5/recent-posts/slider1

Unikoulu neljä kuukautiselle


Ohjeet on MLL:n sivuilta. Me tehtiin tätä vähän soveltaen. Pidin alussa koko ajan Pimin kädestä kiinni ja toista kättä pään tai mahan päällä. Seuraavina päivinä vähän kevennettynä. Tätä ohjetta käytettiin omaan sänkyyn nukahtamiseen ei yösyötöistä pois oppimiseen. Meillä ne ensimmäiset kuukaudet menivät iltaitkujen, syliin nukahtamisien jne johdolla joten "normaali" iltarytmi oli hukassa. Heinäkuun alussa aloin saada Pimin klo 19-20 nukkumaan, mutta tämä onnistui vain tissille nukahtamalla. Useasti heräsi 10-50 minuutin päästä nukahtamisesta. Jätin siis meidän sänkyyn nukkumaan ja myöhemmin siirsin omaan sänkyyn. Välillä sitten heräsi siihen kun nostin pois meidän välistä. Pimi on aina nukkunut yöt hyvin, nukkunut useasti 8-12 tuntiakin putkeen ja onnistunut yhdellä syötöllä. Eli kunhan nyt saadaan tämä poika ensin omaan sänkyyn nukahtamaan niin voidaan katsoa mitä noille yöheräämisille tehdään, vielä ei ole niiden aika. Välillä kun kuulen että vauva nukkuu levottomasti niin olen laittanut käden mahan päälle ja sillä olen saanut hänet rauhoitettua.

Tassu-unikoulu

 • Laita lapsi sänkyynsä unisena mutta valveilla. Poistu. Jos lapsi itkeskelee, kuuntele, ennen kuin ryntäät paikalle.
 • Jos itku jatkuu tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti lapsen selän päälle. Pidä kättä paikallaan kunnes lapsi rauhoittuu, mutta älä anna hänen nukahtaa niin, että kätesi on päällä.
 • Jos lapsi ei rauhoitu tähän, silitä häntä tuntuvin, säännöllisin liikkein hartioista, selästä ja pepusta.
 • Jos tämäkään ei auta, nosta lapsi syliin rintaasi vasten. Silitä selkää. Kun lapsi rauhoittuu, laske takaisin sänkyyn. Pidä kättä hetki lapsen selän päällä. Älä anna lapsen nukahtaa syliin tai tassutukseen.
 • Toista tarvittaessa. Toimi näin myös yöheräämisien kanssa.

1. ilta
Päivä oli mennyt mukavasti, oltiin vaunuteltu, maalailtu, treenailtu yhdessä ja Pimi oli nukkunut erittäin hyvin, yhteensä 4h. Iltasella sitten alkoikin yläluomi painaa ja päädyttiin samojen iltarutiinien osalta aikaisin sänkyyn. Päätin kuitenkin imettää keittiössä enkä makuuhuoneessa. Jostain syystä hämärä makuuhuone on ollut Pimille kauhistus, alkaa heti itkemään kun sinne mennään. Imetin n. 15min tosiaan niin että Pimi pysyy hereillä, koko ajan piti ohimoita naputella ettei nukahda. Ja sitten kun näytti siltä että on valmis syömisen kanssa niin kannoin omaan sänkyyn. Ei siellä kauaa viihdytty kun alkoi itku. Olin jo siis jo kerran laulanut "hämähämähäkkiä", ei muuta kun pidin kädestä kiinni ja toinen käsi päälaella. Välillä lauloin ja välillä soitin soittorasiaa, välillä silitin päälaelta välillä pidin vain paikoillaan. Imetyksen aikana olin puhunut rauhallisella äänellä että tänään Pimi menee tänään omaan sänkyyn nukkumaan. Välillä saatoin sanoa että Äiti on tässä vieressä, nyt nukutaan. Olin varustautunut korvatulpilla ja ne tulivat tarpeeseen. Olin varustautunut olemaan kauan Pimin turvana, mutta olinkin yllättynyt kun 20 minuutin jälkeen Pimi nukahti. Eikä herännyt kun seuraavan kerran aamuyöstä syömään.


2. ilta
Päivä oli mennyt taas suunnilleen samojen rutiinien kanssa, oltiin käyty vaunuttelemassa ja maalailtu vähäsen. Tällä kertaa imetin makuuhuoneessa, n.30min ja pidin poikaa "väkisin" hereillä. Tänä iltana hän itki 30 minuuttia ja nukahti. Itkun syynä ei välttämättä ollutkaan nukkumaanmeno vaan se että masussa oleva ilma kiersi, koska nukahtaessaan hän pieraisi pari kertaa. (Aarrghh, tuli huono äiti olo etten tiennyt että ilmat siellä kiersi). Pimi nukkui n. 5 tuntia putkeen ja sitten sai taas syömistä. Heräsi siitä kolmen neljän tunnin päästä, sai ruokaa ja nukkui klo 6 asti. Taas ruokaa napaan, muttei enää nukuttanut. Eikun aikaisin ylös.


3. ilta
Päivä oli mennyt samojen rutiinien kanssa ja illalla Pimi oli todella ajoissa valmis nukkumaan. Iltapisut ja pesut, imetin taas makuuhuoneessa sen puolisen tuntia, pidin Pimiä hereillä. Laitoin omaan sänkyyn ja niin se itku alkoi mutta kesti vain 10 minuuttia. Olin ihan että jes jes, tää onnistuu. Yöllä Kimi heräsi pari kertaa, ekalla kerralla n. klo 02 ruokailu kesti vaikka kuinka kauan ja jossain vaiheessa oli vain pakko lopettaa imettäminen. Klo 05 heräsi uudelleen syömään ja nukkui klo 8 asti.


