5/recent-posts/slider1

Saksa vs. Suomi: Ilotulitteet

Minulla on monena vuonna meinannut tippua silmät päästä kun olen nähnyt miten täällä käsitellään ilotulitteita. Ensinnäkin ei ole mitään lukollisia paloturvallisia kaappeja. Näköjään tuollainen vaahtosammutin ja vesiämpärit ajavat saman asian. 

Ihan oikeasti? Raketit ja muut paukut ovat heitettynä yhdessä kasassa. Kukaan ei vahdi kenelle niitä annetaan. Toki täälläkin on se sääntö ettei alaikäiselle saa niitä myydä. Mutta kuka kontrolloi oikeasti onko tuo poika 16 v. vai 18 v.? 


Eikös muutama vuosi sitten tullut EU:n määräämä laki tms. missä ilotulittetteet pitää säilyttää/varastoida, kenelle saa myydä, miten saa kuljettaa jne? Näköjään Saksassa on unohdettu tämä(kin) sääntö/laki. Vai onko Suomi taas sääntöjen ja lakien edelläkävijä? Otetaan varmuus tähänkin asiaan, ettei vaan tule sanomista tai ainakaan heitetä EU:sta pihalle. Suomessa taisi muutama firma mennä konkurssiin niiden säädösten takia. Ei enää kannattanut olla jälleenmyyjä koska kulut olivat enemmän. 

Saksassa otetaan tämäkin asia rennosti. Näköjään mikä vaan supermarketti saa niitä myydä, eikä ketään taida edes kiinnostaa kuka niitä ostaa? Suomessa taasen pitää vastaavan myyjän (räjähdekaupan/varaston tutkinto) pitää tehdä monivalinta testi joka muuten maksaa 90 euroa.

Siitä asiasta on kyllä pidetty huoli ettei niitä ilotulitteita ihan milloin vaan myydä. Siitä sentäs on pidetty huoli että vain kolme neljä päivää ennen niitä saa ostaa. Ettei ihan mene hulluksi tämä homma.


Suomessa ei saa tähtisädetikkujakaan myydä alaikäiselle. Minä en löytänyt kyseisiä kapineita tuosta meidän lähikaupan tarjonnasta. Olisi kait pitänyt salakuljettaa niitä muutama Suomesta. Jossain niitä olen nähnyt mutten tähän hätään niitä nyt löytänyt. 

Ostin tilalle sellaisia neon-tikkuja/renkuloita, kait se ajaa saman asian. Hetken aikaa nekin vain loistavat. Ovat ainakin turvallisia. Kimikin saa sellaisen käteensä jos jaksaa valvoa. Tai ehkä me pidetään aikaisemmin mini-uusivuosi. Ai niin mutta minähän olen lupautunut töihin.


Hinnoista sen verran. Ilotulitteet ovat halpoja kuin saippua. Tuollainen 10 raketin setti maksoi vähän vajaa 16€, eli ei oikeasti yhtään mitään. Samaan pakettiin muutamia kissanpieruja ja papaatteja olisi saanut alle kahdenkympin. Laadusta en sitten osaa sanoa, mutta noi nyt olivat ne kalliimmat ja laadukkamman näköiset mitä Penny Marktista löysin.

Pari vuotta aikaisemmin sattuikin jonkinlainen maanantaikappale-pussukka. Kaikki raketit eivät räjähtäneet, sytytyslanka oli lyhyt tai paloi liian nopeasti. Jumi näytti tämän rakettishow:n jälkeen kuin sotatantereella ollut sotilas. Suojalaseille olisi ollut käyttöä tai lähinnä palomiehen maskille. Tämäkin asia painettiin nopeasti villaisella ja se oli hetken päästä unohdettu juttu.

Suomessa varsinkin KOMET BOMB-jupakan jälkeen ovat monet ymmärtäneet suojalasien tärkeyden. Ja sen että tarkaillaan hieman niitä raketteja ettei mennä suin päin katselemaan että miksei se syttynyt. Tuossa Komet jupakassa sytyslanka oli yllättävän nopea, itsekkin paikalla olleena muistan kuinka se alkoi ampumaan melkein heti kun se oli sytytetty. Onneksi silloinen poikaystävä oli nopea ja sai käännettyä selän ja juoksi pois (takkiin tuli muistaakseni reikiä?).


Täällä (tutkimus ei ole kovin laaja, käsittää vain kourallisen paikallisia) ollaan todella rennosti näiden paukkujen ja rakettien kanssa. Vai onko minusta vain tullut vanha? En kestä yhtään ja ihan sydän syrjällään katselen tätä touhua. Vaikka nuorempana on tullut itsekkin paljon paukuteltua (papaatteja ja kiinareita, heh) ja välillä on rakettien paukut viuhtonut pään ohi. Onneksi ei ole mitään vakavaa koskaan sattunut. 

Se että ammutaan asutuksen keskellä ihmetyttää myös minua. Suomessa asuessa tuli opittua että raketit pitää ampua aukealta alueelta. Ja niin olemme Suomessa tehneet paitsi täällä meillä on vähän kuin villin lännen meininki. Seuraavana aamuna katu näyttää sodan jälkeiseltä alueelta. Yhden kerran joutui rakas minini vandaali-raketin kohteeksi, olin ihan varma että kohta se syttyy tuleen. Seuraavina vuosina ajoin autoni jonnekkin muualle, ettei vain käy mitään. Sicher ist sicher.

Mielestäni kuitenkin ilotulitteet kuuluvat uuden vuoden juhlintaan, vaikka tiedän monet vastustavat. Ja joissain maissahan kansalaiset eivät saa itse ampua raketteja. En tiedä onnistuisiko sellainen Saksassa tai Suomessa?
Tähän pitää todeta että muistaakaa olla valppaina niiden rakettien kanssa. Niistä kun ei ikinä tiedä. Maalaisjärki käteen ja turvalasit päähän. Opettakaa nuorisolle oikeat tavat ja kunnioitus näitä ilotulitteita kohtaan. Mitä vaan voi käydä. Tukesin sivuilta voit käydä lukemassa tarkat ohjeet tästä.
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2018!!


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

4 kommenttia

 1. Pidän tässä hiukan saksalaisten puolia, koska laki ja ohjeet ovat samoja kuin tukesin sivuilta lukemani. Eivät saksalaiset ole päässeet unohtamaan niitä, kun niistä ahkerasti muistutetaan.
  Gewerbeaufsichtsamt valvoo, että kaupoissa on vain sallittu määrä ilotulitteita, joissa on CE+tarkastusnumero-merkintä ja saksankieliset käyttöohjeet lisäksi sammutusvälineet, ja ne on asetettu määräysten mukaisesti myyjän/ kassanhoitajan silmän alle. Ongelmana on, että jotkut käyvät ostamassa jostakin naapurimaasta ei-sallittuja ja tarkastamattomia tuotteita. Kaupunkien ja kuntien Ordnungsamt voi rajata kellonajan tai kieltää ilotulitteitten ampumisen kokonaan tietyillä alueilla.
  Torstaista tähän päivään asti on saanut ostaa ilotulitteita ja samanaikaisesti tulivat mediaan ohjeet ja havainto-opetukset ilotulitusten väärästä ja oikeasta käytöstä.Nuoret ihmiset ovat joka maassa kevytmielisiä, joten ohjeita ja muistutuksia vaaroista ja onnettomuuksista tarvitaan.
  Periaatteessa roskien lakaisemista koskevat samat säännöt kuin yleensä jalkakäytävien ja tonttien lakaisemista ,lumenluontia ja hiekoitusta eli se on tontiomistajan tehtävä.Ilotulituksia ei voida kokonaan kieltää, mutta voi yrtittää hillitä sitä mm. muistuttamalla ilman saasteista (Feinstaub) ja koirien stressistä ja korvakivuista.
  Minun ei tarvitse itse ostaa raketteja, koska näen 5. kerroksen kattoterassiltani naapuriston ja kolmen kaupungin ilotulitukset. Paljon kauniimpia ovat Jahrmarktien tai kesäjuhlien lopuksi ammati-ihmisten ampumat ilotulitukset. (Juu, meillä on täällä Rhein-Neckarin Metropolregionissa kaupungit tiheässä ja vierivierekkäin, sekä keskiyön tunnit kesällä pimeitä.)Guten Rutsch!

  VastaaPoista
 2. No huoventavaa kuulla että asiasta on kuitenkin tiedotettu. Ajattelinkin että varmasti on vastaavat säännöt Saksassa. Niitä vain ei noudateta niin kuin olen Suomessa tottunut. Kiitos Katriina taas hyvästä infosta. Guten Rutsch!!

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Viime viikolla aikuinen Poikamme osti täällä Saksassa Aldista raketteja ja häneltä kyllä kysyttiin paperit. Huvittaa koko asia, kun ei ole mistään pikkupojasta enää kyse, kun hän on pian 29v. ja 187 cm pitkäkin. Kassaneiti kyllä pyyteli häneltä anteeksi.:) Nuo Aldin raketit kyllä vaikuttivat laadukkailta ja olihan ne Saksassa tehtyjäkin. Lidlissä ainakin oli monen mallisia sädetikkuja. Meinasin ostaakin sydämen mallisia.

  Olen kyllä nauttinut tästä saksalaisesta rakettien ampumisesta, kun niitä ammutaan niin paljon. Puolenyön aikaan on puolituntia kestävä "sota", jonka jälkeen taivas on savua täynnä. Itse emme ole koskaan ostaneet kylläkään yhtään rakettia täällä.

  Vietimme edelliset neljä joululomaa ja vuoden vaihdetta Espanjassa, jossa ei kaupoissa myydä raketteja. Sen siellä ymmärtää hyvin, kun maa ja metsä on niin kuivaa. Siellä on rakettien näkeminen jäänyt aina vähiin. Pienen tulituksen olemme leirintäalueella saaneet ihastella.

  Nyt kun olimme kotona ja katselimme kotikylämme mäen päältä kylien ja monen kaupungin ilotulituksia, niin olihan se hienoa katseltavaa. Olen kokenut tämänkin huikeana elämyksenä mitä ei synnyinmaa ole antanut.

  Mukavaa ja muistorikasta alkanutta uutta vuotta sinulle ja perheellesi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kassaneiti arvioi hieman väärin, tai oli muut syyt kun halusi nähdä poikasi paperit. ;)

   Mietin myös että joku uusi vuosi oli ihana olla vuoren päällä ja katsella alas raketteja. Varmasti teillä oli mahtava kokemus.

   Kiitos samoin teille mukavaa alkanutta uutta vuotta! Kiitos kommentista.

   Poista