5/recent-posts/slider1

Funkenfeuer - Kokko joka tuo kevään, tai sit ei

Fasching eli karnevaaliajan jälkeen on aika odotella kevättä. Sunnuntaina (lauantaina) Aschermittwochin eli tuhkakeskiviikon jälkeen rakennetaan kukkulan laelle "Funken" eli kokko.


Silloin rakennetaan mahdollisimman iso KOKKO ja sen päälle asetetaan Funkenhexe eli noita. Noita on tehty oljista ja lumpuista. Tarina kertoo jos noita palaa nopeasti on talvikin nopeasti ohi jos taasen hitaasti niin talven loppuminenkin kestää hetken. Noidan sisälle on  laitettu ammuntapulveria, joka palaessaan paukkuu hauskasti. Tämä on perinteenä erityisesti Allgäussa ja Vorarlbergissa. Katsojat odottavat malttamattomana noidan räjähtämistä, jos noita räjähtää kunnolla se tuottaa onnea. Jos taasen kokko kaatuu/palaa ennen noidan räjähtämistä se tuottaa huonoa onnea.


Funken eli kokko rakennetaan joulukuusista, lavoista ja/tai muista jätepuista. Roskia tai muita jätteitä ei polteta, ympäristönsuojelemisen vuoksi. Kokon rakentaminen aloitetaan pari päivää ennen polttamista. Sitä vahditaan yötä myöten ettei naapurikylän kokon rakentajat tee tihutöitä niin ettei kokkoa saada palamaan. Silloin siihen kylään jää talvi pidemmäksi aikaa. Muutenkin kokon korkuudesta taistellaan naapuripitäjien kanssa. Kuka onkaan tänä vuonna rakentanut korkeimman Funkenin?

Oberreuten Funken on yleensä läpimitaltaan 14 metriä ja korkeudeltaan 10 metriä.Funken sytytetään yleensä klo 19, kerran kävi niin ettei kokko meinannut syttyä. Vasta kello yhdeksän aikaan he saivat sen syttymään. Meidän kylän Funkenista vastaa Funkenclub Langenried, suurin osa nuoria miehiä. He kaikki kuuluvat myös vapaapalokuntaan, ehkä hyvä niin kun ollaan tulen kanssa tekemisissä. Tietävät ainakin miten sammuttaa, sytyttäminen kun ei aina tunnu onnistuvan. Usein kukkulan laella voi olla kova tuuli ja silloin saatetaan peruuttaa koko tilaisuus.

Funkenissa on tarjolla kaljaa (+muita virvokkeita), glühweinia, wienerlejä eli nakkeja, sämpylöitä ja Funkenküchleä eli "funkenpullaa". Funkenküchle joka maistuu muuten ihan tippaleivältä. Sitä kutsutaan myös nimellä Gezogene, Krapfen, Funkaküachle tai Pfosen. Tätä on Schwabenissa tarjoiltu Funkensunnuntaina, kotirouvat paistoivat kuumassa rasvassa niitä lapsille. Funkenküchle näyttää hieman viineriltä eli reunoilta paksumpi ja keskellä on ns. "ikkuna". Päälle on ripoteltu tomusokeria tai kanelisokeria.


Paikalla saattaa olla myös puhallinorkesteri soittamassa perinteistä musiikkia. Alla olevassa kuvassa olen ensi kertaa Funkenfeuerissa ja asusteesta voi hieman päätellä että vaatteet oli hieman väärä valinta. Ensinnäkin takista hajosi vetoketju (ja näköjään sateenvarjokin) ja saappaat piti heittää roskiin, koska kokon ympäristö oli ihan mudan peitossa. Muutenkin kaikki vaatteet haisi savulle, eikä tuuletus mitenkään auttanut. Nykyään olen ihan profi ja laitan kumisaappaat ja jonkun vanhan takin päälle. Ekana kertana näin sellaisia mudassa räpiköimisen mahtisuorituksia ja mutapainikaan ei ollut kaukana muutaman henkilön kohdalla.


Lähialueen Funkenit tänään lauantaina

Oberreute - Langenried klo 19
Sulzberg - Itävalta klo 20

Lähialueen Funkenit huomenna sunnuntaina

Oberreute - Vorderschweinhöf klo 19
Simmerberg klo 19.30
Ellhofen klo 18
Heimenkirch klo 19.30
Lindenberg klo 18
Röthenbach - Osterholz klo 16
Opfenbach klo 19.30
Maierhöfen - Reute klo 17
Grünenbach - Kirchweg klo 19
Gestratz - Horben klo 19
Ebratshofen klo 19


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi


Ei kommentteja