5/recent-posts/slider1

Ruokakori Etelä-Saksan tyyliin



Meitä ulkosuomalaisia bloggaajia on jo aika määrä ja se siinä on kiva juttu että opimme paljon toisista maista ja kulttuureista, myös te lukijat. Toinen kiva juttu on siinä että meillä on kiva yhteisö, ja saadaan sitä kautta uusia kivoja ideoita. Siitä tämäkin idea sai aikansa. Anna Espanjasta haastoi meidät bloggaajat postauspiiriin ja aiheena on ruokakori. 

Me muutamat bloggaajat ympäri maailmaa avaamme kauppojen ja markettien ovet ja näytämme teille mitä me ulkosuomalaiset oikein ostamme kaupasta. Tervetuloa mukaan.






Me asumme maalla joten kunnon ruokakauppaan on matkaa reilu viisi kilometriä. Sielläkin on tarjolla vain kaksi ruokakauppaa, Penny Markt ja Feneberg. Kaksi ihan eri hintatason kauppaa. Pennyä voisi kuvailla Lidliä vastaavaksi, ensimmäisestä tykkään vain paljon enemmän. En tiedä johtuuko se siitä kun asuin Frankfurtissa ja se oli silloinkin lähin kauppani. Penny ist die Best.


Voi-paketti


Penny Marktin huono puoli on se kun sieltä ei vain löydy (välttämättä) kaikkia tuotteita (nykyään onneksi jo paremmin). Joten niin se on vain tehtävä että ensin Pennyyn ja sen jälkeen Fenebergiin.

Feneberg on tosiaan omasta mielestäni hieman kalliimman puoleinen kauppa. Oliskohan paikallinen K-ryhmän kauppa, ihan näin vertailun vuoksi. Jos tekisin siellä tämän ruokakorin niin se olisi varmasti 10-20é enemmän. Ehkäpä joku kerta testaan ihan vain huvin ja urheilun vuoksi.

Tosiaan meidän kylään avattiin vuosi sitten Dorfladen eli kyläkauppa. Se onki ollut erittäin kätevä, jos on sattunut puuttumaan jotain pientä. Isoja ostoksia siellä ei tule tehtyä, tulee taas se hinta vastaan. Meiltä kyläkauppaankin on 1,5 km:n matka, joten ei se ihan nurkalla ole sekään. 


Rahka, ranskankerma ja kuohukerma




Meidän perhe käy harvoin yhdessä kaupassa. Yleensä minä käyn yksin tai Jumi tuo ostokset tullessaan töistä. Taaperon kanssa shoppailu ei tällä hetkellä oikein houkuttele. Tosiaan yksin kauppareissut onnistuvat, koska anoppi asuu alakerrassa ja olen voinut käydä oikeastaan aina jättää Pimin anopin hoiviin. Tai niinkuin nykyään kun Pimikin on päiväkodissa niin silloin voin käydä yksin kaupassa, ihan luksusta.

Me käydään tosiaan suunnilleen kerran kaksi viikossa kaupassa. Yleensä toinen kerta on sellainen jossa ostetaan isommin ja toisella kertaa täydennetään mitä puuttuu. Yleensä sitä kuitenkin selviää aika vähällä. 

Nykyään olen hieman oppinut että ei siellä kaupassa tarvitse koko aikaa käydä tankkaamassa. Jossain vaiheessa jouduttiin heittämään vanhaksi menneitä tuotteita roskiin. Se tuntui todella tyhmältä ja pahalta joten onneksi olemme nykyään fiksumpia.

Meidän perheen ruokatottumukset on aikalailla suomiruokaa, ainakin silloin kun minä olen kokkausvuorossa. Kinkkukiusaus, kaalilaatikko, jauhelihapihvit, kasvissosekeitto, perunasose ja lohi tai joku muu kala, pasta ja joku kastike, ratatouillea, thaimaalaista wokkia ja toki kun Saksassa ollaan niin porsaanleike ja ranskanperunat. 

Jostain syystä sitä tulee tehtyä aina niitä samoja ruokia. Vaikka olen tehnyt sellaisen listan jossa olisi ideoita muihinkin. Kuitenkin aika harvoin sieltä tulee otettua ideoita. Ja nyt kun minulla on menossa painonpudotus ja sitä kautta ruokavalio on hieman ”pelkistetty”. Ja sen tähden ruokakorissa on tällä hetkellä paljon proteiineja sisältäviä ruokia. (p.s. alla oleva kuva ei liity tapaukseen millään lailla).




