5/recent-posts/slider1

Weiberfasching

Viime vuonna olin ensi kertaa juhlimassa WEIBERFASCHINGia, no se olikin ensimmäinen kerta meillä täällä Oberreutessa. Työpaikalla olin kuullut tästä perinteestä ja useat naispuoleiset ottivat tämän juhlan "tosissaan". On jos jonkin näköistä pupun korvaa tai muuta sellaista. Weiberfastnacht aloittaa tämän karnevaalikauden aina gumpige, lumpige tai schmotzige donnerstagina päivää ennen perjantaita. Juhlat alkavat luonnollisesti klo 11.11 Kölnissä ja silloin käynnistyy viides vuodenaika. Näihin aikoihin kannattaa hakeutua (tai olla hakeutumatta) Kölniin, Mainziin tai johonkin muuhun kaupunkiin jossa juhlitaan ison kaavan mukaan.Krawatten verboten: 
wer an Weiberfastnacht eine solche trägt, 
muss sich vor Scheren fürchten.


Kravatit on kielletty: 
Se kuka naistenkarnevaalina sitä käyttää, 
saa pelätä saksia.


Weiberfasching eli naistenkarnevaali. Päivä jolloin naiset saavat tehdä mitä huvittaa. He saavat pukeutua esim työpaikalla hassusti (niin kuin on yleensä tapana faschingina), he saavat leikata miespuoleiselta työkaverilta kravatista palasen. Olen tämän todistanut pari kertaa.  Meidän ison firman iso pomo muistaa joka vuosi laittaa jonkun "vanhan" kravatin, jonka ihan oikeasti saa leikata saksilla. Yksi duunari laittoi monta vuotta peräkkäin vain silloin puvun päälle siinä toivossa että joku haluaisi leikata häneltä sen kravatin. Mutta toimiston puolella kukaan naisista ei ollut tajunnut että tämä mies halusi ehdottomasti että joku leikkaa palan pois hänen kravaatistaan. Meidän yksi kokki sitten kävi ja nappasi kravatista palasen, kun hän siitä ensin erikseen mainitsi.

„Die Vorfeier des Carnevals begann mit dem sogenannten Weiberfastnacht am Donnerstag vor demselben. Dann herrschte die ganz eigentümliche Sitte, dass Frauen und Mädchen sich untereinander die Hauben abrissen, was man Mötzenbestohl nannte. Nachmittags bewegte sich der Bellegeck, eine echt kölnische Maske, mit vielen Schellen behängt, in den Straßen herum […]“
– Abschnitt „Der Carneval in Köln vor 1823“ aus Köln Walters Werk
Kylissä ja kaupungeissa on sellainen tapa että naiset valtaavat Rathausin eli raatihuoneen. Sammuttavat valot (pistävät sähköt pois) ja varastavat pormestarilta raatihuoneen avaimen. Pistävät pormestarin tekemään jotain leikkejä ja yleensä puetaan myös hassusti. En tiedä missä kaikkialla tämä on tapana mutta ainakin täällä Etelä-Saksassa hyvinkin suosittua. Meidän kylän pormestari vain ei halunnut olla tässä rituaalissa mukana joten olemme joutuneet vähän luovimaan.

Tänä vuonna kuulun naistenkarnevaali juhlatoimikuntaan ja on ollut kiva suunnitella näitä bileitä. Me kylän naiset pukeudutaan vanhoiksi mummoiksi ja suunnataan Gasthaus Adleriin koska siellä on iltapäivä kahvitus eli Faschingskränzle. Näytelmiä, sketsejä, leikkejä, tanssia ja lauluja. Kahvittelun jälkeen siirrytään yläkertaan juhlimaan ja toivottavasti tänä vuonna saadaan enemmän porukkaa juhlimaan. Ollaan tehty julisteita ja perustettu FB-tapahtuma. Luulisi että kylän naiset aktivoituisivat tänä vuonna paremmin. Ainakin sanaa ollaan jaettu ympäriinsä kylää.Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja