5/recent-posts/slider1

Meidän joulu Saksassa



Ennen joulua olemme (lähinnä minä) leiponeet pipareita, joulutorttuja ja hieman koristelleet asuntoa. Pipareita leipoessa pitää olla tonttulakki päässä ja pitää kuunnella suomalaisia joululauluja. 

Kirjoittelinkin aikaisemmin miten saksalaiset valmistautuvat joulunviettoon, sanoisin että aika samalla lailla kuin me suomalaiset. Onhan melkein kaikki perinteet tulleet Suomeen Saksasta.





Isnyn joulumarkkinat ovat kuuluneet meidän jouluperinteeseen, vaikkakin tänä vuonna en itse päässyt paikalle. Minun piti olla siellä auttamassa mutta flunssa vei minut mennessään sohvan pohjalle. Isnyn markkinoilta on haettu kuuluisaa joulutunnelmaa ja suomalaista lohta. Nam!


Kauneimmat joululaulut olen käynyt laulamassa (ja itkemässä) Dornbirnin kirkossa. Aivan ihana tapahtuma, jos sinulla on mahdollisuus mennä niin mene vaikka vähän kauempaa, et tule katumaan.



kauneimmat joululaulut


Aatonaattona olemme koristelleet joulukuusen yhdessä anopin kanssa. Nykyään meillä on oma kuusi yläkerrassa (anoppi asuu alakerrassa) ja minä olen hoitanut kuusen koristelun. Tänä vuonna Pimi saa myös osallistua. Anopin kuusen latvassa ei ole tähti vaan enkeli. En tiedä kuinka yleistä tämä on muualla Saksassa?


joulukuusi


Meidän jouluaatto kulkee melkein samaan tyyliin kuin minulla Suomessa. Aamulla keitän riisipuuron, jonne piilotan mantelin. Puuron jälkeen olemme aikaisemmin käyneet saunassa kylpylässä mutta nyt kaksi viimeistä vuotta meillä on ollut oma sauna kellarissa. Aivan ihanan luksusta.

Iltapäivällä ohjelmassa on ollut hautausmaakäynti tai joulukirkko. Täällä on iltapäivällä ihana lasten messu, joka on sopivan lyhyt eikä siellä jaaritella mitään. Siellä on tuttu joulukuvaelma ja laulu jouluyö, juhlayö laulu saa muistot mieliin omasta lapsuudesta.

Kuuden aikoihin olemme aloittaneet syömisen (riippuen kokista), menu on vaihdellut suomalaisesta turkkilaiseen. Usein meillä on ollut piparjuurikeittoa alkuun ja pääruoaksi lohipiirakkaa tai lihakääryleitä. Salaattia ja lisukkeita. Suomalaiset laatikot ovat olleet menestys.



jouluruuat


Tässä välissä olemme juoneet hieman viiniä ja maistelleet snapseja. Jossain vaiheessa joku (anoppi) alkaa tutkimaan onko joulukuusen alle tullut paketteja Christkindiltä eli Jeesus-lapselta. Jokainen käy vuorollaan etsimässä omat pakettinsa ja sitten saadaan avata paketit. Sitten maistellaan hieman lisää viiniä ja snapseja.


Jälkiruoka on tarjoiltu välillä vähän turhankin myöhään ja silloin on ollut tarjolla keitettyä päärynää, (+jäätelöä) suklaakastikkeella, tästä on melkein jo tullut tapa. 



Päärynää, jäätelöä ja suklaakastiketta


Illan aikana olemme kuunnelleet saksalaisia ja suomalaisia joululauluja. Nukkumaan olemme menneet reilusti yli puolen yön jälkeen. 

Aamulla olemme saaneet nukkua pitkään. Ihanaa. 
(Paitsi noh, viime vuosina on ollut yksi häiriötekijä)


Olen kirjoittanut blogipostauksen, jossa kerron mistä löytyy raaka-aineet suomalaiseen joulupöytään Saksassa.


Hyvää Joulua! 

Frohe Weihnachten!!


P.s. kirjoittelin fiiliksistä marraskuun lopulla: kirje toiselle ulkosuomalaiselle.




Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: suomalainen_im_allgau


Ei kommentteja