5/recent-posts/slider1

6 lapsiystävällistä ravintolaa Allgäussa




Bergwirtschaft Vordere Fluh




Saksassa, jos missä tykätään lapsista. Tänä kesänä on monen ulkosuomalaisperheen voimin voitu lukea ja todeta, etteivät lapset ole olleet toivottuja asiakkaita tai vieraita Suomessa. Tuntuu, että Suomessa lapsia vihataan eikä heitä haluta ravintoloihin tai lentokoneisiin.


Saksassa ei ylläolevia ongelmia ole, vaan lapsi saa leipomossa sämpylän palasen, lihakaupassa hän saa nakin tai makkarasiivun käteen. Lapsille hymyillään ja heille jutellaan usein. Lapset otetaan hyvin huomioon.



Bergwirtschaft Vordere Fluh


Meillä täällä Allgäussa on monia ihania vaellusreittejä ja niiden varsilla on ihania levähdyspaikkoja, biergarteneita, ravintoloita, kahviloita en oikein tiedä miksi niitä sanotaan suomeksi? Usein näissä ravintoloissa on myös sisätilat, mutta hyvällä ilmalla istutaan aina isolla terassilla ja lapsille on isot leikkipaikat terassin kupeessa.


Mikäs sen parempaa, kun lapset viihtyy ja saat nauttia kaljatuopposen tai teekupposen omassa rauhassa.




Bergwirtschaft Vordere Fluh



Tähän artikkeliin listasin 6 lapsiystävällistä ravintolaa Allgäussa.


Lisäisin tähän vielä, että Länsi-Allgäussa, Allgäu on iso alue.


Seppls Gartenwirtschaft



Seppls Gartenwirtschaft

Ihan suomeksi, että Sepon puutarhapaikka. Tämä paikka on Oberstaufenin ja Bucheneggerin vesiputouksen välissä. Joten miksi et kävelisi Oberstaufenista vesiputoukselle ja takasin tulomatkalla pysähtyisi tässä paikassa. 

Lapsille on paljon kaikkea kivaa, hiekkalaatikko, liukumäki, keinut ja mahtavat maisemat. Sunnuntaisin hyvän sään sattuessa, paikka voi olla todella suosittu. Varsinkin Kaffee und Kuchen -aikaan on täyttä ja kakut saattavat loppua kesken.

Tänne voit tosiaan mennä rennoissa vaatteissa.


Parasta: Maisemat ja leikkipaikka


Lue lisää: Bucheneggerin vesiputouksesta.



Seppls Gartenwirtschaft



Ferienhotel Starennest

Lomahotelli Starennest on myös paikka, jota suosittelen. Aivan ihanalla paikalla keskellä vuorta laskettelurinteen juurella. Heillä on pihalla myös pieneläimiä ja jos en väärin muista niin vuohet olivat aitauksessa leikkipaikan vieressä. Leikkipaikka on iso ja siellä on lapsille monia aktiviteettejä kuten liukumäki, hiekkalaatikko, palloilu mahdollisuus. 

Paikassa on iso terassi joka jatkuu nurmikolle asti ja siellä oli ihanat loungetyyppiset sohvaryhmät. Täällä voit viettää ihanan loman luonnon rauhassa. Sunnuntait ovat suosittuja päiviä, joten silloin kannattaa varautua odottamaan ruokia ja pöytää.

Paikan löydät Steibisin ja Aachin välistä, paikassa on hyvin parkkipaikkoja.

Parasta: Eläimet

Talvella: Laskettelurinne Dreistar on hyvin lähellä.

Nettisivut: Ferienhotel Starennest



Ferienhotel Starennest




Ferienhotel Starennest


Badwirtschaft Malleichen

Tämä pieni paikka on Obere Argen joen läheisyydessä, joten tämä paikka ei ole vuorilla. Tämän paikan ympärillä on hyvät vaellusmahdollisuudet tai vaikka pulahtaa veteen. Lapsille on pieni leikkipaikka ja pieni karuselli, joka toimii kolikoilla. En ole käynyt paikassa moneen vuoteen, joten palvelusta en osaa oikein sanoa mitään. 

Erikoista: Paikka on Baijerin ja Baden Württembergin rajalla, joten pienen matkan käveltyäsi olet toisessa osavaltiossa.

Nettisivut: Badwirtschaft Malleichen



Bergwirtschaft Vordere Fluh


Bergwirtschaft Vordere Fluh

Tämä paikka sijaitsee 1260 metrin korkeudessa ja paikasta on aivan mahtavat maisemat. Talvella paikkaan pääsee vaikka suksilla tai tietenkin kävellen. Kesäisin perille pääsee autolla, mutta suosittelen kipuamaan mäen ylös. Sen jälkeen maistuu ruoka ja juoma paremmalta.

