5/recent-posts/slider1

Kempten - yksi Saksan vanhimmista kaupungeista




Tietoja

Kempten sijaitsee n.650 - 900 metrin korkeudessa esialpeilla, Allgäussa. Kaupunki on Saksan toiseksi korkeimmalla paikalla (672 m), (Villingen-Schwenningen 704 m). Müncheniin on matkaa n.110 km, Oberstdorfiin 35 kilometriä ja Augsburgiin n. 90 kilometriä.

Kemptenissä on yli 68 000 asukasta. Kaupunkia saatetaan kutsua Allgäun pääkaupungiksi, Allgäu-Metropoliksi tai Illerkaupungiksi. Kemptenin läpi virtaa Iller-joki, jonka varrella mekin olemme pyöräilleet.

Vuonna 733 Kempten tunnettiin nimellä Campidonensis cenobium ja myöhemmin vuonna 889 das monasterium quod dicitur Campidona. Saksalaiset käänsivät nimen Kemptun:ksi vuonna 1263, siitä olikin vuosien mittaan monia muunnoksia. Vuonna 1338 nimeksi valikoitui Kempten.

Kemptenin korkein kohta on Mariaberg, joka on 915 metrin korkeudessa. 






Kompastuskivi - jotta ei unohdettaisi

Kemptenissä olen ”löytänyt” yhden Stolpersteinin eli kompastuskiven, voit lukea enempi Päivin Puolivälissä -blogista. Sen verran voin mainita, että ne liittyy juutalaisvainoihin. Yksi taiteilja on tehnyt sellaisia neliönmuotoisia ”pronssisia laattoja”, joissa on nimi, syntymäaika ja kuolinaika. Voit lukea projektista englanniksi täältä.

Pistää hiljaiseksi, joka kerta.






Ostospaikka

Kempten on meidän lähin (ellei Lindauta lasketa) ja paras shoppailupaikka. Meiltä sinne ajaa n. 35 minuuttia, riippuen kuskista. Siellä onkin iso FORUM kauppakeskus sekä perinteinen ostoskatu, jossa on paljon pieniä liikkeitä. Siellä on myös Kaufhof, jossa yhdessä kerroksessa on ihan ok ruokala. Varsinkin lapsiperheille hyvä paikka, leikkipaikka ja vessa on vieressä. Mitä muuta voikaan toivoa. Heh.






Ravintolasuositukset

Minun mielestä yksi parhaista ravintoloista on ranskalainen pikku paikka. Sieltä saa Crepes:jä, mielettömän hyvää kalakeittoa ja perunasalaattia. Varsinkin kesällä paikka on ihanan tunnelmallinen pikkuruisine terassipöytineen.

Aitoa Allgäulaista tunnelmaa ja ruokaa saat kuitenkin Zum Stift -ravintololasta. Se onkin Allgäuer Bräuhausin eli Allgäun panimon ravintola. Tarjoilittaret tarjoilevat aidoissa Dirndleissään, baijerilaiseen tunnelmaan pääsee taatusti. Ja viimeistään siinä vaiheessa kun ruoka ja juoma on nenän edessä.

Jos taasen SUSHI-hammasta kolottaa, sekin onnistuu Kemptenissä. Niitä onkin Kemptenissä muutama vaihtoehto. Running Sushi paikka näyttää nyt olevan suljettu kokonaan?

Meksikolaisia ravintoloita löytyy kaksin kappalein ElDorado ja Enchilada ihanine ruokineen ja sisustuksineen. Allekirjoittaneelle meksikolainen ruoka maistuu aina.





Tori

Joka keskiviikko ja lauantai on Wochenmarkt eli viikkotori Hildegardplatzilla. Torit on aina ihania ja tämä tori on mielestäni jotenkin erittäin ihana. Tarjolla on hedelmiä, vihanneksia, ruokaa ja juomaa, ja siellä monet tapaavatkin tuttaviaan ja ystäviään. 


Elokuvateatterit

Ensimmäinen elokuvateatteri on avattu Kemptenissä jo vuonna 1905. Vuoteen 2003 asti elokuvateattereita oli kaksi kappaletta. Colosseum elokuvateatterissa ollaan käyty useasti ja olenkin kirjoittanut aikaisemmin kirjoituksen miten elokuvissa käynti eroaa Suomeen. Kesäisin on elokuvafestivaaliviikko ja ulkoilmaelokuvateatteri on silloin avoinna Burghaldessa. Ihan parasta.





Tapahtumat

Allgäuer Festwoche on joka vuosi elokuussa, isot messut/markkinat/olutjuhla, voit kutsua sitä miksi haluat. Anyway, paikalla on myyntikojuja, kaljaravintoloita, esittelypisteitä, leikkipaikkoja, mitä vaan on keksitty. Siitä olenkin viime vuonna kirjoittanut kirjoituksen, lue se tästä.

Keväisin tapahtuma Kemptener Jazz Frühling vetää väkeä ulkoilmakonserteilla. Muitakin musiikkitapahtumia on tarjolla kuten Tag der Musik, das Stadtfest, Musiknacht ja kamarimusiikin ystäville Classix Kempten -tapahtuma.

Kemptenissä on BIG BOX -konserttipaikka, jossa on tapahtumia ja konsertteja jokaiseen makuun. Itse en ole vielä päässyt paikalle, ehkäpä piakkoin.






Kylpyläkulttuuri

Jo roomalaisten aikaan kaupungissa oli kylpylä. Vuonna 1910 valmistui Volksbad eli kansankylpylä Lenzfrieder Strasselle. Vuodesta 1932 sitä käytti armeija ja se suljettiin vuonna 1944. 1927 oli avattu Sonnenbad eli aurinkokylpylä Rottachshleifelle. Freibad eli maauimala oli avattu vuonna 1932 ja vuonna 1970 uimahalli. Ne purettiin vuonna 2000 ja tilalle rakennettiin CamboMare-kylpylä. Tästä sauna-alueesta tuleekin myöhemmin artikkeli toiseen blogiin.






Yhteenveto

Kempten on mielestäni sopivan kokoinen pikkukaupunki. Siellä on jokaiselle jotakin, on kaupunkitunnelmaa, mutta myös luontoa ja maaseutua. Kulttuuriakin on sopivassa suhteessa, jos sitä kaipailee. Shoppailuun ihan paras mahdollinen paikka. Vanhat talot on nykyään niin hienosti restauroitu, ettei välttämättä edes tajua, että on vanha talo kyseessä. Minä tykkään.



Oletko sinä käynyt Kemptenissä?





Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau






Ei kommentteja