5/recent-posts/slider1

Viime lauantaina oli JOULU!!
Viime lauantaina meillä juhlittiin SAUNAn avajaisia. Saunaa on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa ja välillä usko on ollut koetuksella. Ennen saunomista oli vielä pieniä vastoinkäymisiä ja odottaminen oli ärsyttävää.

Vuosi sitten lokakuussa aloitettu projekti sai vihdoin päätöksensä. Isäni oli "rakennusmestarina", koska halusin ehdottomasti oikean suomalaisen saunan. Isälläni on kokemusta saunojen rakentamisesta ja mikäs sen mukavampaa kuin Isä samalla meillä kyläilemässä. Vielä ihanampaa oli nähdä kuinka hyvin Jumi ja Isä tuli toimeen vaikka yhteistä kieltä ei ole. Molemmilla rakentaminen on selkäytimessä niin rakentaminen sujuu leikiten. Isän sanat "kato, kato" ja Jumi ihmetteli mitä se appiukko oikeen meinaa. Oli sanakirjasta katsonut ja todennut että se sana "kato" ei täsmää sen kanssa mitä se appiukko sanoo. Viime vuoden jouluna Jumi kertoi tästä ja naurettiin että se on slangia sanalle "katso".Vuosi sitten lokakuussa alkoi sauna-projekti.


Tosiaan sauna-ajatus sai alkunsa jo neljä vuotta sitten. Annoin "vitsinä" Jumille lahjaksi kiulun ja kauhan. Siitä se idea sitten lähti ja alkoi kasvamaan. Seuraavaksi Jumi sai synttärilahjaksi saunan rakentamis-kirjan, suomeksi koska saksaksi en löytänyt. Naurettiin että Jumin pitää ensin opetella suomenkieli ennen kuin voi aloittaa saunan rakentamisen.

Saunaa mietittiin ensin puukiukaalla ja eri paikkaan kellarissa. Jossain vaiheessa mietittiin saunamökkiä pihalle, mutta Jumi keksikin täydellisen paikan kellarista. Siihen suunnitelmaan kuului wintergarten eli ns. vilpola isona osana. Itselleni olisi pelkkä sauna riittänyt mutta Jumi halusi ehdottomasti myös paikan jossa istuskella ja katsella maisemia.
Viime vuonna Isäni matkusti tänne vajaaksi pariksi viikoksi, edellisenä iltana Jumi oli tehnyt pohjatyön saunaosastolle. Miehet saivat vauhdilla seinät, paneloinnit ja lauteet tehtyä. Harmitukseksi katon panelointi jäi kesken, puuta oli tilattu liian vähän. No silloin jo vähän sovittiin että Isä tulee sitten myöhemmin tekemään saunan loppuun. Lattiaa ei kuitenkaan voitu kaakeloida koska betonin pitää antaa kuivua kolme kuukautta. Eli saunaan jouluna 2015 kaatui jo heti alkuunsa. Hö.Sauna alkaa hahmottumaan


Viime talvena ja keväänä oli paljon kaikkea muuta puuhaa, joten saunan rakennus jäi ja jäi. Kesän jälkeen Jumi otti itseään niskasta kiinni ja aloitti vilpolan kaivuun. Ensin piti puhkaista seinään oviaukko ja vanhaa taloa piti tukea ettei käy huonosti. Vanhan talon pohjarakenteissa oli isoja kiviä jotka vaikeuttivat tehtävää. 

Samalla Jumi rakensi ja muurasi suihkutilan seinän. Seuraavan parin viikon projekti oli kaivaa 3 x 5 metrin kokoinen kuoppa johon vilpola tulisi. Ihan hirveä homma, Jumi kaivoi minikaivurilla ja kuskasi traktorilla naapurin pellolle ylijäämä maata. Silloin ilma ei ollut mitenkään hyvä vaan satoi vettä ja välillä minikaivuri oli uppotuneena mutavelliin. Ei käynyt kateeksi, Pimin kanssa seurattiin tapahtumaa alakerran olohuoneen ikkunasta.Tähän tilanteeseen jäi viime vuonna.Edellisellä viikolla kun Isäni tuli tänne niin Jumi rakensi vilpolan valmiiksi. Seinät, katto, ovi ja ikkunat. Betonilattia oli valettu ja harkkoseinät muurattu sitä edellisellä viikolla. Saunan ja kylpyhuoneen lattiat laatoitettu ja saumattu sekä kylpyhuoneen seinät. 

Tiukille meni että Jumi sai asiat siihen kuntoon että Isän olisi helppo jatkaa siitä mihin viime vuonna lopetettiin. Tätä varten Jumi teki monta viikkoa pitkää päivää, ei kerennyt viettää Pimin tai minun kanssa aikaa. Minulla oli usko saunan valmistumisesta koetuksella, Jumi sanoi että saunaan päästään 26. marraskuuta. Minä en ollut siitä niin varma.


Viime viikolla näytti vielä tältä.


Jumi ja Isä paneloivat saunan katon parissa tunnissa. kylpyhuoneen ja vilpolan katto ja seinät paneloitiin parissa päivässä. Vihdoin aloin uskomaan että taidetaan tosissaan päästä sinne saunaan lauantaina. Lauantaina lauteet ja kiuas paikoilleen mutta vesiputket tuotti pientä pään vaivaa. Suihkun testaus ja vettä vuosi jostain kohdasta. Jumilla meni putken paikkaamisen pari tuntia ja minä olin kuin tulisilla hiilillä.Suihkunurkkaus


Itselleni lauantain odotus oli kuin odottaisin joulupukkia. Jännittyneenä seurasin tilannetta ja Pimille sanoin (koko ajan) että kohta päästään saunaan. Äitini sanoi että pari joululahjapakettia saadaan avata lauantaina, koska lahjat liittyisivät isona osana SAUNAAN. Joten meillä oli JOULU jo launtaina sekä SAUNAN avajaiset. 

Miehet löylyttelivät ensin ja kun saavuin alakertaan. Isäni huusi että mahtavat löylyt, paremmat kuin meidän vanhan talon puusaunassa. Niin sitä päästiin anoppikokelaan kanssa kokeilemaan meidän oman saunan löylyjä. Aivan mahtavaa.Avajaiset


Sieltä mistä tilattiin saunapuutavara ja kiuas niin oltiin tilattu myös VIHTA. Ensin vihta veteen ja sitten kiukaan päälle ja eikun itseä vihtomaan. Anoppi katsoi hetken epäuskoisena, mutta halusi ehdottomasti kokeilla itse. Ja hän tykkäsi. Anoppi meinasi että saunaan tarvitaan se 15 minuutin tiimalasi mutta Jumi sanoi tiukasti EI EI, tänne ei sellaista tule. Tämä on suomalainen sauna. 

Saunan seinät ja katto laitettiin leppäpaneelilla ja lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Kiukaaksi valittiin Tulikiven sumu, joka tosiaan osoittautui hyväksi valinnaksi.Kyllä kelpaa
26. marraskuuta 1979 oli Jumin perheen muuttopäivä eli tasan 37 vuotta sitten he muuttivat tähän taloon ja näin me kilisteltiin toistamiseen sinä iltana. Talovanhus itsessään on 105-vuotias ja tiedä vaikka talon valmistumispäivä olisi ollut marraskuussa.


Meidän saunan avajaiset oli ihan parhaasta päästä. Jumi heti alkujaan sanoi että Isän pitää olla paikalla kun on saunan avajaiset. Ja näin myös kävi ja meillä oli todella kiva ilta. Isäni sanoikin että "Saksan parhaat löylyt". Eikä mielestäni valehtele ollenkaan. 

Kiitos isä kun olit meitä auttamassa ja rakentamassa. Tämä oli erittäin tärkeää minulle mutta myös Jumille. Tämä ulkosuomalainen on niiiin onnellinen tällä hetkellä ettei ole toista. *Laulaa: "viideltä saunaan ja kuudelta putkaan"...Onko teillekkin rakennettu sauna?Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja