5/recent-posts/slider1

Kaksoiskansalaisuus ja passin hakeminen lapselle Saksassa

Kaksoiskansalaisuus, tämä on mielestäni hyvä asia. Jonka ehdottomasti hain Pimille. Hän voi myöhemmin mennä Suomeen opiskelemaan. Hän voi myöhemmin päättää haluaako käyttää tämän mahdollisuuden vai ei. Muistathan sen että on kansalaisen velvollisuus ilmoittaa häneen kohdistuvista muutoksista naimisiin menot, erot, lapset, osoitteet jne.

Edit. Monia huolestuttaa ajastus Suomen asevelvollisuudesta. Itse en näe sitä uhkana vaan mahdollisuutena. Pimi voi myöhemmin päättää haluaako suorittaa asevelvollisuuden Saksassa vai Suomessa. Käsittääkseni siitä voi saada myös vapautuksen nojaten asumiseen ulkomailla tai suorittaa se siivilipalveluksena. Aika näyttää millainen mies Pimistä kasvaa.


Me saatiin vihdoin hoidettua tämä asia kuntoon. Eipä siihen mennyt kuin reilu vuosi. Vuosi sitten ajattelin että hoidan tämän asian nopeasti kuntoon. Täytin hakemuksen ja liitin mukaan syntymätodistuksen. Ei mennyt kauaa kun posti toi lähetykseni bumergina takaisin. Aarrgghh, pitää olla Apostille- leima. Koitin googlata ja selvittää asiaa. Jumikin oli ihmeissään että mikä ihmeen apostille-leima. Syntymätodistus oli kuitenkin käännetty valmiiksi monelle kielelle, mutta mikä ihmeen leima siitä vielä puuttui??






Vuoden ajan joka kuukausi muistutin Jumia että sen pitää hoitaa tämä asia. Selvittää mistä me se Apostille-leima saadaan. Kuukausi sitten Jumi oli netistä löytänyt sivuston josta sai tulostettua hakemuksen ja se piti liittää syntymätodistuksen kanssa. Laitoin postia taas menemään ja ei mennyt kauaa aikaan kun se tuli takaisin. Oltiin lähetetty se sitten väärään paikkaan. Oberbayerin toimistoon Müncheniin kuin meidän piti lähettää se Schwabenin toimistoon Augsburgiin. No ei muuta kuin uusi lomake tulostettiin ja laitettiin postiin. Ja vhdoin se saapui APOSTILLE-leiman kanssa. Nyt se piti vain lähettää Suomeen.


Apostille

"Suomen kansalaisen on ilmoitettava väestötietojärjestelmään kaikista ulkomaisista tapahtumista, jotka vaikuttavat hänestä väestötietojärjestelmään rekisteröityihin tietoihin. Jotta ulkomaisen asiakirjan perusteella voidaan merkitä tietoja väestötietojärjestelmään, asiakirjaan on hankittava apostille tai se on muuten laillistettava. Apostillen voi hankkia ns. Haagin apostillesopimukseen liittyneessä valtiossa siltä viranomaiselta, jolle apostillen antaminen on annettu tehtäväksi tuossa valtiossa. Jos apostillea ei voi saada, ulkomainen asiakirja on muuten laillistettava. Muu laillistaminen tapahtuu pääsääntöisesti siten, että asiakirjaan hankitaan laillistamisleimat sekä asiakirjan antaneen valtion ulkoministeriöstä että sen jälkeen Suomen edustustosta tuossa maassa"Näin kerrotaan suomi.fi-sivuilla.



Siinä se leima nyt on.


Viime kesänä en löytänyt tästä mitään postauksia, joten tässä tämä nyt on. Laitan tähän ohjeet miten asia pitää hoitaa. 


  • Lähetä alkuperäinen syntymätodistus hakemuksen kanssa jonka haet oman alueesi nettisivuilta. Hakemuksen nimi on Beglaubigung deutscher Urkunden für die Verwendung im Ausland. Me haettiin hakemus Regierung von Schwaben-sivuilta. Google tunnistaa hyvin kaikki osavaltiot ja alueet. Apostille-leima todistukseen tuli maksamaan 20€.

  • Saat todistuksen apostille-leimalla lisättynä ja lähetät sen sitten hakemuksen kanssa jonka olet hakenut suomi.fi-sivuilta. Sieltä voit suomalaisilla pankkitunnuksilla katsoa omat tietosi. Hakemus löytyy nimellä: Ilmoitus ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta. Täytä hakemus sähköisesti ja tulosta tai voit täyttää hakemuksen käsin. Voit lähettää hakemuksen entiseen (missä asuit ennen) maistraattiin tai suoraan osoitteeseen: Pietarsaaren yksikkö, PL 26, 68601, Pietarsaari, Finland

  • Tästä tulee vielä vahvistus sähköpostiviesti josta pystyy tarkastamaan ovatko tiedot oikein. Joten nopeasti tämä tapahtui (parissa viikossa) kunhan vain oli oikeat leimat mukana. 





Passin hakeminen lapselle

Passin hakeminen lapselle joka on myös Saksan kansalainen kävi niin helposti etten voi uskoa. Oltiin otettu passikuvat valokuvaamossa, ne ei varmastikkaan maksanut montaa euroa. Mentiin passikuvien ja syntymätodistuksen kanssa Rathaus Stiefenhofeniin. Virkailija siellä kysyi että haluammeko passin heti vai vasta parin päivän päästä. Ajattelimme ettei meillä niin kiire ollut passin kanssa ja sovittiin että saadaan hakea passi suoraan meidän kylän raatihuoneelta. Kuuden vuoden passi (kinderreisepass) maksoi 13€ ja on voimassa niin kauan kuin lapsen kuvasta tunnistaa (max 6v.). Näin helppoa ja vaivatonta toimintaa en ole ikinä saanut.






Huom! Poikien huoltajat!!

Jos poika ei aio mennä suorittamaan asevelvollisuutta Suomeen, silloin kannattaa hakea 17-vuotiaana Suomen passi. Nimittäin, jos haluaa, että pojalla säilyy kaksoiskansalaisuus. Jos unohdit hakea voit kirjoittaa vapaamuotoisen kirjeen Suomen valtiolle, että poika haluaa pitää myös Suomen kansalaisuuden. 





Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja