5/recent-posts/slider1

Nokkonen on vuoden luonnonyrtti

Sain Jumin siskolta vinkin jo monta vuotta sitten että nokkosen kukinta/siemenet on mikä parhain proteiinin lähde (nyt kun tutkin asiaa niin en saanut selvää onko asia näin?). Ensinhän nokkonen pitää kerätä sitten nyppiä pois ne ”kukinnot” ja kuivattaa. Helppo homma hanskat kädessä.




Nokkonen eli isonokkonen ja latinalaiselta nimeltään Urtica dioica. Suomessa esiintyy kuitenkin alalajit etelänokkonen ja pohjannokkonen. Nokkonen voidaan sekoittaa myös valkopeippiin ja rautanokkoseen jotka on kovin samannäköisiä.

Lueskelin äsken nokkosesta infoa tätä postausta varten ja kaikkea mielenkiintoista löytyi tästä kasvista. Nokkonenhan on sattumoisin vuoden 2018 luonnonyrtti jonka on tänä vuonna valinnut Arktiset aromit ry.

Nokkonen on ravintoarvoltaan erittäin korkea. Se sisältää, piitä, rautaa, C-vitamiinia, A-, B,- E, ja K-vitamiineja. Siemenet sisältävät E-vitamiinia, linolihappoa ja karvasaineita.




Nokkosesta on moneksi

Siitä voi tehdä pannaria, lettuja, piirakkaa, pestoa, keittoa ja nokkosvettä. Nokkosen kukintaa/siemeniä voi lisätä leivonnaisiin tai niin kuin minä teen pirtelöihin. Voit kokeilla tehdä yrttietikkaa tai -öljyä. Voit tehdä myös nokkossipsejä (lehtikaalin tapaan). Raa’asta (nuoret versot) nokkostesta voi tehdä mehuja tai lisätä pirtelöihin. Oikeastaan vain taivas on rajana. Kuivattuna voit ripotella ruokien joukkoon.



Nyt on minullakin taas talven varalla yksi purkki kuivattua nokkosen kukintoa. Olen lisännyt sitä jonkin verran aina smoothien sekaan, olisikohan sellainen ruokalusikallinen.




Nokkosvesi

Nokkosvesi valmistetaan laittamalla ämpäri täyteen nokkosia ja kaadetaan päälle vettä niin paljon että nokkoset peittyvät. Anna muhia päivä tai kaksi välillä sekoittaen. Tätä liuosta voit käyttää laimentamattomana tuholaistorjuntaan (mm.kirvat) kasveille. Tai sitten varsinkin vaaleaveriköt voivat liottaa hiuksiaan siinä. Sain tämän vinkin aikoinaan kansanparantajalta, mutta en ole itse saanut sitä vielä testattua. Kerran sain jo niin pitkälle että sain uutteen tehtyä mutta siinä kävikin niin että se alkoi käymään siitä taisi tulla enemmän tuota nokkoskäytettä (jota voi muuten myös käyttää tuholaisten torjuntaan). Sitä ainetta en uskaltanut hiuksiin sipaista. Parasta olisi tehdä nokkosvesi heti keväällä ja sillä huuhdella hiukset (varsinkin hilseilevät). Se kuulemma tuuhentaa ja parantaa hiusten laatua, tuoden myös kiiltoa hiuksiin.


Huomio!

  • Raskaana olevat ja alle 1-vuotiaat lapset sekä histamiiniallergiset, käyttöä ei suositella. 
  • Imetyksen aikana nokkosta voi käyttää kuitenkin varovasti.
  • Diabeetikot, verenpainelääkitystä käyttävät, käyttöä ei suositella.
  • Sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta tai korkeasta hemoglobiinista kärsivät ei suositella säännöllistä käyttöä.



Knoppitietoa


Nokkonen on kuituinen kasvi ja siitä on ennen vanhaan tehty niin paperia kuin kangasta. Esimerkiksi Saksan armeijan vaatteet tehtiin siitä. 



Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi


Ei kommentteja