5/recent-posts/slider1

Tabata - treeni, joka on tehokasta

Kesästä lähtien olen käynyt meidän kylän urheiluhallissa Tabatassa. Maanantai-illat on varattu minulle, Jumi hoitaa silloin Kimin nukkumaan. Kovin moni ei varmastikaan tiedä mitä on TABATA joten avaan sitä hieman.Tutustuin tabataan jo CrossFit Espoon aikoina ja tykästyin. Hulluahan tämä homma on mutta erittäin tehokasta. Olen tosiaan kesästä asti käynyt ja jo kuukauden jälkeen huomasin vartalossani positiivisia muutoksia. Itsenäistä crossfit treeniä en ole nyt syksyn aikana kerennyt saanut aikaiseksi tehdä. Mutta olen ollut erittäin tyytyväinen näihin maanantai-illan treeneihin. Joten ne ovat nyt riittäneet, vaikka mieli tekisi tehdä enemmän.
Tabata on HIIT eli High Intensity Interval Training-muoto suomeksi kovatehoinen intervallitreeni. Kaikessa lyhykäisyydessään ennalta määrättyä liikettä tehdään 20 sekunnin jaksoissa jonka jälkeen 10 sekunnin tauko ja taasen uudelleen 20 sekuntia ja 10 sekunnin tauko jne. Yhtä liikettä tehdään 8 kertaa ja sitten tehdään jotain seuraavaa. Eli ensin tehdään vaikka burbeeta ja seuraavaksi vatsalihasliike ja sitten kyykkyjä ja sitten punnerruksia jne. 


Treeneissä ei yleesä käytetä painoja tai muita sellaisia, vaan kropan oma paino on ihan riittävä. Eli kotiin ei tarvitse hommata mitään omituisia vehkeitä pölyttymään sängyn tai sohvan alle. Ainoa mitä me käytämme on alkuverryttelyyn hyppynaru, vatsalihasliikkeisiin jumppapallo tai matto. Joskus meillä on pienet käsipainot käsilihaksiin mutta ei läheskään aina. Nämäkään eivä ole välttämättömiä vaan ilmankin selviää.Kuva:Pixabay
Harjoituksissa ei tehdä mitään vaikeita askelkuviota, joten sopii sellaiselle joka ei pysy rytmissä mukana. Tässä on niin hyvä mennä omaan tahtiin, kukaan ei tuijota että kuinka monta toistoa teit tai et tehnyt. Voit itse säädellä oman kunnon mukaan. Vaikkakin muutaman kerran olen ihmetellyt kuntoilijaa joka ei jostain syystä pysty tekemään jotain liikettä niin ei tee mitään. Tarkoitan jos on vaikka polvi kipeä eikä pysty tekemään sitä liikettä mikä oli määrätty. Tarkoitus olisi kuitenkin pysyä liikkeessä oikeastaan sama mitä tekee, kunhan tekee.


Tabataan kuuluu siis noin viiden minuutin alkuverryttely mm. juosten, hyppynarulla hyppien tai X-hyppyjä tehden. Sen jälkeen tehdään kahdeksan intervalliharjoitusta joissa mennään yleensä 20 s täysiä -10 s tauko, jonka jälkeen minuutin tauko ja taas mennään. Lopuksi venytellään noin viisi minuuttia. Ja olo on mitä mahtavin. Voin vain suositella.


Mutta ihan aloittelevalle kuntoilijalle en tätä muotoa suosittele. Vaan nostata kuntoa ensin jollain muilla keinoin. Itsekin mietin viime talvena aloittamista mutta olin niin rapakunnossa että ajattelin että on parempi käydä ensin muilla tunneilla. Ja luulen että se oli ihan hyvä ratkaisu vaikkakin tässä HIIT kuntoilussa pystyt itse määrittelemään kuinka kovaa/nopeasti teet liikkeet. Mutta itseni tuntien se on mahdotonta.


Suosittelen kuitenkin kokeilemaan josko tästä olisi sinulle uusi laji. ME LIKE.

Play storesta löytyy monta tabata intervalli timeria. Sieltä vaan etsimään omansa.Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi

Ei kommentteja