5/recent-posts/slider1

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein nimi joka on mielestäni vaikea lausua ja sen tähden puhun yleensä Prinsessa Ruususen linnasta. Walt Disney sai linna-inspiraation tästä linnasta elokuvaansa Prinsessa Ruusunen. Linna sijaitsee Füssenissa, Schwangaussa ja meiltä sinne ajaa tunnissa. Münchenistä pääsee puolessatoistatunnissa autolla tai junalla (2h) Füsseniin josta bussilla Hohenschawangauhin. Jos kuljette Münchenistä junalla niin voitte ostaa Bayern ticketin 1-5 henkilölle sillä pääsee kulkemaan Baijerin alueella koko päivän (klo 9-03). Se maksaa 25€ + 6€ jokainen lisämatkustaja.Siellä se tönöttää, kuva Niinalta.


Vuosittain linnassa vierailee 1,3 miljoonaa ihmistä ja on Saksan ellei koko Euroopan suosituimpia nähtävyyksiä. Kesäisin käy noin 6000 ihmistä päivittäin katsomassa tätä linnaa. Minä olen käynyt linnan sisällä kerran ja ulkopuolella toisen kerran ja kolmannella kerralla en "jaksanut" kivuta sinne ylös (odottelin kavereita alhaalla). Mutta mielestäni on näkemisen/kokemisen arvoinen, varsinkin ulkopuolelta ja kauempaa tieltä katsottuna vaikuttavan näköinen rakennus.
König Ludwig II rakennutti tämän linnan kulttuurin muistomerkiksi. Hän asui linnassa vain puolisen vuotta ja edelleenkin siellä on rakentamattomia huoneita. König Ludwig II käytti linnassa modernia tekniikkaa ja se on historiallisesti tunnettu rakennelma ja saksalaisen idealimuksen ruumillistuma. Linnaa alettiin rakentamaan vuonna 1869 ja sisäänkäynti oli valmiina vuonna 1873.
Pääsisäänkäynti
König Ludwig II syntyi vuonna 1845 ja vuonna 1864 hänestä tuli Baijerin kuningas. Hänen isä oli Maximillian II jolla oli oma linna Hohenschwangaussa. Ludwig II oli pidetty kuningas vaikkakin tuhlasi verorahoja näihin hänen mahtipontisiin rakennelmiin. Hänellä on siis muitakin linnoja ympäri Baijeria. Hänet syrjäytettiin kuninkaan virasta vuonna 1886 vedoten mielisairauteen. Hän kuoli muutama päivä myöhemmin hukkumalla epäselvissä olosuhteissa.Maximillian II:n linna, Hohenschwangau.


Linna avattiin yleisölle seitsemän viikkoa Ludwigin kuoleman jälkeen kattaakseen rakennuskuluja. Ja on edelleen tänä päivänä suosittu nähtävyys Baijerin alueella. Kesäkuukausina sinne on kilometrien jonot, netistä voi varata liput opastetulle kierrokselle. Kierros kestää puolisen tuntia, kieleksi voit valita saksan tai englannin (joitain kieliä saa audiona). 


Der Sängersaal ja König Ludwig II, kuvat esitteestä.


Linnan sisustukseen on käytetty paljon kultaa, marmoria, samettia ja silkkiä. Ludwigin lempieläin joutsen esiintyy jokaisessa huoneessa mm. ovenkahvoina. Huoneiden seinämaalauksissa esiintyvät Richard Wagnerin oopperoista tutut aiheet. Linna oli pakopaikka herkälle Ludwigille, hän pakeni tätä kautta omaan fantasiamaailmaan. Ei hän onneksi ihan yksin ollut, yksi hänen kirjekavereistaan oli Elisabeth eli Sissi (niin kuin Suomessa hänet tunnetaan sillä nimellä) ja Richard Wagner, hänen kanssaan Ludwigin piti pitää välillä hieman etäisyyttä poliittisista syistä.Linnakierrokselle ei saa ottaa mukaan reppuja, isoja laukkuja, lastenvaunuja tai Kraxeneita eikä koiria tai muita eläimiä. Ne on jätettävä autoon tai bussiin, ylhäällä ei ole mitään säilytyslokeroita.
Siellä ei saa kuvata. Pääsisäänkäynti, kuva Niinalta.Lipunmyynnin aukio-olojat: Huhtikuu-15. lokakuuta klo 8-17 16.lokakuuta-maaliskuu klo 9-15 Päivittäin kiinni vain uutenavuotena ja joulunpyhinä. Liput: Aikuiset 13€ ja lapset alle 18 v. ilmaiseksi. Kuningaslippu: 25€ (Hohenschwangau ja Neuschweinstein).  Kombilippu: 24€ sillä saa 6kk:n aikana käydä linnoissa Neuschweinstein, Linderhof ja Herrenchiemsee. Mahdollisuus ostaa myös vuosikortti tai usean päivän lippu, jolla pääsee katsomaan muitakin Baijerin alueen linnoja.

Liput voi varata netistä kaksi päivää ennen ja peruuttaa kaksi tuntia ennen ajankohtaa (myös puhelimitse). Varaamiseen tarvitset luottokortin ja liput pitää hakea yksi tunti ennen ajankohtaa, muuten menetät liput ja luottokorttiasi veloitetaan.  Liput voit maksaa paikanpäällä käteisellä, pankki- tai luottokortilla. Liput haetaan TICKET-CENTER:stä, siellä on oma luukku varatuille lipuille. Kannattaa silti olla hyvissä ajoin liikenteessä, lippujono voi silti olla pitkä. Myöhäissyksy, alkukevät ja talvi on hiljaisempaa aikaa, mutta voi olla päiviä jolloin on paljon väkeä (esim koulujen loma-ajat ja hyvä ilma). Huom. Liput voit hakea vain sinä päivänä kun kierros on varattuna teille. Lippuihin tulee käsittelymaksu 1,80€/per lippu.Kuva esitteestä, siinä näkyy hieman kävelyaikoja.


Alueella on muutamia ravintoloita, hotelleja ja grilliruokapaikkoja. Ruokana on tarjolla lähinnä grilliruokaa, ranskalaisia, nakkeja, hodareita. Ravintoloissa on tarjolla Baijerilaisia herkkuja. Alueella on myös paljon turistitavaraliikkeitä, joten pakolliset tuliaiset saa sieltä ostettua. Alueella on iso maksullinen parkkipaikka, itse olen hyvin saanut parkkipaikan vaikka olen saapunut vasta keskipäivällä paikalle.


Huomioitavaa: Talvisin voi olla että Mariebrücke on kiinni turvallisuussyistä. Tällä hetkellä pääsisäänkäynti on remontissa marraskuuhun 2017 asti.

Vinkki: Saavu paikalle heti aamusta mieluiten jo ennen aukioloaikaa. Kesäkuukausina kannattaa varautua jonotteluun. Voit joko kävellä ylös, mennä bussilla tai hevoskyydillä. Hevoskyyti ja bussi maksavat jonkin verran ja varaudu siihen että  joudut jonottamaan hetken tai kaksi. Suosittelen ylös kävelemistä, alaspäin pääsee helpommin hevoskyydillä.

Lähde: Wikipedia, esittelyvihkonen ja oma käynti (oma muisti).Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

5 kommenttia

 1. Oih, Neuschwanstein on kyllä ihana paikka! Vierailin siellä kuusi vuotta sitten, kun en vielä osannut arvellakaan asuvani missään lähimaillakaan. Pitäisi kyllä mennä käymään uudestaan, tuolla varmaan voisi käydä joka päivä ja huomata jotain uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Merja, on se linna ihana. Kiitos kommentista, syksyllä tulee mahdollisia vieraita joita sinne pitää viedä. Pitää ehkä vähän uudistaa näitä kuvia. Kiitos kommentista, missä päin asut (jos saa kysyä)?

   Poista
  2. Asun Sveitsissä, St.Gallenin lähellä, mutta käyn Konstanzissa opiskelemassa. Eli en nyt niin kauhean kaukana, vaikka toki Neuschwansteiniin varmaa pari tuntia köröttelee :)

   Poista
  3. No ei se St. Gallen kaukana ole. Olen pari kertaa mennyt junalla läpi, pitäis ehkä joskus pysähtyä.

   Poista
  4. Kannattaa ehdottomasti poiketa! St.Gallen on tosi kiva ja kaunis kaupunki, paljon vanhoja rakennuksia. Jos kiinnostaa, niin voit käydä kurkkaamasta mun blogista kuvia, St.Gallenista ei ole ihan kauhean paljon tosin, mutta paikallisia maalaismaisemia ainakin :)

   Poista