5/recent-posts/slider1

Flunssa - Erkältung

Flunssakausi on taas täällä tai ollut jo pidemmän aikaa, ainakin meidän perheessä. Kaikenlaista ollaan kokeiltu ja tuntuu ettei oikeen mikään toimi. Ehkäpä se onkin se ongelma kun ei "uskota" mihinkään niin ei luoteta siihen yhteen ohjeeseen. Ja tietenkään kaikki ohjeet/reseptit eivät toimi kaikissa tilanteissa jo senkin takia pitää olla vaihtoehtoja. Helena kirjoitti (täältä)aikaisemmin syksyllä kuinka kuumalla shamppanjallakin voi ehkäistä flunssaa.





Vinkki 1 

tällä aloitetaan kun alkaa hieman tuntumaan että nyt on flunssa, Erkältung tulossa. Ingwer-Zitronetee eli Inkivääri-sitruunatee, tätä pitää juoda litrakaupalla että se (ehkä) mahdollisesti auttaa. Tämä on myös ihan yksi lempiteemaku. Sopivan vahvana se oikein kutittelee kurkkua. 

Valmistat teen näin: 

  • Ota sopivan kokoinen pala inkivääriä, kuori ja pilko tai raasta (mielestäni paras tulos) sekä purista puolikkaan sitruunanmehu (tai enemmän). Laita aineet teekannuun jossa kuumaa vettä. Anna hautua ainakin viisi minuuttia mieluiten kymmenen. Juo ja nauti.





Vinkki  2

Timjami- ja salviatee, niitä tarvitset silloin kun sinulla on yskä tai kurkkukipeä. Tietenkin tuoreilla yrteillä saisit parhaan tuloksen mutta se ei ole aina mahdollista. Joten kuivatut yrtit käyvät myös. 

Valmistat teen näin: 

  • Liota kuumaan veteen yrttejä, anna hautua 5-10 minuttia. Nämä teet eivät maistu kovin hyvälle mutta voivat auttaa ja helpottaa olotilaa. Voit tehdä salviasta myös kurkunkurlausuutetta, eli liotat reilun satsin kuumaan veteen ja sitten vain kurlaat ja kurkkukivun pitäisi lähteä. Apteekista saa myös erikseen kurlaustippoja joita voi myös käyttää.


Vinkki  3


Jos ja kun yskä on edennyt pidemmälle silloin saattaa auttaa Sipulitee. Tästä on kahta erilaista versiota tai jopa enemmän. Olen kuitenkin tätä minun versiota testaillut ja todennut että se voi auttaa. 

Valmistat juoman näin: 

  • Pilko sipuli neljään osaan ihan kuorineen ja laita kattilaan vettä niin että sipulit peittyvät. Keitä sipuleita jonkin aikaa ehkä parikymmentä minuuttia. Siivilöi sipulit pois ja lisää lusikallinen hunajaa. Juo pois. Tätä useasti päivässä niin varmasti lähtee. Tai sit ei niin kuin minulla yksi vuosi, oli yskä mennyt niin pahaksi ettei auttanut mikään.

  • Toinen ohje menee näin: Keitä 3dl maitoa jossa kokoinen silputtu sipuli,virta pois ja anna hautua 15-30 minuttia. Siivilöi sipulit pois ja lisää hunajaa. Juo!


Vinkki  4


Tämä juoma minulle vinkattiin juuri sinä keväänä kun yskää kesti sen 12 viikkoa. Cola-inkiväärijuoma. Kuulostaa tosi extremeltä ja sitä se kyllä onkin. 

Valmistat juoman näin: 


  • Coca-colaan (500ml) pilko inkivääristä 5-6  viipaletta, lisää cocikseen ja keittele jonkin aikaa. Juo lämpimänä. Koitin sitä silloin mutta se ei enää auttanut pitkittyneeseen yskään. Yksi kaveri, jolta tämän vinkin sain kertoi vannovansa tämän nimeen.



Vinkki  5


Tämän vinkin kuulin viime keväänä radiosta. Vappu Pimiä kertoi vannovansa tämän nimeen. Eli heti silloin kun sinusta alkaa tuntua että olet tulossa kipeäksi. Tee valkosipulijalkakylpy. 


  • Kaada vatiin kuumaa (ihan oikeasti) niin kuumaa että just pystyt laittamaan jalat sinne veteen. Lisää veteen murskatut valkosipulit (kuorineen), riittää että olet murskannut ne veitsen lappeella (onko tämä oikea sana?). Liottelet jalkoja ja lisäät aina vähän väliä kuumaa vettä. Laita vielä nämä kyseiset valkosipulit vielä sinun sukkiin yön ajaksi. Olen tätä pari kertaa koittanut ja saattaa olla että se on hieman auttanut(?)





Vinkki 6

Niin kuin jo edellisessä vinkissä oli että laita sitä valkosipulia sukkaan. Eli voit laittaa joko valkosipulia tai sipulia, riippuen kumpaa on tai kumpaa tykkäät. Vaihtoehtoisesti varsinkin jos on pieni lapsi kyseessä niin voit laittaa sipulit esim yöpöydälle tai lattialle lapsen viereen. Pienille lapsille ei saa laittaa niin että on suora kosketus sipuliin. Tai sitten keitetty sipuli pyyhkeen sisällä rinnalle, varsinkin lapsille.





Vinkki 7

Wick vaporup jota hierotaan rintaan ja selkään. Ei olisi varmaan huono laittaa sitä jalkoihin ja sukat päälle. Vaihtoehtoisesti lapsille (tai raskaana olevalle) voi laittaa timjamirasvaa tai Engelwurzsalbe:ta (en tiedä mikä on suomeksi ja löytyykö sitä edes Suomesta?) myös jalkoihin ja rintaan ja nenän alle. Vauvoille voi laittaa vain rintaan, tai näin ainakin purkissa lukee. En tiedä auttaako tämä oikeasti vai onko vain se tunne että auttaa kun tuoksuu mentholille ja muille aineille.






Vinkki 8

Jenkkileffoistakin tuttu kanakeitto kuulemma auttaa. En ole asiasta ihan samaa mieltä, varsinkin kun se keitto mitä minä olen joutunut syömään ei maistu millekkään. Lautasella herne etsii toista ja kana on ihan oikeaa kanaa ja sitkeää kuin mikä. Puuh, joutuu aina hieman kaivelemaan maustepurkkeja että saan tämän keiton nieltyä alas.


Vinkki 9

Yskään auttaa myös hunaja. Ihan vaan lusikallinen naamariin ja se on siinä. Huom! Alle 1-vuotiaille ei saa antaa!


Vinkki 10

Suomalaiset vannovat mustaherukka- tai puolukkamehun nimeen flunssakautena. Meillä päin se on Holunderbeerensaft eli seljanmarjamehu. Olen "joutunut" juomaan sitä pari kertaa ja voi että ei ole minun makunystyrät tottunut siihen makuun. Toki kun sanotaan että se auttaa niin pakkohan se on vetää kiduksiin.

Vinkki 11

Vältä maidon ja maitotuotteiden käyttämistä. Maito lisää limaneritystä

Vinkki 12

Kurkkukipuun auttaa vanhin kikka eli suolavesi. Ripaus suolaa hieman lämpimään veteen ja sitä kurlaat muutamaan kertaan.

Ennen kuin se flunssa iskee

Sitten tietenkin ennakointi eli mitä vinkkejä on ennen kuin se flunssa iskee. Tänä syksynä opin yhden uuden, kukansiitepöly eli blütenpollen. Sitä sekoittaa vaikka puuron joukkoon niin pitäisi vahvistaa vastustuskykyä. Allergiset ihmiset (niin kuin mä) aloittakaa vain muutamalla papanalla. Voin kertoa että muuten tulee mukava mahahipu. Sitten ne vanhat C- ja D-vitamiinin syönti. Mitä muita näitä nyt on?



Näitä ohjeita on varmaan niin monia kuin on ihmisiä, ja kaikilla on se luottoresepti johon luottaa. Onko sinulla joku jota en ole vielä listannut? Mikä on sinun luottoresepti? 


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Bloglovin' ja Blogit.fi

4 kommenttia

  1. No tässäpä paljon vinkkejä joka lähtöön! Osa tuttuja, osa ihan uusia. Mulle tulee mieleen, että jos omistaa kylpyammeen, niin Saksasta saa ihanan kirkkaanvihreää Erkältungsbad-litkua lasipullossa kemikaliokaupasta. Sitä kipataan kylpyveteen ja siinä liotetaan itseä, ja kaikki haisee eukalyptukselta ja yrteiltä. Oli ainakin ihana lämmin kylpy ilahduttamaan flunssassa. Käytin silloin taannon kun mulla vielä oli amme.

    VastaaPoista
  2. Moikka Liisa, kiva että on uusiakin. Niitä parhaita ohjeita tuntuu aina tulevan. Toi amme juttu kuulostais kivalta, valitettavasti meillä ei ole kylpyammetta.

    VastaaPoista
  3. Ent. laulajana minulla on 2 "parasta" yskànrauhoituskikkaa: Jos tunnet jonkun joka tekee akupunktuuria, niin voit kysàistà ettà kàsittelee niskan ja kaulan yhtymàkohtaa (selàn ylintà osaa) sillà kuumalla hiilellà, jonka suom. nimeà en nyt tiedà.
    Jollet tunne, ja pidàt koko perhettà valveilla hirnuessasi làpi yòn, niin anoppini konsti auttaa 100%: Tee appellsiini tuoremehu, làmmità se, ja lisàà vielà sokeria, ja trinkkaa, ja sillàvàlin laita tulenkestàvà tiiliskivi hellalle kuumenemaan, n. 5-7 min X puoli, ja kun se on niin kuuma ettà pisarat sihahtavat, niin kààri se sanomaleteen ja sitten johonkin vanhaan puhdasta villaa olevaan riepuun, ja laita rinnalle. Se luo "paikallisen kuumeen" ja imee itseensà alle muodostuvan hien. Yskà rauhoittuu, ja uni parantaa. Itse en uskonut moiseen, mutta kerran olin anoppilassa niin kuraisessa yskàssà, ettei ollut voimia vastustella, ja nàin vaan kun se pelastava tiili laitettiin rinnalleni...aamulla kòhà oli melkein tiessààn!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko vinkeistä, täytyypä noita kokeilla jos ei muut auta.

      Poista