"kermaviili", piimä ja jogurtti


No nyt vihdoin asiaan.


Meidän tai minun ruokakorissa on yleensä näitä tuotteita:

Peruna 2,19é/2,5kg
Bataatti 1,99é/1kg
Salaatti 0,79é/kpl
Tomaatti 0,69/250g
Kurkku 0,69/kpl
Klementiineja 0,88é/kg
Pasta (Speltti) 1,79é/500g
Tonnikalaa 1,29é/prk
Broilerinlihaa 3,89é/500g
Suolakurkku 1,11é/prk
Fetajuusto (patros) 2,19é/200g
Juustoraaste 1,85é/500g
Raejuusto 0,69é/200g
Rahka  0,69é/500g
Maito (bio) 1,09é/litra
Voi 1,69é/250g
Vehnäjauho 0,39é/1kg
Oliiveja 0,69é/prk
Kalkkunaleikkele 1,99é/100g
Vadelma (pakaste) 2,49é/500g
Lohi 9,95é/500g


Jauheliha n.11,20é/kg Tämä ostetaan lihakauppiaalta, joka jauhaa sen tilauksen mukaan, noita kaupan lihoja ei vaan voi ostaa. 

König Ludwig leipä (speltti + ruis) ≈ 5é/leipä. Ja se ostetaan leipomiosta ja se viipaloidaan paikan päällä. Yksi kalleimmista leivistä, halvemmat maksaa paljon vähemmän (≈3é)

Kananmunat 3é/10kpl, ne ostetaan naapurilta. Aina heiltä ei vain saa tarpeeksi munia niin joudun ostamaan kaupasta luomumunia.

Omenat ≈3é/kg ja ne ostetaan yleensä aina torilta. Niitä meillä on kellarissa isot määrät, syksyllä ostetaan monta kiloa. Kaupasta ostettuna maksaa 1é/kg, mutta ne ei kuulemma maistu niin hyviltä.


Nämä ostokset tekivät yhteensä 57,18é ja riittävät meillä suunnilleen viikon. Jotkut tuotteet olen toki ostanut varastoon, nytkin oli tulossa naisten saunailta johon tein ruokaisan broilerisalaatin. Sen tähden oli myös sellaisia tuotteita mitä en joka kerta osta.

Sellaisen asian olen pistänyt merkille näiden vuosien aikana kun olen täällä ollut että ruokakorin hinta on noussut viime vuosina reilusti. Sanoisin että 10-20é.

Vielä loppuun tällainen asia että ostan DM:stä kilon pussin kaurahiutaleita (bio) se maksaa 1,85é/kg sekä tofun 1,25é/200g myös sieltä koska niitä ei ole muualla tai ei ole niin hyviä (kaurahiutaleet).

Kananmunat


Pieni hintavertailu

Saksa:

Maito 0,90é/l
Kahvi 9.98é/kg
Kananmuna 1,29é/10 kpl
Leipä 1,29é/kg
Banaani 1,69é/kg

Sveitsi:

Maito 1,27é/l
Kahvi 14,90é/kg
Kananmuna 7,30é/10 kpl
Leipä 9,30é/kg
Banaani 2,45é/kg

Turkki:

Maito 0,56é/l
Murukahvi 14,22é/kg
Kananmuna 1,5é/10 kpl
Leipä 1,68é/kg

Banaani 0.85é/kg

Luxemburg:

Maito 1,3é/l
Kahvi 13,20é/kg
Kananmuna 1,70é/10 kpl
Leipä 4,20é/kg
Banaani 0.99é/kg


Yhteenveto

Kolmehenkinen perhe Etelä-Saksassa käy suunnilleen kerran viikossa kaupassa ja kuluttaa n. 60 euroa ruokatuotteisiin. Isä käy töissä ja palkka on suunnilleen keskitasossa (keskipalkka n. 3700é/kk). Äiti eli minä olen kotiäitinä (lue: ei tuloja) ja Pimille pitää laittaa päiväkotiin omat eväät. Ravintoloissa käydään syömässä nykyään harvemmin ehkä kerran kuussa. Noin kerran viikossa alakerran anoppi tulee meidän seuraan syömään tai hän tekee meille ruokaa. 





Käy lukemassa muiden ulkosuomalaisbloggaajien ruokakorit:

Anna kirjoitteli Espanjasta tähän tyyliin: Mitä ja miten ostan ruokaa Espanjassa

Muusa kirjoitteli jenkeistä tähän tyyliin: Vadelmia ja jalopenoja

Linda kirjoitteli Skotlannista tähän tyyliin: Ruokaostoksilla Skotlannissa

Riikka kirjoitteli Irlannista tähän tyyliin: Irlantilainen ruokakori

Liisa kirjoitteli Sveitsistä tähän tyyliin: Viikko-ostokset Zürichissä

Kerttu kirjoitteli Espanjasta tähän tyyliin: Ruokakori Espanjassa

Anu kirjoitteli Australiasta tähän tyyliin: Ruokakori, hintataso, mediaanitulot

Petra kirjoitteli Turkista tähän tyyliin: Ruokakori Turkissa - Inflaatio syö ostovoimaa

Aino kirjoitteli Luxemburgista tähän tyyliin: Ruokaostoksilla Luxemburgissa

Jenni kirjoitteli Saksasta tähän tyyliin: Ruokaa koriin - mutta millä perusteilla?




Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Bloglovin' ja Blogit.fi


8 kommenttia

  1. Leipähylly olis voinut olla täältä meiltä ja voipakettia erehdyin ensin luulemaan terveyssiteiksi ;)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, että teillä siellä on vielä paikallinen Feneberg. Saksassahan viisi kilpailevaa ketjua on ostanut pienemmät kilpailijat pois tieltään ja hallitesevat 90% markkinoista.Penny on REWE:n halpahintamyymälä (Discount) ja sen konseptiin kuuluu, että tavaravalikoima käsittää vain asiakkaitten tarvitsemat perustuotteet, tavara vaihtuu nopeasti ja ruokaostokset voi tehdä nopeasti.Tavarat ovat aina samoilla paikoilla, eikä etsimiseenkään tuhraannu aikaa. Monet muutkin kuin Jumi pokkeavat nopeasti työmatkalla ruokakaupassa.Minun aikani ja kärsivällisyyteni ei riitä jättimarketteihin, kun harvoin tarvitsen muuta kuin perustuotteita. Meilläpäin Pennyn vieressä on usein REWE, jos tarvitsee suurempaa valikoimaa. Pennyllä on suuri joukko omia merkkituotteita kuten kuvista näkyy esimerkiksi voi, kermat ja piimä. Periaatteessa Pennnyn maitotuotteet tulevat samoilta tuottajilta kuin REWE:n, jonka oma merkki on JA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lähin REWE taitaa olla 25 km: päässä. Lindenbergissä on sitten Lidl, Aldi, Norma, Kaufmarkt ja EDEKA.

      Poista
  3. Meillä on samankokoinen perhe ja kyllä huomaa kauppalaskusta, että ollaan täällä rajan toisella puolen...Sveitsin medianipalkka on noin 6500 frangia,n.5700 euroa, joten se tietty vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, voisi tosiaan sanoa että teillä on keskipalkka on tupla eli varmaankin kauppalaskukin on tupla. :) Kiitos kommentista.

      Poista
  4. Meillä tuli selvästi ostettua aika paljon tällä vkolla, sillä ruokakori oli aika yläkanttiin. Meilläkin on ruokakorin hinta noussut viime vuosien aikana, koska maan taloustilanne on aika huono, ja moni joutuu kyllä tosissaan kiristelemään pussinnyörejä. Reilu viitisen vuotta sitten olin vielä tytön kanssa kotona, ja elimme miehen palkalla, nykyisin tekisi kyllä tosi tiukkaa ja joutuisimme luopumaan monista asioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä joinain viikkoina tuntuu että kauppaan menee paljon rahaa ja joskus selviää vähemmällä. Tosiaan välillä mietityttää että miten matalapalkkaiset pärjäävät varsinkin jos molemmat sellaisissa töissä. Asumiskustannuksetkin ovat korkeat vaikkei niin korkeat kuin Suomessa.

      Poista