5/recent-posts/slider1

Senat sakaisin


Minulla menee muutamat sanat aina sekaisin. Välillä on vähän noloa kun koitan puhua tosissani ja sanon ihan väärin. Olen koittanut täällä selostaa että joskus jopa suomeksi puhun ihan mitä sattuu. Mutta tuntuu ettei minua oikein uskota. Kaverit Suomesta voi todistaa. Kielioppi on reilun viiden vuoden jälkeen ihan retuperällä. Ehkäpä joskus opin ne artikkelit, akkusatiivin ja datiivin. Mutta ei niistä tällä kertaa.


Jumi on jopa myöntänyt että kun olen jotain sanonut väärin niin hän ei ole korjannut asiaa sen takia koska se on ollut hänen mielestään niin söpöä. Ihan kiva, puhun täällä sitten ihan mitä sattuu. Puhun joskus väärin ja en edes tiedä sitä. Tässä muutama esimerkki jotka menee sekaisin. Joskus vielä mieltäni sekoittaa englanninkielinen sana (joskus jopa ruotsi, vad?). Enkä yhtään ihmettelisi jos olen näihinkin versioihin laittanut ne väärät sanat.


Osa osaa lukea minusta mitä koitan sanoa, mutta joillekkin pitää vääntää rautalangasta mitä koitan sanoa. Joskus joku sana ei vaan tule mieleen, enkä voi asiaa kiertää niin silloin jutun kertominen loppuu siihen kun toinen ei vain tajua. Itselle tulee ihan höhläolo ja sitten tulee hiljainen hetki koska jää häiritsemään mikä se sana nyt oikeen oli. Jos sanakirja on lähistöllä niin pitää se sana heti tarkistaa, jos ei niin asia häiritsee koko päivän.


Monien mielestä osaan puhua hyvin saksaa, eli siis ääntää. Olenhan tällainen papukaija jonka pitää Tampereelle mennessä puhua Tampereen murretta ja Turussa Turun jne. Monet veikkaavat että tulen Sveitsistä, Tanskasta tai Pohjois-Saksasta. Muutaman kerran on veikattu Ruotsia tai Venäjää, siis eihän se käy päinsä ollenkaan. Olen näistä veikkauksista erittäin loukkaantunut, pahimmat mahdolliset veikkaukset.

Viime jouluna mokasin pahemman kerran. Tiedätte varmaan että Whatsappissa voi valita useita vastaanottajia ja kätevästi lähettää saman viestin usealle henkilölle. Hyvä idea jos kirjoitat viestin oikein. Kirjoitin viime jouluna ensin kaikille Frohe Weichnachten kun oikea on Frohe Weihnachten. Hävetti paljon, enkä lähtenyt korjaamaan tekstiä. 

Toivoin vaan että kaikki tietävät että osaan kirjoittaa sen oikein. Uutenavuotena lähetin myös väärin kirjoitetun viestin Gutes neues Jahres kun oikea on gutes neues Jahr. Pikkasen hävettää, enkä aio enää lähettää ryhmäviestejä.


Tauchen-Tauschen
Sukeltaa-Vaihtaa
Joka kerta kun pitää jotain tavaraa vaihtaa niin sanon että se pitää sukeltaa. 

Traube-Taube
Viinirypäle-Pulu
Selostin työkavereille tosissani Frankfurtin viinirypäleistä, kuinka en tykkää niistä ollenkaan kun ne on sellaisia aivottomia. Työkavereiden ilmeet paljastivat että hups, taisin sanoa väärin.

Kürz-Kotzen
Lyhyt-Oksentaa
Kovasti selitin jollekkin että Kimi lyhensi. Onneksi yleensä tajuan sanoneeni väärin ja korjaan heti. Tähän vielä lisäisin että kirjoitan Kotzen aina Kortzen.

