5/recent-posts/slider1

Oberstdorf - muutakin kuin mäkihyppykisat

Obertstdorf on ihana pieni kylä ja ihmettelen että miten niin söpö ja pieni kylä jaksaa/pystyy joka vuosi ottamaan vastaan satoja tuhansia vieraita. Keski-Euroopan mäkiviikot eli Vierschanzenturnee alkavat joulun välipäivinä nimenomaan Oberstdorfista. Kylä vai onkohan se pieni kaupunki (?) on niin söpö ja viehättävä ettei ole toista. Talot ovat niin alppitaloja kuin vain voi olla. Ihan kuin pieniä piparkakkutaloja olisi vieri vierin, niin söpöjä. Jopa ns. kerrostalot ovat alppityyliin rakennettu.

Mutta mitä muuta paikassa voit tehdä kuin katsoa mäkihyppyä? No tässä on hieman listaa mitä kaikkea Oberstdorfissa voi tehdä. 

Syksyllä on tietenkin Viehscheid eli lehmäjuhlat, silloin lehmät ajetaan vuorilta alas laaksoon. Vuoden isoimmat juhlat Allgäussa. Olen kirjoittanut aiheesta tässä postauksessa.


Pyöräileminen

Me olemme olleet ihan tasaisella maastolla liikenteessä, mutta maastopyöräilijöille löytyy varmasti haastavaa maastoa. Tasaisella on ihana pyöräillä vaikka joen (Iller) vartta pitkin.  Ollaan muutaman kerran fillaroitu Immenstadista Oberstdorfiin, ihanan tasaista. Lue postaus meidän pyörälenkistä viime kesältä.

Vaeltaminen

Noh, kun vuorilla ollaan niin mitäpä muutakaan voit tehdä kuin lähteä kipuamaan vaikka Nebelhornia ylös. Voin kertoa että maisemat ylhäältä ovat aivan mahtavat. Vaikka alhaalla olisi kuinka kuuma niin muistaa että ylhäällä yli 2000 metrissä on kylmä ja tarvitset kunnon varusteet päälle. Oberstdorfissa on 200 kilometriä patinkointi-, ja pyöräilyreittejä myös talvella on 140 km.Nebelhorn - nimensä mukaisesti sumussa


Vuoret

Vuorijoukkiota kutsutaan Allgäuer Alpen eli Allgäun Alpit. Nebelhorniin pääsee kipuamaan joko itse kävellen (kesällä maastopyörällä tai talvella ski touring) tai sitten ihan hissillä. Hissivaihtoehto on silloin hyvä jos ei huvita vaeltaa mutta haluat kuitenkin nähdä maisemia. Hissiä vaihdetaan kaksi kertaa ennen kuin olet ihan ylhäällä 2000m. Pienesti joutuu aina huipulle kävelemään. Pitää vain toivoa että ilma on kirkas jotta näkee mahdollisimman kauas. Toki on mahdollisuus vaikka vuorikiipeilykurssiin ja ohjattuihin vaelluksiin.

Laskettelu

Alueella on monia laskettelurinteitä- ja keskuksia ja yhteensä 130 km rinteitä. On myös mahdollista Ski Touringiin, eli suksilla ylös ja lasketellen alas. Kirjoittelinkin aikaisemmin talvella postauksen lähialueiden laskettelupaikoista lue tästä.

Hiihto

Hiihtäminen on totta kai mahdollista, kaiken kaikkiaan 75 kilometriä latuja. Siellä on mahdollisuus päästä kokeilemaan ampumahiihtoa, kuinka siistiä. Uudenvuoden jälkeen onkin maailman cupin hiihtokisat, kansainvälistä meininkiä on siis luvassa.


Oberstdorf - mäkihyppääjän silmin


Mäkihyppytorni

No siitähän me varmasti kaikki tunnetaan Oberstdorf. Varsinkin 80- ja 90- luvuilla Suomi oli isosti mukana kaikissa mäkikyppykisoissa ja menestys oli taattu. Toista se on nykyään kun hyvä että hyppääjät pääsevät edes toiselle kierrokselle. Vaikkakin me suomalaiset voimme kävellä siellä ihan rintarottingilla, koska siellä on hyvin esille eri vuosien voittajat. Suomi on erittäin hyvin edustettuna. Matti Nykänen, Janne Ahonen ja kumppanit ovat voittaneet niin monesti Oberstdorfissa ettei laskuissa pysy perässä. 


Lentomäki

Sehän on myös jokaisen suomalaisen nähtävä, meinaan sielläkin saa kulkea nenä pystyssä. Suomalaiset mäkihyppääjät ovat vuodesta toiseen olleet mäkiennätyksen rikkojia. Viimeisenä nimenä siellä on vieläkin (luultavasti) Harri Olli. On se vaan hienoa että suomalaisilla mäkihyppääjillä on mennyt lujaa jossain vaiheessa. Jokaisen suomalaisen (varsinkin penkkiurheilijan) must see!! :) Ja pääsee sinne torniinkin tutustumaan, me jätettiin sillä kertaa väliin.Eikun suomenliput kouraan ja hyppyennätyksiä lukemaan.


Breitachklamm - kanjoni

Olen tästä kirjoittanut oman postauksen, sen voit lukea täältä. Lyhyesti kerrottuna siellä on vaellusreittejä, vesiputouksia, luolia, siltoja, rappusia ja voit eksyä jopa Itävallan puolelle. Kuumana kesäpäivänä siellä on ihanan viileää.


Jäähalli

Jäähallissa on aikoja myös vapaille vuoroille, joten luistimet mukaan ja menoksi. Yleensä siellä harjoittelevat jäätanssijat esimerkiksi olympialaisissa kultaa saanut pari oli/on treenannut siellä. Siellä on mahdollisuus kokeilla myös curlingia.

Kylpylä

Toki Oberstdorfista löytyy myös kylpylä eli Therme. Saunat, porealtaat, hieronnat, solariumit ja ravintola löytyvät paikasta. Ihana rentoutumispaikka.


Varjoliito

Viime lokakuussa Jumi lunasti (vihdoin) syntymäpäivälahjansa. Hän oli saanut tandemvarjoliidon 40-vuotislahjaksi ja oli viimeinen hetki lunastaa se. Homma näytti niin kivalta ja helpolta että tuli heti tunne että hei minäkin haluan. Me tyydyttiin Pimin kanssa odottamaan alhaalla. Ohjeeksi oltiin saatu että punakeltainen varjo ja n. 30 minuutin päästä me startataan. Odottavan aika oli pitkä ja varjoista en näin likinäköisenä saanut selvää, mutta taisin kuitenkin saada oikeasta miehestä kuvan. Lisämaksusta saat kuvia ja vaikka videon. Mieletön synttärilahjaidea, katso Vogelfrein kotisivut.Museot

Oberstdorfissa on mahdollisuus tutustua kotiseutumuseoon sekä hiihdon/mäkihypyn historiaan Skimuseumissa (mäkihyppytornin kassarakennuksessa). Oberstdorfissa on myös muutama taiteilijoiden talo jossa esillä taidetta mm. veistoksia. Katso nettisivut mitä tarkalleen on luvassa.
Oberstdorf on pieni kylä, mutta kyllä siellä tekemistä riittää. Ravintoloita ja kahviloita on joka kulmassa joten nälkäiseksi tai janoiseksi ei ole myöskään mahdollista jäädä. Suosittelen ja varsinkin yöpymään joissakin noissa ihanissa alppitaloissa. 


Varoitus: Paikassa voi törmätä usein suomalaisiin, varsinkin mäkihyppääjiin jotka harjoittelevat siellä.

P.s. Oberstdorf on muuten Saksan eteläisin paikka.


Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen


Ei kommentteja