5/recent-posts/slider1

Korona-päivitys Baijerista

Pakollinen korona-päivitys Baijerista. Kuukausi on mennyt kotona, on ollut ihana rauhoittua ja tehdä niitä asioita mistä todella nauttii. Toistaiseksi on kaikki hyvin. 
Pieni kertaus on varmaan paikallaan.


Päiväkodit ja koulut menivät kiinni


Perjantaina 13.3.20 menin hakemaan Pimiä päiväkodista, henkilökunta odotti malttamattomana. Oveen oli tullut ilmoitus Päiväkoti menee kiinni alkaen 16.3.2020 ja on suljettuna 19.4.2020 asti.

Henkikökunta oli hieman epätietoisuuden vallassa. Mitä tapahtuu seuraavaksi, saavatko he palkkaa jne.

Koulujen kiinni laittaminen oli Saksassa aika iso asia. Saksassa on koulupakko, joten senkin tähden näitä asioita mietittiin varmaan pitkään ja hartaasti.

Työpaikat menivät poikkeustilaan

Jumille oli ilmoitettu sillä viikolla että heidän työryhmä jaetaan kahteen tiimiin ja he tekevät limittäin töitä. Toinen ryhmä seuraavalla viikolla maanantaista keskiviikkoon ja toinen ryhmä torstain, perjantain ja sitä seuraavan viikon maanantaista keskiviikkoon. Tällä haluttiin turvata se että jos joku porukasta sairastuu, silloin ei sairastu koko porukka ja työt pystytään takaamaan tällä tavalla.

Minä itse olin vielä maanantain 16.3. ja tiistain 17.3. töissä. Jumi oli kotona Pimin kanssa koska hänellä oli vapaata ma-ke. Tiistaina lähdin puolen päivän jälkeen töistä. 

Näinä kahtena päivänä töitä ei oikeastaan ollut. Kaikki itse otettavat ruoka oli otettu pois. Mihinkään ei saaneet asiakkaat itse koskea. Salaatteja meni todella naurettavan vähän. Syöjiä tuli ruokalaan vähemmän ja vähemmän. Tuoleja vähennettiin pöydistä, että olisi sitä väljyyyttä.


Tiistai-iltapäivällä pomo soitti minulle, Kati sinun ei tarvitse enää tulla töihin tällä viikolla. Keskiviikkona hän soitti, että voinko tulla allekirjoittamaan lomautuspaperit. Työnantaja hakee työntekijöilleen 100% lomautuksen 23.3.20 alkaen.

Keskiviikosta lähtien ruokalasta sai ruokaa vain mukaan. Kaikki oli pakattu valmiiksi rasioihin. Sämpyläautomaatteja ja juoma-automaatteja täytettiin kuitenkin normaalisti.


Pomo sanoi että nyt olisi hyvä ottaa lomapäiviä ja ylityötunteja, joten olinkin reilun viikon lomalla. Perjantaina 27.3. alkoi virallisesti lomautus. Minä saan siitä lähtien vain 67% ”palkan”, jos ei olisi lasta niin saisin vain 60% korvauksen.


Ulkonaliikkumisrajoitus Baijerissa

Alkuun tuntui, että Saksa ei toiminut millään tavalla koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Itävalta taisi jo keskiviikkona 11.3.20 ilmoittaa, että seuraavasta viikosta lähtien suljetaan koulut ja päiväkodit asteittain.

Torstaina 19.3.20 Söder ilmoitti, että pe-la välisenä yönä alkoi ulkonaliikkumisrajoitus Baijerissa. Se tarkoittaa sitä että pakolliset kauppa, apteekki, lääkärikäynnit saa tehdä. Ulkoilla saa yksin tai oman perheen kesken. Rautakaupat, ravintolat, kahvilat, vaateliikkeet yms. Menevät myös samalla kiinni. Ruokakaupat, huoltoasemat, leipomot, lihakaupat, postit ja apteekit saavat olla auki. Niissä ei saa olla kuitenkaan paria asiakasta enempää sisällä. 

Ruokakauppoihin tuli mielestäni hyvin nopealla tahdilla suojapleksit myyjien turvaksi sekä lattioihin turvaetäisyystarrat. 

Ruokakaupassa ollaan käyty suunnilleen kerran viikossa. Se on tuntunut aina niin jännältä nähdä muita ihmisiä. Kaupassa käydessä oli sellainen jännä tunnelma. Kaikki tekivät omia ostoksiaan hiljaa ja rauhallisesti. Mikä on täällä Saksassa erittäin epänormaalia, yleensä on kova porina ja ihmiset tulee lähelle. Ennen pääsiäisen alkua lukuun ottamatta kaupassa on ollut aina todella rauhallista.

Pastat, hiivat, wc-paperi ja talouspaperi hyllyt ovat huutaneet tyhjyyttään. Edelleenkin. Kaupat ovat rajoittaneet niiden ostoa yhteen tai kahteen pakettiin per henkilö.

Kaupoissa en ole nähnyt isoja porukoita vaan kaikki kaupassa käyneet ovat olleet yksin liikenteessä. Osalla on kumihanskat käsissä ja/tai suusuojus kasvoilla.

Kuitenkin vielä ensimmäisellä ulkonaliikkumisrajoitusviikolla näin täällä meillä päin useita porukoita jotka olivat vaeltamassa tai pyöräilemässä.

Me asumme parin kilometrin päässä Itävallan rajalta, meidän lähellä on ns. Epävirallinen tie Itävallan puolelle. Rajaa ei vartioida mitenkään ja sen olemme huomanneet, että monet ajavat sitä kautta Itävaltaan tai itävaltalaiset ajavat tänne Saksan puolelle.

Osa on varmasti ihan oikealla asialla, koska muutama lähellä oleva raja on suljettu kokonaan. Osan pitää ehkä käydä töissä tms. Mutta osasta en sitten tiedä miksi he täällä ajelevat.

Tästä syystä olen nähnyt poliisiautoja enemmän kuin koskaan meillä päin. Voisin väittää että he tarkistavat täällä meilläkin päin päivittäin tai ainakin useammin kuin yleensä.

Polisiihelikopterit tekevät myös tarkkailulentoja meidän yläpuolella. 

Lentokoneita ei lennä enää niin paljoa. 

Alpenstrasse on ihanan hiljainen. Ei enää kuulu moottoripyörien pärinää sunnuntai-iltapäivisin. Ihana, rauha. Jumi ja Anoppi olivat sitä mieltä, että olisipa aina näin.

Jumin työt

Jumi oli töissä edellisen kerran 7.4.20 sitten alkoi pääsiäisloma. Se tarkoitti sitä että koko iso tehdas pistettiin ns. Pakkolomalle kahdeksi viikoksi. Sen jälkeen alkaa Jumilla 50% lomautus, hän tekee töitä joka toinen viikko. 

Tämä oli tietenkin huono juttu meille, mutta parempi kuin se että hänkin olisi 100% lomautettu.

Koska meidän työpaikka on välillisesti tekemisissä lentokoneiden kanssa niin Jumi epäili että lomautukset saattavat jatkua hänen osaltaan vuoden loppuun saakka. Aikamoinen paukku.


Minun työt

Työpaikkaruokalan kohtalosta ei ole minulla vielä tietoa. Uskon, että ruokalan toiminta tulee olemaan aika pientä vielä pitkään. Toisaalta minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että olisin lomautettuna pidempään.


Päiväkodit ja koulut

Keskiviikkona 15.4.20 Angela Merkel kertoi tiedotustilaisuudessa, että päiväkodit ja koulut pidetään suljettuina 3.5.20 asti (Baijeri 10.5.20) ja niitä aletaan avaamaan asteittain 4.5.20 alkaen. Tarkoittaa sitä että isommat koululaiset palaavat ensin kouluihin ja suorittavat mm. Kirjoitukset.

Joten näyttää siltä, että Pimin pääsee päiväkotiin vasta kesäkuussa. Hän on jo muutamana päivänä ikävöinyt ihan tosissaan päiväkotiin. 

Pari kertaa ollaan otettu videoyhteys hänen parhaaseen kaveriinsa. En tiedä paransiko vai pahensiko se oloa? Ainakin Pimi on nauttinut tästä vanhempien kanssa olemisesta ihan älyttömästi.

Yksi ilta hän oli jopa kysynyt miksi hänellä ei ole sisarusta? Hän haluaisi kovasti sisaruksen. Snyyf. Ehkä hän haluaisi leikkiä mieluummin jonkun muun kuin äidin tai isän kanssa.


Jatkotoimenpiteet

Ulkonaliikkumisrajoitusta jatketaan 3.5.20 asti.

20.4. alkaen saavat pienet alle 800 neliömetrin kokoiset liikkeet avata. Tämä ei koske kuitenkaan ravintoloita, kahviloita, yökerhoja jne.

Suurtapahtumat on kielletty 31.8.2020 asti. Joten tänä kesänä ei saa järjestää mitään festareita, kesäjuhlia ei mitään.

Edelleenkään ei ole hengityssuojainpakkoa. He kuitenkin suosittelevat ”maskien” käyttöä julkisissa kulkuvälineissä ja ruokakaupoissa.

Joten meilläkin alkaa anopin kanssa projekti kasvomaskien ompelu. Koska ei niitä suojia mistään saa ostettua.
Mitä me ollaan tehty

Aika on mennyt ihan älyttömän nopeasti. Olen tehnyt blogihommia, urheillut, ollut Pimin kanssa, ollaan käyty kävelyllä lähimetsässä, katsonut Suomen telkkarista ohjelmia. Olen siivonnut paljon, kohta on joka nurkka pesty ja puunattu. 

Kunnes voi aloittaa taasen alusta. Vielä on muutama isompi projekti edessä kuten vaatekaappien tyhjennys ja karsiminen, kirpputori vaatteiden katsominen jne.

Naapureiden kanssa on ollut ihan mukava jutella monen metrin päästä, totta kai. On ollut kiva jutella ja nähdä muita ihmisiä. Meidän pihan ohi kävelee päivittäin monta ihmistä ja joskus vaihdetaan siinäkin muutama sananen.

Ystävien kanssa ollaan pidetty yllätyssynttäribileet houseparty app:in kautta. Oli aika mahtava nähdä ystäviä, vaikkakin ihan vain netin kautta.

Ollaan valvottu myöhään ja nukuttu pitkään. Tällä viikolla herättiin yksi aamu vasta klo 9.30. OMG.

Saunassa ollaan käyty kaksi kertaa viikossa. Sauna lepuuttaa hermoja, mutta ei todellakaan estä tai hidasta viruksen tarttumista.
Tulevaisuus huolettaa ja mietityttää, mutta parempi on ettei sitä mieti sen enempää. 


Toistaiseksi kaikki on siis hyvin.


Allgäu kuittaa.


Meitä voit seurata myös
Ei kommentteja