5/recent-posts/slider1

Joulu tulee, oletko valmis?


Taidonnäyte viime vuodelta, pakkolomalla oli aikaa.


Toistaiseksi joulutunnelma on vielä hukassa. Vaikka olen koittanut päästä tunnelmaan niin jostain syystä en vaan saa sitä päälle.  Viime vuonna oli ihan eri meininki, äiti oli tulossa viettämään joulua meille, kinkku oli tilattu paikallisesta lihakaupasta, laatikot odottivat paistoa pakkasessa, piparit leivottu ja koristeltu, lahjat oli paketoitu, piparitalo koristeltu, uusi keittiö oli siivottu, laitettu joulukoristeet, aatonaattona koristeltiin joulukuusi, olin käynyt Dornbirnissä laulamassa kauneimpia joululauluja ja joulumarkkinoita kierretty ahkeraan. 

Nyt kun lukee listaa niin miten sitä oli kerennyt kaikki nämä tekemään? Tällä hetkellä ainut koriste jonka olen saanut (tai Jumi sen laittoi) ikkunaan on joulutähti jonka ostin Konstanzin joulumarkkinoilta. Anopilta olen saanut amarylliksen, niin kuin joka vuosi. En ole ostanut joulutähteä, joulukranssia tai adventtikynttilöitä. Tänä vuonna askarreltiin (yhdessä Pimin kanssa) jopa joulukortit jota en ole moneen vuoteen tehnyt. Hetkittäin joulutunne on ollut huipussaan mutta on kadonnut sen sileän tien.Dornbirnin evankelisessa kirkossa oli adventtikynttiläkranssi.


Joulukoristelaatikko on vielä ullakolla, ehkäpä loppuviikosta saadaan se alas sieltä? Olen kuitenkin leiponut pipareita, kuunnellut joulumusiikkia, käynyt laulamassa kauniita joululauluja, käynyt joulumarkkinoilla, juonut glögiä ja glühweinia, tonttulakkiakin olen välillä pitänyt päässä josko se tunne tulisi? Mutta ei, nyt ei vaan jostain syystä irtoa. Olen aina ollut jouluihminen, mutta sinkkuna ollessani se joulu sisältäni katosi jonnekkin. Viime vuonna se tunne tuli, varmaan osaksi siitä syystä kun vietettiin suomalainen joulu ja Äitini oli täällä. Ja ensimmäistä kertaa sain toimia oman kodin emäntänä, se oli hieno tunne se.Paperitähti Konstanzin joulumarkkinoilta.


Olen ollut viimeksi vuonna 2010 jouluna Suomessa, joten on jo kuudes vuosi Oberreuten maisemissa. Ensimmäinen joulu Hotelli Martinshöhessä oli hieman tragikoominen. Yöpyjiä oli muutama ja ravintolassa kävi muistaakseni yksi pariskunta syömässä. Iltasella otettiin skype-yhteys Suomeen, Niina skypetti perheensä kanssa ravintolasalin toisessa päässä. Neljä edellistä joulua on vietetty rauhallisesti ja syöty hyvin. 

Tunnelma on ollut ihana vaikka en ole ollut Suomessa. Parina ensimmäisenä vuotena oli lunta, mutta nyt näyttää taas siltä että saadaan vihreä joulu. Kyllä se lumi olisi se joka sitä tunnelmaa toisi, mutta minkäs teet.

Parin vuoden päästä haluaisin viettää Joulun Suomessa, katsotaan miten käy.Maanantaina herätiin tähän maisemaan, saas nähdä onko lauantaina samanlainen?


Saksassa ei ole mitään yleistä jouluruokaperinnettä, perheet päättävät itse mitä syövät jouluna. Joillain ei ole halua jouluaattona stressata ruuanlaitosta ja syövät vaikka vain nakkeja ja perunasalaattia. Joulupäivänä taasen syövät sitten vähän paremmin. 

Meillä on ollut tarjolla lihakääryleitä, lohipiirakkaa, piparjuurikeittoa, salaattia ja kerran taisin tehdä bataattilaatikkoa lisukkeeksi (joka muuten meni kuin kuumille kiville). Meidän perheessä Joulupukki ei ole tuonut lahjoja vaan Christkind eli Jeesus-lapsi. Yleensä paketit ovat vain ilmestyneet joulukuusen alle ja sieltä on sitten itse pitänyt hakea omat lahjat. Meidän perheellä ei myöskään ole ollut mitään "MUST"-juttua, joten minun (suomalaisille) perinteille on ollut hyvin tilaa. Vastaisuudessa nähdään tehdäänkö enemmän suomalainen joulu vai sekamelska näistä kaikista. Ja että mihin se Pimi uskoo, Nikolaus-pukkiin, joulupukkiin vai Christkindiin. Vai näihin kaikkiin? Monen ulkosuomalaisen ongelma on varmasti se että miten yhdistää oman ja toisen maan uskomukset. 


Pikkutonttu kalenterin avauspuuhissa.


Spotify on ihan paras keksintö, sieltä löysin lapsuusaikana kuuntelemani joululevyn "Soiva Joulumaa", jossa tuttuja kappaleita. Mielestäni Katri Helenan esittämä "Joulumaa" on yksi  parhaista joulukappaleista. "Varpunen jouluaamuna" on sellainen joka saa usein kyyneliin, eikä vähiten siksi että muistelen lämmöllä kuinka isäni kanssa soitettiin se jouluaattona, minä pianolla ja isä huilulla. Uusista kappaleista Suvi Teräsniskan "Mummo" on aivan ihana. Olen useana jouluna kuunnellut radio novan jouluradiota, mutta jostain syystä en saa sitä toimimaan minun nettiradiossa. 


Mikä on sinun lempijoululaulusi?Kauneimmat joululaulut Dornbirnissa.


Ehkäpä se tunnelma sieltä vielä tulee, varsinkin kun huomenna siivotaan ja koristellaan kuusi. Jouluaattoaamuna keitän riisipuuron, päivällä mennään saunaan ja iltasella syödään hyvin. Meillä onkin erilainen joulutarjoilu luvassa, meinaan turkkilaista ruokaa. Jumin veljen vaimo on turkkilainen ja viime vuonna sovittiin että tänä vuonna syödään turkkilaisia herkkuja. Niin eihän Turkissa vietetä joulua mutta me nautimme turkkilaisista mauista. Tämä tarkoittaa siis myös sitä että minun/meidän ei tarvitse tehdä mitään jouluruuan eteen. Ihanaa. Joulukirkosta en ole ihan varma menemmekö tänä vuonna, Pimin kanssa voi olla haastellista. "Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta, joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta, eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä, joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä".
Hyvää Joulua!!Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja