5/recent-posts/slider1

Suomi-Mafian jäsenesittely nr 2

Petriin tutustuin ensi kerran kun hän tuli työharjoitteluun Hotelli Martinshöheen. Hän oli meidän joka paikan höylä, vaikka me kaikki tehtiin tietysti kaikkea. Mutta hänelle lankesi ns. miehiset työtehtävät sänkyjen korjaamiset, lamppujen vaihdot, roskien vienti yms. Meitä oli kolmen kopla (Niina) ja täytyy sanoa että meillä meni hommat hyvin yksiin. Minä hoidin keittiöpuolen ja Niina ja Petri salin puolen, tietenkin molemmat auttoivat tarvittaessa minua keittiössä. Tällä porukalla voisin työskennellä uudestaan. Sen tähden olinkin keväällä 2014 erittäin iloinen kun Petri ilmoitti tulostaan Kroneen. Suomimafia palasi hetkeksi yhteen.

Nimi?
Petri Saarijärvi


Mistä olet kotoisin?
Ylöjärveltä


Mikä oli syy miksi tulit Oberreuteen? Työharjoittelu, työ, kieli, rakkaus?
- Olin jo pitkään halunnut päästä töihin Saksaan. Opiskelin Pirkossa (nyk. Tredu) hotelli-ja vastaanottovirkailijaksi ja syksyllä 2011 näin ilmoituksen työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla että Martinshöheen haetaan työntekijää. Töihin ei ollut mahdollista lähteä joten päätin sitten kirjoittaa Maaritille sähköpostia olisiko työharjoittelu mahdollinen ja työharjoitteluun pääsin.

- Kronessa olin töissä toukokuu 2014 - toukokuu 2015. Töihin sai minut houkuteltua työharjoittelumatkalta tuttuni Niina, joka oli silloin Martinshöhessä töissä. Hän oli lähdössä Irsengundin hotelli Allgäublickiin töihin ja pyysi minua hakemaan myös töitä sieltä. Lähetin hakemuksen mutta ilmoittivat että hakevat naispuolisia työntekijöitä. Sitten muutaman päivän päästä Niina laittoi viestiä, jonka Kati oli kertonut että Krone hakee työntekijää. Laitoin hakemuksen, vaihdeltiin jonkin verran sähköpostilla viestejä ja sitten piti vain kysyä lupa Suomessa pomolta että voinko lähteä Saksaan vaikka olin jo suullisesti lupautunut Edeniin kesätöihin ja onneksi pomoni päästi minut lähtemään Saksaan, joten ei muuta kuin uudelle matkalle samaan kylään mutta eri hotelliin.

Kauan asuit/olit Oberreutessa? Milloin?
- Olin 2,5 kk 2012 Oberreutessa, maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun suorittamassa työharjoittelun.
- Vuoden (2014-2015) verran olin Kronessa töissä.

Minkälaista oli työskennellä pienessä Hotellissa, pienessä kylässä?
- Todella mukavaa, kaikkea sai tehdä koska koko hotellista ja piha-alueesta pidimme pienellä porukkalla huolta.
- Työtehtävät hieman erosivat siitä mitä oli ollut Martinshöhessä. Kronessa päätehtäväni oli tarjoilu, jonkin verran myös oli respan tehtäviä ja välillä jonkun teeman kuten pääsiäinen, joulu, Haloween jne koristelua. Myös ei sesonkiaikaan jonkin verran tuli huoneita siivottua, sesonkiaikana huoneita oli siivoamassa siihen tehtävään palkattu henkilö.

Oliko mielestäsi mukavaa/tärkeää kun hotellissa oli suomalaisia töissä? Vai oliko asialla mitään väliä?
- Täytyy sanoa, että olihan sillä paljonkin merkitys kun hotellissa työskenteli suomalaisia vaikka loppujen lopuksi ei olisi ollut väliä olisiko työntekijät olleet saksalaisia tai jonkin muun maalaisia. Jotenkin oli kodikas olo koko ajan ja sitten ei tarvinnut opetella uuden maan toimintatavoille hotellissa työskennellässä. Toki saksalaisiin työskentelytapovoista tuli saatua oppia mm sähkömies, olutkuskit, postimiehet ja muut jotka hotellilla vieraili.
- Kronessa ollessani oli minulle vain tosi hyvä ettei hotellissa ollut suomalaisia työntekijöitä. Oli pakko puhua saksaa ja sen olin tehnyt selväksi että saksaa puhun ja jos en osaa saksaksi selittää tai ymmärrä niin koitetaan sitten englanniksi tai jollain muulla tavalla. Kun kylällä oli vahva Suomimafia niin olihan se mukava vierailla Martinshöhessä ja nähdä suomalaisia ja puhua heidän kanssaan.


Niina ja Kati Hofbräuhausissa

Opitko sinä aikana puhumaan saksaa? tai parantamaan sitä? Kerro hieman saksankielen taidostasi ennen ja jälkeen.
- Olin opiskellut saksaa avoimessa yliopistossa 2010-2012 (oliko 4-5 kurssia) ja myös yhden kuukauden pituisen kielikurssin Münchenissä. Saksan taidon tiesin sellaiseksi kun työharjoitteluun tulin että sillä varmaan pärjää. Kyllähän sillä ihan hyvin pärjäsi ja kehittyihän saksan taito työharjoittelun aikana. 2,5 kuukauden jälkeen huomasin puhuvani paremmin saksaa ja jos työntekijät olisivat olleet saksalaisia aivan eritasolla olisi saksa ollut.
- Tällä reissulla Kronessa saksan taitoni kohosi huomattavasti. Yhä helpompaa on puhua saksaa, myös monista eri aiheista ja voiko sanoa näin ikäväksi että englantia en osaa enää puhua. Jos pitää englantia puhua se vaihtuu yhtäkkiä tahtomattani saksaksi.

Oliko mielestäsi vaikeaa palvella asiakkaita saksaksi?
- Asiakkaita ei ollut vaikea palvella saksaksi. Opiskeluiteni takia oli myös melko hyvin kehittynyt sanavarasto etenkin ravintolapuolelta. Välillä oli sitten niitä tilanteita että olisi ollut hyvä osata vielä paremmin saksaa.
- Asiakkaiden palvelu oli Krone vuoden aikana yhä helpompaa.

Mukavin muistosi Hotelli Martinshöhestä? Entä onko joku muisto ikävä?
- Mukavin muisto on hyvät ja mukavat työntekijät ja suomalaisturistit. Ikävintä muistoa en äkkiä keksi, paitsi kotiinpaluu.
- Kronesta paras muisto oli mukavat asiakkaat, työntekijät, kielitaidon paraneminen. Ikävintä Kronessa olivat työajat etenkin sesonkiaikana jolloin tiistai oli vapaa, keskiviikkona alkoi työt klo 17-22/niin pitkään kuin asiakkaita, to-ma 10-14 ja 17-22/niin pitkään kuin asiakkaita ja palkan pienuus suhteutettuna työaikaan. Myös se että pienellä porukalla tehtiin hommia, välillä isommissa juhlissa Kati oli auttamassa jos vain ehti. Muuten elämä oli käytännössä kellon ympäri pelkkää työntekoa. Olisin melko varmasti jatkanut loka-marraskuulle 2015 jos päivät ei olisi mennyt pelkästään työnteon parissa.

Lempipaikkasi Oberreutessa ja/tai lähialueella?
- Sulzberg Itävallassa, aivan upeat maisemat lumihuippuisille Alpeille. Oberstaufen, Hochgrat ja ehdottomasti Bodenseejärven rannalla oleva Lindau.


Vaduz, Liechtenstein

Kävitkö tutustumassa naapurikyliin? naapurikaupunkeihin? naapurimaihin? Toisinsanoen teitkö paljon reissuja täällä ollessasi? Kerro reissuistasi.
- Kyllä työntekijöiden (Kati ja Niina) kanssa tutuiksi tuli Lindenberg, Oberstaufen, Sulzberg, Lindau myös Lichtensteinissa käytiin vierailulla, Münchenissä tuli vierailtua, Ulm (piti päästä näkemään maailman korkein kirkontorni joka oli Ulmin evankelisessa tuomiokirkossa, Kati oli myös tällä reissulla mukana). Stuttgartin Frühlingsfesteillä kävin ja myös Memmingenissä. Maaritin ja hänen miehensä ja poikansa kanssa Ravensburgissa käynti. Kylä oli sen verran pieni että vapaapäivinä mielelläni lähdin jonnekin muualle katsomaan muita paikkoja.
- Kronessa ollessani minulla oli käytössä auto. Pääsin moniin muihin paikkoihin vapaapäivinäni ja todella helposti. Ei tarvinnut enää miettiä miten mennä juna-asemalle ja miten sieltä pois. Itävallassa tuli paljon ajeltua, myös Neuschwansteinin linnalle ja kaikkia paikkoja en edes muista.


Kävitkö kyläjuhlissa? Jos niin missä niissä ja minkälaista se oli mielestäsi? - Oberstaufenin palokunnan juhlissa kävin. Meno oli todella mukavaa ja erilaista kuin Suomessa. Torvisoittokunta soitti baijerilaista musiikkia, ihmiset tanssivat tuoleilla, olutta oli jokaisella ja sitä juotiin Maßeittain ja tuntui että eikö nämä ala tappelemaan keskenään kuten monesti käy Suomessa. Muutenkin rento meno juhlien aikana. Postbrauerei Weilerin omassa syntymäpäiväjuhla.
- Kyläjuhlissa tuli Kronevuoden aikana paljon käytyä. Lähes joka kerta kun jossain oli juhlat tuli lähdettyä Kronen omistajien pojan Michaelin ja hänen kavereittensa kanssa juhliin. Oktoberfestit tuli myös koettua.

Tutustuitko paikallisiin ihmisiin täällä ollessasi? Jos niin onko sinulla täällä joku kehen pidät yhteyttä?
- Tältä työharjoittelumatkalta jonkin verran tuli juteltua saksalaisten kanssa mutta ei mitään sellaista ollut että yhteydenpito olisi jatkunut.
- Kronen aikana paremmin tuli tutustuttua ihmisiin. Michaeliin (Kronen kokki) tulee pidettyä säännöllisesti yhteyttä.

Minkälaisina sinä pidit paikallisia ihmisiä? esim onko heihin mielestäsi helppo tutustua? Ja mitä mieltä he ovat suomalaisista (jos tästä jotain kokemusta)?
- Olihan heihin helppo tutustua vaikka välillä hieman olivat epäileväisiä kun en ollut saksalainen. Mutta kun kuulivat että olen Suomesta heidän asenteensa muuttui täysin ja he olivat oikeasti kiinnostuneita miksi olen täällä ja millainen on Suomi jne.
- Kronessa työskentely vain vahvisti tätä Martinshöhessä huomaamaani asennetta. Ulkomaalaisia kun Saksassa on paljon niin mielestäni sillä on myös paljon vaikutusta mistä olet kotoisin ja meille suomalaisille se on hyvä asia sillä meitä saksalaiset arvostavat.

Kävikö Suomesta joku sinua moikkaamassa? Oliko se mielestäsi mukavaa?
- Äite ja isä tulivat käymään kun olin Kronessa töissä ja se oli todella mukavaa.

Lempiruokasi ja -juomasi täällä ollessasi?
- Schnitzel, Käsespätzle. Hyvää saksalaista olutta tuli juotua melko paljon, mitä Suomesta ei kovin halvalla saa. Paljon tuli erilaisia schorleja mikähän on oikea nimi suomeksi juotua?

Viihdyitkö Oberreutessa? Hotelli Martinshöhessä? Hotelli Ravintola Kronessa?
- Todella hyvin viihdyin Oberreutessa ja Martinshöhessä sekä myös Kronessa.

Kävitkö juhlimassa Oberstaufenissa tai Lindenbergissä (tai jossain muualla)? Oliko yöelämä mielestäsi vauhdikasta vai ihan ok? Samanlaista kuin Suomessa? Onko jotain huomioita joka olisi ollut erilaista?
- Oberstaufenissa käytiin juhlimassa, olisiko ollut Servus? Meno yökerhoissa oli samanlaista kuin Suomessa. Aukioloajat olivat erilaiset ja etenkin poistuminen autotallin kautta oli hieman outoa.Ulmin tuomiokirkko

Minkä takia päätit palata takaisin Suomeen? (ellei täällä olo ollut sovittu) Kaduttaako sinua että palasit Suomeen? Vai kaduttiko että olit ollut täällä?
- Työharjoittelun loppumisen takia piti palata. En katunut ollenkaan että lähdin reissuun.
- Alunperin suunnittelin että Kronessa olisin ollut 2015 loka-marraskuulle. Vähän oli myös ajatuksena olisinko vaihtanut isompaan kaupunkiin, sellaiseen missä olisi salibandyn harrastusmahdollisuus. Isoäitini kuoli 2015 vain päivä syntymäpäivän jälkeen ja sain jäädä pidemmäksi ajaksi lomalle jotta hautajaisiin pääsin niin silloin se reissu osoitti sen, että haluankin aikaisemmin palata Suomeen ja niin tuli sitten tehtyä.

Paras muistosi täällä olostasi?
- Mahdollisuus päästä ensimmäistä kertaa työskentelmään Saksaan.
- Kronesta paras muisto mukavat työntekijät, saksan kielen taidon huomattava paraneminen.

Mitä Oberreute/Martinshöhe/Krone merkitsee sinulle tällä hetkellä? Onko sinulla ikävä tänne?
- Merkitsee minulle todella paljon. Ensimmäinen oikea mahdollisuus lähteä ulkomaille töihin ja kylänä ja alueena todella hieno ja rauhallinen. Välillä on ikävä täytyy myöntää.
- Krone myös merkitsee todella paljon, voisin melkein sanoa että Kronessa ollessani aloin katsoa elämää Saksassa ja Suomessa aivan eri näkökulmasta.


Kerro vielä mitä kivaa ja mukavaa teit minun kanssa?
- Matkat mitä teimme lähialueille, "keilausilta, jolloin ei keilattu" jolloin aloit Jumin kanssa kunnolla juttelemaan, kyläjuhlat koko Suomimafian kanssa.Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja