Mistä löytyy raaka-aineet suomalaiseen joulupöytään Saksassa -artikkelissa käydään läpi löytyykö Saksasta esimerkiksi suomalaista joulukinkkua. Entä löytyykö Saksasta pomeranssinkuorta, luumumarmeladia, glögiä, riisipuuroa tai lehtitaikinaa? Vastaukset näihin kysymyksiin saat tässä kirjoituksessa.
Monissa isoissa kaupungeissa järjestetään joulumyyjäisiä/basaareja, joista voit suomituotteita ostaa. Toki tuotteita voi tilata netistä tai tuoda itse mukanaan Suomesta.
Kuitenkin aika monen tuotteen voit korvata saksalaisella raaka-aineella. Kaikkea ei tarvitse tuoda Suomesta. Makuasioista ei voi kiistellä, toinen tykkää siitä ja toinen tästä.
Kuitenkin aika monen tuotteen voit korvata saksalaisella raaka-aineella. Kaikkea ei tarvitse tuoda Suomesta. Makuasioista ei voi kiistellä, toinen tykkää siitä ja toinen tästä.
Joulukinkku
Tilaa harmaasuolattu kinkku paikalliselta lihakauppiaalta. Asiantunteva lihakauppias tietää varmasti, kun sanot haluavasi kinkun luulla tai ilman, suolattuna gepökelt ja ohne Nitrat. Nitraatti tekee kinkusta punaisen ja me suomalaisethan ei haluta sitä punaista kinkkua vaan harmaan.
Kinkku kannattaa tilata pari viikkoa ennen joulua, toki aikaisemmin kannattaa ehkä käydä keskustelemassa, onnistuuko kyseisellä reseptillä tehty kinkku.
Toki voit suolata kinkun kotona, mutta silloin ongelmaksi voi tulla missä sitä säilytät. Joten helpompaa ja stressittömämpää on tilata kinkku lihakauppiaalta.
Toki voit suolata kinkun kotona, mutta silloin ongelmaksi voi tulla missä sitä säilytät. Joten helpompaa ja stressittömämpää on tilata kinkku lihakauppiaalta.
Kinkun voi suolata kahdella tavalla. Joko upottamalla kokonaan suolaveteen tai "piikittämällä". Jos tilaat kinkun pari viikkoa etukäteen, voi olla että se ruisketetaan suolaliuoksella.
Lihakaupasta tilatessa tiedät, että kinkku on tuore. Joten aikaa sulattamisella et tarvitse. Muista kuitenkin ottaa kinkku lämpiämään hyvissä ajoin. Sanoisin aikaisin aamulla, jos meinaat sen jouluaattoyönä paistaa.
Kinkun voit paistaa paistopussissa tai ruiskuoressa. Itse rakastan ruiskuoressa paistamista. Vaikka onhan se välillä sellaista sotkemista.
Meidän perheen ohjeen mukaan paista kinkkua tunti ja kilo. Ensin 250 asteessa tunti, jonka jälkeen 150 asteessa. Eli jos sinulla on 6 kg kinkku ja 1,5kg ruiskuori niin silloin paista kinkkua yhteensä 7,5 h.
Kannattaa kuitenkin olla paistomittari, jotta näet kinkun todellisen sisälämpötilan. Osa tykkää ns. Ylikypsästä, joka leikatessa irtoilee, toinen tykkää tiukemmasta ja kosteammista viipaleista. Viimeksi meidän kinkun sisälämpötila oli +84 astetta ja se oli täydellinen meidän makuun.
Potka - Beinstück
Kinkku - Schinken
Suolattu - Gepökelt
Nitraatiton - Ohne Nitrat
Ilman luuta - Ohne Knochen
Luun kanssa - Mit Knochen
Potka - Beinstück
Kinkku - Schinken
Suolattu - Gepökelt
Nitraatiton - Ohne Nitrat
Ilman luuta - Ohne Knochen
Luun kanssa - Mit Knochen
VINKKI: IKEA:sta saa kuulemma kinkkuja, mutta ne ei ole tehty samalla lailla kuin suomalainen kinkku.
Ruiskuori
Ruisjauhoa
Vehnäjauhoja vähän
Vettä
Sekoita aineet ja tee niistä taikina.
Piparkakkutaikina
Saksassa harvemmin löytyy valmista piparkakkutaikinaa, joten moni tekeekin taikinan itse.
Kaikki aineet löytyy Saksasta, jos vain jaksat etsiä.
Tumma siirappi on nimeltään Zuckerrübensirup eli GOLDSAFT ja se löytyy hillojen ja hunajan läheisyydestä. Ei sokerien läheisyydestä, niin kuin allekirjoittanutkin sitä etsi aluksi. Keltainen purkki on helppo tunnistaa.
Älä tee sitä virhettä ja kysele pelkkää Sirup:ia, koska työntekijät tarjoavat sinulle mehuja tai jotain drinkkisiirappeja. Terveisin kokemuksen syvä rintaääni.
Siirappi |
Älä tee sitä virhettä ja kysele pelkkää Sirup:ia, koska työntekijät tarjoavat sinulle mehuja tai jotain drinkkisiirappeja. Terveisin kokemuksen syvä rintaääni.
Osa sanoo, ettei huomaa eroa suomalaisen ja saksalaisen siirapin välillä. Osa sanoo, että sen huomaa ja ei suostu muuta käyttämään kuin Suomesta tuotua. Itse kuulun jäkimmäiseen ryhmään. Kuitenkin esim. Saksalaisille kelpaa oikein hyvin saksalaisella siirapilla tehdyt piparit.
Piparitaikinaan tarvitset neilikkaa, kanelia ja inkivääriä jauhettuna. Ne kaikki löytyy maustehyllystä.
Huomasin, että moni käyttää piparitaikinaan kardemummaa. Meidän perheen reseptiin sitä ei tule. Jauhettua kardemummaa eli Kardamon gemahlen löytyy usein joulun alla, mutta sitä voi olla vaikea löytää.
Huomasin, että moni käyttää piparitaikinaan kardemummaa. Meidän perheen reseptiin sitä ei tule. Jauhettua kardemummaa eli Kardamon gemahlen löytyy usein joulun alla, mutta sitä voi olla vaikea löytää.
Pomeranssinkuorta eli Pomeranzenschale tarvitset, mutta sitä on kuitenkin vaikeampi löytää. Itse en ole näinä yhdeksänä vuotena löytänyt, toisaalta en ole kovin aktiivisesti etsinytkään. Olen tuonut aina Suomesta pari pussia mukana. Sitä voi tilata myös nettikaupoista, kuten *Suomikauppa.
Saattaa olla, että pomeranssinkuorta saattaa löytyä joistain kaupoista tai joulumarkkinoiden maustekojuista.
Jotkut käyttää pomeranssikuorijauheen tilalla Bitterorange, joka on muuten pienessä pullossa eli nesteenä. Se löytyy leivontahyllystä. Itse en ole kyseistä tuotetta testannut, joten en osaa sanoa onko se sama asia. Ainakin jotain sinne päin.
Osa on korvannut pomeranssin kuoren raastamalla appelsiinin tai sitruunan kuorta. Osa on jättänyt kokonaan pois. Saksasta löytyykin kaupasta valmiiksi raastettua appelsiinin- ja sitruunankuorta. Kts. kuva alla.
Appelsiinin- ja sitruunankuorta raastettuna. |
Voit ostaa valmiina Lebkuchengewürz, jossa on melkein samat mausteet kuin piparkakkutaikinan ohjeessa. Tuoteselosteessa mainitaan nämä aineet: Kaneli, appelsiinin- ja sitruunankuori, tähtianis, fenkoli, muskotinkukka, neilikka ja kardemumma.
Spekulatiusgewürz maistuu enemmän suomalaiseen makuun. Tuoteselosteessa on muutama extramauste. Tuoteselosteessa mainitaan nämä mausteet: Kaneli, appelsiinin- ja sitruunankuori, kardemumma, neilikka, korianteri ja muskottipähkinä.
Pfefferkuchengewürze maustesekoituksessa on kaikki mausteet erikseen ja jopa pomeranssinkuorta. Tätä en itse tähän hätään löytänyt, joten mallikuvaa ei tästä ole.
Lebkuchen Gewürz |
Spekulatiusgewürz maistuu enemmän suomalaiseen makuun. Tuoteselosteessa on muutama extramauste. Tuoteselosteessa mainitaan nämä mausteet: Kaneli, appelsiinin- ja sitruunankuori, kardemumma, neilikka, korianteri ja muskottipähkinä.
Spekulatius Gewürz |
Pfefferkuchengewürze maustesekoituksessa on kaikki mausteet erikseen ja jopa pomeranssinkuorta. Tätä en itse tähän hätään löytänyt, joten mallikuvaa ei tästä ole.
Sanasto:
Siirappi - Zuckerrübensirup,Goldsaft
Neilikka - Nelken
Kaneli - Zimt
Inkivääri - Ingwer
Pomeranssinkuori - Pomeranzenschale
Kardemumma - Kardamon
Jauhettu - gemahlen
Ruokasooda - Natron
Kardemumma - Kardamon
Jauhettu - gemahlen
Ruokasooda - Natron
Ruokasooda eli Natron |
VINKKI: IKEA:sta voi ostaa valmista piparkakkutaikinaa, ennen joulua taikina saattaa kuitenkin olla loppu. Osa kuitenkin sanoo, ettei se taikina maistu niin hyvälle kuin itse tehty. Kiireen keskellä varmasti on ihan ok tuote.
Joulutortut
Kaupoista löytyy lehtitaikinaa eli Blätterteig eri muodoissaan. Pakkasesta löytyy valmiiksi kaulittuja ja paloiteltuja. Kylmäaltaasta löydät valmiiksi kaulittuja, jotka käyvät mm. maitoallergisille ja vegaaneille. Sekä myös spelttiversiota.
Valmiiksi kaulittu lehtitaikina kylmäaltaasta. |
Voitaikina, jossa mainitaan sana BUTTER eli voi maistuu paremmalle kuin nuo margariinilla tehdyt takinat. Esim. EDEKA:sta löytyy pakkasesta hyvänmakuinen ja testattu taikina.
Rahkavoitaikina
Rahkaa 250g
Voita 250g
Jauhoja 4 dl
Leivinjauhetta 1 tl
Rahkan voi toki jättää pois ja käyttää koko määrän voita tai margariinia.
Luumumarmeladi
Oikeanlaisen luumumarmeladin löytäminen on vaikeampi tehtävä. Osa on sellaisia, jotka eivät kestä paistamista ja ne leviävät pitkin peltiä. Niihin voit lisätä perunajauhoja, niin silloin ne kestävät paremmin paistamista.
Muutama esimerkki luumusoseista mitä meidän lähikaupasta löytyi. |
Yleensä ne luumumarmeladit, jotka maksavat vähän enemmän ovat niitä jotka kestävät paistamista paremmin. Esimerkiksi Zentis merkin Aachener Pflümli on kuulemma tarpeeksi tiukkaa tavaraa, sitä ei vain kannata laittaa liikaa.
Luumusose, joka käy suht hyvin joulutorttuihin. Älä kuitenkaan laita sosetta liikaa. |
Luumumarmeladin voit tehdä myös itse. Keitä kuivattuja luumuja pienessä määrässä vettä, voit lisätä hieman sokeria, kanelia ja perunajauhoja. Jos siltä tuntuu, ei kuitenkaan ole pakko. Kuivatut luumut voit myös liottaa vedessä yön yli ja aamulla soseuttaa sauvasekottimella.
Sanasto:
Voitaikina - Butter Blätterteig
Lehtitaikina - Blätterteig
Rahka - Quark
Voi - Butter
Vehnäjauho - Weizenmehl
Leivinjauhe - Backpulver
Luumu - Pflaume
Hillo - Konfitüre
Marmeladi - Marmelade
Sanasto:
Voitaikina - Butter Blätterteig
Lehtitaikina - Blätterteig
Rahka - Quark
Voi - Butter
Vehnäjauho - Weizenmehl
Leivinjauhe - Backpulver
Luumu - Pflaume
Hillo - Konfitüre
Marmeladi - Marmelade
Glögi
Glögin esi-isä on Glühwein, joka on Saksassa joulun aikaan todella suosittua. Suomalaistyyppistä glögiä on vaikea löytää. Tähänkin löytyy ratkaisu tee se itse, tilaa netistä tai osta IKEA:sta.
Isojen kaupunkien joulumarkkinoilla löytyy glögiä. Varsinkin jos niillä markkinoilla on suomalaisten myyntipisteitä. Esimerkiksi Berliini, Stuttgart, Rüdesheim. Meillä päin olen törmännyt ruotsalaiseen glögiin eli Glögg. Isnyn joulumarkkinoilla on tarjolla suomalaista glögiä, kylmäsavulohta ja loimulohta.
VINKKI: Glögiä voi tilata monista nettikaupoista kuten *Suomikauppa, finnishfoodstore.fi tai Little Finland.
Tee se itse - Glögi
2 dl mustaherukkamehua
2 dl mustikkamehua
2 dl puolukkamehua
2 dl sokeria
2 kanelitankoa
10 neilikkaa
5 appelsiinin kuoret
0,5 dl appelsiinimehua
1 litra vettä
Keitä ylläolevia aineita jonkin aikaa.
Tarkista maku ja lisää jotain jos tarve.
Liota lisäksi puolentoista sitruunan viipaleita glögissä yön (tai kaksi) yli.
Pullota.
Tarjoilu vaiheessa voit lisätä vettä, jos tuntuu, että on sellaisenaan liian makea.
Halutessasi voit lisätä punaviiniä ja/tai vodkaa.
Tarjoilu vaiheessa voit lisätä vettä, jos tuntuu, että on sellaisenaan liian makea.
Halutessasi voit lisätä punaviiniä ja/tai vodkaa.
Tarjoile kuumana juomana rusinoiden ja manteleiden kanssa.
VINKKI: IKEA:sta löydät puolukka- ja mustikkamehun, jos ei muualta.
Riisipuuro
Puuroriisi on saksaksi Milchreis ja tuotetta löytyy ihan varmasti jokaisesta marketista. Joten ei muuta kuin riisipuuroa keittämään.
Riisipuuro 4-6 hengelle
50g voita
3 dl puuroriisiä
2,5 dl vettä
1 l Maitoa 3.5%
2 tl suolaa
Laita kattilan pohjalle nokare voita.
Lisää puuroriisit ja vesi.
Anna kiehahtaa.
Lisää maito pikkuhiljaa.
Lisää loput voista ja suola.
Tarkista maku.
Kuuluuko teidän perheen perinteeseen laittaa riisipuuron joukkoon onnen manteli?
Riisipuuro 4-6 hengelle
50g voita
3 dl puuroriisiä
2,5 dl vettä
1 l Maitoa 3.5%
2 tl suolaa
Laita kattilan pohjalle nokare voita.
Lisää puuroriisit ja vesi.
Anna kiehahtaa.
Lisää maito pikkuhiljaa.
Lisää loput voista ja suola.
Tarkista maku.
Kuuluuko teidän perheen perinteeseen laittaa riisipuuron joukkoon onnen manteli?
VINKKI: Saksassa löytyy harvoin kuorittuja manteleita. Voit liottaa manteleita kiehautetussa vedessä ja kuoret lähtevät kuin itsestään. Joskus joutuu hieman rapsuttaa veitsellä.
Sanasto:
Puuroriisi - Milchreis
Manteli - Mandel
Rusinat - Sultanien, Rosinen
Mustaherukka - Schwarze Johannisbeere
Puolukka - Preiselbeere
Mustikka - Blaubeere, Heidelbeere
Laatikot
Joululaatikoiden teko onnistuu myös, porkkanat, perunat, bataatit ja lantut löytyy kaupoista. Meillä päin lantun löytyminen ei vain ollut nii helppo tehtävä. Kävin läpi isot ja pienet marketit ja missään ei ollut. Biokaupasta kävin myös kysymässä, tilaamalla olisi onnistunut. Viiden kilon erä tuntui kuitenkin kovin isolta, joten jätin tilaamatta.
Kuulin huhuja, että toreilta voisi löytyä. Lindenbergin torilta ei löytynyt, joten siirryin Wangenin keskiviikkotorille. Sieltähän sitä lanttua löytyi, steckrübe nimellä.
Wikipedian tietojen mukaan lanttu löytyy eri alueilla eri nimillä. Kohlrübe, Butterrübe, Erdkohlrabi, Unterkohlrabi, Bodenkohlrabi, Runke, Runkelrübe. Pohjois-Saksassa tunnetaan nimellä Wruke. Itävallan puolella Dotsche. Vanhassa Baijerissa Dodschn ja Sveitsinsaksalaiset Knutsche nimellä.
Bataattilaatikko
1,5 kg Bataattia, kuori, paloittele ja keitä vähässä suolavedessä. Soseuta.
3 dl Ruokakermaa
2,5 rkl korppujauhoa, Sekoita ruokakerma ja korppujauho, anna muhia ja lisää seokseen
0,5 dl siirappia
(1 kpl kananmuna)
100 g voisulaa
1tl suolaa ja/tai kanelia
0,5 tl raastettua muskottipähkinää
Ripottele päälle korppujauhoa ja pari voi nokaretta.
Paista 175 asteessa 1,5-2h
P.s. Bataattilaatikko maistuu hyvältä myös vegaaniversiona, eli silloin ilman kananmunaa, soijakerman ja maidottoman margariinin kera.Sanasto:
Puuroriisi - Milchreis
Manteli - Mandel
Rusinat - Sultanien, Rosinen
Mustaherukka - Schwarze Johannisbeere
Puolukka - Preiselbeere
Mustikka - Blaubeere, Heidelbeere
Laatikot
Joululaatikoiden teko onnistuu myös, porkkanat, perunat, bataatit ja lantut löytyy kaupoista. Meillä päin lantun löytyminen ei vain ollut nii helppo tehtävä. Kävin läpi isot ja pienet marketit ja missään ei ollut. Biokaupasta kävin myös kysymässä, tilaamalla olisi onnistunut. Viiden kilon erä tuntui kuitenkin kovin isolta, joten jätin tilaamatta.
Kuulin huhuja, että toreilta voisi löytyä. Lindenbergin torilta ei löytynyt, joten siirryin Wangenin keskiviikkotorille. Sieltähän sitä lanttua löytyi, steckrübe nimellä.
Wikipedian tietojen mukaan lanttu löytyy eri alueilla eri nimillä. Kohlrübe, Butterrübe, Erdkohlrabi, Unterkohlrabi, Bodenkohlrabi, Runke, Runkelrübe. Pohjois-Saksassa tunnetaan nimellä Wruke. Itävallan puolella Dotsche. Vanhassa Baijerissa Dodschn ja Sveitsinsaksalaiset Knutsche nimellä.
Bataattilaatikko
1,5 kg Bataattia, kuori, paloittele ja keitä vähässä suolavedessä. Soseuta.
3 dl Ruokakermaa
2,5 rkl korppujauhoa, Sekoita ruokakerma ja korppujauho, anna muhia ja lisää seokseen
0,5 dl siirappia
(1 kpl kananmuna)
100 g voisulaa
1tl suolaa ja/tai kanelia
0,5 tl raastettua muskottipähkinää
Ripottele päälle korppujauhoa ja pari voi nokaretta.
Paista 175 asteessa 1,5-2h
Toivottavasti tästä mistä löytyy raaka-aineet suomalaiseen joulupöytään Saksassa -artikkelista oli sinulle hyötyä. Laita kommenttia, jos unohdin jonkin oleellisen.
P.s. Blogikirjoitus sisältää mainoslinkkejä ja ne on merkitty *-merkillä.
P.s. päivitin tekstiä 12.12.2019 laatikko- ja lanttuosiolla.
Voi hyvänen aika kuinka hienon työn olet tehnyt!! Kiitos koko suomalaisen yhteiskunnan puolesta, aivan ylivoimainen on tuo sun työsi, ��. Huomenna meinaan mennä paikalliseen lihakauppaan sinun ohjeittesi kanssa, tätä ennen toin aina Suomesta verkkokinkun mukana.terveisin Sirkku Olsbergista (HSK)
VastaaPoistaKiitos Sirkku! Toivottavasti saat hyvä kinkun. Laita sitten viestiä.
PoistaGlögi tehdään meillä punaviinistä. Pullollinen punaviiniä esim kevyt Chianti sopii hyvin, reilusti sokeria ja pussi Santa Maria glögimausteita tai itse sekoitettuna neilikkaa, kanelia, sitruunan kuorta, rusinoita, inkivääriä, kiehautetaan ja sen jälkeen seisotetaan 1h ennen siivilöintiä.
VastaaPoistaHmm, kuulostaa hyvältä. Kiitos vinkistä!
PoistaMainio tarpeistokokoelma suomalaiseen jouluun Saksassa! Laatikoista olen itse tehnyt porkkana-, bataatti- ja lanttulaatikkoa, joista lanttu saattaa olla vaikea löytää muuta kuin isommilta vihannestoreilta.
VastaaPoistaBataattilaatikko on mun suosikki. Lisäsin lantun metsästysohjeet blogiin. Sekä bataattilaatikon ohjeen, jota olen tehnyt monena jouluna.
PoistaMahtavaa, olet todella paneutunut aiheeseen. Kiitos kovasti. Minä saan lanttua meidän kreikkalaiselta vihanneskauppiaalta tilaamalla etukäteen.Nyt kun ollaan kaksistaan miehen kanssa tilasin Scanshopista lanttu-ja perunalaatikot, tuunaan niitä vähän ja ihan kelvollisia ovat.Teen jouluglögin ruotsalaisen ystävättären ohjeen mukaan. Laitetaan yöksi likoamaan 1dl:iin konjakkia mausteet: kanelitanko, pala inkivääriä, 10 neilikkaa, ja ripaus kaardemummaa. Mausteet siivilöidään pulloon punaviiniä ja lisäksi n 2 kukkuraista lusikallista sokeria.Iloista joulun odotusta.
VastaaPoista