5/recent-posts/slider1

Laskiaistiistai eli Fasnatziestag OberstaufenissaViime torstaina alkoi karnevaaliaika Gumpiger donnerstagilla eli silloin naiset saivat tosiaan tehdä mitä halusivat. Leikata vaikka vastaantulevalta kravaatista palasen. Käy lukemassa miten meidän kylässä juhlittiin Weiberfaschingiä.


Mm. Kölnissä ja Mainzissa on isot karnevaalimeiningit. Osa siellä asuvista poistuvatkin paikalta kun eivät jaksa sitä hillumista ja ryyppäämistä. Jokaisessa kaupungissa taitaa olla hieman omat traditiot. Tutustuin tänä vuonna erityisesti Oberstaufenin karnevaalimeininkeihin.Oberstaufenissa on tämä perinne ollut jo yli 300 vuotta. Välillä sitä miettii kuinka pienen hetken oma elämä on näistä satavuotisista traditioista. Oberstaufen joka täyttää tänä vuonna muuten 1150 vuotta. Kyllä, ihan oikeasti. Laskiaistiistaita eli Fastnachtdienstagia sanotaan Oberstaufenissa Fasnatziestagiksi. 


Alunperin asialla ei ole ollut mitään tekemistä karnevaalien kanssa tai ei oikeastaan edelleenkään. Palataan vuoteen 1635 jolloin kylää koetteli rutto joka vei 700 kyläläistä mennessään. Sinä vuonna vastoinkäymisien jälkeen piti luoda kyläläisiin elämänhalua ja uskoa. Laitettiin nuori poika pukeutuneena rumpaliksi kiertelemään kylää ympäri kylänlipun kanssa. Joka vuosi sen jälkeen on kiertänyt kulkue läpi kylän. Alunperin kylänlippua heilutettiin asukkaan pään päällä. Myöhemmin rumpalipoika oli muuttunut Butz:ksi. Poika joka on pukeutuneena narrin asuun kiertää joka talon ovella ja "putsaa" talosta ruton pois. Hänellä on käsissään pieni luuta jolla ajaa pois kaikki taudit, tai niin uskotaan. Hänelle on tapana antaa juomarahaa. Illan lopuksi Butz eli poika kuolee ja silloin ajatellaan niitä kuolleita jotka kuolivat vuonna 1635.

Kulkue kulkee kylän läpi ja kirkon edessä pidetään pieni puhe, ammutaan kolme kunnialaukausta, heilutetaan luutaa ja lippua ja jatketaan matkaa. En nähnyt ihan kunnolla mitä siellä tapahtui koska ihmisiä oli niin paljon edessä. Koitin kurkkia ja ottaa kuvia käsi ylhäällä mutten saanut kunnon kuvia.


Tämän pienen kulkueen ja perinnejuttujen jälkeen kaikki marssivat läheiseen ravintolaan jossa alkaa perinteinen Frühschoppen eli suomeksi aloitetaan ryyppäämään heti aamusta. Perinteeseen kuuluu myös että naimisissa olevat miehet lähtevät pubi-kierrokselle naissinkkujen kanssa ja naimisissa olevat naiset miessinkkujen kanssa. Tätä koitin kysellä että miksi näin on, en saanut vastausta. Kuinka kauan tämä tapa on ollut ei myöskään selvinnyt minulle. Ilmeisesti aluperin ajatuksena on ollut tanssiminen varatun miehen kanssa ja nuorineito on maksanut miehen juomat. Ja tämä koski vain Oberstaufenin asukkaita.


Iltapäivällä saapuvat vielä mustiin pukeutuneet Butzit eli pojat jotka ensiantavat lapsille makeisia ja sen jälkeen jahtaavat lapsia luudan kanssa. Koko päivän olisin ollut Oberstaufenissa menoa ja meininkiä, mutta me tyydyttiin katsomaan vain tuo alku. Klo 14 olisi ollut konsertti ja klo 17 tanssit ja illalla kuuden aikoihin Butz kuolee. Illalla klo 20 alkaa vielä yhdet tanssit Kurhausissa.
 
Aika mainio tarina joka on jatkunut vuodesta toiseen. Tästä tykkään Saksassa että monia perinteitä vaalitaan ja niitä ei unohdeta tai mennä muuttamaan. Esim. Suomessa jossa ei saa (kait) enää laulaa edes Suvivirttä koulujen loppumisen kunniaksi. 
Karnevaaliaika eli meillä suomessa laskiaisaika.

Torstai - Gumpiger donnerstag


Perjantai - Rußiger freitag


Lauantai - Schmalzigen samstag


Laskiaissunnuntai - Fasnachtsonntag


Maanantai - Rosenmontag


Laskiaistiistai - Fastnachtsdienstag


Keskiviikko - Aschermittwoch
Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi2 kommenttia

  1. Olipa hauska tarina taustalla ;) Noi karnevaalit on musta aivan ihania, niitä on niin kiva seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman erilainen tarina kuin normaalissa karnevaaleissa. Sen takia oli kiva käydä välillä katsomassa jotain muuta. Kiitos kommentista.

      Poista