5/recent-posts/slider1

Sää ja mää
Niin kuin ehkä olette rivien välistä lukeneet. Sää voi muuttua hyvinkin nopeaan tahtiin. Ei ole ollenkaan epänormaalia että yhtenä päivänä on +20 astetta lämmintä ja seuraavana päivänä sataa vettä kuin Esterin takapuolesta ja on vain +5 astetta "lämmintä".


Niin se on tämä vuoristoilma, se on vähän kuin Suomen ilmasto. Usein ja niin kuin tiedätte suomalaiset tykkäävät puhua säästä. Usein sää on ihan samanlainen kuin Suomessa. Vanhempieni kanssa puhelinkeskustelu alkaa yleensä niin että sieltä kysytään minkälainen ilma siellä on? Ihan joka kerta, ei se minua häiritse säästä on aina hyvä jutella. Mutta se on siinä huvittavaa että joka kerta (99%) on ihan samanlainen ilma. Talvella tulee lunta samaan aikaan on pilvistä tai sateista. Aurinkokin näyttäytyy samana päivänä. Lämpöasteissa saattaa olla jotain heittoa mutta tajusitte varmaan jo idean.

Välillä harmittaa että miksi en muuttanut jonnekkin missä olisi edes hieman lämpimämpi kuin Suomessa. Mutta niin kuin sanoin aikaisemmin tykkään että on neljä vuodenaikaa, en pystyisi asumaan paikassa jossa paistaisi aina aurinko. Vaikka auringosta tykkään niin liika on liikaa. Se ero Suomen ilmastoon on se että keväällä tai syksyllä tai alkutalvesta voi olla lämpimiä +20 asteen päiviä. Joilloin auringossa voi olla niin lämmin että pärjää T-paidalla. 

Monet (siis oikeestaan kaikki) sanovat kun kuulevat että olen Suomesta että siellähän on aina KYLMÄ. Koitan siinä sitten selittää että ilmasto on oikeastaan samanlainen kuin täällä. Ja usein vielä sanon että ehkä täällä tämä ilma on vielä EXTREMEmpi. Siihen monet sanovat että ohhoh ja varmasti miettivät varmasti että puhun ihan palturia. Aina saa olla selittämässä että kyllä Suomessa voi olla kesällä yli +30 astetta. Myönnän kuitenkin että talvella voi olla se -30 astetta. Siihen saan yleensä nyökkäyksiä että olinpas oikeassa.

Kevät
Ensimmäisenä puhkeavat kukkaan valkovuokot, krookukset, leskenlehdet (ai, tästä tulee niin lapsuus mieleen, silloin alkoi aina virallisesti kevät), voikukat ja narsissit. Nurmet alkavat vihertämään, sellaista vihreää jota en ole Suomessa nähnyt. Vihreän erisävyjä. Seuraavaksi puhkeaa kukat puskiin ja pienet vihreät nuput puihin. Kevät on virallisesti alkanut. Kevät alkaa täällä hieman myöhempään kuin muualla Saksassa. Esim Lindaussa ollaan yleensä kolmisen viikkoa edellä, sinne voi mennä aikaisemmin fiilistelemään kevättä. Keväällä voi tapahtua mitä vaan. Maaliskuussa voi olla +20 astetta ja toukokuussa voi sataa lunta, rakeita tai räntää. Kaikki on nähty ja koettu.


Kesä
Se voi alkaa jo toukokuussa, silloin aukeaa (jos sää sallii) maauimala. Se jos mikä on varma kesän merkki. Kesällä kukat kukkivat ja vihreän sävyt vain syvenevät. Kesäkuussa voi olla epävakaista mutta voi olla aurinkoista ja lämmintä. Lehmät mutustelevat laitumilla ruohoa ja nauttivat olostaan. Lämpötila liikkuu +15-33 välillä. Ukonilmoja esiintyy ja sanotaankin jos ukkonen tulee Itävallan puolelta niin silloin on tosi kyseessä. Täällä muuten harva liikkuu ulkona jos ukkostaa. Kesä on ihanaa aikaa, on valoisaa. Aurinko laskee kymmenen aikoihin illalla ja nousee viiden aikoihin aamulla. Elokuun illat ja yöt alkavat viilenemään ja pimenemään. Iltaisin ei välttämättä tarkene enää istuskella ulkona eikä meinaa edes nähdä mitään.

Syksy
Syyskuussa voi olla ihanan lämpimiä päiviä, mutta rantakelejä ei enää ole. Syksy on täällä matkailun sesonkiaikaa ja vaellus vuorilla on erittäin suosittua. Täytyy sanoa että syksyn raikkaudessa/lämmössä on mukava vaeltaa. Varsinkin jos taukopaikan löytää suojaisasta paikasta niin siinä on ihana ottaa pienet tirsat. Hellelukemiin ei Syyskuussa enää päästä (tai harvoin) mutta auringossa voi olla niin ihanan lämmin. Aah, en malta odottaa tulevaa syksyä joilloin pääsemme taas perheen kanssa vaeltamaan. Ruska-aika on täälläkin ihanaa väriloistoa, ei ehkä kuitenkaan lapin ruskalle vedä vertoja (en tiedä kun en ole käynyt).

Talvi
Lunta voi tulla marraskuun puolen välin jälkeen tai sitten vasta tammikuun puolessa välissä. Lunta voi tulla päivän aikana puoli metriä ja seuraavana päivänä sulaa vesisateen mukana pois. Tänä talvena lunta taisi olla vain reilun kuukauden ja pari talvea on ollut niukasti lunta. Parina talvena lunta on ollut vielä huhtikuussa puoli metriä. Pääsiäinen on yleensä sellainen raja jonka jälkeen lunta ei pitäisi enää tulla tai ainakaan puolta metriä kerralla. Lämpötila talvella on yleensä plus miinus kahden kolmen asteen tienoilla. Pakkasta taisi tänä talvena olla -15 astetta ja sitä kesti ihmeen kauan taisi olla reilun viikon. Se ei ole normaalia että on noin kylmä, yleensä on vain max. -10 astetta ja vain pari päivää. Talvella täällä on yleensä todella harmaata, kosteaa ja pimeää. Sanonkin usein että täällä tämä kosteus iskee luihin ja ytimiin. Kosteusprosenttihan on ihan eri kuin Suomessa ja en minä ainakaan kestä kosteankylmää mieluummin hieman pakkasta. Talvella aurinko nousee vähän jälkeen seitsemän ja laskeutuu viiden aikoihin. 

Kummityttö piirsi tämän piirustuksen kun olin tänne muuttamassa. Oikeassa oli että välillä tosiaan sumu ja usva ovat alempana kuin missä me asutaan. Joskus ollaan kuitenkin ihan "pilvessä". Ja paras asia täällä vuoren laella asuessa on se että kun alhaalla (esim Weiler tai Bodensee) on sumua niin meillä täällä ylhäällä paistaa kirkkaasti aurinko. Tai jos meillä on sumua niin voi kävellä Itävallan puolelle tuhanteen metriin ja aurinko on taattu (no okei, ei aina). Se on todettu monena kesänä että olisi ihana asua Bodenjärvenrannalla, siellä on kesäisin ihan etelänmeiningin tuntua. Mutta sitten talvi eletään siellä sellaisessa sumussa ja usvassa ettei se pidemmän päälle ole kiva ollenkaan. Ja tosiaan täällä ihan oikeasti tarvitaan autossa niitä sumuvaloja, mitä Suomessa asuessa tuli käytettyä ehkä pari kertaa.Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja