5/recent-posts/slider1

Ylipainoisesta normaalipainoon

Minä huutelin tällä kanavalla vuoden alussa kuinka aloitin painonpudotushaasteen. Ja sitten pari kuukautta myöhemmin piti todeta että olin aivan epäonnistunut, koska oli tullut flunssa joka pilasi kaiken. Lupasin palata asiaan jos jotain konkreettista tapahtuisi.

Nyt reilu puoli vuotta myöhemmin olen taas viisaampi (ja vanhempi). Täytyy sanoa että se viime talven yritys oli hyvä mutta ei tarpeeksi hyvä. Päätin kerätä tähän postaukseen kaikki ne virheet mitkä tuli tehtyä mutta myös ne vinkit miten sinäkin onnistut.


Kuulin viime keväänä tällaisia (ärsyttäviä) lauseita:

Pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa.

Kyllä sä tiedät mitä pitää tehdä että laihdut.

Minä käyn joka päivä vaa’alla.

Minä en syö mitään, niin sitten laihdun.

Olet mitä syöt.



Minä puhun nyt edelleen omasta kokemuksesta ja muistutukseksi me kaikki olemme erilaisia. Jokaisen pitää löytää se oma juttu painonhallintaan. Yhtä ainoaa ja oikeaa diettiä tai keinoa ei ole. Listasin tähän ne yleisimmät virheet joita olen itse tehnyt tai mitä muut ovat tehneet.

Virhenumero 1

Käydä vaa’alla liian usein, voin sanoa että joka päivä ei tosiaan kannata käydä. Vaikka kävisit samaan aikaan joka päivä niin silti varsinkin naisilla paino heittelee 0-3kg. Riippuen siitä että mikä aika kuukaudesta on. Tai sitten liian harvoin (kerran vuodessa) niin kuin kävi minulle enkä tajunnut että painoni oli kivunnut ennätyslukemiin. Minulla se kerta viikkoonkin oli liikaa, paino vain heitteli kovin rajusti.

Virhenumero 2

Tehdä liian tiukka aikataulu, eli mihin mennessä X-määrä kiloja on lähtenyt. Liian nopeasti tippuvat kilot tulevat yleensä tuplana takaisin. Maltti on valttia.

Virhenumero 3

Painon liian tarkka seuraaminen, se ei aina kerro totuutta. Mittanauha kertoo enemmän kuin vaaka, varsinkin jos treenaat paljon. Eikä painoja voi ikinä oikein vertailla keskenään toisen ihmisen kanssa. Olemme kaikki yksilöitä.

Virhenumero 4

En syö mitään, sitten laihdun varmasti. Tää on niin tröööt väärä ajatus, tämä toimii ehkä jollain. Mutta mitä sitten jaksat tehdä?

Virhenumero 5

Noudatat ruokavaliota ja sitten yhtenä päivänä saatat syödä jotain herkkuja. Ajattelet heti että voi eii, dietti meni pilalle ja alat herkutella suruusi. Taas mentiin vikaraiteille.

Virhenumero 6

Noudatat montaa erilaista ruokavaliota, Paleota, Zonea, Atkinsonia mitä näitä nyt on vähähiilihydraattista, sokeritonta, suolatonta, vähärasvaista jne. Voin kertoa että se ei kannata, pitää valita yksi jota sitten noudattaa.

Virhenumero 7

Ihmedieettiä ei ole.

Virhenumero 8

Oikeanlaisen liikunnan puute.







Minä myönnän minun virheet olivat ne etten ollut ihan oikeasti tajunnut että olin lihonnut puolessa vuodessa tai vuodessa epämääräiseksi möhkäleeksi (okei ehkä raskaudellakin oli osansa asiassa). Olin BMI:n mukaan lievästi ylipainoinen ja raskauden jälkeen jouduin ostelemaan vaatteita joihin mahtuisin. Tätä en ollut halunnut tehdä mutta kyllä se jossain vaiheessa tuli ajankohtaiseksi että tarvitsen vaatteita jotka mahtuvat päälleni. 

Söin oikeestaan mitä sattuu eli usein vähähiilihydraattisesti mutta sitten välillä söin vaikka paketillisen hapankorppuja. Eli en tosiaan noudattanut mitään tarkkaa ruokavaliota, koitin mennä mutu-tuntumalla. Ennen tämä oli riittänyt vaan ei enää, nelikymppinen ja raskauden jälkeen olisi pitänyt tarkkailla syömisiä enemmän. Tein myös normaalia kotiruokaa, mutta kerma ja voi kuuluivat joka päiväiseen ateriaan. Ihan noin karkeasti sanottuna.

