5/recent-posts/slider1

Alitalia vs. Ryanair - lentokokemusOlin lokakuun alussa minilomalla Espanjassa, aurinkorannalla (lue täältä ja täältä mitä siellä kävin tekemässä). Varasin lennot liian myöhään joten ”halvat” vaihtoehdot olivat vähissä. Päätin kuitenkin tarttua menosuuntaan välilaskulliseen lentoon Alitalialla Münchenistä Rooman kautta Malagaan ja paluulentoni oli suoralento Ryanairilla Malagasta Memmimgeniin. 

Meiltä Memmingeniin on tunnin ajomatka ja ajattelin että nyt pitää testata miten Memmingenin (Allgäu Airport) kenttä toimii. Meinaan sieltä lentää kätevästi muihinkin paikkoihin. Münchenin kenttä on tuttu ja turvallinen vaan junalla sinne ajaa kolme tuntia ja autollakin (ruuhkasta riippuen) suunnilleen kaksi tuntia.

Viime vuosina olen lentänyt vain Finnairin koneilla, kerran Lufthansalla ja kerran Qatar Airwaysillä. Minulla ei ole Finnairin lennoista mitään pahaa sanottavaa. Monet parjaavat palveluntasoa, mutta itsellä ei ole moitittavaa. Lennotkin ovat olleet suht ajoissa eikä peruutuksia tai muita sekoiluja ole ollut. Nämä ovat mielestäni sellaisia asioita joita voi tapahtua mille lentoyhtiölle tahansa. Ovat vain tuurista kiinni, palvelun toki pitäisi olla aina parasta mahdollista. 

Pitkästä aikaa lensin vain käsimatkatavaroilla, sekin oli hieman jännittävää. Kun piti muistaa kaikki mahdolliset purkit ja purnukat laittaa omiin pusseihin. Eikä varsinkaan mitään teräviä esineitä. Olinhan edellisellä viikolla ostanut uuden käsimatkatavaralaukun. Ihan oikein mittojen mukaan.AlitaliaAlitalia

Lentää myös Airbusilla joten koneet ovat tuttuja. Ensimmäinen lento Münchenistä Roomaan oli A 319, eli jalkatilat olivat erittäin pienet (myös minulle) vaikka olenkin tällainen hukkakeppi. En meinannut mahtua kirjoittelemaan läppärillä. Ergonomia oli hieman hukassa. 

Tämä lento lähti myös hieman myöhässä, koska oli saapunut myöhässä kentälle. Istumapaikkani oli taaimmaisena ja nousin koneeseen viimeisten joukossa niin eihän pikkuinen matkalaukkuni meinannut mahtua mihinkään. Onneksi lentoemäntä otti ohjat käsiin ja teki laukulleni tilaa, joten ei tarvinnut ottaa laukkua jalkoihin.

Lento Roomasta lähti myös hieman myöhässä, mutta laskeuduimme kuitenkin kymmenen minuuttia suunnitellun ajan jälkeen. Kone oli onneksi isompi A 320 ja jaloille oli enempi tilaa. Sain jopa torkahdettua. Lennonaikana oli hieman hankala orjentoitua että olen matkalla Espanjaan koska kone oli täynnä italialaisia. Henkilökunnan kanssa pystyin kuitenkin jotenkin englannilla kommunikoimaan.

Molemmilla lennoilla sai juotavaa, vettä, teetä, kahvia, mehuja ja limuja. Koska lento oli molemmissa suht lyhyt niin saatiin vain pienet pussukat italalialaisia keksejä. Toisella lennolla sai valita makean tai suolaisen snäksin. Mutta enhän minä italiaksi osannut sanoa mitään.

Alitalia ei kaupannut mitään tax free-tuotteita, tai sitten nämä kaksi konetta eivät vain muistaneet että jotain pitää myydä. Tuntui että lentoemännät ja stuertit vain kälättivät keskenään verhojen takana.

Jotenkin Altitalian ulkoinen asu oli hieman homssuinen. Katalogit, hätäohjeet olivat ihan ryppyiset ja likaiset. Ei tehnyt mieli niitä kovin lueskella ja selailla. Henkilökunta oli ihan ok, mutta ehkä meillä oli kielimuuri ja sen tähden tuntui että he olivat hieman koppavia(?)RyanairRyanair

Tämä minua alkoi jo jännittää siitä lähtien kun Ryanair lähetti sähköpostia ja neuvoi miten pitää toimia kun tekee check in:in. Jokaisesta ylimääräisestä toimenpiteestä pitää maksaa extraa. Koitin lukea että mihin ne laukut nyt menee, ruumaan vai koneeseen sisälle? En tainnut oikein ymmärtää tekstistä, en saksaksi enkä englanniksi. Olin kuullut Ryanairista vain huonoja juttuja joten jännityksellä odotin että mitä tapahtuu. 

Sain Check in:in tehtyä omalla koneella mutta sitten olisi pitänyt tulostaa eikä tulostaminen ollut mahdollista. Luin että pitää ladata ryanair app, mutta minun hidas prepaid-netti ei jaksanut sitä ladata. Ajattelin että saan jossain tulostettua, helpommin sanottu kuin tehty. Monessa paikassa oli internet-palvelut lopetettu. Plaah. Vihdoin löydettiin paikka jossa pääsin internettiin ja tulostamaan. Ainut että en meinannut päästä takaisin sinne ryanairin lähtöselvitys sivulle. Onneksi sitten huomasin että yritin ihan väärällä koodilla, yksi pieni piste puuttui. Sitten homma hoituikin nopeasti ja koko setti maksoi vain 90 senttiä.

Niin kuin mainitsin aikaisemmin en ollut ihan varma mihin se minun käsimatkatavaralaukku oikein menee. Menin jonottamaan (turhaan) baggage drop-offiin, siellä neiti kertoi että voin mennä laukun kanssa lähtöportille. Myöhemmin selvisikin että saatiin laukuihin keltaiset tagit ja ne otettiin meiltä ennen kuin astuttiin koneeseen. Näin kun laukkupoika lastasi ne kaikki laukut ruumaan. Tällä estetään se että kone on ihan täynnä laukkuja. Uskoisin että on myös turvallisuuskysymys.


Ryanairin tyyliin käsimatkalaukku ruumaan.


Malagan lentokenttä tuntui olevan jotenkin kovin epälooginen. Hirveästi piti kävellä edestakaisin ja varsinkin kun aluksi ei ollut ollenkaan tieto miltä lähtöportilta lento lähtee. Silloin tajusin että lento tulee lähtemään myöhässä. Oli hauska seurata ihmisiä kun jotkut olivat aika kiukkuisia siitä kun lento on myöhässä. Eihän niille ikinä oikein voi mitään. 

Päästiin koneeseen tunnin myöhässä. Lentokapteeni kuulutti että lentoaika tulee olemaan 2 tuntia 20 minuuttia ja lento laskeutui vain 50 minuuttia myöhemmin.


Ryanair käyttää taasen Boeing-lentokoneita ja voin sanoa että tässä koneessa oli hyvin jalkatilaa en voi ollenkaan valittaa. Läppärilläkin pystyin hyvin kirjoittelemaan. Ainut miinus on se että noille katalogeilla tai muille ei ollut mitään omaa lokeroa, siellä ne roikkui tuon pöydän välissä.Jalkatilaa onRyanairilla kaikki maksaa, se on aivan totta. Teekupponen maksoi kolme euroa, jonkinlaisen sämpylän saa n. viidellä eurolla. Kaljat/siiderit myös viisi euroa. Limpparit 2,50-3é. Ryanairilta saa vielä ostettua viimeiset tax free-ostokset. Mutta ostaako niitä tänä päivänä kukaan?


Allgäu airport on pieni lentokenttä Memmingenissä, pari minuuttia ennen meitä oli laskeutunut kone Dublinista joten meidän laukuissa kesti aika kauan. Lentokenttätyöntekijät joutuivat tekemään töitä hartiavoimin. Jumi oli vastassa ja tunnissa ajettiin kotiin, aika luksusta. Joten ei tuo Memmingenin kenttä ole ihan paha vaihtoehto ollenkaan.


Joten ei minulla ole mitään pahaa sanottavaa Ryanairista. Ehkä me joku kerta lennämme koko perhe Espanjan aurinkoon.

Mitä mieltä sinä olet kyseisistä yhtiöistä? Onko jotain hyviä tai huonoja kokemuksia?
Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen


Ei kommentteja