5/recent-posts/slider1

Puoltoista vuotias taapero
Niin kuin vuoden kohdalla kirjoitin aika on mennyt super nopeasti. Ja ei se aika tunnu pysähtyvän enää. Varsinkin kun olen aloittanut työtkin. Ajattelin kirjoitella minkälainen puolitoista vuotias Kimi on. Yleensä iloinen ja rauhallinen mutta joskus saattaa leikit mennä vähän yli. Esimerkiksi hakata harjalla ikkunaa (tai äitiä), hoitopöydältä pitää aina tiputtaa jotain ja laittaa samalla silmät kiinni. Pyykkiputkesta pitää tiputtaa kaikki kengät (+muuta tavaraa, mitä nyt käsiinsä on saanut) alas kellariin.


Liikkuminen

Kävely onnistuu jo erittäin hyvin, juoksuaskeleet eivät ihan onnistu mutta jotain sinne päin. Uutena on nyt tullut kiipeily, vaikkakin sitä ei aina muista (luojan kiitos). Kiipeilyn aloitti yksi päivä ja meni syöttötuoliin ylös ja alas, ylös ja alas. Seuraavana päivänä keksi kiivetä penkille ja siitä sitten pöydälle. Niin että minun piti ottaa pöydältä ihan kaikki tavarat ja pöytäliina pois. Bobbicarilla ajelu on lempipuuhaa, siinä herra vaan istuskelee kun äiti työntää. Omatoiminen ajelu ei oikein vielä onnistu tai taaksepäin kyllä. Rappuset, meidän olohuoneen rappuset kulkee jo hienosti ylös ja alas ihan yksin.

Ruokailu

Kiitos sormiruokailun Kimi syö itse joko haarukalla tai lusikalla (tai käsillä). Välillä sotkua on vähän vähemmän kun toisina päivinä taas vähän enemmän. Enää ei tarvitse tehdä Kimille omia pöperöitä vaan syödään yleensä samaa ruokaa (hieman vähemmällä suolan määrällä). Ellei ole joku poikkeus ja Kimille pitää saada vauhdilla ruokaa naaman eteen. Silloin apuna on ruoka-annokset joita minulla on pakkasessa hätävaralla. Kimi tykkää melkein kaikesta ruuasta, toissaviikon kaalilaatikko ei ollut kovin Kimin makuun mutta söi sitäkin ihan hyvin. Suosikki ruoka-aineita ovat, juustot (homejuustosta fetajuustoon), oliivit, porkkana, bataatti, peruna, piimä, mansikka, mustikka ja nykyään myös kurkku on suosikkien listalla. Joka aamu syödään Kimin kanssa kaurapuuroa (ohraa, ruista, riisiä ja mannaa vaihdellen) marjojen ja/tai hedelmäsoseen kera. Kimi juo mielestäni hieman liian vähän, mutta olen keksinyt keinon saada Kimi juomaan. Eiku "kippis" ja kippistellään ja sitten pitää aina ottaa huikka.

Lukeminen

Kimi on parina viime viikkona ollut vihdoin kiinnostunut kirjoista. Olin aikaisemmin huolissani kun ei sitä ne kirjat kiinnostanut yhtään. Kiitos Enon lähettämien äänikirjojen, myös kirjojen luku (vaikkakin intoa kestää sekunnin) on mielekästä. Nykyään kanniskelee kirjoja mukana ja availee niitä tohkeissaan. Aivan suloista kun koittaa matkia vaikka lehmän ammuntaa, jonka muuten osaa jo kohtalaisen hyvin.

Taidot

Kimi ymmärtää  ihan kaiken mitä sanon, "hae kenkä, tuo kirja". Vitsit mikä fiilis kun toinen ihan oikeasti ymmärtää. Jee. Annoin yksi päivä Kimille minun vanhan naamarasva-purkin, sen hän osaa laittaa kiinni muttei avata (?). Eli kiva leikki hän laittaa sen kiinni ja hetken päästä tuo sen minulle ja avaan sen ja sitten taas kiinni ja taas auki. Sitten se laatikkoleikki eli ne erimuotoiset palikat laitetaan niistä rei'istä. Ympyrä menee aina heti oikeasta reiästä. Muissa palikoissa tarvitsee hieman apua. Tärkeä taito ulkosuomalaiselle: Osaa heittää löylyä ja tykkää saunoa.

Puhe

Toistaiseksi Kimin puhe kuulostaa siansaksalta tai sellaiselta känniseltä jonka puheesta ei saa mitään selvää. Muutamaa sanaa on jo pariin otteeseen sanonut kuten: Äiti (useasti, jo kesästä lähtien), anna, minä, kiitos (joka kuulostaa lipuntarkastajalta ...toos). Muuten puhe on vain plaah, plaah plaah, äschäschäsch, papa papa papa tai törr törr törr (varsinkin jos näyttää jotain). Joskus on kova puheripuli päällä ja sitä juttua tulee kun Runebergilta, ainut kun ei vain ymmärretä mitä hän koittaa sanoa. 


Nukkuminen

Kop kop, pitää koputtaa puuta. Kimi nukkuu ihan super hyvin, tai ainahan hän on nukkunut hyvin. Nukahtaminen on vain ollut viime aikoina (ja aikaisemminkin) hieman haastellista. Suomi-loman jälkeen sain vihdoin Kimin nukahtamaan yksin huoneeseen. Hän saattoi leikkiä ja pälättää huoneessa puolisenkin tuntia, mutta nukahti hienosti yksin. Mutta nyt toissaviikon täysikuun jälkeen, en vain saa Kimiä rauhoittumaan. Oma ja Jumi saavat Kimin suht ongelmitta vain minun kanssa on ongelmia. Voi olla että ongelmat liittyvät siihen kun olen aloittanut työt ja vietän vähemmän aikaa Kimin kanssa? Ja tällä tavalla sitten Kimi reagoi, tiedä sitä? Kimi kuitenkin nukkuu 11-12 tuntia yössä plus 1-3 tuntia päiväunia. En voi olla muuta kuin tyytyväinen.

Kasvu


Kimi on aloittanut käyttämään 86 koon vaatteita, eli pituus on luultavasti jotain 84 cm tienoilla. Paino on varmaan hieman yli 11 kg. Nämä tosiaan omia arvioitani, koska seuraava neuvola-aika on vasta puolen vuoden päästä. Saksassa on hieman erilailla hoidettu nämä "neuvolakuviot". Mutta kuitenkin ihan normaalikäyrillä mennään.Näiden taitojen ja kehityksien seuraaminen on niin mielenkiintoista. Tuntuu että joka viikko on opittu joku uusi juttu. Aivan mahtavaa, pitäisi kuitenkin enemmän kirjoitella ylös että mitä hän on oppinut tällä viikolla. Tässä nyt oli nämä mitkä tulivat nyt mieleen. Voi olla että äiti ei aina muista kaikkea.


Käykää tykkäämässä Suomalainen im Allgäu sivuista Facebookissa, kuhan se 200 tykkääjää on täynnä niin arvon jotain kivaa ja paikallista. Lähetän paketin ympäri maailmaa jos tarve vaatii. Instagramissa voi seurata nimellä asentajahiltunen.

Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Bloglovin' ja Blogit.fi

Ei kommentteja