5/recent-posts/slider1

Saksa vs Suomi: Keittiö
Saksalaisen keittiön sisustus on täällä meillä päin erittäin rustiikkista. En voi sietää sitä, okei joissain se voi olla ihan söpöä ja siihen taloon sopivaa mutta itselleni en sellaista tahdo. Joten meidän keittiö on hieman sekoitus skandinaavista ja saksalaista mutta hyvällä maulla.


Kuiva-ainekomerot eli kammer, sellaiset löytyy lähes kaikista keittiöistä niin omakotitaloista kuin kerrostaloista. On se kyllä kätevä sinne saa paljon tavaraa ja ruoka-aineita piiloon tai jos on ovi. Meillä on vain pieni kuiva-ainehyllykkö joka vielä odottaa ovea (jota tuskin koskaan tulee).
Kulmasohva se vaan kuuluu keittiön nurkkaan.Ruokapöydät ovat isoja koska pitäähän koko suvun mahtua. Jos tuolit ei ole ns. Eckbank eli kulmasohvalla varustettu niin toisen puolen tuolit on korvattu penkillä. Penkki onkin siitä kätevä koska siihen mahtuu enemmän (esim lapsia) istumaan. Joten meilläkin on penkki toisella puolella pöytää. Ruokailun jälkeen ruokapöydät pyyhitään ensin märällä rätillä ja sen jälkeen kuivataan keittiöpyyhkeellä (paitsi minä en).


Tiskipöytä on useasti laitettu ikkunan eteen tai ihan siihen läheisyyteen. Joten tiskikaappi on ihan mahdoton yhtälö tässä tapauksessa. Meille tuli kuitenkin tiskikaappi koska minä sen tahdoin, okei oli Jumikin ihan myötämielinen sen asian kanssa. P.s. meillä ei ole siinä kohtaa ikkunaa.


Tiskaaminen, useat tiskaavat sienellä tai rätillä ja astiat kuivataan heti saman tien keittiöpyyhkeeseen. Koska ei ole sitä tiskikaappia ja kalkki jättää ikävät jäljet astioihin (vaikka nyt parin vuoden jälkeen en ole huomannut niissä astioissa mitään kalkkisaostumia jotka jätän kuivauskaappiin kuivumaan ja meillä on todella kova vesi). Minä se tiskaan sitkeästi edelleen tiskiharjalla (suomalaisella) ja osan jätän kuivumaan kaappiin ja osan kuivaan jos ei mahdu sinne kaappiin.


Kahvinkeitin, meillä ei ole kahvinkeitintä. Tai on, mutta otan sen esille vain jos tulee vieraita jotka juovat kahvia. Anopilla ei ole myöskään kahvinkeitintä vain se filtteri jonka läpi tiputtaa itselleen joka aamu kahvin. Monissa perheissä on sellaiset monitoimikahvilaitteet joilla saa tehtyä erikoiskahveja. Me juomme vain teetä, niin esillä on vedenkeitin ja minun teekannu.


Välitila, keittiön kaappien välitila on herättänyt huomiota saksalaisissa. Vaikka Suomessa tapetti tai maali ja sen päällä lasi on ollut jo monta vuotta aika normaaliyhtälö. Olemme saaneet siitä vain positiivista palautetta ja varsinkin kun tapetin nimi on "kippis" joka sopii meille oikein hyvin. Eli aika harvoin nähdään täällä tätä yhtälöä. Laatat ja jonkinlaiset "metallilevyt" hellan takana ovat normaaleja.

Valokatkaisijat, ne on laitettu aina jotenkin todella keskelle seinää. Eli oven pielestä kun tulet niin niitä katkaisijoita saa etsiä ihan todenteolla. Tai niin kuin meillä ne on keittiössä lätkäisty pistokkeet ja valokatkaisijat keskelle välitilaa. Koitin tästä asiasta vääntää sähkömiehen (Jumin) kanssa muttei siitä mitään tullut.


Ja kaikilla ei ole mikroaaltouunia, meillä on koska on se vaan kätevä. Siihen on niin tottunut ettei osaa elää ilman. Meidän mikro ei ole mitenkään huippu hyvä mutta ajaa asiansa. Halusin se välttämättä hyllylle että tasoille jää mahdollisimman paljon tilaa. Mutta se mikä löytyy tällä alueella joka kodista on Thermomix ja pamix, kts sitä edellinen kuva.

P.s. Kaikki kuvat eivät ole meidän keittiöstä.


Lue lisää: Mistä tilata suomalaisia tuotteita ulkomaille.


Millainen on sinun keittiö ulkomailla?


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

Bloglovin' ja Blogit.fi

4 kommenttia

 1. Ihana tuo tapetti! <3
  Keittiö on kyllä juuri niin kuin sanoit, sekoitus skandinaavista ja saksalaista meininkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi tapetti oli meidän molempien suosikki silloin kun päätettiin että halutaan yksi marimekon tapetti. Ja siitä ollaan saatu vain hyviä kommentteja. Kiitos kommentista Heidi.

   Poista
 2. Mietin jo pitkään, tuhoanko suomalaisten mielikuvat saksalaisten tiskaustavasta, mutta teen sen nyt kuitenkin. Joku uusmuuttaja ei ole kuulemma löytänyt kaupasta tiskiharjaa. Niitä löytyy Saksasta pilvin pimein kaikilta kauppojen taloustavaraosastoilta jopa rakennustavarakaupoista, joten joku muukin kuin minä kaiketi niitä käyttää. Rehellisesti sanoen en ole kontrolloinut kenenkään saksalaisen keittiötä tai tiskaustapoja. Käsittääkseni kaikilla on nykyään modernit keittiöt ja tiskikoneet.Tiskikaappia ei tarvita. Jokainen vuokralainen ja asunnon ostaja ostaa omat keittiökalusteensa,joten keittökauppa käy kuumana. Keittöauppoja on joka nurkalla ja mainoslehtisiä tulee tiheään.IKEA pärjää kovassa kilpailussa hyvin. Vanhoissa asunnoissa oli yleensäkin liian vähän pistorasioita, mutta uusissa rakennuksissa sekin puute on korjattu, kun ihmisillä on tuhannen tuhatta sähkölaitetta ja jatkojohtoviritelmät ovat vaarallisia.Rakennusnormimääräykset muuttuvat.
  En osaa kuvitella baijerilaista/alppimaista viihtyisyyttä ilman nurkkapenkkiä ja sini- tai punaruudullisia pöytäliinoja ja verhoja!Kun alppimailla on ulkona lunta ja pakkasta kyllästymiseen asti, niin kalseaa valkoista ei sisällä kaivata.Vielä, kun tuvassa on puu-,pelletti- tai brikettikamina, niin viihtyvyys on täydellistä "do bin i dahoam".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Katriina, ihan totta kyllä niitä tiskiharjoja löytyy ja kyllä niitä jotkut tiskaavaatkin. :) Se on kyllä totta että alppimajassa parasta on nurkkapenkki ja pöydän äärellä syöminen ja pelaaminen.
   Hyvää uutta vuotta!!

   Poista