur-palvelun kautta. Se maksaa 19.95€ ja sitä voi katsoa niin usein kuin mahdollista.Uskon, että tämä Finnish Women Worldwide -yhdistys saa paljon aikaan, kunhan nyt ensin saadaan yhdistys perustettua. Yhdistys olisi tarkoitus perustaa ennen kesää, jos vain mahdollista.Finnish Women Worldwidella on myös Facebook sivut, jossa on jo yli 2000 tykkääjää. 

Facebook: Finnish Women Worldwide


Finnish Women Worldwide löytyy myös Intagramista nimellä: finnishwomenworldMeitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau4 kommenttia

 1. Heli Suutarin workshopissa keskusteltiin siitä, mille asioille voi tehdä jotain ja mille ei, ja kuka on se, joka hallitsee meidän elämäämme, tehtäväpapereineen päivineen. Eli kiinnostavaa oli alakerrassakin, vaikka aluksi olinkin kovin tulossa kuuntelemaan Hannan osuutta, mutta jänistin yleisöryntäyksen myötä. �� Kiva lukea näitä muiden kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna, mä mietin myös kumpaan menen. Kiitos kommentista.

   Poista
 2. Todella mielenkiintoinen postaus. Hienoa että laitoit linkkejä; juuri kuuntelin sisu-radion jutun lauantain tapahtumasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Leena.
   Suosittelen myös kuuntelemaan Tuija Komin kappaleita. ;)

   Poista