5/recent-posts/slider1

Saksa vs. Suomi: Uimahalli - Hallenbad

Saksassa tai ainakin täällä päin missä asun on vaikea löytää "kunnon" uimahallia. Sekös minua välillä vähän ärsyttää. Onneksi kuitenkin jonkinnäköinen mahdollisuus uimiseen löytyy, ilmankaan en osaisi elää. Ensinnäkin niistä puuttuu uintiradat, pitää vaan sillä lailla jotenkin sekaisin uida. Se on välillä vähän vaarallista varsinkin jos uin selkää. Siinä vaan ajattelen "Herran haltuun", muiden pitäisi -Huom, pitäisi, silloin väistää. Toiseksi vesi on jossain paikoissa ihan liian lämmintä, koita siinä sitten tunti uida. Hiki tulee jo pelkästä ajatuksesta.

Tämä kuva on otettu Dohassa, aamu-uinnilla minulla oli yleensä koko allas käytössä.


Asia mikä ärsytti varsinkin Frankfurtin aikoina oli se että pariskunnat tulivat "kutemaan" siihen altaan päähän. Altaassa jossa oli tarkoitus uida eikä olla kieli toisen kurkussa. Tai sitten olin vaan katkera sinkku. Tätä harrastivat niin nuoret kuin vanhatkin. Ymmärrän sen että kylpylöissä esim. poreammeessa tai muussa altaassa tätä harrastetaan mutta ei siinä altaassa jossa uidaan. Onneksi tätä näkyy Allgäussa vähän vähemmän.Lindenbergin uimahallissa jossa käyn mielelläni uimassa, vesi ei ole niin lämmintä ja kymmenen kerran kortilla kertamaksu on 2,20€. Ei paha. Aukioloajat ovat hieman tyhmät, arkisin aukeaa klo 15, keskiviikkoisin on auki myös klo 10-12.30, torstaisin on suljettu. 


Voitte vaan kuvitella kuinka täyttä on heti klo 15. Viikonloppuisin en ole ikinä käynyt, välillä siellä on kuulemma todella täyttä. Siellä ei ole niitä ratoja ja lisäksi haastetta tulee siinä että siinä samassa altaassa on myös "lasten allas". 

Eli toinen pääty on yksinkertaisesti matalampi, jossa lapset ja vauvat voivat vanhempien kanssa uiskennella. Lisää taas haastetta uimiseen kun pitää aina päätyyn tullessa tarkkailla onko joku tulossa alle, päin tai hyppää päälle. 

Tosiaan joskus uimareissuni jäävät lyhyiksi koska yksinkertaisesti altaassa on niin paljon porukkaa että nopeaan uiminen on ihan mahdotonta. Onneksi kuitenkin altaan pituus on se 25 metriä. Sellaista onnea en ole vielä kohdannut että olisi 50 metrin allas. (Ikävä tulee Espoonlahden tai Mäkelänrinteen uimahalleja).
Hallenbad Lindenberg, tulee vähän Leppävaaran uimahalli mieleen. :)Yksi asia mikä ei ole muuttunut Suomesta muuttaessa on se että miehillä on joku omituinen egoistinen tarve olla antamatta tilaa nopeammalle naisuimarille. Monesti joutuu heittämään vähän läppää että "ai, taidatkin olla perusmies kun et päästä naista ohi". Vaikka he huomaisivat että uin nopeampaa. 


Yksi päivä kävi taas niin että olin päädyssä ensin ja jatkoin uimista niin eikös tämä mieshenkilö vaan jatkanut sinnikkäästi uimista niin etten sitten päässytkään ohi. Pari kierrosta hän jaksoi edessäni räpiköidä, kunnes voimat loppuivat ja hän antoi tilaa päädyssä. Totesi vaan että "ole hyvä, mene ensin kun uit nopeampaa". Niin, miksei voinut antaa sitä tilaa jo aikaisemmin?
Monet uimarit kyselevät missä olen oppinut uimaan? Tai sanovat että kylläpäs sinä osaat uida. Yksi nainen totesi sitä monen monta kertaa. Saksassa tai mitä olen itse merkinnyt vain harva osaa uida "kunnnolla". Kerran jopa koitin yhdelle tytölle opettaa vapaauinnin perusjuttuja. 


Kerran oli hauska kun oli paljon mummeleita uimassa. Sitten oli pari nuorta kundia ja minä uitiin kroolia. Mummelit alkoivat niille kundeille valittaa että he pärskivät vettä, ja miksi eivät voi uida niin kuin minä. Ilmeisesti minä en sitten pärskinyt. :) Nyt kun masu on ollut pulleena niin monet ovat tulleet sanomaan että hienoa että jaksan uida vaikka on vauva masussa. Olen vain todennut etten voi poiskaan ottaa ja kuinka hyvää se uinti tekee meille molemmille. Yleensä olen saanut positiivista palautetta.Niin kuin kuvassa näkyy, ei ole ratoja.Yks asia suihkutiloissa on kiinnittänyt huomioni. Harva käy suihkussa ennen altaaseen menoa, yleensä siis uimapuku on laitettu pukuhuoneen puolella päälle (ellei jo kotona) ja siitä sitten vaan suoraan altaaseen. Missään ei kyllä ole edes kylttiä että näin pitäisi tehdä, mutta ei kai siihen kylttiä tarvitse? Pari muuta lisäkseni käyvät suihkussa ja peseytyvät ennen. Toinen asia mikä myös huvittaa on se että uimasta tullessa ei jäädä suihkuun sellaiseen avoimeen tilaan vaan aina mennään sellaisiin omiin koppeihinsa. Sielläkin hyvässä lykyssä ollaan uimapuku tai bikinit päällä ja sitten peseydytään niin että ne ovat edelleen päällä. Olen luullut tai myös kylpylöissä nähnyt että saksalaiset ovat enemmän sellaisia nudisteja. Mutta ehkä ne "nudisti" tyypit eivät sitten käy uimahalleissa?!
Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

2 kommenttia

  1. Kirjoittelin juuri omaan blogiini muistoja saksalaisista uimahhalleista ja muistin sinunkin josksu kirjoittaneen näistä. Hauska huomata, että samoja valituksen/ihmettelyn aiheita on ollut meillä molemmilla. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2018/05/31/pari-muistoa-saksalaisista-uimahalleista/

    VastaaPoista