5/recent-posts/slider1

Saksa vs. Suomi: Juomaraha - TrinkgeldSuomessa ei ole tippauskulttuuria, vaikka nykyään vähän enemmän kuin ennen? Tai en tiedä onko näin? Monet tietävät että ulkomailla ollessa pitää antaa juomarahaa ja se kuuluu asiaan. Tarjoilijoiden palkka muodostuu niistä juomarahoista. Törmäsin siihen asiaan että miksi muuten näin on? Silloinhan kierretään veroja ja se kierre taas pitää sitä alhaista palkkaa niillä aloilla jota se koskee. Joissain maissa se kuulemma on jotenkin laskettu verotukseen mutta miten ihmeessä se muka onnistuu?Saksassa on tapana antaa tippiä taksikuskeille, tarjoilijoille, kampaajille, huonesiivoojille koska he ovat niitä joilla on pienet palkat. Minä olen ollut sillä periaatteella liikenteessä että jos saan hyvää palvelua olen siitä valmis antamaan pientä extraa. Jos en niin en kyllä siitä aio extraa antaa. Kymmenen prosentin säännön voit Saksassa unohtaa, sitä ei ole tosiaan pakko antaa. Yleensä teen niin jos loppusumma on 18,50€ annan 20€ setelin ja sanon että voitte pitää loput. Olen viime vuosina huomannut hauskan eron saksalaisten ja suomalaisten välillä. Kun saksalainen tyyli on juuri tuo edellä mainittu "Stimmt so" tai "Passt so" ja tarjolijan ei tarvitse antaa loppurahoja takaisin. Kaikki pääsevät helpommin ja nopeammin tilanteesta. Suomalainen tekee taasen niin että odottaa niitä loppurahoja takaisin vaikka tarjoilijan tuskastuneesta ilmeestä voisit lukea että "helvetin kitsas, onko mun pakko kaivaa näitä kolikoita". Kuitenkin suomalainen ajattelee että pitäähän sitä juomarahaa antaa, eli jätetään siihen pöytään kaikki mahdolliset pikkuhilut. Kaikki kymmenpenniset ja yksi- ja kaksisenttiset varsinkin kun ei niillä Suomessa mitään tee (no nykyään otetaan vastaan). Luin netistä että kuulemma pöytään jättämistyyliä saksalaiset tarjoilijat eivät arvosta yhtään. Enkä yhtään ihmettele. Olisihan se kivaa ja reilua antaa palveluraha suoraan siinä rahastusvaiheessa.

Toisaalta tässä tullaan siihen että Suomessa kun harvoissa paikoissa saat sitä palvelua. Melkein kaikki kahvilat ovat itsepalveluperiaatteella, joten ei sitä palvelurahaakaan tarvitse kenellekkään antaa. Suomessa taidetaan antaa ovimiehelle palvelurahaa, mutta sitten hänen pitäisi ilmoittaa verottajalle. Kuinka moni ovimies sen tekee? En usko että kovi moni?Pakko kertoa tähän loppuun että kerran olen saanut ruhtinaallisen juomarahan. Olin kokkina Ravintola Wanhassa Maestrossa (kyllä, kuka muistaa paikan?), jolloin tarjoilija ja minä saatiin 70 Suomen Markkaa puoliksi eli 35 mk per pää. Se oli silloin 90-luvulla iso raha. Ravintolan tarjoilijat vitsailivat että hän (joka jakoi tipin kanssani) oli paikan ainut rehellinen tarjoilija. Niin se taisi olla koska harvoin ne tipit keittiöön asti tulivat.
Saksalaisilla on muuten tällainen hassu tapa taittaa setelit kukkaroon.


Muutamia sivuja joissa oli juttua eri maiden tippauskulttuureista:
Näin annat tippiä oikein lomakohteessasi
Juomarahakulttuuri maailmalla


Tässä tärkeä teksti koskien huonesiivoajien tippaamista, joka usein kuulemma unohtuu. Lisäisin vielä että huonesiivoojia auttaa myös se että sänkyä ei pedata vaan mieluummin otat lakanat pois. Älä vaan missään nimessä petaa!!!


Annetaanko sinun maassasi juomarahaa vai onko se ihan nou nou?


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi

4 kommenttia

 1. Mä olen aina yrittänyt tähdentää meidän suomalaisille vieraille, että ei saa jättää niitä hiluja pöydälle, koska se on epäkohteliasta. Ja helpompaakin kaikille maksaa tasarahalla tai sanoa haluamansa summa maksuvaiheessa. Mä jätän myös suht samanlailla tippiä kuin sinä eli just tuo pieni pyöristys. Mutta itseäni vähän nolottaa, kun kuulin vasta hetki sitten, että pitäisi jättää tippiä kampaajalle... En oo tajunnut. Näin muuten myös hammaslääkärin vastaanotossa kolikkopossun tippejä varten. En kyllä jättänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuulin kanssa vasta vähän aikaa sitten että kampaajalle olisi hyvä jättää tippiä. Ja nyt toissa perjantaina olin ja jätin tippiä. Kyllä kampaaja kiitti. :) Jää hyvä mieli itsellekkin. Paitsi en ehkä hammaslääkärille antais, vaikka kait sielläkin saa hyvää palvelua. Kiitos kommentista Jonna.

   Poista
 2. Itävaltalaiset ovat nirppanokkia tippien suhteen eikä mikään näytä olevan sopiva summa. Haukkuvat saksalaisten saituutta. Siellä on varmaan palveluammateissa huono palkka. Saksassa ollaan rennompia eikä kukaan hauku, jos ei saa tippiä. Kreikkalaisilla ja italialaisilla on oma käsityksensä kestitsemisestä. He kiittävät asiaksasta lopuksi ilmaisella ryypyllä. Kuka asiakas kehtaisi ruveta saidaksi :)? On ihmisiä, jotka eivät periaattesta anna koskaan kenellekään. Suomalaiset turistit näköjään kiukuttalevat siitä, että eivät voi maksaa 1,70 euron kaljaansa kortilla. Saituutta. Ei tarvitse antaa centtiäkään lahjaksi.
  Meidän seuduilla kampaajilla on yleensä kassan vieressä jokaisen työntekijän etunimellä varustetut säästölippaat/säästöpossut, joihin saa laittaa tipin. Kassanhoitaja antaa vaihtorahat ja minä laitan kolikot lippaasee. Jos en tiedä kampaajan nimeä, niin kysyn. On kätevää, kun minun kampaajallani on leikkauksen ja föönauksen hinta 37€, niin saan kolikoita tippiin. Jos ammattikoululainen (Auszubildende) pesee tukan, niin hän saa 50 ct tms. Joskus on koululainen harjoittelijana ja saa pestä tukkani, Tuntuu hiukan odolta, että hammaslääkäri tai vastaanottoapulaiset keräisivät itselleen rahaa. Mahtoikohan olla keräyslipas johonkin hyväntekeväisyyteen. Silloin siinä pitää olla järjestön nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vastata, että hammaslääkärillä siinä lippaassa luki kahvikassa eli ihan itselleen keräsivät! En ole aiemmin sitä huomannut, ihan uusi juttu oli. Mun käyttämässä kampaamossa einole tuollaisia köteviä nimelämvarustettuja lippaita, niihin olisinkin ehkä tajunnut tippiä jättää.

   Poista