Liikunta oli minimissään, vaikka kävin uimassa, kävelyllä, jumpassa ja pilateksessa. Ne eivät vain olleet minulle riittävä tapa kuntoilla niin että paino tippuisi. Täytyy myöntää että kun Pimi meni nukkumaan niin mieluummin otin itsekin torkut kuin olisin jumpannut. Vaikkakin välillä tein pieniä treenejä Pimin kanssa ollessa niin ne eivät vain olleet tarpeeksi tehokkaita.


Vuosi sitten aloitin meidän kylällä TABATA:n, käy lukemassa täältä mitä se oikeen on. Ja hyvin nopeasti sanoisinko kuukaudessa paino tippui 5kg. Siinä oli se hyvä juttu kun alkuun tabataa oli kaksi kertaa viikossa. Tabata on HIIT-liikuntaa ilmeisesti se sopii minun keholle kaikkein parhaiten. Sokerin ja herkkujen mässäilyn olin jättänyt pois vaikkakin joskus satunnaisesti herkuttelin. Ruokavalioon en suoranaisesti koskenut, söin oikeastaan niin kuin aina ennenkin. Tosiaan tammikuussa alkoi olotila olemaan niin inhottava että nyt tai ei koskaan.

Ystävältä sainkin kutsun nettivalmennukseen, siinäkin tehtäisiin treenit omalla kehonpainolla ja HIIT-treeninä. Aikaa treenin tekemiseen meni max. puoli tuntia. Eli ei paha tosiaan edes kiireiselle äidille. Senhän nyt kerkeisi tehdä miten päin vain. Välillä teinkin Pimin kanssa, tai yritin tehdä. Välillä onnistui hyvin välillä ei ollenkaan. Silloin päätin että ei, parempi tehdä yksin. Pari kertaa heräsin ennen Pimiä, mutta yleensä aamuisin nukutti pitkään. Krooh.

Kuitenkin koko kevään paino pysyi samoissa lukemissa, ei tippunut vaikka mitä koitin. Okei, paitsi kunnon ruokaremontti puuttui. Sitten tulikin Suomen loma ja sen kolmen viikon jälkeen tuli varmasti pari kolme kiloa lisää. Olin päättänyt että loman jälkeen pitäisi ihan oikeasti nyt tehdä jotain. Mietin jo Mayon-klinikan kahden viikon diettiä. Mutta onneksi päätin kokeilla yhtä toista fiksulta kuulostavaa ruokavaliota. Aluksi tuntui että tässähän syödään ihan koko ajan. Niin siinä tehdäänkin ja sehän on se jutun idea että syödään viisi kertaa päivässä kolmen tunnin välein.

Olin seurannut ruokavaliota vähän sinne päin parisen viikkoa kun päätin mitata vyötärön jne ympärykset. Olin järkyttynyt, siis totaalisen järkyttynyt. Minulla oli meinaan mittaustulokset neljän vuoden takaa, eli ennen raskauksia. Ihan nyt tähän heitän esimerkkinä että vyötärönympärys oli kasvanut 17 centtimetrillä, siis 17 cm. Olin aivan shokissa, ja päätin että nyt nainen jotain on tehtävä. Ja niin heinäkuun puolesta välistä olen tuota ruokavaliota seurannut niin kiloja on tippunut puolen kilon viikkotahdilla. Joistakin se saattaa kuulostaa pieneltä määrältä, mutta se on juuri oikea tahti. Jos vertaa vuoden takaiseen painoon niin painoa on tippunut jo 8kg. Joten tyytyväinen saa olla. Oikealla tiellä ollaan, vaikka välillä on oltu pohjalla ja on tuntunut ettei asia edisty ollenkaan. Alkuun uskalsin käydä vaa’alla vasta viiden viikon jälkeen, nyt olen uskaltanut käydä kerran viikossa tai kahdessa.

Pitkään sain rutistaa ja puristaa kunnes joku ulkopuolinen sanoi että hei sinähän olet laihtunut. Muutenkin tuntui että vasta sen viiden viikon jälkeen alkoi kropassa tapahtua muutoksia. Joten luovuttaminen ei kannata heti parin viikon jälkeen. Sitkeys palkitaan. Kaikkein parhaimmalta se tuntui kun oma siippa sanoi että olet laihtunut. Hänellä on ollut ruokavaliosta hieman negatiivinen sävy, ai taasko sä syöt? Mutta nyt voin hyvällä omalla tunnolla syödä. Eikä hänellä ole ollenkaan nokan koputtamista, enää.

