5/recent-posts/slider1

Oktoberfest

Reilu viikko on jo näitä varmaan maailman kuuluisimpia olutjuhlia juhlittu Münchenissä. Ympäri Saksaa ja itseasiassa ympäri maailmaa juhlitaan Oktoberfestejä. Mutta miksi Oktoberfestejä edes juhlitaan? Ja miksi niistä on tullut niin suosittu että esim. Münchenissä kävijöitä on joka vuosi yli kuusi miljoonaa?

17.10. vuonna 1810 järjestiin ensimmäiset Oktoberfestit Therese von Sachsen-Hildburghausenin ja Ludwig von Bayernin hääjuhlien kunniaksi. Ensin ne olivat hevosajojen muodossa ja olutta ei tarjoiltu. Hyvin pian olutta alettiin tarjoilla ja hevosajotkin jäivät pois nopeasti. Theresienwiesenille (Kuningas Maximillian nimesi alueen miniänsä mukaan) tuotiin huvipuistolaitteita ja vuonna 1896 paikalle tulivat myös isot olutteltat.

Festeihin kuuluvat isona osana avajaispäivän kulkueet. Niitä voi seurata livenä televisiosta jos ei halua matkustaa paikan päälle. Kulkueessa kulkee kansanasu- ja ampumayhdistyksiä, pukuloistoa naapurikylistä ja -maista. Ylipormestari avaa festit sanoilla "O'zapf is" ja ottaa ensimmäisen kulauksen oluttynnyristä lasketusta oluesta, näin on ollut vuodesta 1950 alkaen.

Tänä vuonna kyseessä on jo 183. Münchener Oktoberfestit, aika hurjaa mielestäni. Itse olin paikalla vuosina 2012 ja 2013. Vuonna 2013 menimme paikalle "vääränä" päivänä eli 3.10. (Saksojen yhdistymispäivä), kansallinen vapaapäivä ja silloin oli tupa täynnä niin sanotusti. Ei kertakaikkiaan ollut vapaata tilaa olutteltoissa ja tyydyttiin nautiskelemaan tunnelmasta ulkopuolella. Ihan kiva vaihtoehto sekin, koska itselleni ei kalja maistu. Alueella on kuitenkin viinibaareja jos olut tai radler (puolet olutta ja puolet sitruunalimua) ei maistu.

Olutteltat ovat siis aivan järkyttävän isoja, jokaisessa niissä esiintyy musikkapelle joka soittaa saksalaista kansanmusiikkia. Jokaisella olutpanimolla ovat omat isot kaljateltat, yhteensä alueella on 14 isoa telttaa. Aluksi istuskellaan ja juodaan kaljaa, myöhemmin noustaan penkeille ja pöydille tanssimaan. Kalja roiskuu, mutta se ei haittaa se kuuluu tunnelmaan. Täytyy sanoa että nämä ovat ne juhlat jotka pitää kokea kerran elämässä. Saksalaiset jos jotka osaavat pistää juhlat pystyyn. Suosittelen. Toki paikalla on myös niitä jotka juovat "hieman" liikaa ja ovat ehkä juoneet ns. rähinäviinaa. Sammuneet, juhlinnasta väsähtäneet viedään huilaamaan erääseen rinteeseen, josta voi kätevästi herätä ja jatkaa juhlimista.Aikaisessa vaiheessa ja rinteessä oli vasta muutama "väsähtänyt".


 Alueella on tietenkin erilaisia ruokakojuja perinteisistä makkaroista ranskanperunoihin ja grillatuista broilereista kebabbiin. Myynnissä hattaraa, pop cornia, paahdettuja manteleita, keitettyä maissia, karamellejä, piparkakkuja ja muita makeisia. Festit on haluttu pitää perheille ja vanhemmille ihmisille sopivaksi. Tiistai onkin nimetty perheille tarkoitetuksi päiväksi. Silloin on rauhallisempaa ja itse olin molempina kertoina silloin paikalla.

Oikeeseen tunnelmaan pääsee kun pukee nahkahousut tai Dirndlin päälle. Niitä voi ostaa Münchenin keskustasta, itse maksoin mekosta, paidasta, alushameesta ja esiliinasta 120€. Netistä voi tilata valmiita settejä, ne maksavat 40€ ylöspäin. Tällä hetkellä litran tuoppi kaljaa tai radleria maksaa max 10.70€. Alueelle ei ole sisäänpääsymaksua, joten pienellä budjetilla voi selvitä jos haluaa vain haistella tunnelmaa. Jos satut näihin aikoihin matkustamaan Müncheniin varaudu siihen että joka puolella on paljon ihmisiä. Junat, ratikat, bussit jne. ovat täynnä riehakkaita juhlijoita. Juhlathan kestävät kaksi viikkoa, sunnuntaista sunnuntaihin, syys-lokakuun vaihteessa.

Niin vastaus kysymykseen miksi tästä on tullut niin suosittu? Luulisin sen olevan riehakas saksalaistyyppinen tunnelma joka vie mennessään, en minä siihen muuta keksi. Nykyään Oktoberfestejä juhlitaan ympäri Saksaa isoissa kaupungeissa ja pienissä kylissä. Meidänkin lähikylällä on tulevana viikonloppuna isot festit. Tämä lukeutuu tapahtumiin joka on nähtävä Saksassa.


Jaksoin juoda päivän aikana vain kaksi litran Radleria.
Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja