5/recent-posts/slider1

Oberstaufen - jo 1150 vuotta.



Ihan huikeaa, aikoinaan Espoo täytti 450 vuotta mutta tämä on reilusti tuplasti enemmän. Meille jaettiin kotiin mieletön infopaketti, Oberstaufen on meidän lähin kylä/kaupunki. Väkiluvultaan Oberstaufen ei ole mitenkään kovin iso kaupunki. Pääsääntöisesti siellä asuvia on vain vajaa 8000, toki sitten loma-asukkeja on melkein 4000. Laskuihin kun lasketaan 35 hotellia niin loma-aikoina kaupunki on vilinää täynnä. 1,4 miljoonaa yöpymistä ja 271000 vierasta vuodessa on aika kova luku noin pienelle kylälle.





Oberstaufen sijaitsee B308 tien varrella Immenstadin ja Lindaun välissä 791-1834 metrin korkeudessa. Hochgrat kuuluu Oberstaufeniin ja se selittänee tuon korkeimman korkeuden. Pinta-alaltaan Oberstaufen on 125,94 neliökilometriä ja on kooltaan Oberallgäun suurin.

Vaellusreittejä on 340km ja gondolihissejä on 4 ja 14 tavallista hissiä. Ravintoloita, hotelleja, golfkenttä, vaellusmökkejä, pyöräilyreittejä, historian havinaa ja vesiputouksia (Buchenegger). Oberstaufenia mainostetaankin mainioksi lomakohteeksi vuoden ajasta riippumatta. 




Oberstaufenia kutsutaan myös nimellä ”Stoufun” tai niin kuin minä ja kaverit ”Staufen”. Oberstaufen kuuluu Oberallgäun hallinnointipiiriin eli kaikki virastot löytyvät Sonthofenista tai lähialueelta.




Oberstaufenin historia


Vuonna 868 ensimmäisen kerran maininta kylästä nimeltä Oberstaufen.

Vuonna 1311 Ritari Marquad von Schellenberg möi Linna Staufenin Hugo von Montfordille.

Vuonna 1525 oli maajussiensota ja silloin paloi myös Linna Staufen.

Vuonna 1573 Asukkaita oli 1545 joista 406 maksoi veroa.

Vuonna 1628 saapui rutto ja tappoi kokonaisen pappilan väen.

Vuonna 1635 rutto tappoi 350 lasta ja 356 aikuista. Tämän vuoden jälkeen on laskiaistiistaina ”juhlittu” Staufner Fasnatziestagin tahtiin. Käy lukemassa tästä.

Vuonna 1640 ruottalaiset polttivat Steibisin. Liittyy kolmekymmenvuotiseen sotaan ja olikohan suomalaiset hakkapeliitat mukana?

Vuonna 1785 paloi vain kuusi Färbers Hausia. Talosta jäi vain osa jäljelle.

Vuonna 1806 Allgäu liittyi Baijeriin.

Vuonna 1853 Oberstaufen sai oman juna-aseman.

Vuonna 1918 nimitettiin markkinakunnaksi.

Vuonna 1945 sota loppui ranskalaisten marssin myötä.

Vuonna 1948 saapui olympivoittaja Christl Cranz-Borchers Schwarzwaldista Steibisiin ja teki laskettelun tunnetuksi.

Vuonna 1960 Olympiavoittaja alppinisti Heidi Biebl teki Oberstaufenin tunnetuksi.

Vuonna 1962 purettiin vanha linna.

Vuonna 1972 ensimmäiset lehmäjuhla-turistit.

Vuonna 1973 Hochgratin condolihissi otettiin käyttöön.

Vuonna 1984 oli ensimmäinen laakson Viehscheid eli lehmäjuhla. 
Mikä? Käy lukemassa tästä.

Vuonna 1993 avattiin Aquaria-kylpylä.

Vuonna 2008 avattiin luonnonpuisto Nagelfluhkette, eli vuoristojono on nimeltään Nagelfluhkette.

Vuonna 2009 lumivyöry Hochgratissa vaati kuolonuhreja.

Vuonna 2018 Oberstaufen täyttää 1150 vuotta.





Elokuussa oli Oberstaufenissa kovat juhlat, me päätettiin pysyä poissa tieltä. 

Oberstaufen on kiva pieni kaupunki. Sieltä löytyy kaikki mitä saksalaisesta kylästä vain tarvitsee ja varsinkin shoppailupaikkoja on oikein mukavasti. Harvemmin vain tulee siellä käytyä koska ne liikkeet on hinnoiteltu turisteille jotka ovat usein eläkeläisiä (varakkaita). Ainut missä käyn usein ostoksilla on Sport Markt, sieltä löytyy aina jotain edullisia urheiluvaatteita. 

Oberstaufenissa on kivoja ravintoloita ja kahviloita. Viime aikoina olemme vain harvemmin siellä käyneet. Kahviloista voisi mainita Bucher-Cafe, jossa yhdistyy kirjakauppa ja kahvila. Sieltä saa jonkin verran gluteenittomia ja vegaanituotteita. Monet kehuvat Blaues Hausin kakkuja, minäkin pääsin tänä kesänä ekan kerran paikan päälle. Aivan ihana paikka täynnä koriste-esineitä ja miljöö on mitä ihanin.



Blaues Haus




Ravintoloista tykkään ehdottomasti Pizzeria Romasta, vaikka en niin pizzan ystävä olekaan. Tunnelma paikassa on hyvä ja palvelu asiantuntevaa. Globus on ihan paras illanviettopaikka, salaatit, seelet  eli vähän kuin paninit ja hampurilaiset maistuvat jokaiselle. Drinkit ovat omaa luokkaansa, sieltä saa vaikka mitä ihania drinkkejä. Vaikkakin kaljat ja viinit (schorlet) ovat edullisempia ja näin ollen paikallisten suosiossa. Paikan erikoisuus on Dr.Who:ksi. ristimämme mies joka on siellä joka kerta. Ihan aina.





Yökerhoista mainittakoon kaksi ihan erilaista paikkaa. On Apostille jossa on kaksi puolta ns. schlager eli iskelmä-puoli ja ns. Hitti-puoli. Tämä paikka on vanhempien ihmisten kohtaamispaikka, voisiko kutsua jopa lihatiskiksi. Joskus siellä on ihan hauska viettää alkuilta ja sitten siirtyä ”nuorisopaikkaan” Servukseen. Jossa soitetaan tämän päivän hittejä ja varsinkin omaan mieleeni niitä parhaita ysärihittejä. Sing Hallelujah!! Hinnoista sen verran että varsinkin Apostillessa on voimassa kovat turistihinnat, niiltä ei voi välttyä edes paikalliset. Pieni 0,25l vesipullo maksaa muistaakseni melkein viisi euroa. Halvempaa olisi ollut ottaa olut tai weinschorle. Parasta on silloin kun on iso porukka jonka kanssa voi tanssia tai sitten ihan vain kahdestaan.

Varsinkin syksyllä lehmäjuhlien eli Viehscheidin aikaan koko Oberstaufen on ihan juhlatunnelmissa. Ihmisiä tulee ympäri Saksaa viettämään viikonloppua lehmäjuhlien varjolla. Oberstaufen pitää kokea, sitä ei voi selittää.



Oberstaufenin lehmäjuhlat eli Viehscheid.



P.s. Tässä yksi kiva ravintola ja majapaikka suoraan laskettelurinteessä Steibisissa. Me olemme vaeltaneet paikkaan useasti. Pihalla on kiva leikkipaikat, eläimiä ja mahtava näköala. Käy tsekkaamassa sivut Bergwirtschaft Vordere Fluh. Auki läpi vuoden.



Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi



Ei kommentteja