5/recent-posts/slider1

Ulkosuomalaisbloggaajien Secret Santa

Lintu maailmalla-blogin Linda kyseli meidän ulkosuomalaisten bloggaajien FB-ryhmässä että ketä kiinnostaisi osallistua Secret Santaan. Eli toisin sanoen lähetettäisiin toisille omasta asuinmaasta jotain tyypillisiä jouluasioita. Se sai olla mitä vain, syötävää, juotavaa, koristeita tai jotain perinneasioita, ihan mitä vaan mieleen pälkähtää. Plus että kerrottaisiin myös hieman miten joulua juhlitaan siinä maassa.Bregenzin joulumarkkinoilla oli myynnissä ihania koristeita


Meitä osallistujia on vain Euroopasta: Hollannista, Skotlannista, Saksasta ja Luxemburgista. Toisinsanoen seitsemän innokasta bloggaajaa.

Onneksi minä hoidin kirjoituksen ja lahjan hoitamisen jo marraskuun puolella. Meinaan olen tässä jo kolmatta viikkoa flunssassa. Ei ehkä olisi ollut järkevää jättää hommaa muutenkaan viime tinkaan. Postinkulusta kun ei ikinä tiedä. 

Minä kirjoitin tällaisen kirjeen Päiville Skotlantiin:
Kirjoittelen sinulle Etelä-Saksasta pienestä alppikylästä nimeltä Oberreute. Tämä ei ehkä ole ihan perinteinen saksalainen kylä ristikkotaloineen. Kylä on kuitenkin ollut voimissaan yli 300 vuotta, vanhimmat talot ovat 1700-luvulta. Aika hurjaa eikö? Välillä tunnen oloni täällä Keski-Euroopassa kovin pieneksi. Kaikki on niin vanhaa ja perinteistä. Onko sinulla siellä Skotlannissa samanlaisia ajatuksia?Perinteistä täällä pidetäänkin kiinni kynsin ja hampain. Joskus tuntuu että kaiken uuden oppiminen ja uusien tulokkaiden tuleminen otetaan vastaan varauksella. Täällä on todella vaikea tutustua ns. Paikallisiin asukkaisiin. Tämä alue (Allgäu) on kaunista joka osallaan on helpottanut minun sopeutumista tänne. Luonto on aina läsnä ja olen oppinut rakastamaan näitä vuoria (ja maisemia) täällä.


Tulin tänne vuonna 2011 jouluksi työkokeiluun ja sille tielle oikeastaan jäin. Ihastuin ensin paikkaan ja sitten yhteen ihanaan mieheen. Nyt meillä on 2,5 vuotias poika. Aluksi ajattelin että joulu muualla kuin Suomessa olisi aivan kamalaa. Mutta onneksi minulla oli seurana yksi suomalainen tyttö ja hotellissa tarjosimme suomalaista jouluruokaa. Se teki olon todella kotoisaksi.


Seuraavan jouluna olinkin muuttanut mieheni luokse asumaan ja ensimmäinen yhteinen joulu oli jotenkin jännittävää. Silloin mietin että miten saksalaiset oikein viettävät joulua ja miten se eroaa suomalaisesta joulusta. Näinä vuosina meille on tulleet omat tavat viettää jouluaattoa. Tavallaan ihanaa että meille on tullut omat perinteet. Hieman saksalaista ja hieman suomalaista ja välillä vähän ”turkkilaista” (miehen veli on naimisissa turkkilaisen kanssa). 


Näiden vuosien aikana olen oppinut että Saksassa ei ole mitään ruokaperinteitä niin kuin meillä Suomessa. Täällä voidaan ihan hyvin syödä jouluaattona nakkeja ja perunasalaattia, aluksi mietin että mitä ihmettä uudenvuoden ruoka jo jouluna. Mutta kuulemma useat eivät halua ottaa jouluaaton ruuasta stressiä ja näin ollen menevät mistä aita on matalin.


Ennen joulua täällä ollaan kovia leipomaan pipareita, keksejä, miljoonia erilaisia. Tästäkin lähetin sinulle maistiaisi, tähtikeksit on maustettu kanelilla. Näistä nämä Lebkuchenit muistuttavat kaukaisesti suomalaisia pipareita, niitä lähettelin sinulle että pääset maistelemaan. Maistuvatko ne mielestäsi pipareilta? 


Ennen joulua täällä on joulumarkkinoita jokaisessa pikkukylässä. Ja niissä on tarjolla mitäs muutakaan kuin Glühweinia eli hehkuviiniä. Tästäkin lähetin sinulle pienen maistiaisen, se sinun pitää vain itse tehdä. Laitan ohjeen tähän, en ole varma olisiko saksankieli sinulta taipunut. 


Glühwein Royal
1 plo punaviiniä
1 sitruuna
1 Glühwein teepussi
3 rkl sokeria
Hippunen kardemummaa


Tee näin:
Kuumenna punaviini ja lisää sitruunanviipaleet sinne, kiehauta. Ota pois liedeltä ja lisää Glühwein teepussi, sokeri ja kardemumma. Anna hautua 10 min. Siivilöi sitruunanviipaleet ja Glühweinteepussi pois. Tarjoile.


Joulumarkkinoilla tai markkinoilla yleensä on aina tarjolla paahdettuja manteleita. Niitäkin on nykyään jokaista mahdollista sorttia myös cashew-pähkinöistä. Näistä laitoin myös maistiaisen sinulle.


Markkinoilla on yleensä aina myynnissä myös paikallisten käsityöläisten töitä. Minusta nämä puutähdet ovat sellaiset joita täällä näkee usein koristeena. Niitä on sellaisia isompia ja paksumpia joita voi laittaa vaikka rappusille tai sisäänkäyntiin lattialle koristeeksi. Sitten on pienempiä vaikka ikkunalaudalle tai hyllykköön tai pienempiä ja ohuempia joita voi laittaa roikkumaan oikeastaan ihan mihin vain. En oikein löytänyt mieleistäni tähteä niin tuunasin hieman kahta erilaista tähteä. Toivottavasti tämä sopii teidän joulutunnelmaan?

Bregenzin Joulumarkkinoilla oli myynnissä tällaisia tähtiä.Joulu on täällä siitä erikoista aikaa koska 6.12. tuo Nikolaus-pukki lahjan ja/tai suklaata, jouluaattona lahjat tuo Christkind eli Jeesus-lapsi tai Joulupukki, riippuen hieman missä asut, mihin uskontoon kuulut tai mistä tulet.
Toivon että tämä joulupukin paketti oli sinulle mieluinen? Ja se toi sinulle jouluiloa ja ihanaa joulunodotusta. Itselle ainakin tuli tästä kirjoittamisesta jo hyvä ja jouluinen mieli.

Bregenzin Joulumarkkinat 2018


Ihanaa joulunodotusta toivottelee Kati perheineen.


P.s. Alkuviikosta tuli lunta, joka on jo kohta sulanut pois, Korkealla vuorilla näyttää lunta vielä olevan. Onni on asua 850 m korkeudessa jonne lunta tulee talveksi. Saas nähdä saammeko valkoisen joulun. 

P.s. Onko teillä lunta jouluna vai saatteko nauttia vihreästä joulusta?


P.s. Laitoin vielä pari pussia suomalaiseen makuun sopivia keksejä/pipareita. :)´Sainkin oman pakettini alkuviikosta jonka Lintu Maailmalla-blogin Linda lähetti niin ikään Skotlannista. Olinkin pakettia odottanut jo jonkin aikaa ja huolestuneena mietin että kerkeänkö saamaan sen ennen joulua. Paketti oli täynnä kaikenlaisia herkkuja joita oletettavasti päästään maistelemaan joulunpyhinä.
Linda olikin kirjoittanut korttiin että mitä kaikkea laatikossa oli. Itse odotan sitä että pääsen kokeilemaan tuota maitosaippuaa. Se tuoksui niin hyvältä, sellaiselta perussaippualta mutta paremmalta. Mukana oli myös kynttilä joka tuoksuu niin joululle että sen aion sytytttää kun päästään joulusaunaan.


Kiitos vielä Linda tämän Secret Santa:n järjestelystä ja tätä oli ilo tehdä. 

Laitan tähän vielä muiden osallistujien postaukset kyseisestä aiheesta:


Päivi Yksin karkuteillä-blogista kirjoitteli tähän malliin hänen jouluvalmisteluistaan ja salaisesta joulupukista.


Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen


Ei kommentteja