5/recent-posts/slider1

Saksa vs Suomi: Makuuhuone

Makuuhuoneen puolella on pieniä hauskoja eroja suomalaiseen verrattuna. Niin siis ajattelin esitellä miten eroaa patjat, peitot ja pussilakanat jne. suomalaisista.






Patjat
Patjat ensinnäkin ne ovat yleensä aina ilman petauspatjaa tai sitten on sellainen outo feikkipetari (kts.kuva). Siis ihan todella rasittavaa varsinkin kun hotellissa työskennellessäni petasin sänkyjä. 

Sormet ja kynnet olivat verillä ja selkä koetuksella kun koitin venyttää itseni sinne patjan toiselle puolelle. Ei ole eroa onko lakana sellainen normaali vai  joustinlakana eli spannbettlaken

Joustinlakanan kanssa se on todella ärsyttävää jos lakana on ns. liian pieni, lakana vetää patjankin ihan rullalle ja ei siihen auta mikään muu kuin että hypätä siihen päälle. 

Normaalin lakanan kanssa piti saada se lakana sinne patjan alle suoraksi, voin kertoa ettei se todellakaan aina onnistunut. Plaah.







Tyynyt

Tyynyt niitä löytyy Saksasta kahta kokoa 80x80 tai 40x80 ja useimmiten nekin ovat höyhentyynyjä. Varsinkin höyhenallergiselle ne ovat kauhistus. 

Muistan joskus Martinshöhessä tuli asukkaita joista koko perhe oli allerginen, jotenkin sain haalittua varastojen kätköistä neljä vai viisi tyynyä. Tyynyt piti laittaa aina sänkyyn sillä lailla pystyyn kulmittain (kts.kuva).



Hotelleissa tyynyt pitää laittaa tähän tyyliin.

Tyynyliinat

Tyynyliinat niissä pitää olla joko napit tai vetoketju. Ei muka muuten pysy tyyny siellä sisällä(?) Materiaaleja on vähän joka lähtöön, jerseytä, mikrokangasta, puuvillaa, puuvillasatiinia tai flanellia eli biber

Varsinkin talvella suositaan flanellia tai muita lämpimiä kankaita. Waad? Okei, okei makuuhuoneet pidetään kylmänä ja sen takia on kiva että edes kangas on lämmin ihoa vasten.



Saksalainen vs suomalainen tyyny.

Peitot

Peitot niitä on myös montaa pituutta 220cm tai 200cm ja lyhyempiäkin olen nähnyt. Leveyksissäkin voi olla eroja 155 cm tai 135 cm. Peittoja on oikein paksuja höyhenpeittoja tai sitten jotain muuta materiaalia yleensä polyesteria. Kesällä pitää olla tietenkin eri peitto, sellainen ihan ohut peitto. No niinpä tietenkin.





Valikoima pussilakanoita paikallisessa ruokakaupassa.

Pussilakanat
Pussilakanat niissä ei ole niitä reikiä yläpäässä (josta saa otettua sen peiton hyvin kiinni) tämäkin on vissiin suomalainen keksintö(?). Alhaalla on tosiaan napit tai vetoketjut että pysyy peitto siellä sisällä, ihan kuin se sieltä johonkin lähtisi? Kiireessä niiden nappien napittaminen on han tuskaa, sormet vain liukuvat ja tärisevät eikä mene niin kuin pitäisi.

Materiaalit ovat tietenkin samat kuin tyynyliinoissa. Mutta minun mielestä nämä paikalliset valikoimat ovat jotenkin aivan k-a-m-a-l-i-a, joten olen tuonut itse tai pyytänyt marimekkoa tms. lahjaksi.


Lastenhuoneen sängynpäällinen (ikea) ja tyyny (marimekko) koristeena.
Päiväpeitot

Päiväpeitot, niitä eivät saksalaiset käytä ollenkaan, on varmaan muutama poikkeus. Sängyn päällä ei pidetä mitään päiväpeittoja eikä varsinkaan mitään tyynyjä tai muitakaan koristeita. Tämä on ollut minulle vaikea oppia. 

En löytänyt kaupoista ollenkaan päiväpeittoja tai ainakaan kivoja sellaisia. Ikeasta löysin lasten- ja vierashuoneeseen mutta meidän makuuhuoneeseen päätin tilata Suomesta. Eli meillä on tapana laittaa peitto vain silloin tällöin (lue: kun tulee vieraita). Saksassa on myös erilainen tapa pedata petivaatteet, kun Suomessa laitetaan ne pituussuunnassa niin Saksassa peitto laitetaan poikittain ja kolmeen kerrokseen (kts.kuva).







Suomesta olen tuonut kolme normaalin kokoista (50x60cm) tyynyä ja kolme peittoa koska ne nyt vaan tuntui paremmilta. Jumi ei kyllä huolinut äitiltäni saamaa peittoa käyttöönsä vaan vaati saada käyttää hänen ikivanhaa peittoa. En tiedä kuinka usein olisi hyvä vaihtaa lakanat, mutta minä vaihdan kahden viikon välein. Mitä olen tässä seuraillut niin tuntuu että saksalaiset pitäisivät lakanoita vielä kauemmin? Vai onko tässä lähipiirissä vain pihejä/laiskoja tapauksia?



Kuva yhdestä vuokra-asunnosta.


Peitot ja tyynyt pitäisi vissiin pestä pari kertaa vuodessa, mutta tosiasiassa olen onnistunut kerran vuoteen ne pestä. Kesällä tai loppukesästä niihin saa ihanan puhtaan tuoksun kun kuivattaa ne ulkona.




Makuhuoneen ikkuna josta saa tuon rullan alas ja huoneen saa pimeäksi.

Makuuhuone

Sitten makuuhuone pidetään niin kylmänä kuin mahdollista. Meillä ei ole edes talvella lämmitys päällä, välillä huoneen lämpötila on vain 16 astetta (se on kyllä allekirjoittaneelle liian vähän). Silloin tarvitaan lämpöpullo lämmittämään sänky lämpimäksi. Talvisinkin tuuletetaan pitämällä ikkunaa auki jonkin aikaa. Kesällä (koska keskipäivän aurinko paistaa täysiä) pitää hieman kikkailla että saadaan huone pysymään mahdollisimman viileänä.

Ikkuna on ollut (tietenkin) koko yön auki, pidän ikkunaa auki niin kauan kuin mahdollista (ennen kuin aurinko alkaa tosissaan paistamaan). Sitten laitan ikkunan kiinni ja ikkunarullat alas. Erittäin kuumana päivänä huoneen lämpö voi olla jopa 25 astetta. Ja auta armias jos on unohtunut laittaa ikkunat ja luukut kiinni, sitten on niin kuuma ettei pysty nukkua.

Nukkumaan mennessä avataan ikkuna ja luukku ja silloin tulee hieman raikasta ilmaa sisälle. Joskus on mielettömän kuuma niin laitetaan tuuletin päälle, muttei ikinä anneta sen olla koko yötä päällä.



Lue lisää: Mistä tilata suomalaisia tuotteita ulkomaille.


Olisikin kiva kuulla oletko sinä tuonut asuinmaahasi suomalaiset peitot, tyynyt ja lakanat vai oletko tottunut oman maasi tarjontaan? Tai kerro mitä muita hassuja eroja olet huomannut.





Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

Bloglovin' ja Blogit.fi


22 kommenttia

  1. Päiväpeittoja ei oikein tunnu täälläkään pahemmin olevan. Ja pussilakanat on kans juuri noita napillisia ja kulmista puuttuu ne käsiaukot. Aionkin itse nyt tehdä niihin ne reiät niin helpottuu kummasti lakanoiden vaihto.
    Meillä puuvillaiset lakanat maksaa niin maltaita etten vielä ole pystynyt ostamaan muita kuin keinokuituisia. Kauheita!

    Ja kun taloissa ei ole lämmitystä (meillä ainoastaan olohuoneessa on) niin talviaikaan on yleistä niin sähköpeitot-ja patjat kuin erikseen talvilakanat ja kesälakanat. Noihin ei viel olla sorruttu, pidetään villasukat jalassa nukkuessa.

    Mutta on toi aika metka tuo teidän peittojen viikkaaminen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kivoja pieniä eroja? Tosiaan onneksi ne rei´ät voi leikata niihin päihin tai pestä pussilakanat väärinpäin ja sitten saa kätevästi lakanat vaihdettua. Ja minä kyllä käytän samoja lakanoita läpi vuoden tai no ehkä puuvillasatiinisia vain kesällä. ;) Kiitos kommentista Johanna.

      Poista
  2. Meillä Italiassa on kesäpeitto ja syksy/kevätpeitto ja niissä nepparit että ne voi yhdistää talvipeitoksi!
    Nuo reiättömät pussilakanat näin parisängyn peittoa käyttävälle oli aika kammotus, mutta nykyään pidän pussilakanat väärinpäin ja lakanoita laittaessa käännän sen peiton päälle - melkein yhtä helppoa kuin reiät! Vetoketju pussilakanan päässä on mun mielestä ihana, ei karkaa peitto potkijoilta.
    Tyynyt on meilläkin 40x80 ja nykyisin suomi-kokoiset tyynyt tuntuu onnettoman pieniltä.
    Flanellilakanat on talvella ihanat, meillä on myös sähköikäyttöiset sängynlämmittimet, lakanan alle laitettava lämpiävä petarintapainen, aivan ihana kun asuu talossa, jossa vetää lattiasta niin että patja on jääkylmä suurimman osan vuodesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli ennen remonttia asunto kylmä mutta nyt ei enää vedä joka nurkasta. Olen kuullut että täällä myös käytetään niitä sähköpeittoja ja lämmittimiä. Kiitos kommentista ja kiva kuulla miten siellä Italiassa on tapana.

      Poista
  3. Tuttuja juttuja!
    Tämä päiväpeittoasia tuli itsellekin selväksi pari vuotta sitten, kun etsin uuteen kotiin kivaa peitettä. Lopulta tilasin netistä - ja niin siinä on käynyt, että melkein käyttämättä se on jäänyt. Hyvin saksalaista on myös tuo nukkumatilan viileys. Meillä itse asiassa on asunnossa sellainen lämpösäätely, ettei öisin lämmitetä yhtään. Meilläkin ehdittiin venkslata monta kertaa patjan kanssa ennen kuin löytyi molemmille sopiva. Ja se on juuri tuollainen paksu patja + paksu petari yhdistelmä. Mutta niin sitä mennään, maassa maan tavalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös niin ettei yöllä lämmitetä koko taloa. Silloin kun aloitin työt jo aamulla kolmelta oli hieman haastavaa että olisi edes hieman lämmin kun herään. Maassa maan tavalla tottahan toki. Kiitos kommentista.

      Poista
  4. Oi, ihan tuli muinoinen vaihtovuosi Saksassa mieleen, kun tuskailin petivaatteiden kanssa. En käsittänyt materiaaleja enkä löröjä tyynyjä (muoto olisi vielä mennyt mutta kun niissä ei ollut täytettä tarpeeksi, olivat ihan sellaisia plutkuja).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemma vatsalleen nukkujille on nuo löröt tyynyt juuri niitä parhaita saavat siitä muotoiltua sitä tyynyä sen verran kuin haluavat.

      Poista
  5. Suomalaiset makuuhuoneet ovat minusta askeettisia. Tyynyt mitättömiä. Pussilakanaoista tykkään. Amerikassa taas tyynyjä on sängyn päällä kuin nomadien teltoissa, yhdeksän ei ole vielä mitään :)Saksalaiset kuten amerikkalaiset untuva (tai vastaavat)ovat ihania. Mukavan värikästä kuten teilläkin löytyy Suomesta paljon. Kiva vertaileva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, miten sinne sängylle pääsee nukkumaan ajoissa jos pitää raivata ensin ne tyynyt pois? :) Kiitos kommentista.

