5/recent-posts/slider1

Näin juot olutta kuin saksalainen



Tässä kirjoituksessa luettelen kuusi yleisintä olut ja olutsekoitusta Allgäussa. Allgäu kuuluu Baijeriin ja täällähän olut luetellaan elintarvikkeeksi. Saksalaiset, baijerilaiset ja allgäulaiset eivät voi elää ilman olutta.

En usko, että missään muussa maassa on näin paljon erilaisia olutsekoituksia. Ehkä se juontaa juurensa siihen, koska saksalaiset nyt vain rakastavat oluen makua. Sen tähden on kehitelty juomia, joita voi juoda vaikka kuinka monta tuopillista.

Autolla tai pyörälläkin pitäisi vielä voida ajaa.



Näin juot olutta kuin saksalainen







BIER, Halbe eli kalja, olut, bisse, birra, ohrapirtelö

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin se totuus kytee on tässäkin. Kalja on täällä tosiaan yli 5,5 prosenttista, koska kuulemma muuten se ei maistu miltään. Suomeen vain terveisiä, että sallikaa niiden pikkupanimoiden oluet myyntiin maitokauppoihin. Edit: Nykyäänhän maitokaupat saa myydä 5,5% juomia. 


Tärkeää on täällä päin on se että kalja kaadetaan oikein ja niin että siihen pinnalle jää parin sentin kerros vaahtoa. Ekana keväänä sain vinkin, että se vaahtokin on olutta ja se kuuluu siihen päälle. Vs. Suomalaiset kaatotavat ettei vaahtoa saa olla laisinkaan. Jotkut hotellin asukkaat vitsailivatkin, että taisivat saada suomalaista olutta.







Radler eli fillaristin janojuoma

Tavalliseen olueeseen sekoitetaan süß eli makea 50-50 olutta ja sitruunalimonadia tai sauer hapan ja kivennäisveden kanssa. Nimensä mukaisesti pyöräilijät juovat tätä fillarilenkin jälkeen. Kuumana kesäpäivänä  se on mainio janojuoma, vaikken olutta juokkaan. Ei nouse niin huppuun jos juo nopeasti ja paljon. Suosittelen kokeilemaan.





Weizen, Weißbier eli Vehnäolut

Ainakin täällä Baijerissa vehnäolut on the kansallisjuoma, kaikki tykkäävät siitä vauvasta vaariin. Monet lapset juovat tätä pienestä pitäen alkoholittomana, totta kai. Tosiaan se on isotonisch eli isotooninen eli ihan paras palautusjuoma. Itse en ole asiasta ihan samaa mieltä, mutta kaikki tekee omalla tavallaan. 

Vehnäolut kaadetaan tietynmalliseen vehnäoluttuoppiin. Ensin kaadetaan varovasti kallistettuun tuoppiin. Loppua kohden kallistetaan tuoppia suoraksi, jätetään pullon pohjalle ns. parin sentin jämät. Pulloa pyöritetään, jotta hiiva sekoittuu vehnäolueeseen ja ne loput kaadetaan tuoppiin. Oikea oppisesti jos sen teit niin silloin on päällä mahtava monen sentin ”kruunu” joka tulee yli tuopin reinojen. 

Hanasta kaatamalla homma tapahtuu hieman erilailla. Silloin kaatovaiheessa sinun tulee osata kallistaa tuoppia oikeaan suuntaan. Hanasta kaataen vehnäolut kuohuaa ihan mahdottomasti, joten tarkkana saa olla. Juomaa pitää olla viivaan asti ja loput on sitten vaahtoa, muuten voi tulla sanomista. Vaikkakin se ei täällä ole niin vakavaa, se vaahtokin on olutta sanoi yksi panimon edustaja.




Weizen eli vehnäolut



Cola-Weizen eli Colaa ja vehnäolutta

Oletko makean ystävä? Tässäpä on sinulle oiva juoma. Tätä tehdään suhteilla 2/3 vehnäolutta ja 1/3 Colaa. Kaada ensin weizentuoppiin vehnäolutta hitaasti kallistaen niin, että tuopissa on se 2/3 osaa, kaada cocista päälle se 1/3. 

Huipuksi pitää vielä saada se mahtava vaahtokruunu, joten joko sen on tullut automaattisesti tai sitten se pitää vielä siihen päälle kaataa, joko pullosta tai hanasta suoraan.



Cola-weizen




Ruß eli sitruunalimpparia ja vehnäolutta

Tämä tehdään samalla systeemillä kuin edellinen juoma. Eli vehnäolutta pohjalle 2/3 ja sitruunalimonadia 1/3. Jos ja kun saat tällaisen (plus edellisen) juoman eteen ja näyttää siltä että se ei ole sekoittunut kunnolla. 

Tee näin: Ota tuopista kiinni ylhäältä ja pyöritä tuoppia kevyellä ranneliikkellä (kaikki ei osaa) muutama kierros ja sillä tavoin saat juomat sekoittumaan. Tadaa.



Moß eli vehnäolutta, cocista ja kirsikkalikööriä

Tämä juoma tehdään litran tuoppiin ja sitä juodaan yleensä niin, että se kiertää porukan läpi. Eli jokaisen pitää ottaa siitä huikka, tykkäsit siitä tai et. Suosittu festeillä sekä laskettelun tai hiihdon jälkeen.


Kaikki edellä olevat juomat saat pienessä (0,2-0,33l) tai normaalissa (0,5l) tai ISOssa (1l) tai jopa 2 litran tuopissa.


Lue lisää: Olutkulttuuri Allgäussa


Tässä postauksessa luettelin muutamat suositut olutjuomat ja sekoitukset. Täällä päin on ihan normaalia, että sekoitetaan olutta ja virvoitusjuomia sekaisin. Plus että olutta juodaan myös alkoholittomana, se ei ole mikään suuri ihme. Maun takia sitä juodaan, ei sen tähden, että tullaan humalaan.

Kaupoissa on sitten vielä myynnissä valmiita erilaisia juomasekoituksia. Esimerkiksi olut on sekoitettu greippilimonadin tai mehun kanssa. Vehnäolutta voi sekoittaa vaikka banaanimehun kanssa. Jokaiseen makuun löytyy jotakin ja hei, makuasioista ei voida kiistellä.



Prost tai zum Wohle!!



Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau



2 kommenttia

  1. Kiitos resepteistä. Ei ole tullut mieleenikään, että vehnäoluestakin voi tehdä coctaileja. Ei kyllä tullut mieleeni maistaa vehnäoluttakaan ennen kuin kävin Münchenissä. On se ihan juotavaa, vaikka ei minusta suurta oluen ystävää tullut. En ole sattunut löytämään "omaani", enkä jaksa kokeilla kaiken maailman oluita läpi, varsinkin kun muualla Saksassa on niin paljon paikallisia.

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä Katriina. Nää täällä kyllä osaa tehdä noita juomasekoituksia. Itse en myöskään oluesta enkä varsinkaan vehnäoluesta välitä. Onneks on ihan hyviä saksalaisia valkoviinejä. ;)

    VastaaPoista