Werbung-Bewegung
Mainos-Liike
Tämä jostain ihmeen syystä menee sekaisin. Anopille sanoin että liikkessä näin ja sellaisen tavaran nyt haluaisin. Joskus anoppi tuijottaa minua, eikö oikein ymmärrä. Noh, välillä menee ihan sekaisin.

Rodeln-Rudern
Kelkkailla-Soutaa
Soutuveneen nähdessä sanoin että tykkään kovasti kelkkailla. Kaveri sanoi että taidat tarkoitaa soutamista, koitin vielä inttää vastaan kunnes tajusin että parempi olla hiljaa.

Brust-Bürste
Rinta-Harja
Tuoppas se rinta tänne. Siis mitä ihmettä sitä tulee puhuttua?

Kissen-Kiste
Tyyny-Laatikko
Nämä sanat pitää joka kerta artikuloida että menee oikein. Pakkaa sekoittaa vielä englanninkielen Kiss-sana. Kun Sörselssön pyysi minua tuomaan tyynyn luulin että hän tarkoittaa pusua ja olin aivan järkyttynyt. Enhän minä nyt vanhalle miehelle pusua anna.

Bagel-Spargel
Vesirinkeli-Parsa
Jumi sanoi kerran että nyt keväällä voitaisiin tehdä Bageleita, olin että hyvä idea. Sanoin että tiedän pari hyvää reseptiä niitä tahnoja varten jota voi laittaa sinne väliin. Siinä vaiheessa Jumi ihmetteli mistä oikein puhun ja niin alkoi minuakin epäillyttää. Tätä nauretaan joka kevät kun parsakausi alkaa.

Steak-Steg
Pihvi-Laituri
Niin että syödäänkö tänää laituria vai pihviä? Joskus menee oikein, joskus ei.

Kegel-Kugel
Keila-Kuula
Kuuluisa ilta zum Hirschissä ja Tommylta kysyin että voidaanko me nähdä se kuularata? Hetken kelattuaan hän taisi tajuta mitä halusin nähdä.

Drücken-Drucken
Painaa-Tulostaa
Pitäisi sanoa tulostaa mutta joka kerta sanon että painaa. Jumi toistaa tämän asian minulle joka kerta, en opi varmaan ikinä.

Tablet-Tablette
Tarjotin-Pilleri
Töissä huutelin että tuo muutama pilleri ja joka kerta meni väärin. Varmaan ne töissä ajatteli ettei toi taida ikinä oppia. Joku taisi vitsikkäänä kysyä että kumpaa nyt haluan?

Mund-Mond
Suu-Kuu
Onko siellä taivaalla suu vai kuu?

Schwül-schwul
Hiostava-Homo
Anopille sanoin tänään että onpas homostava ilma.
Onko sinulla sanoja jotka menevät aina sekaisin?


Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau


6 kommenttia

 1. Mulla meni kerran sterben ja stören sekaisin, joten komensin Noahia, että et saa nyt kuolla... :D ihmekös lapset vähän hämmentyi :D

  VastaaPoista
 2. tarkoitat varmaan Bürste. :)

  VastaaPoista
 3. Juuuh, rapatessa roiskuu ja niin tässäkin tapauksessa. noi ü:t on jotenkin vaikeita, niin kirjoitettaessa kuin lausuttaessa. Kiitos, nyt on korjattu.

  VastaaPoista
 4. Hei, löysin juuri blogisi ja ihastuin heti! Mulla meinaa unohtua aina nää etuliitteet (esim. Verspätungista tulee pelkkä Spätung) tai samankaltaiset sanat menee muuten sekaisin, kuten Täuschung ja Enttäuschung. Kerran selitin innoissani, kuinka Sibelius “kompostierte“ Finladia-hyminin. Mutta näitä käy varmaan kaikille! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noitten etuliitteiden kanssa on oltava tarkkana. Entspannung vai verspannung, menee kans aina sekaisin. Ja kiitos kommentista Merja. :)

   Poista