5/recent-posts/slider1

Juhlavuoden sukat saksansuomalaisille vauvoille

Katri Schneider perusti meille Saksan suomalaisille innokkaille kutojille oman FB-ryhmän tammikuun lopussa. Tarkoituksena on kutoa jokaiselle Saksassa syntyneelle suomalaiselle SUOMI 100 Juhlavuoden pienet villasukat. Minäkin tästä innostuin ja olen neljä paria sukkia lähettänyt eteenpäin. Näistä neljästä kolmet menivätkin tähän Itävaltaan ihan lähelle meitä, tuleville suomi-koululaisille. Katri vastasi muutamaan minua mieltä askarruttavaan kysymykseen. Kiitos Katri haastattelusta.

Mistä sait idean että Suomen saksalaiset vauvat tarvitsevat myös juhlavuoden villasukat?

- Olin neulonut jo Suomen projektin nimissä näitä sukkia ja lähetin niitä Seinäjoelle menevään osoitteeseen. Jossain vaiheessa mielessäni kävi ajatus, että mahtavatkohan Saksan Suomi- vauvat saada sukkia lainkaan. Siitä oli enää lyhyt yhteys FB: n Suomalaiset Saksassa ryhmään ja siitä se lähti. 

Projekti on ollut meneillään jo reilu puolisen vuotta, kuinka monet sukat ovat löytäneet jo perille?

-Toivomme kovasti kaikkien sukkien löytäneen perille. Monista lähetetyistä sukista emme ole saaneet tietoa, onko vastaanottaja tavoitettu. Lähetettyjä tai muuten eteenpäin välitettyjä sukkapareja on tällä hetkellä reilut 120 paria. 

Kuinka monet sukat olet itse kutonut?

- Oh, en ole laskenut ollenkaan. Suomeen meni ensin ehkä kymmenkunta paria, lähetin myös Amsterdamin merimieskirkon  ja sikäläisen suomalaisen kirkon edustajalle vajaan 20 paria sukkia. Saksaan menevien sukkien kanssa olen pyrkinyt antamaan etusijan muille, sillä innokkaita neulojia on ollut paljon. Itse olen keskittynyt enemmän tähän välitystoimintaan. Ehkä 5-10 sukkaparia olen Saksaan neulonut. 

Kuinka monta innokasta kutojaa on ilmoittautunut?

-Ilmoittauneita oli alkujaan yli 30. Heistä aktiivisia on on ollut noin 20. 


Oliko niin että myös Saksalaiset vauvat joiden vanhemmat ovat suuria Suomi-faneja saavat myös kyseiset sukat?

-Kyllä heillekin sukat lupasimme. Tosin rajoituksena oli aina se, että "oikeat" suomalaistaustauset menevät aina edelle. 
Eikä näitä "henkisesti suomalaisia" vauvoja tainnut ilmoittautua kuin kolme kappaletta. 


Entä muualla ulkomailla asuvat? (Miten oliko tästä sovittu mitään? lähetyskuluja vastaan tms kudottaisiin myös muualle?)

-Lähetimme muutamia sukkia mm. USA: han. Silloin lähetyskulujen kanssa se jäi vastaanottajan ja neulojan kanssa sovittavaksi asiaksi. Sikäläiset Suomi- siskot olivatkin sen verran aikaansaavaa porukkaa, että laittoivat puikot neulomaan ja neuloivat sukkien lisäksi vielä myssyt Suomi- vauvoille. 


Muistelen että kirjoitit että aiot hakea Sponsoreita. Saatiinko sponsorointi apua suomalaisilta firmoilta? 

-Muutamille tästä projektista kirjoitin ja kysyin sponsorointia. Nimenomaan FB:ssa ja netissä suomalaisia tuotteita myyville liikkeille. Sen lisäksi, että toivottelivat hyvää jatkoa kivalle projektille, ei ole minkäänlaisia sponsorointisummia kuulunut. Tästä olin kyllä itse hieman yllättynyt ja pettynyt. Kyseessä kun olisi ollut ihan 10- 20 Euron summat tai postimerkkisponssaukset. 

Puhetta oli että voisiko sukkia myydä esim jotkut olivat näin ehdottaneet että sukkia laitettaisiin erikokoisina myyntiin.


- Tämän oman FB- ryhmämme sääntöjen vastaista on myydä näitä sukkia. Se käy ilmi ryhmän säännöissä. Tämä on puhtaasti vapaaehtoinen projekti ja jos joku on todellakin lähtenyt hinnoittelemaan sukkia (postikulujen lisäksi) on siinä tapauksessa toiminut ryhmän sääntöjä vastaan. 
Me neulomme hyväntekeväisyyteen ja saamme käyttää sitä myöten muiden ohjeita. (Myytäviin sukkiin on oltava tekijänoikeudet yms. kunnossa.)


Mitä haluat sanoa kaikille vapaaehtoisille kutojille?

-Olen mahdottoman kiitollinen, miten paljon teitä ilmoittautuneita on!!! Lämpimät kiitokset myös tätä kautta kaikille. 


Onko sinulla tietoa miten Suomen päässä on mennyt? Onko kaikille vauvoille nyt saatu sukat vai onko siellä vielä puutteita?

-Suomen sukkakiintiö (65 000 sukkaparia) taisi tulla täyteen jo huhtikuussa. Päinvastoin he ovat sieltä tarjonneet apua tänne suuntaan. 

 Me Saksan kutojathan voitaisiin lähettää myös Suomeen jos tarve vaatii, eikö?

-Suomeen meidän tuskin tarvitsee enää näitä sinivalkoisia 100- vuotissukkia lähetellä, mutta monenlaisia projekteja on meneillään. Itse olen neulonut Afrikkaan vastasyntyneille meneviä nuttuja, villasukkia psyykkisesti sairaille nuorille joulupakettiin, villasukkia vanhainkotiin, kuten myös sytomyssyjä syöpäsairaille sytostaattipotilaille jne... 

Projekteja riittää ja toivottavasti innostuneita osanottajia myös näihin muihin projekteihin. En lähde mitään erityistä tähän nimeämään, sillä niitä jokainen löytää googlettamalla. 

Toisin sanoen tämä sukkaprojekti on hyvin toteutettu niin Suomessa kuin Saksassakin. Kiitos kaikille innokkaille neulojille.

Kaikki tapahtuu kutojan omasta rahapussista, langat sekä postimaksut. Ei se iso investointi ole mutta jos useammatkin sukat kudot niin voihan se tuntua. Tärkeintä tässä on kuitenkin saada hyvä mieli niin kutojalle kuin saajalle. Varsinkin vauvalle muisto satavuotiaasta Suomesta ja jonka kunniaksi me käsityöläiset kudomme.

Ohjeet olivat selkeät lankojen väri tulee olla sinistä ja valkoista. Malli on/oli jokaisen neulojan päätettävissä. Mukaan liitettiin pieni lappu josta ilmenee langankoostumus ja pesuohjeet. Eläintalouksien sukat piti laittaa pariksi päiväksi pussissa pakkaseen.

Kiitos Katri että otit härkää sarvista, perustit FB-ryhmän ja toteutus on tapahtunut mielestäni hienosti. Kiitos Katri. Harmi vain kun ehkä kaikki eivät ole saaneet tietoa tästä ryhmästä. Joten vielä kerkeää ilmoittamaan jos vauvan laskettu aika on tämän vuoden puolella. Tai vauva on jo syntynyt etkä ole vielä saanut sukkia. 

Ota yhteyttä. 
FB-ryhmä: Juhlavuoden sukat Saksan suomalaisille vauvoille tai 
EDIT sähköposti ei toimi enää: suomi100sukat@gmail.com 
Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

2 kommenttia

 1. Meille kans <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi voit lähettää yhteystietosi osoitteeseen: suomi100sukat@gmail.com
   Terkuin Kati

   Poista