Lapsille paikassa on kotieläinpuisto, hiekkalaatikko, keinuja, vaijeriliuku, liukumäki ja palloilu mahdollisuus. 

Paikasssa on mahdollisuus myös yöpymiseen, ympäri vuoden. Mikäs sen mukavampaa kuin päästä suoraan laskettelurinteeseen tai vaeltamaan.

Erikoista: Paikka sijaitsee laskettelurinteen vieressä.

Nettisivut: Bergwirtschaft Vordere Fluh





Bergwirtschaft Vordere Fluh


Hündle Stuben

Erlebnis Hündle on ympärivuorinen paikka, jossa on kaikennäköistä aktiviteettia myös perheen pienimmille. Minigolf, pieneläinpuisto, trampoliini, sähköautoja ja kelkkarata. Hündle on laskettelurinteen juurella ja sieltä pääsee gondolihissillä ylös, jollei jaksa kävellä ylös.

Paikassa on iso ravintola terasseineen, joten vanhemmille on myös aktiviteettia sillä aikaa kun lapset leikkivät.

Sunnuntaisin on usein ruuhkaa, koska sunnuntai on saksalaisten perhepäivä. Silloin vaelletaan ja käydään yhdessä syömässä.


Nettisivut: Hündle Stuben


Holzmichls Einkehr


Holzmichls Einkehr

Holzmichls Einkerhr on tien numero 32 varressa ja sinne pääsee helposti autolla, mutta varsinkin pyörällä, miksei kävellen. Biergarten on paikka, josta saa olutta ja pientä purtavaa. Tämä on meille täydellinen paikka, kun haluamme tehdä pienen pyörälenkin. Matkaa ei tule kilometreissä kuin 10, mutta korkeuseroa melkein 200 m. Matka-aika on kuitenkin 45 minuuttia suuntaansa, joten sen jaksaa oikein hyvin polkea.

Paikassa on myös pieni leikkipaikka, hiekkalaatikko, bobby careja ja muita poljettavia kulkuvälineitä. Valikoima on pieni, mutta toistaiseksi ne on riittänyt meidän Pimille. 



Holzmichls Einkehr



Jos jaksat kävellä pienen mäen ylös niin sieltä katsottuna näkyy ihanat maisemat. Suosittelen. Kuva alapuolella.



Nettisivut: Holzmichls Einkehr


Holzmichls Einkehr



Loppuun lisäisin, että vaikka monessa paikassa on ihanat leikkipaikat, niin monessa paikassa on hiekkalelut rikki. Ymmärrän, ettei paikoilla ole ehkä varaa joka vuosi ostaa uusia leluja. Mutta kyllä se hieman vie tunnelman, kun kuorma-autossa ei ole renkaita saati nuppia.




Seppls Gartenwirtschaft









Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau


















Mitä suomenkielen sanoja teidän perhe käyttää?








Mitä suomenkielen sanoja teidän perhe käyttää?


Me tavattiin Jumin kanssa keväällä 2012 ja siitä lähtien me ollaan käytetty lisääntyvässä määrin suomenkielen sanoja. Jotkut sanat on vain helpompia sanoa suomeksi kuin saksaksi. 

Uskon, että moni muukin ”kansainvälinen” pari käyttää omia suomenkielen sanoja. Joten olisikin hauska kuulla mitä suomenkielisiä sanoja sinun perhe käyttää?

Yleensä ongelma tulee siinä kohtaa, kun selität jollekin ei perheeseen kuuluvalle jotain ja sanot edelleekin ne sanat suomeksi mitä olet tottunut sanomaan oman perheen kanssa.

Edit: Meillä minä puhun pojan kanssa vain suomea. Jumi puhuu pääsääntöisesti saksaa Pimin kanssa, mutta muutamia sanoja hän käyttää aina suomeksi. Minä ja Jumi puhutaan keskenään saksaa, pääsääntöisesti. Näitä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.









Listasin tähän kirjoitukseen ihan randomisti ne suomenkieliset sanat mitä meidän perhe käyttää.



Kuuma

Ekana kesänä oli monena päivänä kuuma ja siiten se sitten jotenkin lähti, että käytettiin enemmin sanaa kuuma kuin Heiß.


Hiki

Edelleseen vahvasti liittyen, koska kesä oli kuuma. Joten hiki sana tuli käyttöön hyvin pian tapailun alettua. Koitapa sanoa sana Schweiß monta kertaa päivässä, kyllä hiki on paljon helpompi ja nopeampi lausua. 


Nakki

Usein syötiin viikonloppuaamuisin nakkeja ja siitä se jotenkin lähti, että puhuttiin mieluummin nakeista kuin wienerleistä.


Mökki

Mökki sana tuli varmaan käyttöön ensimmäisen yhteisen Suomiloman jälkeen. Hütte sana olisi varmaan ihan ok, mutta mökki sana on tullut jäädäkseen meidän perheeseen. Jopa niin että anoppikin tietää ja käyttää myös tätä sanaa. Mökki on mökki.


Makkara

Wurst, Würstle, niin me käytetään perisuomalaisittain makkara-sanaa. Muistitko ostaa makkaraa?  Grillataan makkaraa. Varsinkin suomenlomilla usein käytetty sana.


Ei

Näin lapsen saannin myötä meidän käytetyin sana on ei. Tämän osaa kaikki meidän perheessä ja oikein hyvin. Saksaksi ei on nein, joten kovin kaukana siitä se ei ole.


Pipi

Tämä sana tarkoittaa saksaksi pissata. Joten voin vain kuvitella, että jossain vaiheessa Pimille tulee ongelmia päiväkodissa tai koulussa. Saksaksi pipi tai sattuu sanana käytetään varsinkin lapsiperheissä Auau:ta.


Fazerin Sininen

Suklaiden suklaa, Jumi rakastaa Fazerin Sinistä ja eihän sitä mitenkään voi sanoa Schokolade


Moi ja moi moi

Kuinka helppoa sitä onkaan sanoa "moi" ihan omalla kielellä.


Kiitos

Kiitos-sanaa me käytetään usein.


Hyvää yötä

Hyvää yötä sanotaan usein, muttei kuitenkaan ihan aina.


Hyvää ruokahalua

Hyvää ruokahalun toivottaminen tuottaa hieman ongelmia Jumille sekä muille sukulaisille.


Minä rakastan sinua

Jotenkin niinä hetkinä, kun sitä ihan oikeasti tarkoittaa, niin tulee käytettyä suomenkieltä. Koska Ich Liebe Dich tuntuu välillä niin kuluneelta. Varsinkin kun PikkuMies sanoi ensi kerran Äiti minä rakasta sinua, niin siinä alkoi alahuuli väpättämään.


EDIT: Tähän loppuun lisäsin vielä muutaman, kun aina ne näköjään unohtuu.


Kake eli kaukosäädin

Television kaukosäädin on niitä ihan ensimmäisiä sanoja jotka opetin Jumille. En oikeestaan enää muista mikä se on saksaksi? Fernbedinung tai jotain sinne päin?


Pulla ja korvapuusti

Pulla, korvapuusti rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämän sanan osaa kaikki meidän Saksan puolen sukulaiset.


Jumppa

Meillä mennään aina jumppaan, myös Jumi käyttää tätä nimitystä.

Joulupukki

Joulupukki on joulupukki, varsinkin kun täällä Etelä-Saksassa ei joulupukki käy vaan Jeesus-lapsi.

Mummi, Pappa ja Vaari

Suomen isovanhemmista käytetään suomenkielisiä sanoja, tietenkin. Papalla onkin kaksi nimitystä eli Pappa tai Vaari.

Pusu

Meillä päin käytetään myös sanaa Bussi. Eli kotoisat on oltavat. Pusu.




Oliskin hauska kuulla mitä suomalaisia sanoja teidän perhe käyttää? Onko meillä samoja vai ihan eri sanoja. 




Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau





Näin juot olutta kuin saksalainen



Tässä kirjoituksessa luettelen kuusi yleisintä olut ja olutsekoitusta Allgäussa. Allgäu kuuluu Baijeriin ja täällähän olut luetellaan elintarvikkeeksi. Saksalaiset, baijerilaiset ja allgäulaiset eivät voi elää ilman olutta.

En usko, että missään muussa maassa on näin paljon erilaisia olutsekoituksia. Ehkä se juontaa juurensa siihen, koska saksalaiset nyt vain rakastavat oluen makua. Sen tähden on kehitelty juomia, joita voi juoda vaikka kuinka monta tuopillista.

Autolla tai pyörälläkin pitäisi vielä voida ajaa.



Näin juot olutta kuin saksalainen







BIER, Halbe eli kalja, olut, bisse, birra, ohrapirtelö

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin se totuus kytee on tässäkin. Kalja on täällä tosiaan yli 5,5 prosenttista, koska kuulemma muuten se ei maistu miltään. Suomeen vain terveisiä, että sallikaa niiden pikkupanimoiden oluet myyntiin maitokauppoihin. Edit: Nykyäänhän maitokaupat saa myydä 5,5% juomia. 


Tärkeää on täällä päin on se että kalja kaadetaan oikein ja niin että siihen pinnalle jää parin sentin kerros vaahtoa. Ekana keväänä sain vinkin, että se vaahtokin on olutta ja se kuuluu siihen päälle. Vs. Suomalaiset kaatotavat ettei vaahtoa saa olla laisinkaan. Jotkut hotellin asukkaat vitsailivatkin, että taisivat saada suomalaista olutta.







Radler eli fillaristin janojuoma

Tavalliseen olueeseen sekoitetaan süß eli makea 50-50 olutta ja sitruunalimonadia tai sauer hapan ja kivennäisveden kanssa. Nimensä mukaisesti pyöräilijät juovat tätä fillarilenkin jälkeen. Kuumana kesäpäivänä  se on mainio janojuoma, vaikken olutta juokkaan. Ei nouse niin huppuun jos juo nopeasti ja paljon. Suosittelen kokeilemaan.





Weizen, Weißbier eli Vehnäolut

Ainakin täällä Baijerissa vehnäolut on the kansallisjuoma, kaikki tykkäävät siitä vauvasta vaariin. Monet lapset juovat tätä pienestä pitäen alkoholittomana, totta kai. Tosiaan se on isotonisch eli isotooninen eli ihan paras palautusjuoma. Itse en ole asiasta ihan samaa mieltä, mutta kaikki tekee omalla tavallaan. 

Vehnäolut kaadetaan tietynmalliseen vehnäoluttuoppiin. Ensin kaadetaan varovasti kallistettuun tuoppiin. Loppua kohden kallistetaan tuoppia suoraksi, jätetään pullon pohjalle ns. parin sentin jämät. Pulloa pyöritetään, jotta hiiva sekoittuu vehnäolueeseen ja ne loput kaadetaan tuoppiin. Oikea oppisesti jos sen teit niin silloin on päällä mahtava monen sentin ”kruunu” joka tulee yli tuopin reinojen. 

Hanasta kaatamalla homma tapahtuu hieman erilailla. Silloin kaatovaiheessa sinun tulee osata kallistaa tuoppia oikeaan suuntaan. Hanasta kaataen vehnäolut kuohuaa ihan mahdottomasti, joten tarkkana saa olla. Juomaa pitää olla viivaan asti ja loput on sitten vaahtoa, muuten voi tulla sanomista. Vaikkakin se ei täällä ole niin vakavaa, se vaahtokin on olutta sanoi yksi panimon edustaja.




Weizen eli vehnäolut



Cola-Weizen eli Colaa ja vehnäolutta

Oletko makean ystävä? Tässäpä on sinulle oiva juoma. Tätä tehdään suhteilla 2/3 vehnäolutta ja 1/3 Colaa. Kaada ensin weizentuoppiin vehnäolutta hitaasti kallistaen niin, että tuopissa on se 2/3 osaa, kaada cocista päälle se 1/3. 

Huipuksi pitää vielä saada se mahtava vaahtokruunu, joten joko sen on tullut automaattisesti tai sitten se pitää vielä siihen päälle kaataa, joko pullosta tai hanasta suoraan.



Cola-weizen




Ruß eli sitruunalimpparia ja vehnäolutta

Tämä tehdään samalla systeemillä kuin edellinen juoma. Eli vehnäolutta pohjalle 2/3 ja sitruunalimonadia 1/3. Jos ja kun saat tällaisen (plus edellisen) juoman eteen ja näyttää siltä että se ei ole sekoittunut kunnolla. 

Tee näin: Ota tuopista kiinni ylhäältä ja pyöritä tuoppia kevyellä ranneliikkellä (kaikki ei osaa) muutama kierros ja sillä tavoin saat juomat sekoittumaan. Tadaa.



Moß eli vehnäolutta, cocista ja kirsikkalikööriä

Tämä juoma tehdään litran tuoppiin ja sitä juodaan yleensä niin, että se kiertää porukan läpi. Eli jokaisen pitää ottaa siitä huikka, tykkäsit siitä tai et. Suosittu festeillä sekä laskettelun tai hiihdon jälkeen.


Kaikki edellä olevat juomat saat pienessä (0,2-0,33l) tai normaalissa (0,5l) tai ISOssa (1l) tai jopa 2 litran tuopissa.


Lue lisää: Olutkulttuuri Allgäussa


Tässä postauksessa luettelin muutamat suositut olutjuomat ja sekoitukset. Täällä päin on ihan normaalia, että sekoitetaan olutta ja virvoitusjuomia sekaisin. Plus että olutta juodaan myös alkoholittomana, se ei ole mikään suuri ihme. Maun takia sitä juodaan, ei sen tähden, että tullaan humalaan.

Kaupoissa on sitten vielä myynnissä valmiita erilaisia juomasekoituksia. Esimerkiksi olut on sekoitettu greippilimonadin tai mehun kanssa. Vehnäolutta voi sekoittaa vaikka banaanimehun kanssa. Jokaiseen makuun löytyy jotakin ja hei, makuasioista ei voida kiistellä.



Prost tai zum Wohle!!



Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau