5/recent-posts/slider1

Saksa vs. Suomi: Lääkärin vastaanotolla

Saksassa ei ole samanlaista terveydenhuoltoa kuin Suomessa. Täällä käydään ns. yksityisellä ja saat itse valita kuka on sinun omalääkärisi. Sairauskassa maksaa kaikki käynnit, joistain käynneistä joutuu maksamaan pienen summan ja joskus saattaa saada lääkkeitäkin ilmaiseksi. Sairauskassamaksu on mielestäni aika iso, kun miettii että minun pienestä palkasta  meni melkein 130€ kuukaudessa. Minulla oli/on kuulemma kallein (?) sairauskassa eli AOK Bayern. Mutta olen heidän palveluihin ollut erittäin tyytyväinen.




Vastaanotolla Meillä päin nämä lääkäreiden vastaanotot ovat erittäin sympaattisia. Ne ovat yleensä vanhassa talossa ja ulkoa päin katsoessa ei näytä siltä että kyseessä onkin lääkärinvastaanotto. Sisälle astuessa siellä on tietenkin Wartezimmer eli odotushuone, sinne pitää aina huikata kaikille Hallo tai Grüß Gott! Vastaanottotiskille annat sinun krankenkassekarten eli sairausvakuutuskortin, sitä he tarvitsevat yleensä vain kerran kuussa (jos siis käyt useasti). Sitten vain odottamaan muiden seuraan odotustilaan.


Vastaanottovirkailija käy kutsumassa sinut lääkärin vastaanotolle. Sinulla saattoi olla jotain kivaa lukemista odotustilassa, vinkki ota se mukaan. Meinaan lääkäri ei odota sinua huoneessa vaan huone on tyhjä. Harmittelet että jäi kiva lukeminen kesken tai juttutuokio jonkun tutun kanssa. Lääkäri saapuu paikalle sitten kun kerkiää. Kerran jouduin odottomaan ihan mielettömän kauan (tuntui tunnilta) ja ilmeisesti lääkärikin oli unohtanut että asiakas odotti huoneessa koska säikähti minua saapuessaan huoneeseen. Tai sitten olin niin kamalan näköinen. Ihmettelen aina tätä käytäntöä, siellä huoneessa on vapaasti kaikenlaista mukaan otettavaa. Lääkkeitä, harsoja ja tuppoja, mielestäni outoa että potilas odottaa siellä itsekseen. Tietokoneeseenkin olisi vapaa pääsy, jos vain haluaisi.






Tietosuoja, mitä se on?


Josta tullaankin kätevästi seuraavaan aiheeseen. Nimittäin tietosuojaan, sitä ei ole tai se on ihan olematonta. Vastaanottovirkailija saattaa kailottaa ääneen vaivasi ja niin että varmasti kaikki kuulee. Kaikki tietosi kerrotaan hyvinkin äänekkäästi lääkärille. Reseptit ja sairauslomatodistukset voivat jäädä pitkäksikin aikaa heilumaan siihen tiskille. Mutta toisaalta ketä kiinnostaa onko sinulla hyppykuppa tai muu vastaava.


Nolojen tilanteiden nainen


Kerran kävi hauska juttu. Olin oletettavasti noroviruksen kourissa (pääsiäisenä). Soitettiin päivystykseen ja se oli samassa kuin lastenlääkäriasema(?). Virkailija oli siellä sitä mieltä ettei minun kannata tulla vastaanotolle muita tartuttamaan. Jumi meni paikalle, sai minulle jotain lääkkeitä tms. sairauslomatodistustakaan Jumi ei tuonut mukanaan, koska tämä kyseinen lääkäri teki keikkaa myös silloisella työpaikallani. Joten hän lupasi toimittaa todistuksen työnantajalleni. Hetken pomoni mietti että puhunko paskaa koska tämä lääkäri oli lastenlääkäri. Mutta ilmeisesti uskoi minua koska lääkäri oli vienyt todistuksen esimiehelleni. Sain tehtäväkseni toimittaa näytteen omalle lääkäriasemalle ensimmäisenä arkipäivänä. Se homma ei tietenkään mennyt ihan putkeen. Menin tiskille näytepurkki kädessäni ja sanoin että minun piti tuoda tämä tänne. He olivat hieman ihmeissään että mitä minun piti heille tuoda? No en osannut asiaa hienommin ilmaista kuin että purkissa on "scheissea" ja sitten neiti ymmärsi yskän otti näytteen vastaan. Kannattaisi varmaan opetella enemmän sanoja. Silloin hävetti mutta minkäs teet.


Tapahtuipa kerran vastaanotolla



Yksi lääkäri kysyi heti olenko Suomesta? Koska puhun kuin Samu Voice of Germanysta. Hän otti kuitenkin asiani vakavasti ja saatiin hoidettua asiaa eteenpäin. Naistenlääkäri kertoi lentomatkastaan Suomeen en muista näyttikö jopa jotain valokuvia, muttei ihan kaukana tainnut olla. Koita siinä kuunnella niitä juttuja kun on jalat harallaan. Hammaslääkärini on taasen innokas Mika Kaurismäki-fani ja kertoi nähneensä kaikki hänen elokuvat.







Lähetettä et tarvitse


Saksassa on niin ettei tarvitse mennä yleislääkärin kautta erikoislääkärille. Eli et tarvitse lähetettä, voit mennä suoraan erikoislääkärille. Olen käynyt poistattamassa luomia ihotautilääkärillä, mutta sekään ei mennyt ihan putkeen. Olin varannut ajan (tai näin luulin) mutta ilmeisesti virkailija ei ollut ymmärtänyt minua oikein tai oli unohtanut merkitä varaamani ajan. Joten siellä odotushuoneessa odotin tovin ennen kuin virkailija muisti että minut pitää saada johonkin väliin. Ihotautilääkäri ei ollut samaa mieltä kanssani muutamasta luomenpoistosta vain minun piti vakuuttaa hänet että ihan oikeasti haluan nämä pari luomea pois. Piti vetää itkupotkuraivarit että hän ymmärsi. Muutamat luomet hän poltti laserilla samantein, mutta yksi piti leikata ja sitten myös ommella (maksoi hurjat 10€). Siihen piti varata aika parin viikon päähän. No kaikki meni onneksi hyvin. Tikkien poisto oli operaatio koska paikka olikin silloin kiiinni (eikä minulle oltu ilmoitettu) ja jouduin omalle lääkäriasemalle soittamaan että voiko ne siellä ottaa pois. Jouduin lähtemään töistä aikaisemmin kun perjantaisin menee paikka kiinni jo puolen päivän aikaan.



Lääkäriasemat ovat keskipäivällä tauolla.

Meillä päin lääkäriasemat ovat auki suunnilleen näin: 
Maanantaista perjantaihin klo 8-12 
Maanantaista keskiviikkoon klo 15-18
Torstaisin klo 16 -19

Eli sellainen pieni mittagpause eli tauko on meillä päin hyvin yleistä. Esimerkiksi apteekeilla on myös tauko n. klo 12.30-14.00. Silloin kun on joku akuuttitarve lääkärille niin saattaa joutua odottamaan tunnin tai kaksi. Eli ihan samalla lailla sitä joutuu odottamaan flunssakaudella kuin Espoossakin.


Lähete fysioterapiaan voi olla kiven alla.


Olen ollut useasti lääkärissä niska/hartiaongelmien takia. Siitä sellainen huomio että he antavat lähetteitä osteopaatille tms. vain jos et ole aikaisemmin sinä vuonna tarvinnut. Eli loppuvuodesta he ovat hyvinkin tarkkoja että antavatko niitä lähetteitä eteenpäin vai ei. Kuulin siitä ihan hyvän perustelun. Meinaan sairauskassa ei välttämättä maksa heille niitä takaisin ja silloin lääkäriasema joutuu maksumieheksi. Joten kerran vuodessa ja mielellään alkuvuodesta niin saat lähetteen varmasti.


Lähtiessäsi vastaanotolta sinun pitää huikata kaikille Tschüss tai Wiederschauen tai Wiedersehen!! On epäkohteliasta olla sanomatta mitään.


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi

4 kommenttia

  1. Ai, veit tuolin lääkärin vastaaotolle.:D [Stuhl(gang) = ulostus] Minä opetin lapsilleni nolot sanat suomeksi niin,että ei tarvinnut hävetä Saksassa ihmisten ilmoilla,kun lapset ilmoittivat hädästään tai puhuivat ihmisten ruumiinosista. Isompana oppivat paikalliset sopivat kiertoilmaisut.
    Entä mitä Hausarzt tekee ruokatunnillaan? Hoitaa taloja? Ei, vaan käy potilaittensa luona kotikäynnillä.
    Nuo lääketieteelliset käsitteet ovat hiukan kinkkisiä, kun latinankielisillä sanoilla on kansanomaiset vastineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, voi että kun hävetti mut silloin en osannut muuta. :/ Kiitos kommentista Katriina.

      Poista
  2. Saisipa Suomessakin lähetteen osteopaatille! Saksalaista terveydenhuoltoa on kyllä useasti ollut ikävä. Minullekin sattui puutteellisen kielitaidon vuoksi vaikka mitä hassuja kömmähdyksiä - mutta jotenkin kaikki aina hoitui ja hyvin hoituikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo nyt tuli mieleen yksi asia mikä unohtui kertoa. Eli kerran lääkäri kysyi että olenko Suomesta ja sanoi että eilen täällä olikin yksi toinen suomalainen. Itseasiassa hän oli yksi harjoittelija joka oli yhden vuoden yhdessä hotellissa töissä. Mutta tosiaan ehkä ei ihan korrektia kertoa ketä on vastaanotolla käynyt. Tietenkin me suomalaiset olemme niin harvinainen näky täällä että siitä pitää puhua. ;) Kiitos kommentista Lotta!

      Poista