5/recent-posts/slider1

Miten kokoaikatyötä tekevät äidit selviävät arjen pyörityksestä?

Me ulkosuomalaiset äidit jaksamme ihmetellä, miten ne suomalaiset äidit selviävät arjen pyörittämisestä. Suomalaiset äidit joutuvat/saavat tehdä 8 tunnin työpäiviä, missä välissä he kerkeävät hoitaa arjen askareita, lasten kanssa olemisesta puhumattakaan?

Olen pyöritellyt tätä ideaa jo jonkin aikaa päässäni ja päätin hieman vertailla ulkosuomalaisten äitien elämää vastaan suomalaisen äidin elämä. Usein ulkomailla on mahdollista työskennellä osa-aikaisesti tai olla kotiäitinä, tätä mahdollisuutta harvemmin on Suomessa.

Ulkosuomalaisena äitinä tai kotiäitinä sinulla on jonkin verran enemmän tehtävää verrattuna kanssasisareen Suomessa. Vai mitä mieltä olet? 
Ulkosuomalainen äiti


 • Lapsille pitää tehdä usein eväät mukaan kouluun tai tarhaan. Varsinkin jos sinulla on monta lasta niin siihen menee aamuisin aikaa.

 • Aamupala pitää syödä jo kotona. Päiväkodissa ei ole valmista aamupalaa, jonne lapsen voisi viedä. Päiväkodissa he pitävät välipalahetken jossain vaiheessa, jonne on eväät tehty.

 • Alle kolmevuotiaita (meidän kylä) otetaan hoitoon vain puolipäiväksi eli 3-4 tuntia. 

 • Koulun tai päiväkodin jälkeen, jos lapsi haluaa harrastaa jotain sinun pitää viedä se. Varsinkin maalla asuttaessa joukkoliikennettä ei ole, tai muissa maissa lasta ei vain voi laskea yksin ulos. Aina pitää olla aikuinen mukana.

 • Ruokaa tehtäessä, helpotuksia ei ole. Perunasipulisekotuksia tai muita valmisruokia on vähän (tai ne maistuu ihan karsealta), broilerin tai muu liha pitää itse marinoida, jos haluat marinoituja lihoja. Valmiiksi pilkottuja saattaa löytyä, mutta ei ehkä juuri sellaista mitä itse tarvitsee.

 • Ruoka tehdään usein pitkän kaavan mukaan, vuokaruuat ei ole niin tunnettuja kuin Suomessa. Teeppä joka päivä liha, kastike ja lisäke. Puuh.


 • Monissa kodeissa ei ole kuivauskaappia, astiat pitää käsin kuivata, koska kalkki.

 • Vesi on niin kalkkipitoista, että koko ajan pitää olla putsaamassa vedenkeitintä, suihkukaappia jne.

 • Petivaatteiden vaihto on myös tehty vaikeaksi. Pussilakanoissa ei ole reikiä  yläpäässä ja alhaalla pitää laittaa pussilakana kiinni vetoketjulla tai napeilla. Kaikki vie niin paljon aikaa, onneksi meillä on suomalaiset lakanat. • Ainakin meillä päin sisustustyyli on rustiikkinen, se ei välttämättä ole minun makuuni. Rustiikkiset huonekalut painavat kuin synti, koitappa niitä keveyesti siirrellä imurin tieltä. No ainakin haba kasvaa, jos ei muuta.

 • Asunnot/talot ovat yleensä monikerroksisia, joten siivoamiseen/pyykinpesuun menee aikaa. Varsinkin silloin kun Pimi oli pieni niin piti miettiä missä välissä kerkeän/muistan käydä laittamassa pyykit narulle.

 • Koska talot ovat isoja niin varsinkin hämähäkit ja muut ötökät tykkääväät myös asustella niissä. Joten niitä saa olla koko ajan imuroimassa tai pyyhkimässä pois.

 • Jos asut omakotitalossa, niin teillä on oletettavasti puutarha. Jokainen joka on käynyt Saksassa/Sveitsissä/Itävallassa tietää, että pihat/nurmikot ovat mielettömän hyvin hoidettu. Yleensä kotiäidin tehtäviin kuuluu hoitaa myös piha ja kasvimaa.

 • Varsinkin meillä päin harva äiti on kokopäivätöissä, he eivät välttämättä mene töihin edes silloin vaikka lapsi olisi jo vanhempi. Tätä välillä mietin, että eikö heillä ole muuta elämää?Yhteenveto

Ulkosuomalaisella on jonkin verran enemmän kotitöitä, mutta toisaalta lämmintä ruokaa laitetaan vain kerran päivässä. Onko se vain omassa päässä ettei muuten selviä kuin olemalla kokonaan kotona tai tekemällä osa-aikatyötä?


Eväitä pitää tehdä joka päivä

Suomalainen äiti


 • Kiitos Suomen kouluruokailujärjestelmän kouluissa ja päiväkodeissa on aina valmis lämmin lounas. Päiväkodeissa vielä aamu- ja välipala. Toki koululaisillakin on nykyään mahdollisuus ostaa aamu- tai/ja välipala. (Tai oli silloin kun vielä itse olin koulunkeittiössä töissä). Ei tarvitse tehdä eväitä.

 • Ruuanlaitto, Suomessa on monia eri mahdollisuuksia helpottaa ruuanlaittoa. Perunasipulisekoitus ja kinkkusuikaleet vuokaan ja eikun uuniin. Ruuanlaitto ei kestä kauaa.

 • Muutenkin Suomessa ruuat kypsennetään usein uunissa. Se on helppoa ja suht nopeaa.

 • Suomalaiset äidit ovat yleensä töissä sen kahdeksan tuntia ja silloin tarvitseekin tehdä vain päivällinen. Ehkä mahdollisesti vielä iltapala.

 • Lapset uskaltaa jättää ulos leikkimään. Yleensä ottaen se on turvallista. Lapsia pitää kuljettaa harrastuksiin, onneksi voi sopia yhteiskuljetuksia kavereiden kanssa Toki niin tehdään muissakin maissa?

 • Suomalaisilla äideillä ei ole vaihtoehtoa tehdä lyhyempää päivää. Joissain perheissä tai työpaikoissa se on toki mahdollista.

Yhteenveto

Niin kuin listasta näkee, niin kovin paljon ei helpotuksia ole. Varsinkin jos suomalaisen äidin mies tai muu perhe ei ole auttamassa, niin kovin yksin olet. Miten te selviätte?
Joten kertokaa te suomalaiset äidit meille ulkosuomalaisille miten te selviätte arjen rumbasta? Varsinkin jos teet täyspitkää päivää eikä ole ketään auttamassa?

Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau
16 kommenttia

 1. Miten pärjäsin?

  *Kun lapset oli pieniä (alle 9-v), niin otin au pairin joka siivosi joka päivä. Tätä en ole työpaikoillani julkisuuteen kertonut. Olen tehnyt bisnestä ja tienannut. Ilman apua ei olis tullu mitään!
  * 10+-vuotiaana otin lapset mukaan kotitöihin: toinen vie roskat, hoitaa lemmikkejä ja imuroi joskus. Toinen lapsi on jo teini, joten tekee viikkosiivouksen 2h sunnuntaisin ja maksan hänelle.
  *Ollaan syöty ravintoloissa paljon (alle 10€ annoksia)
  *kuivuri, apk, kaikki mahdolliset koneet käytössä
  *omat työtunnit vaihdelleet 40-60h/vk. Nykyään 40h/vk.
  *teen ruoan, pesen ja kuivaan pyykit ja siivoan teinini kanssa. Töitä olen hoitanut puhelimitse kun olen ollut harrastekuski.
  *olen ollut ahkera, mutta mulla vei 15-v luoda hyvät tulot! Nyt nautin nelikymppisenä kun tulotaso hhvä ja töitä enää 40h/vk

  VastaaPoista
 2. Ps pihalla ei oo mitään kukkia, koska kukaan ei niitä ehdi kitkemään. Kesiksi on palkattu nurmikkoa leikkaamaan joku nuori. Talvella naapuri ottaa traktorilla lumet...

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä sinne äitinä oloon! Itse olin ennen lapsia vapaa ja itsenäinen reppureissaaja. Mutta asuminen isossa talossa (ensin ex-miehen, eron jälkeen uusi talo) on saanut organisoijaksi.
  *omakohtaisesti muistan 1300€/kk (+400€) nettotuloilla äippälomilla lukeneeni perheistä, jotka ulkoisti kaikki edulliset kotityöt (=ei kannata itse tehdä jos tienaa paremmin). Haaveilin että pystyisin siihen ja sitten toteutinkin sen.
  *vihaan itse monia kotitöitä, joten koneet koneet, koneet. Nuorten palkkaaminen, kaikkiin töihin apukäsiä.
  *omakohtaisesti olen aina priorisoinut taloudellisen turvan (varsinkin kun ex aikoinaan petti ja jätti ja jäin yh:ksi). Kotitöistä ei kukaan maksa.
  *eron jälkeen varsinkin piti delegoida työt, että sain elannon. Jäin erossa 2 lapsen yh:ksi ja kodittomaksi. Yön selkään piti lähteä 2 alle kouluikäisen kanssa.
  *naisten pitäisi muistaa itseäänkin,muuten ruuhkavuosiin kadottaa oman äänensä ua identiteettinsä, varsinkin jos ei hirveästi edes tykkää perinteisestä roolista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kertomuksestasi, aika rankalta kuulosti. Mutta nyt varmaan kiität itseäsi, että selvisit. Hienoa. Tämä on yksi minkä paikalliset naiset unohtavat, mitä jos tulee ero? Millä he sitten elättävät itsensä, kun ei ole eläke tai säästöt kertyneet. Itse en pystyisi vain olemaan kotona. Mulla on ihana tilanne on hyvä isä, joka tekee kaikkea ja "anoppi" joka auttaa tarvittaessa.

   Poista
 4. Ihana kuulla, että lasten isä ja anoppi auttaa! :)

  Itseänikin on auttanut anoppi näihin päiviin saakka ja exänkin kanssa nykyään asiat hyvin, heh.
  Mutta juu: tuo päiväkotien lyhyt aukioloaika ulkomailla tai USA:n kalliit päivähoitomaksut...miten naisena tekisi töitä. Ihan erilainen tilanne. Itse en olis voinut toimia yrittäjänä niillä spekseillä.
  Päiväkoteihin voi luottaa ainakin kotikaupungissani. Ulkomailla olisin palkannut 2 au pairia :)

  Aurinkoista kesää ja kiitos kivasta kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
 5. Tää on mun "lempi"aihe täällä Saksassa! Lähtökohtaisesti mua jurppii suomalaisena naisena jo tämä lähtökohta, että kotityöt on automaattisesti äidin vastuulla. Allekirjoitan useimmat hommat tosta sunkin listasta (eväiden tekeminen tarhaan / kouluun on harvinaisen rasittavaa), mutta miksi ihmeessä ne jäisi kaikki äidin harteille? Useimmissa tapauksissa taloudessa asuu myös toinen vanhempi.

  Meille on kaikki toitottaneet, että on käytännössä mahdotonta että äiti käy (kokopäivä)töissä, mutta jotenkin hommat on vaan hoituneet silti. Tietenkin on vähän haastavaa, jos mies ei tee mitään. Ja me ollaan toki ulkoistettu esim. siivous, plus asutaan paikassa, jossa sentään on olemassa kokopäivätarhoja. Niiden puuttuessa en kyllä mäkään tiedä, mitä tehtäisiin! Miehen ollessa viikot muualla töissä meillä oli myös vuoden ajan lastenhoitaja, joka haki pojan tarhasta kaksi kertaa viikossa, jolloin sain olla vähän pidempään töissä. Poika ei ole myöskään toistaiseksi käynyt harrastuksissa, koska kuka sen olisi kuskannut iltapäiväkolmelta alkavaan käsipallokerhoon? Toisaalta kokopäivätarha on kyllä myös riittänyt aktiviteetiksi eikä tunnu siltä, että lapsi olisi onneton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi omassa perheessä ne ei jää vain äidin harteille, vaan isä tekee yhtälailla kotihommia jne. Sivulta kun seuraan niin tuntuu, että tällä alueella naiset/äidit hoitaa kaiken ja se on heille ok. Mä koitin tässä vitsikkäästi vertailla äitejä, mutta ihan hyvin kyseessä voi olla isä joka on kotona lasten kanssa ja tekee nämä asiat. Tai että molemmat tekevät asioita yhdessä tasapuolisesti. Oili, kiitos kommentista. Olisi ihana kuulla miten teillä menee, kirjoittelehan pian.

   Poista
  2. Joo mulle just perhepäivähoitaja sanoi, että hänen mielestään on kyseenalaista että kahden lapsen äiti palaa kokopäivätöihin, kun kotityötkin vie niin paljon energiaa. Ilmeisesti hänenkään miehensä ei juuri auttanut niissä. Mutta nämä länsi-saksalaiset on kyllä myös kasvaneet siihen, että äidin paikka on kotona, ja niin mekin tunnetaan vain ihan muutamia kokopäivätöissä käyviä äitejä, koulutuksesta ja alkuperäisestä palkkatasosta riippumatta.

   Yritän saada kirjoitettua lähiaikoina, se onkin ollut jo mielessä! Tämä vuosi vauvan kanssa on kulunut aika vahvasti netin ulkopuolella, mutta blogia on kyllä jo ikävä ihan päiväkirjamielessäkin. Ihanaa kesää sinne!

   Poista
  3. Kyseenalaista, kait nyt saa mennä jos niin haluaa? Kirjoittele kun kerkeät. Kivaa kesää myös teille. Kutsu Allgäuhin on vielä voimassa.

   Poista
 6. Vielä täällä anonyymi Suomesta =) Tämä jotenkin osui johonkin hermoon. Nimittäin aikanaan 27-vuotiaana muutos äidiksi ja kaikki ne roolit, mitä siihen oletettiin kuuluvan oli shokki vaikka olen hyvin selvinnytkin rooleista. 15 vuotta on mennyt "emännöidessä" taloa ja hoitaessa lapsia&töitä tehden.


  Olin pärjännyt hyvin ja tasaveroisesti perheellistymiseen saakka yhteiskunnassa ja sitten ihan tuntui epäreilulta, että kotityöt lankeaa minulle koska satuin olemaan nainen. Onneksi ex-mieheni oli tosi avarakatseinen ja hankimme au pairit jakamaan työt (hän oli kiireinen liikemies). Lapset sai olla puolipäivätarhassa ja kotona päikkäreillä =)

  Mutta vasta nyt kun lapseni ovat yläkouluikäisiä, minusta tuntuu että saan henkistä vapautta hengittää ja elää omannäköistä elämää. Tuossa alussa on niin paljon yhteiskunnallista piilopainetta "olla kunnollinen äiti ja rouva", että itse ainakin koin sen ahdistavana. Nyt ainakin tiedän, että lasten on itse potkittava elämässä eteenpäin ja opiskeltava ahkerasti.

  Ja juuri tällä viikolla olen päättänyt taas palkata nurmikoiden hoitajan ja ostan robottileikkurin ensi kesänä. Ei hitto: ihminen ei ole kone! (anteeksi purkaus, tämä todella "menee tunteisiin", vaikka asun Suomessa jossa mielestäni on ollut vapaamielinen ilmapiiri elää ja yrittää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vaan, että oliko se tosiaan se paine sinun omassa päässä vai oikeasti yhteiskunnan paine? Vai tuleeko se "paine" automaattisesti kun mies tienaa reilusti enemmän? Me ei meitä elätettäisi minun keittiöapulaisen palkalla, joten tämä on meille toistaiseksi hyvä vaihtoehto.

   Poista
 7. Meillä ratkaisu oli yksityinen koulu ( toki maksaa, mutta oli ruuat aamiaiseisesta alkaen...)sekä puutarhuri ja siivooja. Pitää osata ulkoistaa, jos molemmilla ura.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän niitä monia vaihtoehtoja on jos niin haluaa.

   Poista
 8. Onneksi te nuoret äidit ette tunne enää käsitettä "Rabenmutter", mitä ei muissa kielissä edes ole.Sitä käytettiin keskiajalta asti ja vielä Adenauerin ja Helmut Kohlin aikana, mutta ei enää Angela Merkelin. "Rabenmutter´ien" lapsista tulikin ihan normaaleja, yhteiskunnan normit muuttuvat ja sanakin häviää käytöstä. Voitte etsiä netistä sanaselityksen.

  VastaaPoista