5/recent-posts/slider1

Mitä sinä tiedät vanhempiesi elämästä ennen sinua?

Mitä sinä tiedät sinun vanhempiesi elämästä ennen sinua?
Missä he asuivat pienenä, missä nuoruutensa tai aikuisuutensa alkuaskeleet?
Missä he kävivät koulua?
Mitä he tekivät työkseen ja missä?
Mitä he harrastivat?





Isä alkoi puhumaan viime vuoden puolella että haluaa esitellä paikat jotka ovat hänelle tärkeitä. Olin että mikä jottei…

Joten tänä kesänä kun olin käymässä Suomessa niin Isäni halusi esitellä hänen lapsuutensa/nuoruutensa kulmat. Kierreltiin koko päivä isäni ehdoilla ja hän esitteli paikkoja ja kertoi tarinoita joita en ollut ennen kuullut. Joistain asioista minulla oli hieman vääriä käsityksiä, jotka on nyt onneksi saatu oikaistua.

Isäni elämäntarina on kuin saippuaoopperasta konsanaan. Käänteitä ja sairaala/laitosjaksoja, äidin kuolema ja sen myötä äitipuoli ja sisarpuolet, jotka tulivat elämään "sotkemaan" kuvioita. Siskon ja veljen kuolemat aivan liian varhain saivat miettimään omaa onnellista elämää koska olen saanut elää kahden veljen kanssa näinkin pitkään, vanhemmista puhumattakaan.



Isoäitini hautajaiset vuonna 1960


Esittelykierroksen osasyyksi isä kertoi sen että hänen oma isänsä jäi hieman kaukaiseksi eikä ollut kertonut elämästään ennen lapsia oikeastaan mitään. Eikä oikeastaan niidenkään aikana eikä jälkeen. Ehkä tämä oli tyypillistä sodan käyneille miehille, tiedä sitä? Tai miehet (varsinkin ennen vanhaan) yleensä heidän on vaikea kertoa omista asioistaan tunteistaan kenellekkään. Onneksi uusi sukupolvi on hieman erilainen ja asioista osataan puhua.



Isoisä


Joten me kierrettiin kaikki mahdolliset osoitteet ja paikat. Ja voin sanoa että oli mielenkiintoista ja silmiä avartavaa. Voisin jopa sanoa että katson isääni uusin silmin. Ymmärrän isästäni asioita joita en ole ennen edes ajatellut. Opin samalla asioita itsestäni ja sukulaisistani.

Uskomatonta kuinka hyvä muisti isälläni oli, hän muisti kaikkien liha,- urheilukauppiaiden nimet unohtamatta opettajien tai sotilaspastorin nimiä. Toki asiaan voi tulla nopea muutos ja sen tähden olikin hyvä että käytiin tämä kierros just nyt eikä viidestoista päivä.



Isä armeijan harmaissa.


Selasimme myös laatikollisen valokuvia, joista osasta ei ollut mitään hajua ketä siinä oikein on. Valokuvien takana ei ollut mitään vuosilukuja tai nimiä. Osaan kirjoitettiin jotta tiedetään sitten myöhemmin ketä siinä oikein on. Valokuvista löytyi vain yksi kuva minun isän puolen isoäidistä.




Joten sinähän voisit pyytää isääsi tai äitiäsi kertomaan tarinansa ennen kuin on liian myöhäistä.


Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

2 kommenttia