5/recent-posts/slider1

Saksa vs. Suomi: Posti

Posti kulkee - Kusti polkee

Näin tapahtuu täällä Saksan puolella, kuusi kertaa viikossa. Juup, luit oikein Saksassa jaetaan posti myös lauantaisin. Se on kyllä ihan huippu asia, varsinkin jos odottaa jotain pakettia tai kirjettä tulevaksi. Joskus tuntuu ettei asialla olisi niin kiire.

Itseasiassa paketteja, jaetaan jopa niin innokkaasti monen eri lähettifirman johdolla. DHL, HERMES, DPD, UPS, vielä on varmaan muutama jota en nyt muista. Parhaassa tapauksessa meidän pihassa on käynyt kolme eri toimittajaa päivän aikana, aikamoista sanoisinko. Eikö niitä olisi voinut hoitaa se yksi firma? No ilmeisesti ei.


Maalla asuessa on oikein mukavaa kun posti tulee suoraan kotiin. Kaupungeissa ja varsinkin kerrostalossa asuessa posti jaetaan vain alakertaan. Eli alaovella on nimiluukut joihin posti laitetaan. Paketin saapuessa hän soittaa kelloa ja jos et ole kotona hän saattaa jättää paketin naapurille (voit tästä palvelusta kieltäytyä ja sanoa naapurille ettet halua että hän ottaa postisi vastaan). Siinä tapauksessa hän ottaa paketin mukaansa ja sitten sinun pitää hakea se postista. Siitä hän jättää sinulle pienen lappusen, tai sit ei.


Meillä tosiaan naapurit ottavat paketin vastaan tai sitten postimies jättää paketin oven taakse. Se on toisaalta kiellettyä, koska jos joku varastaa pakettisi niin postimies on pulassa. Nykyään postimiehillä on sellaiset elektroniset kuittauslaitteet, siihen on niin vaikeaa kirjoittaa. Yleensä siihen tulee vain vedettyä hymynaamion näköinen puumerkki.


Meidän kylällä on ollut hassuja postimiehiä. Yksi postimies jäi pari vuotta sitten eläkkeelle ja hän oli/on varsinainen tapaus. Hän osasi pelata postien kanssa niin koska tiesi esimerkiksi etten enää asunut hotellilla ja toi postin tänne Jumille. Aikamoinen palvelu, muuten minun olisi pitänyt hakea posti sieltä. Sen tähden taisi muutama osoitteenmuutos jäädä tekemättä kun palvelu toimi ilman sitäkin. Joskus taisi postinjakokierros kestää turhan kauan kun hän jäi suusta kiinni tai koska kalja maistui kovin hyvältä.


Hänen isänsä oli myös postimies ja hän teki niin että astui ovesta sisään, tietenkin kysymättä lupaa. Noh, se on siihen aikaan ollut varsin normaalia, nykyään jos joku tekisi niin me mietittäisiin että hän on hullu eli balla balla


Minä taidan olla niitä ainoita jotka vielä lähettelee paketteja, kortteja ja joskus kirjeitä? Nykyään onneksi nuo kummilapset ovat kasvaneet niin etteivät enää kaipaile kummitädin lähettämiä paketteja. 

Niin mutta asiaan, olen omalta osaltani pitänyt Saksan sekä Suomen postia pystyssä. Osaan aika hyvin kikkailla miten paketin saa halvemmalla perille. Saksasta lähettäessä pikkuinen paketti maksaa 4-9 euroa, riippuen painosta ja koo'sta. 

Kummilapset ovatkin saaneet aikalailla litteitä paketteja, ne ovat olleet käteviä. Saksan sisällä pakettien lähetyshinnat ovat vielä vähemmän, alkaen 1,20 é, on warensendungia, büchersendung jne. Niissäkin saa olla tarkkana koon ja/tai painon mukaan.

Postikortteja ja kirjeitä lähettäessä kannattaa kiinnittää huomiota kirjeen/kortin kokoon. Meinaan pieni kortti/kirje maksaa enemmän kuin normaalin kokoinen (A6). A4-kokoinen kirje maksaa myös enemmän, ota näistä välillä selvää. Saksassa muutenkin suositaan sitä suorakaiteen muotoista kirjemuotoa, ikkunalla tai ilman. 
Viime vuosina kirjemaksut ovat nousseet joka vuosi. Nykyään Suomeen lähetettävä kirje/kortti maksaa 1.10€ ja Saksan sisällä lähetettävät kirjeet 0.80€ ja Postikortit 0.60€. Hinnannousut selittynee sillä kun yksi vuosi postintyöntekijät olivat lakossa, koska työntekijöillä oli epätasa-arvoiset palkat. Vaikka työ on joka puolella ihan samanlaista. Mielenkiinnolla odotan että koska poistuu lauantain postinjakopäivä?


Saas nähdä kuka saa seuraavaksi postia Saksanmaalta. 


Tykkäätkö sinä lähettää postia?Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

2 kommenttia

  1. Itsekin yllätyin juuri Saksaan muuttaneena, että lähetyksiä tuodaan myös lauantaisin. Eikös Suomessa juuri tehty siten, että Posti ei ainakaan tiistaisin kuljeta lähetyksiä? Toisaalta onhan täällä reippaasti enemmän populaa, jolle postia kuljettaa kuin Suomessa.

    VastaaPoista
  2. Niin se taitaa olla, että Suomessa postin toiminta vain loppuu pikkuhiljaa. Täällä tosiaan saattaa monta yritystä käydä oven takana samana päivänä. Kiitos kommentista.

    VastaaPoista