4. ilta
Meni aikalailla samallalailla kuin edellinen ilta ja yö. Ajattelin että jes nyt tää onnistuu, saadaan vihdoin Pimi nukkumaan ajoissa ja omaan petiin. Öisin en aina siirtänyt Pimiä takaisin omaan sänkyyn, syynä oli se että välillä nukahdin itsekkin ja seuraavan kerran tarvitsi taas ruokaa. Niin tuntui turhalta edestakaisin kanniskella.


5. ilta
Päivä oli mennyt vähän levottomasti, Pimi ei jostain syystä nukkunut kunnolla päikkäreitä. Yhteensä ehkä vain pari tuntia, mikä on hänen ikäiselleen ihan liian vähän. Isä hoiti kaikki iltatoimet ja klo 19.30 vein Pimin makuuhuoneeseen syömään. Söi taas sen vajaa puoli tuntia ja siirsin sänkyyn. Noin seitsemän minuuttia Pimi oli ok siellä sängyssä, ihmetteli, katteli ja kiemurteli muttei nukkunut. Sitten alkoi armoton huuto ja jatkui sen 30 minuuttia. Yön nukkui taas kahdella herätyksellä, n.klo 01 ja n. klo 05, ensimmäinen syöntisessio kestikin melkeen tunnin. Piti laittaa tutti suuhun, vaikkei hän kovin tutista tykkää mutta tänä yönä se kelpasi hetkeksi. Yöllä mietin että josko Pimillä onkin yskä eikä sen tähden rauhoittunut aikaisemmin. (Taas tuli huono äiti olo etten tajunnut että poika onkin ehkä kipeä.)


6. ilta
Päivä oli mennyt taas ihan hyvin. Oltiin koko perhe kävelyllä ennen iltatoimia. Tällä kertaa oli isän vuoro ja niin hänelläkin meni se puolisen tuntia että nukahti. Mutta oli havaittavissa että ehkä tästä vielä hyvä tulee. Pimi heräsi yön aikana kaksi kertaa syömään klo 24 ja klo 05.


7.ilta
Päivä oli mennyt taas mukavasti, Pimi oli nukkunut hyvin. Äitillä oli rückbildung ja sen tähden isä laittoi pojan kokonaan nukkumaan. Sen tähden minulla ei olekkaan kokonaiskuvaa mitä tapahtui. Seuraavana aamuna huomasin tuttipullon sängynlaidalla, joten ilmeisesti isi on joutunut antamaan lisämaitoa. Pimi heräsi yöllä kaksi kertaa syömään.


8. ilta
Tätä ennen hebamme oli sanonut että pitää kuunnella sisäistä ääntään jatkaa tai olla jatkamatta. Päätin kuitenkin yrittää josko Pimi olisi jotain oppinut. Päivä oli mennyt vähän huonoilla unilla, mutta muuten oli iloinen ja jokelteli kovasti. Normaalit iltatoimet ja imetin makuuhuoneessa. Poika oli erittäin väsynyt ja nukahteli. Siirsin omaan sänkyyn ja pienen hetken kitisi. Reilun kymmenen minuutin päästä poika nukkui. JEE! Vihdoin unikoulu oli tuottanut tulosta. Mutta en tiedä oliko syynä lämmin päivä, läheisyyden kaipuu vai mikä mutta Pimi heräsi yöllä kolmen tunnin välein syömään. Nooh, josko tämä kuuluu tähän vaiheeseen. Hebamme sanoikin että pienin askelin eteenpäin. Pääasia että Pimi nukahtaa omaan petiin ilman tissiä ja silittelyitä.


Huomioita!

 • Tee päätös ja aloita heti (jos lapsi terve) ei huomenna tai ensi viikolla.
 • Hommaa korvatulpat ja rautaiset hermot.
 • Johdonmukaisuus joka ilta sama rytmi ei muutoksia. (Isän nukuttamisesta en tiedä mitä teki, tekikö samalla lailla vai ei? Nyt sillä ei ole väliä kun homma toimii.)
 • Varmista että itse olet rauhallinen ja maha täynnä. Tyhjällä mahalla on inhottava nukuttaa jos kestää kauan.
 • Päivärytmin on hyvä olla myös säännöllinen.
 • Vauvalle unirätti, unilelu ja/tai tutti turvaksi.
Hebamme muistutti vielä sellaisesta asiasta että vauvan nukkumaanmeno pysyy, mutta ne yöheräämiset tms eivät tule pysymään. Eli huoletta voi yöimettämiset hoitaa niin että jättää vauvan viereen nukkumaan. Olenkin nyt tehnyt niin että jos olen hereillä niin laitan takaisin sänkyyn.

Hebamme kertoi vielä siitä jos vauvan itku tuntuu äidistä pahalta. Otat vauvan syliin ja palaat vanhoihin tapoihin. Se tarkoittaa vain sitä että silloin ette olleet valmiita muutokseen. Parin viikon päästä voitte taas kokeilla uudelleen. Ei hätää joskus se onnistuu.

Ei kommentteja