      Poista
  6. Meillä on kesäpeitot ja talvipeitot. Kesäpeitto on tuta "lastenkokoa" ja talvipeitto, untuvatäkki, se isompi. Eli näin myös automaattisesti kesäpeittojen pussilakanat ovat myös viileämpää materiaalia. Sen lisäksi minulla on 200x210 kokoinen täkki omassa käytössä. Ensimmäisen toin suomesta tullessa ja nykyinen on ostettu täältä. Montako täkkiä ja mikä täkki minulla on käytössä johtuu makuuhuoneen läpötilasta. Meillä on leensä ympäri vuoden ekuuuonessa parvekkeenovi auki. Tänä vuonna oli talvi hieman pitempi ja kylmempi, niin ovi pysyi välillä kiinni. Mieheni mielestä (saksalainen siis) makuuhuoneen optimilämpötila on tuo +16 astetta, joka minulle oli aluksi liian kylmä mutta vissiin vaihdevuodet lähestyy, kun nyt setuntuu minustakin hyvältä. Suomessa en omistanut ainuttakaan pyjamaa mutta täällä nyt useamman. Suomessa tarkeni nukkua alasti, myös talvella (tosin ikkunat ja ovet oli kiinni, paitsi kesäisin), täällä ei, paitsi kesällä. Kesällä joudun pitämään rollaattorin alhaalla aina auringonlaskuun saakka ja yöllä sitten tuuletetaan makuuhuone. Jos en näin tekisi olisi makuuhuoneessa, kiitos lasiseinän, nopeasti yhtä kuuma kuin ulkonakin. Päiväpeitto on myös meidän tuttavapiirissa vieraskäsite. Jotkut jättää sänkynsä kokopäiväksi auki. Siis täkkikin rullataan jalkopäähän tai jos sängyn jalkopäässä on korkea pääty niin se roikkuu siinä. Näin kuulemma tuuletetaan kosteus pois. Sit tyynyt: hotelleissa on usein noita 80x80 untuvatyynyjä, joissa kuitenkaan ei ole sisällä kuin "2 untuvaa ristissä". Siis mitä tehdä isolla tyynyllä ilman täytettä?! Minulla on kotona niskaongelmien takia tyynyjä joka lähtöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, minäkin olen jo alkanut tottumaan kylmään makuuhuoneeseen. Suomessa ollessamme olin ihan tuskissani kun oli niin kuuma. Kiitos kommenstista.

      Poista
  7. Tämä on kyllä taas sellainen teema, että tästä voisi kirjoittaa postauksen jos toisenkin! Itse toin Suomesta mukanani tyynyt ja peitot (saksalaiset peitot olisivat kyllä kelvanneet, mutta ne kummalliset isot tyynyt ei), ja nyt vuoden päivät suomalaisella tyynyllä nukuttuaan saksalainen poikaystäväkin valittelee, miten Saksa -tyynyt saa niskan jumiin. :)
    Päiväpeitto oli meilläkin kummajainen ja poikaystävän äiti katsoi vähän kummeksuen, kun selitin päiväpeiton hienoudesta. Minä en vaan voi sietää petaamatonta sänkyä ja onhan siinä kivempi päivälläkin pötkötellä, jos on päiväpeitto. Viime kerralla anoppilassa käydessä kiinnitin huomiota siihen, että heidänkin sänkyynsä oli jotenkin kummallisesti ilmestynyt päiväpeitto...
    Ja patjoista jos puhutaan, niin Saksassa runkopatja tuntuu olevan melko tuntematon käsite. Saa niitä runkopatjojakin ja ainakin jenkkisänkyjä Saksastakin, mutta kovin rajoitetusti Suomeen verrattuna. Kaipaan Suomesta sitä, että sänkyyn voi hypätä miten sattuu eikä tarvitse välittää kovista reunoista. Ensimmäiset viikot minulla taisi olla sääret mustelmilla, kun iskin itseni aina johonkin sängyn kulmaan. Vielä nukutaan siis "puulaatikossa", mutta seuraava sänky on kyllä taas mallia runkopatja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, aika hauska että "anoppi" oli ottanut vinkistä vaarin. :)

      Poista
  8. näin joskus jonkun kikka vinkin kun japanilainen nainen vaihtoi pussilakanan tosi kätevästi vain rullaamalla nyt en löydä vinkkiä mistään ja olen unohtanut miten se tehtiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, olisi kiva tietää miten se tehtäisiin helposti ja nopeasti.

      Poista
  9. Onneksi löysin tänään blogisi! Tulee ihania muistoja mieleen vaihto-oppilasajoiltani Saksasta ja vertailuksi kommelluksia Espanjasta. Asuin aikanaan Baijerissa lähellä Passauta ja muistan kylmän makuuhuoneen ja untuvapeiton petauksen. Untuvat olivat peiton kokoisessa pussissa, joka aamuisin ravisteltiin niin, että untuvat jäivät pussin pohjalle puoleen väliin saakka, tyhjä osataiteltiin puolikkaan alle ja peitto/pussi asetettiin poikittain sängyn jalkopäähän kuten kuvissasi. Illalla sitten nukkumaan mennessä piti taas ravistella untuvat levälleen, en tosin ihan aina jaksanut, vaan nukuin välillä pelkkä kangas yläosan suojana.
    Espanjassa jouduimme sisustamaan asuntomme alusta asti. Sänky koostuu sälepohjasta, päädystä ja joustinpatjasta. Etsin petareita kaikista mahdollisista kaupoista, kunnes sain kuulla, ettei niitä käytetä Espanjassa! Tyynyt ovat kokoa 35x60, isompiakin on saatavana, niistä kyllä tykkään enemmän kuin suomalaisista.
    Kiitos blogistasi ja kaikkea hyvää sinulle uudelle vuosikymmenelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Marsana! Hyvää uutta vuotta myös sinulle! :)

      Poista
  10. Kiitos tarkoista havannoistasi! :-)

    Sen verran tuohon päiväpeittoasiaan kommentoin, että minustakin se oli alkuun aika erikoista, ettei niitä käytetä täällä Saksassa. Ajan myötä opin kaksi siihen liittyvää asiaa:
    1. Saksalainen ei koskaan päästä vieraita makuuhuoneeseensa. Makuuhuoneen ovi pidetään kiinni, jos on viereita. Siksi päiväpeitolla ei ole niin merkitystä.

    2. Päiväpeitot ovat erittäin epähygieenisiä. Vasta poikani sairastuttua pölypunkkiallergiaan opin lääkäreiltä, ettei sänkyä koskaan pidä tukkia tekstiileillä, vaan sen pitää antaa "hengittää" päivälla. Suomessa ei tätä asiaa sillalailla tiedetä tai tunneta.

    Terveisin,
    Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, saksalaiset on kovin tarkkoja keitä päästävät makuuhuoneeseen tai yleensä kotiin. Niin tottahan se on että pedin pitää hengittää. Mutta silti tykkäisin enemmän käyttää päiväpeittoa. Ollaankohan ihan muutaman kerran pidetty päiväpeittoa päällä. Että hyvä ostos oli. ;)

      Poista
  11. Aivan ihania kirjoituksia sinulla! Minä totuin Saksan vuosina sikäläisiin vuodevaatteisiin niin hyvin, että toin ne kaikki Suomeen. Käytämme isoja tyynyjä mm. olohuoneessa sohvalla ja muutoinkin köllöttelyyn. Untuvapeitot on olleet käytössä aina, paitsi, että viime jouluna ostimme painopeitot kotiin. Ikeasta löysin myös ns. aukollisia lakanoita, mutta Spannbettlakenit jäi omaan käyttöön, enkä käytä koskaan muita. Nykyään niitä saa Suomestakin, jos ei muualta niin Lidlistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaile! Tämä blogi on jäänyt toisen blogin varjoon valitettavasti. Terkkuja Suomeen.

      Poista