5/recent-posts/slider1

Millainen on saksalainen kylä



Nyt mennään ihan perusasioiden ääreen, millainen on perussaksalainen kylä? Vai pitäisikö sanoa enemmän baijerilainen kylä. Mitä kaikkea sieltä oikein löytyy ja mitä ei. Varsinkin täällä etelämpänä näin on näreet, muista paikoista en ole niin varma. Eli omat kokemukset ja huomiot on voimassa tässäkin postauksessa.


Kylän keskipiste on Kirche eli kirkko, kuinkas muutenkaan. Voisin vannoa että kirkko löytyy jokaisesta isommasta ja hieman pienemmästä paikasta. Täällä Etelä-Saksassa varsinkin katolilaiset kirkot ovat isossa asemassa. Luterilaisten kirkkoja on hieman vähemmän vaikkakin pari kylää (Scheidegg ja Lindenberg) sellaiset löytyy.



Kirkko tai kappeli Hopfenissa.


Kirkon kupeessa on yleensä myös Friedhof eli hautausmaa. Siellä kun tutkii niitä päivämääriä ja nimiä niin aika kauas mennään historiaan. Siinä sitä voi ihmetellä omaa pienuuttaan. Pienen hetken olemme maapallolla ja sitten elämä jatkuu jossain muussa muodossa.



Oberreuten hautausmaa eräänä synkkänä päivänä.





Yleensä kirkon lähistöltä eli kylän keskipisteestä löytyy myös Brunnen eli kaivo tai suihkulähde, mielestäni suomennos ei oikein kerro tarkalleen mikä on kyseessä. Mutta uskon että tiedätte mitä tarkoitan, alapuolella on kuva siitä. Kaivosta saa aina virkistävää vettä ja varsinkin kuumana kesäpäivänä lenkin jälkeen on kiva huuhtaista kasvoja kaivossa. Kaivosta tuleva vesi on suoraan lähteestä tulevaa, mutta terveysviranomaisten mielestä vesi ei ole juotavaksi tarkoitettu. Eli omalla vastuulla, sen tähden useissa saattaa lukea että "kein Trinkwasser". Turisteilla saattaa mennä vatsa sekaisin.



Brunnen Oberstaufen tyyliin.



Haus des Gästes tai Tourist INFORMATION eli infopiste löytyy aikalailla jokaisesta pienmmästänkin kylästä ehkäpä alle tuhannen asukkaan kylästä sitä ei löydy(?). Sieltä löytyy kaikki mahdolliset ja mahdottomat tiedot lähialueen nähtävyyksistä, ruoka-, ja majoituspaikoista. Vinkki jonka opin juuri kavereilta, infopisteet hoitavat myös kätevästi majoituksen varaamisen. Soitto vain etukäteen, kerrot hinta/paikkatoiveen niin he soittavat ja varaavat paikan sinulle. Erittäin kätevää varsinkin automatkoilla jolloin ei ehkä tiedä kuinka kauan matkaan menee (kun pitää nähtävyyksiä katsella).



Oberreuten kirkko, brunnen ja infopiste.


Rathaus eli raatihuone, jossa hoidetaan kaikki paperisotaan liittyvät asiat. Mm. ilmoittautuminen kylään, passi tai ajokortti anotaan myös tätä kautta.



Bad Röthenburgin raatihuone.


Heimatmuseum eli kotiseutumuseo voisin vannoa että tällainen tai samantapainen/niminen löytyy jokaisesta vähänkin isommasta kylästä.



Oberstdorfin kotiseutumuseo


Kylän läpi kulkee katu jonka nimi on useassa tapauksessa Hauptsraße eli pääkatu. Muita hauskoja vakiokadun nimiä ovat Friedhofstraße eli hautausmaankatu tai Salzstraße eli suolatie. Alpeilla kulkee Alpenstraße eli alppitie, joka kiemurtelee mutkikkaana.

WC eli toilette eli vessa eli öffentliche wc, niitä löytyy myös ihan varmasti joka kylästä. Se on hyvä tieto usein vessassa käyvälle. Ne on yleensä maksuttomia ja yleensä lähellä Rathausia eli raatihuonetta.

Jos olette liikenteessä kesäkuukausina ja ihmettelette mikä on se iso tolppa jossa on kuusi latvassa. No se on Maibaum eli "toukokuunpuu" joka on pystytetty toukokuun ekana päivänä. Näin kirjoittelin asiasta keväällä 2016, lue täältä.



Oberreuten Maibaum



Ravintoloita ja hotelleja löytyy kylästä joko pari tai sitten enemmän riippuen kylän koosta. Meillä päin suositut Hotelli-Ravintoloiden nimet ovat: Krone eli kruunu, Adler eli kotka, Hirsch eli saksanhirvi ja Post eli posti. Näitä löytyy siis joka kylästä, ihan valehtematta. Välillä vähän mietityttää että eikö ne tosissaan ole keksinyt mitään muita järkeviä nimiä? Hmm.



Ravintola/hotellitarjonta Oberreutessa.



Kylän koosta riippuen paikasta löytyy usein Metzgerei eli lihakauppa tai Sennerei eli juustola. Tankstelle eli huoltoasemaa ei löydy jokaisesta pikkukylästä vaikkakin isommista tottakai. Dorfladen eli kyläkauppa ei myöskään ole itsestään selvyys pienessä kylässä, sellainen mekin saatiin vasta viime vuoden loppupuolella. Isoimmissa paikoissa on sitten ihan kunnon kaupat, apteekit, leipomot, lihakaupat, juomakaupat jne.



Lihakauppa ja huoltoasema.


Schule eli alakoulu (luokat 1-4) on pienemmissäkin kylissä mutta sitten pitää mennä seuraavaan isompaan kaupunkiin kouluun. Riippuen tosiaan oletko valinnut ammatillisen koulun vai lukion. Tästä sitten myöhemmin lisää kun on ajankohtaista.

Varsinkin maaseudulla palokunta eli Feuerwehr on vapaapalokunnan tapaista toimintaa joten kaikissa kylissä on varmasti paloasema. 



Tutustuin Oberreuten palokuntaan kesällä 2012



Jokaisessa kylässä niin Suomessa kuin Saksassa niin löytyy varmasti sellainen paikallinen (tai monta) kylähullu eli Dorftrottel. Jonka osa kiertää kaukaa ja jotkut uskaltautuvat juttelemaan heille. Meillä on ollut useita kylähulluja mutta niin nekin vaan tippuvat joka vuosi pois. Nyt kun mietin niin yksi herra on nyt hukassa, en ole nähnyt varmaan vuoteen. Täytyypä käydä kysymässä anopilta onko hänellä tietoa mitä hänelle on käynyt.



Pääsääntöisesti kaikki Saksan pienet kylät ovat söpöjä ja idyllisiä. Niitä on vain niin miljoona eikä kaikkiin kerkeä tutustumaan, mutta jos edes murto-osan kerkeisi käydä läpi. Tässä oli pieni listaus mitä kylistä löytyy. Olenkohan unohtanut jonkun mitä varmasti löytyy, kerro se kommenttikentässä. 

Olisi myös mielenkiintoista lukea mikä on sinun suosikki saksalainen pikkukylä?



Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi

2 kommenttia

  1. Kiitos. Mielenkiintonen postaus tällaiselle vanhalle konkarillekin. Baijeri on täältä Reinin länsirannalta Pfalzista katsottuna eksoottinen osavaltio.

    VastaaPoista