5/recent-posts/slider1

Elämää rajalla
Tosiaan elämme aivan Itävallan rajalla, Saksan puolella. Meiltä on linnuntietä n. pari kilometriä Itävallan puolelle. Sveitsin rajalle on matkaa reilu 30 kilometriä, mutta siellä tulee käytyä harvoin koska siellä on ihan pirun kallista. Mutta se mahdollisuus että voi "hyppiä" maasta toiseen, on aivan mahtavaa. Ilman EU-ta tämä tuskin olisi mahdollista. 

Nykyään vain hieman pelottaa että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Muureja, piikkilanka-aitoja rakennetaan jotta pakolaiset eivät pääse maahan. Meinas unohtua ettei Liechtensteiniin niin pitkä matka ole vain 80 kilometriä. Sielläkin on tullut käytyä vain kerran, käytiin syömässä pirun kalliit schnitzelit. Mutta maisemat olivat mukavat.Kuva on Saksan puolelta ja ilmeisesti talossa on Itävaltalainen isäntä tai emäntä.


Kieli, se on jännä kun saapuu Itävallan puolelle niin murre eli dialekt muuttuu niin radikaalisti että tiedät olevasi "ulkomailla". Vaikka murteessa on samoja sanoja niin sitä puhutaan vielä enempi "peruna suussa". Jumi on alusta lähtien kertonut tarinaa puolalaisista jotka ovat olleet kausitöissä Itävallan puolella. He ovat luulleet oppineensa saksankieltä mutta oppineet vain outoa mongerrusta. Kun he koittavat Berliinissä noin puhua, niin yllätys on kova, kun ei heitä kukaan ymmärrä.


Turvallisuus ennen kaikkea, tämä on Itävallan puolelta.
Bensiini ja Diesel, ovat molemmat paljon halvempaa toisella puolella. Joten täältä tehdään bensiini-reissuja Itävallan puollelle. Itse teen niin jos olen sattumoisin toisella puolella ja tankki on tyhjä niin tankkaan. Varta vasten sinne en lähde ajamaan. Lähin huoltoasema josta saa bensaa minun miniin on kuitenkin 15 minuutin ajomatkan päässä. 

Dieseliä saadaan bemariin 6 kilometrin päässä ja sinne Jumilla on erikseen sellainen dieselkortti. Sinne hän ajaa usein tankkaamaan. Tämä taitaa olla ainut asia joka on halvempaa Itävallan puolella? Niin halpaa että naapurit tekevät Topit eli hakevat menovettä kanistereihin rajan toiselta puolelta.


BensakanisteriNyt kun on ollut paljon pakolaisia liikkeellä niin poliiseja on näkynyt tavallista enemmän. Heillä onkin yksi vakiopaikka jossa pysäyttelevät autoja ja tarkistavat kyytiläiset. Silloin kun Berliinin joulumarkkinoilla oli tapahtunut se rekkaisku niin aamusta olivat poliisit olleet kovat piipussa ja vahtineet tarkkaan ketä siellä liikkui. Hui!Näin helposti pääsee rajan yli meidän lähellä.Rajan toisella puolen muuttuu talotkin kummallisesti erinäköiseksi vaikka onkin tavallaan sama tyylisuunta. Jotenkin taloista tunnistaa, että ollaan toisella puolella. Bussipysäkit ovat tuolla yhden tien pätkällä kaikki erilaisia ja eroavat meidän Saksan puolen ihan kunnolla. Niihin on käytetty aikaa ja rahaa. Söpöt bussipysäkit Itävallan puolella.


Itävaltalaiset (ne jotka asuvat lähellä rajaa) tekevät taasen ruokaostokset Saksan puolella. Se on yksinkertaisesti halvempaa ja Itävallan puolella ei ole edes kunnon ruokakauppaa lähellä. Vaatteet ovat myös Itävaltaan nähden halvempaa ja niinpä itävaltalaiset naiset tuppaantuvat yhteen autoon ja ajavat Saksan puolelle kauppakeskuksiin ostoksille. Taitavat Sveitsiläiset tehdä ihan saman jutun?


Itävallan ja Sveitsin puolella pitää ostaa moottoritiellä ajettaessa tullilipuke eli Vignette. Ekana keväänä tuli kruisailtua ilman sen ostamista, koska luulin että sen voin ostaa siitä "rajalta". Jälkeenpäin selvisi että kovat sakot olisi tullut jos oltaisiin jääty kiinni. Itävallan puolelle voi ostaa 10 päivän (8,90€), 2 kuukauden (25,90€) tai vuoden (86,40€) tullimaksun.

Jos kuitenkin ajelet ilman Vignetteä, sinua ei välttämättä pysäytettä mutta voit saada kotiin ikävän laskun. Ilmeisesti satunnaisesti kuvataan rajan yli ylittäviä, ja sakko voi olla n.300€, voi olla myös enemmän. Sveitsin puolella on vain vuoden tullimaksun mahdollisuus, se maksaa 38,50€. Sakko ilman vignetteä tai väärin laitetusta maksaa 200CHF. Kahteen tunneliin se ei sitten käy (Großer St. Bernand Tunnel ja Munt la Schera). Itävallan moottoriteillä saa ajaa max. 130km/h ja Sveitsin moottoriteillä saa ajaa vain 120km/h.Bodensee on jaettu kolmen maan kesken.


Käsittääkseni junaliput saa Itävallan puolelta ostettua halvemmalla(?). Eli jos olet matkalla Itävallan kautta jonnekkin niin liput kannattaa ostaa itävallan puolelta. Ainakin jos ostaisit liput muuten Sveitsin puolelta.

Itävallan televisiota katsella ja radiota kuunnella on mahdollista myös tällä toisella puolella. Kovin hauskaa on mielestäni kertoa pyöräreissuistamme Saksasta Sveitsiin ja Sveitsistä Itävallan kautta takaisin Saksaan. Sellainen tapahtuu kun pyöräilee Bodenseen ympäri. Me kerran kyllä hieman oikaistiin, me mentiin lautalla toiselle puolelle ja matka jatkui. Fillaroitiin varmaan ennätysajassa, kun katsottiin että tummat pilvet vain lähenevät ja lähenevät. Kerettiin hyvin jopa kotiin asti kuivina.


Tämä on tosiaan vähän sellaista, että saa molempien maiden parhaat edut. Mikä ei sinällään ole yhtään huono juttu. Toisin sanoen se on mielestäni rikkaus, näkee läheltä kahden maan tavat ja kulttuurit. Plus että kaikki mahtavat laskettelukeskukset, vuoret, joet, järvet ja vaelluspaikat ovat lyhyen matkan päässä. 

Minä vien aina ensin vieraani Sulzbergiin, Itävallan puolelle. Sieltä näkee kaikkein parhaiten alpit ja maisemat ovat mielettömät. Kaikki ovat kyllä tykänneet, monet sanovatkin, että aivan mahtava paikka. Näkymä Itävallan puolelta Sulzbergista. Alhaalla näkyy muuten tie jota pitkin ajamme joka toinen perjantai kohti Dornbirniä.

Juhlapyhät ovat myös hieman eri kuin meillä. Esim pitkäperjantai on Itävallan puolella ihan normaali työpäivä. Tämä on hyvä muistaa jos tarvitsee välttämättä jotain kaupasta. Ekana keväänä hotellissa oli vieraita ja juomat loppuivat kesken jo ekana iltana. En silloin tiennyt että Itävallan puolelta olisimme saaneet helpotusta, asiakkaat olivat kuitenkin omatoimisia ja toivat juomaa mukana jota sitten tarjosimme heille. Kätevää eikö? Sveitsin puolella taasen 1. toukokuuta on ihan normityöpäivä. Nämä muutamat vain mainitakseni.


Itävallan puolella puhelinkopit ovat tämän näköisiä.
Asutko sinä rajalla? Teetkö sinä ostokset siellä toisella puolella? Minkälaista on sinun elämäsi rajan tuntumassa? Käytkö toisella puolella vain sen takia että siellä on halvempaa? Vai viekö toiselle puolelle muut kiinnostuksen kohteet?

Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

2 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen aihe, miten sielläkin mietitään hintoja rajojen toisella puolen. Täällä päin moni käy tankkaamassa Venäjän puolella ja juomat taas haetaan Virosta.. eli vastaavaa rallia tapahtuu täälläkin. Itse en ole jaksanut tankkaamista Itänaapurissa harrastaa, mutta Tallinnassa tulee silloin tällöin käytyä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, saksalaiset ovat tarkan markan kansaa ja tekevät pitkiäkin reissuja sen eteen. Esim. Voisin kuvitella saksalaiset jonottamassa niitä kuuluisia ämpäreitä. :) Kiitos kommentista Sisko.

      Poista