5/recent-posts/slider1

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Leberkäse, Fleischkäse, Fleischlaib tai Brühwurstsorte on Saksalainen, Itävaltalainen ja Sveitsiläinen 200 vuotta vanha perinneruoka. Tämä on toinen "paikallinen" herkku jonka esittelen, jota täällä asuvat vetelevät napaan miltei joka päivä. Ainakin allekirjoittaneen toinen puolisko söi tätä aikaisemmin joka päivä.

Leber = Maksa
Käse = Juusto

Noin vapaasti suomennettuna, mutta Baijerilaisessa versiossa ei ole kumpaakaan.
Sanat tulee vanhoista sanoista kuten Lab & Kasi tai Laib & KäsLaib tarkoittaa sanaa limppu.

Leberkäse paistetuilla kananmunilla, perunasalaatilla, salaatilla ja Brezelin kera.

Tarjoillaan perunasalaatin tai paistettujen perunoiden kanssa. Mutta halutessasi Ochsenaugenin eli paistetun kananmunan kanssa. Makean tai tavallisen sinapin kanssa, itse tykkään enempi suomalaisesta sinapista. Minun mielestä maistuu kaukaisesti HK:n siniseltä, sillä erotuksella ettei ole ollenkaan jauhoja. Baijerilaiseen Leberkäseniin tulee esim. naudanlihaa, rasvaista possunlihaa, pekonia, vettä, suolaa ja meiramia. Kutterissa jauhetaan sileäksi massaksi ja kaadetaan vuokaan ja paistetaan uunissa.


Leberkäse suomalaisen perunasalaatin ja sinapin kera, nam!


Leberkäse neljälle hengelle:

400 g Vähärasvaista naudanlihaa
400 g Rasvaista sianlihaa
200 g Pekonia
250 ml Vettä
1 tl Suolaa
1 tl Valkopippuria
1 kpl Sipuli
1 rkl Meiramia
Voita vuuan voiteluun.

Lihakaupasta tai ruokakaupasta voi ostaa valmiin seoksen nimeltään Brät tai Wurstteig valmiissa vuuassa ja sitten se paistetaan uunissa. Yhden kilon vuoka paistetaan 175 asteessa n. 1,5 tuntia ja vesiastia laitetaan pohjalle jotta tulee kosteutta.

Leberkäse ja vesihaude uunissa.


Leberkäseä maustetaan myös sipulilla, chilillä tai pizzamausteilla (emmental, pun & vihr paprika, suolakurkku, kinkku ja pizzamauste). Näin keväällä kausituotteina saatavana myös Bärlauchin eli Karhunlaukan kanssa. Henkilökohtainen suosikkini on Chilileberkäse, nams!
Lämpimiä Leberkäsesämpylöitä myydään lihatiskeillä, ruokakaupoissa, huoltoasemilla, grillikioskeilla (Imbiss) yleensä ottaen missä vaan.Olihan tämä vähän kuiva, kun välissä ei ollut mausteita.

Myydään myös kylmänä eli sämpylän välissä on muutama ohut viipale Leberkäseä ja pari suolakurkkuviipaletta.Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja