5/recent-posts/slider1

Ovatko saksalaiset omineet saunan?

Lehmijärven saunamökki kesä 2016


Ai että olen onnellinen että asun maassa jossa on saunakulttuuria. Vaikkakin välillä vähän huvittaa nämä saksalaisten saunasäännöt, joita pitää sitten ihan tosissaan totella. Monet ovat kovasti tietävinään että suomalaiset tykkäävät kuivista ja kovista löylyistä. Siihen aina mainitsen ettei pidä paikkaansa. Kerron myös että me heitämme itse omat löylymme. Meillä kun on jokaisessa saunassa oma kiuas. 


Täällä kaikissa saunoissa ei ole edes kiuasta. Joissain saattaa olla sellainen outo kolo jonne heitettään vesi ja se valuu sitten "kiukaaseen" ja sitten tulee löyly. Niissä lukee myös varoitus että löylyä saa heittää vain 7-8 minuutin välein. Jumin siskon kanssa heitettiin sellaiseen ihan urakalla ja ai että kun tuli hyvät ja kosteat löylyt.  

Muutamille olen kertonut ettei Suomessa ole varsinaisia sääntöjä saunomista varten. Ainoa kirjoittamaton sääntö on se ettei saunassa saa piereskellä. Saunaseuralla saattaa olla jotain sääntöjä mutta meillä taviksilla ei kyllä ole? Vai olenko väärässä?







Saksalaisilla on myös tapana levittää ISO pyyhe kokonaan vartalon ja jalkojen alle. Seinillä lukeekin Keinen Schweiss auf's Holz! Bitte Handtuch unterlegen! eli että ei saa hikoilla lauteille ja että pyyhkeen päällä pitää olla alla kokonaan. Mikä on tavallaan hyvä asia, säästyy pesukuluissa ja lauteitten uusimisilta. 


Aluksi istuin lauteilla vain pieni pefletti allani, olinhan tähän tottunut. Mutta nykyään minäkin olen sen verran saksalaistunut että iso pyyhe (muttei niin ISO kun muilla) se olla pitää. Saksalaisilla on myös kylpylään/saunaan tullessa ihan järkyttävän isot laukut täynnä tavaraa. Pyyhkeitä joka kokoa sekä kylpytakki, eväät ja juotavaa. En edes tiedä mitä kaikkea niihin kasseihin laitetaan? 

Saksalaiset ovat varsinaisia nudisteja ja sekasaunaan mennään tietenkin alasti. Kerran kyllä katoin (vähän likinäköisenä) et yhdellä miehellä on uimahousut jalassa, mutta hän olikin tatuoinut housunmalliset tribaalikuviot takapuoleen. Jossain paikoissa on naisille oma puoli jossa saa sitten olla rauhassa. Pari kertaa höyrysaunassa on ollut innokas mies ja kysynyt voisinko levittää kuorintasuolaa heidän selkään. -En nyt ole kuitenkaan suostunut.



Muutamia kylttejä joita on saunassa seinillä.

 


Tosiaan ehkä se on hyvä että Saksassa on nämä saunasäännöt muutenhan homma menisi ihan sekoiluksi. Saunasääntöihin kuuluu mm. että pitää ottaa jalkakylpy, pitää käydä välillä suihkussa ja/tai kylmäsuihkussa tai kylmävesialtaaseen pulahtaminen on ihan must. Nämä kaikki pitää tehdä tietyssä järjestyksessä, ja välillä taas saunaan. Varmaan sen takia että tämä rituaali kestää monta tuntia, saksalaiset ostavatkin koko päivän lipun kylpylään/saunamaailmaan. 


Sitten saunomisen jälkeen pitää rentoutua ruheraumissa eli lepohuoneessa liegesthulissa eli kansituolissa. Joissain säännöissä on vielä niin että pitää käydä poreammeessa tai solariumissa (?). Niin ja lopuksi pitää muistaa juoda ja vesi ei taida olla se oikea juoma.



Saunasäännöt!!


Älkää säikähtäkö näitä sääntöjä, en tiedä kuinka moni saksalaisista näitä sääntöjä tosissaan noudattaa. Ainakaan Jumi saksalaisena ei säännöistä piittaa, onhan hän jo tottunut saunoja minun kanssa. Ja me suomalaisethan nyt saadaan tehdä mitä halutaan, eikös? Löylyä en kuitenkaan ole uskaltanut heittää näissä yleisissä saunoissa, jos saan porttikiellon niin missä sitten käyn saunomassa. Kun meidän sauna ei ole vielä(kään) valmis.





Vanha sauna Puumalassa.



Olin näistä saunasäännöistä ja saunamaistereista kuullut jo Frankfurtin aikoina. Mutta vasta täällä Allgäussä satuin olemaan saunassa jonne saunameister tuli heittämään löylyä. 

Saunassa jossa on jo muutenkin asteita yli 90 ja voitte vaan kuvitella kuinka kuivaa siellä oli. Saunamaister tuli saunaan ja ilmoitti aufgussin eli löylyveden olevan tänään mango-appelsiinin tuoksuinen. Siinä vaiheessa alkoi jo hymyilyttämään, mielestäni ainoat oikeat tuoksut saunoessa ovat koivu ja terva (kipeänä ollessa eukalyptys toimii myös). 

Sitten saunameister alkoi hitaasti kaataa vettä kiukaalle ehkä joku viisi kuusi kauhallista. Sen jälkeen hän otti pyyhkeen ja kieputti sen rullalle ja alkoi sillä kovasti pyörittämään pään yläpuolella niin kuin helikopteri. Siinä vaiheessa alkoi jo hihityttämään, en vaan voinut alkaa siinä repeilemään. Eihän tämä tähän vielä loppunut. 

Saunamestari avasi pyyhkeen ja heilutti pyyhettä niin että kuuma ilma tuli varmasti jokaisen naamalle. Onneksi istuin itse alimmalla lauteella ja varmaan se saunamaisteri ihmetteli mitä virnuilin. Eipä tainnu arvata että oikea suomalainen se siinä istua törötti. Tämä rituaali toistetaan pari kertaa, riippuen tietenkin saunamestarista. 

Joskus saunamestari on ollut huono ja tehnyt tämän rituaalin vain kerran. Nyt ollaan Jumin kanssa tehty niin että odotetaan että aufguss on ohi ja mennään sitten nauttimaan ihanan kosteat jälkilöylyt.




Saunatonttu



Saunoissa on sellaiset tiimalasit max. 15 minuuttia, saksalaiset kääntävät sellaisen ja katsovat tarkkaan että ovat myös sen 15 minuuttia. Vaikka olisi kuinka huono tai heikko olo he pysyvät saunassa. 


Itse tykkään rampata edestakaisin, kun eihän kukaan hullu pysty olemaan 15 minuuttia kuivassa 95 asteisessa saunassa. Saksalaisilla on myös harhaluulona se että saunominen on jotenkin todella terveellistä. Olen tätäkin asiaa koittanut vähän valaista ettei asia ihan nyt niin ole. Saunaseuran sivuilta voi käydä lukemassa tutkimuksista mitä on tehty. 

Sauna ja raskaus sopii myös hyvin yhteen, kunhan muistaa kuunnella omaa kehoaan. Hebamme eli kätilö oli aluksi vähän nihkeän oloinen kun sanoin olleeni saunassa, mutta totesi siihen sitten että taidan olla tottunut saunoja. Ja, klar ich komme aus Finnland. Tottakai, tulenhan Suomesta.



Puusaunasta saa täällä vain unelmoida, kuva on Pihlajasaaresta Päijänteen rannalta aivan ihanasta vuokramökistä.


Ei ne saksalaiset voi suomalaista saunaa omia, koska en ole missään nähnyt puulämmitteistä saunaa. Ja onhan nuo saunasäännöt vähän outoja, ainakin omasta mielestäni. Aidossa suomalaisessa saunassa ja maisemassa voit käydä vain Suomessa. Vai mitä mieltä olette? Entä onko muissa maissa saunakulttuuria?

Lue lisää: Mistä tilata suomalaisia saunatuotteita





Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau

2 kommenttia

  1. Minä en koskaan oikein oppinut tajuamaan näitä Bademeistereita Saksassa, osin koska olivat hyvin totisia. Mutta en loppujen lopuksi käynyt hirveän paljoa saunassa, ehkä siksi, että vierastin niitä sekasaunoja. Valitsin kuntosalini sen perusteella, että siellä oli naisten sauna (sen lisäksi se kylläkin oli lähin). Miehille ei ollut omaa, he eivät kokeneet sellaisen tarvetta, heille riitti tietenkin sekasauna kuten ilmeisesti aina! Menin kokeilemaan toistakin kuntosalia, ja oman salini perusteella luulin, että sielläkin olin aisten sauna. Makailin lauteilla tyytyväisenä koleana päivänä, kun sisään astui alaston mies ja tervehti kohteliaasti :-) Selvä peli! Ensikosketukseni saksalaiseen saunakulttuuriin oli 1990-luvulla työmatkalla Suomesta, en muista enää mihin kaupunkiin. Meidät vietiin kylpylään. Ovi avattiin isoon pukuhuoneeseen. Hienoa, naisten pukuhuone on näin suuri, ajattelin ja aloin riisuutua. Ovi avattiin toiselta puolelta ja sisään pelmahti lauma miehiä. Hämmennyin, että olenko väärässä pukuhuoneessa, apua mitä on tapahtunut? Ilmeni, että pukuhuone oli yhteinen. Vaatteet olisi pitänyt vaihtaa niissä erillisissä pikku kopperoissa, joissa on ovet molemmin puolin, ja viedä sitten kasseissa lukolliseen lokeroon. En vain ollut huomannut niitä kopperoita. Luulen kuitenkin että itse hämmennyin alastomista miehistä enemmän kuin he minusta. Sen jälkeen opin kyllä aina suuntaamaan niihin erillisiin vaatteidenvaihtokopperoihin! Kaikki se vaatteidne ja kenkien tunkeminen kasseihin ja kantaminen lokeroon tuntui hiukan työläältä - minusta erilliset pukuhuoneet avoimine tiloineen olisivat olleet kätevämmät? -, mutta kaikkeen varmasti tottuu. Myöhemmin Belgiassa uimahallissa, josa kävin, oli samanlainen pukuhuonekäytäntö: yhteinen pukuhuone, jossa oli ne pienet kopperot. Niissäkin tosin unohdin kerran, että ne ovat molemmilta sivuiltaan auki, ja lukitsin vain toisen puolen - arvattavin seurauksin... Suihkussa muistan, kuinka ystävättäreni kuiskasi minulle: "Lotta, älä riisu!" - Uimapuvun riisuminen suihkussa kun taitaa olla suomalaiselle ihan refleksi. Ei ehkä olsi tehnyt mielikään riisua kun viereisessä suihkussa oli karvainen uros.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Lotta, kiitos saunakokemuksiesi jakamisesta. Näitä on aina kiva lukea, kiitos.

      Poista