Nyt kun olen vanhempi ja viisampi ja kevyempi niin voisin antaa teille pari vinkkiä. Ihan kun nyt olisin joku pro-tyyppi, en ole vain ihan tavallinen maalaisjärkevä nainen.



Voittajaolo


Vinkki 1

Päätä mitä ruokavaliota seuraat ja toteuta sitä mahdollisuuksien mukaan. Eli jos joku ateria menee överiksi niin ei se haittaa. Seuraavalla ruualla sitten noudatat dieettiä. Ei yksi suklaapatukka maailmaa kaada, toki jos niitä tulee usein niin sitten niiden herkkujen syönti on vain lopetettava.

Vinkki 2

Käy vaa’alla vain kerran viikossa, tai harvemmin. 

Vinkki 3

Syö tasaisesti kolmen tunnin välein. Huomaat että ne välipikaherkut jää välistä kun verensokerit on hallinnassa. 

Vinkki 4

Juo vettä  n.1,5-2 litraa päivässä. Vain vettä, mehut, kahvit ja teet eivät ole tässä laskussa.

Vinkki 5

Vaikka monet väittävät että liikuntaa ei tarvitse harrastaa laihduttaessa niin olen kuitenkin eri mieltä. HUOM oikeanlainen liikunta, se mikä sinulla tehoaa parhaiten. Minulla se on HIIT-urheilu tai crossfit, jollekkin se on lenkkeily ihan mikä vaan tehoaa ja sinusta sitä on kiva tehdä. 

Vinkki 6

Alkoholi, se pitää jättää pois tai vähentää roimasti. Varsinkin alussa.

Vinkki 7

Sokeri, suklaa ja herkut sama kuin ylläolevassa. Sokerit eli herkut pois varsinkin alussa.

Vinkki 8

Älä tee itsellesi aikapaineita. Paino tippuu ajallaan, pikalaihdutukset ovat harvoin pysyviä. Kärsivällisyyttä siis.

Vinkki 9

Moni nainen syö liian vähän koska mietitään niitä kaloreita. Ja tämä on se iso virhe, kroppa alkaa kääntymään itseään vastaan ja alkaa varastoimaan rasvaa kehoon. Sanoisin että oikeanlainen ruoka eli proteiinia, hiilihydraatteja, kasviksia ja marjoja oikeassa suhteessa niin saat varmasti tuloksia aikaan. Ja ne annoskoot, naiset tuppaavat kuitenkin syömään liian vähän.


Nämä vinkit lukee varmaan jokaisessa naistenlehdessä aina syksyisin ja vuoden alussa. Aina silloin kun monella alkaa se uusi elämä. Kaikkihan nämä vinkit tietävät, mutta harva niitä kuitenkaan noudattaa. Ehkäpä tästä joku saa nyt lisäpuhtia.


Ja tsemppiä varsinkin kaikille äideille jotka koittavat pakertaa lapsien, kodin ja "miehen" ehdoilla. Koita ottaa itsellesi aika edes siihen pieneen puolen tunnin jumppaan. Ymmärrän että lasten kanssa kuntoilu on vaikeaa, mutta mahdollista se on jos vain tahtoa löytyy. Usein teen niin että Pimi leikkii hiekkalaatikolla ja minä leikin sillä aikaa kahvakuulan tai painojen kanssa. Vaikka homma ei ehkä mene ihan systemaattisesti ja oikein niin kyllä näistäkin pienistä kymmenen minuutin treeneistä olen saanut paikat kipeäksi. 


P.s. kuvat ovat elokuiselta Hochratin valloitukselta.



Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

4 kommenttia

  1. Itsellänikin kova yritys saada raskaudesta jääneitä kiloja karistettua; vuosi käynnistyikin tämän osalta hyvin, mutta sitten toki tuttuun tapaan tuli takapakkia. Mutta eiköhän ne lähde kun jaksaa sitkeästi terveellisten elintapojen kanssa eikä lipsu sinne herkkupurkille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sehän se, jouluna tuli hieman herkuteltua mutta muuten on pysynyt suht tiukkana. Tsempit sullekkin. Ja kiitos kommentista. ;)

      Poista
  2. Kyllä siinä ajassa oppii vaikka mitä! Hienoa että jaat kokemuksesi :)

    Itselläni ei ole vielä lapsia, mutta on kivaa lukea erilaisia synnytyksen jälkeen liittyvistä kokemuksista!

    VastaaPoista