5/recent-posts/slider1

Suuri Suomi 100 ulkomaalaisuus-visa


Sara Housefive-blogista haastoi kaikki ulkosuomalaiset bloggaajat vastaamaan tähän Suureen Suomi 100 ulkosuomalaisuus-visaan. Kysymykset liittyvät jollain lailla Suomeen ja suomalaisuuteen niin sehän vain sopii juuri ennen H-hetkeä. Kiitos haasteesta Sara ja tässä on minun vastaukseni.Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Olen asunut kohta jo kuusi vuotta Saksan alpeilla pienessä kylässä nimeltä Oberreute. Pari vuotta sitä ennen asuin vuoden verran Frankfurtissa.


Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?

Yleensä tulee käytyä vain kerran vuodessa, mutta tänä vuonna tuleekin kaksi kertaa. Olimme kesällä 3 ja puoli viikkoa ja ensi viikolla lennämme Kimin kanssa viikoksi. Tämä kerta on ex tempore ja yllätysmatka.

Mitä kaipaat Suomesta?

Suomesta kaipaan omaa perhettä, sukulaisia, kummilapsia ja ystäviä. Toki järvi/merimaisemaa ikävöin myös, järvimaisema täällä ei vain ole samanlainen. 

Lempi-maisemasi Suomessa?

No se on juuri tuo edellisessä kysymyksessä mainittu järvi/merimaisema. Maisema jota katselet saunan verannalta.

Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?

ÖFG Vorarlberg eli Suomi-Itävalta seura järjestää itsenäisyypäivän illallisen, jonne minä olen menossa.

Mitä muotoilua teiltä löytyy ja onko jonkin esine tai astia, minkä haluaisit kotiisi tuoda Suomesta?

Meiltä löytyy paljonkin suomalaista designia, marimekkoa, iittalaa, luhtaa, finlaysonia, Eero Aarnion tuplakupla on uusin hankinta ja tykkään siitä kovasti. Jotenkin sitä aina pitää hamstrata lisää astioita, joten iittalaa luultavasti seuraavaksi.


Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?

Hmm, rakkain tavara. Ehkä se on Iittalan Teeman teekannu. Sitä ilma en pystyisi elämään. Juon teetä monta kannua päivässä. Mietin jo toisen kannun ostamista koska jos toinen on pesussa, mihin minä sitten teen teetä?

Mitä Suomalaista ruokaa rakastat?

Aura-juusto, se on ruoka-aineista se mitä täältä ei saa. Siitä saisi tehtyä niin paljon ruokia mihin sitä voisi lisätä. Keitot, laatikot, piparkakkutaikinarullia yms yms. Mutta sitä yhtä palaa pakkasessa joutuu aina säästelemään.

Entä mitä Suomalaista ruokaa inhoat?

Minä taidan tykätä aika lailla kaikista. Mutta ehkä lipeäkala on inhokkien inhokki, sitä nyt onneksi kukaan enää tarjoaa.


Minkälaista elämää viettäisit/viettäisitte, jos asuisittekin edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?

En uskoisi että elämä lapsen ja miehen kanssa kovasti poikkeaisi normaalista arjesta. Ehkä se että pystyn olemaan kotona lapsen kanssa, eikä minun tarvitse aloittaa töitä heti kahdeksalla tunnilla per päivä. Täällä työnantajat joustavat enemmän työajoissa. Toinen asia on ehkä se että olemme niin lähellä kaikkea täällä Keski-Euroopassa ja matkat ovat lyhyet. Esimerkiksi Italiassakin voisi käydä pikavisiitillä jos haluttaisiin.


Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tulijaisiksi Suomesta?

Suklaata, fazerin sinistä ja Jumille mustaherukkamehua, aikakausilehtiä, salmiakkia (nykyään harvemmin koska syön sitä aina vain vähemmän ja vähemmän), tomaatti-chili-salaattikastiketta, sitruunapippuria, kardemummaa, pomeranssinkuorta. Kimille talk-muruja, ruis- ja ohrahiutaleita ja ruisjauhoja karjalanpiirakoita varten. Näitä on niin paljon. Käykää lukemassa postauksestani.Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Naisilla on Suomessa hyvät oltavat, olihan Suomi ensimmäinen maa jossa naiset saivat äänioikeuden. Naiset ovat itsenäisempiä kuin muissa maissa. Suomessa ainakin suomalaisena asiat toimivat hyvin, minulla ei ollut ikinä mitään ongelmia virastotahojen kanssa.


Mikä Suomessa ärsyttää eniten?

Nykyään ainakin uutisissa ja facebookissa vihapuheet ovat aina otsikoissa. Se harmittaa ettei hyvät uutiset pääse läpi tai ne saavat vähemmän huomiota. Se ärsyttää kun monet haukkuvat Suomea ja sanovat että Suomessa asiat ovat huonosti vaikkei näin välttämättä ole. Silloin kannattaisi lähteä käymään muissa maissa ja todeta itse kuinka helppoa se elämä on Suomessa.

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

Puusauna (vaikka ei meidän omassa saunassa mitään vikaa ole) se vain kuuluu Suomeen ja se järvimaisema.

Suomalaisinta minussa on...

Se että olen kylmän rauhallinen. KEEP CALM and let the Finnish girl handle it-sanonta kertoo kaiken.


Puolisoni/läheisen mielestä suomalaisinta minussa on...


Tähän kohtaan en ole saanut vielä vastausta, palaan asiaan myöhemmin.

Olen hävennyt Suomea/suomalaisia...

Niitä kun näkee jossain ympäripäissään eivätkä he tiedä mikä päivä, maa tai valuutta on kyseessä. Mutta toisaalta kyllä ne muunkinmaalaiset osaavat lue: Saksa, Englanti, jne.

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?

Kylmä, pimeä, hyttyset, revotulet, lumi ja sauna. Yleensä aina joku tuntee jonkun joka on käynyt Suomessa ellei hän itse. Sitten luetellaan kaupungit joissa on käyty.

Kerron aina Suomesta...

Miten me oikeasti käydään saunassa. Eli ei kuivassa sadassa asteessa, emme ota aikaa vaan menemme fiiliksen mukaan, sekasaunat eivät ole yleisiä ja kyllä hakkaamme itseämme koivuvihdalla.

Kuinka usein puhut Suomea?

Päivittäin oman lapsen kanssa, kerran pari viikossa äitini tai ystäväni kanssa. Ja ainakin joka toinen viikko suomalaisten kanssa Suomi-koulussa tavatessa.

Mikä on mielestäsi Suomen kielen kaunein sana?

Kyllä se taitaa olla sana: RAKAS. Se vain merkitsee niin paljon ja siinä surisee sopivasti R-kirjain ja S-kirjain suhisee.

Entä rumin?

Jaxuhalit plus muut uudissanat.

Mikä on lempimusiikkiasi Suomesta? Lempi-laulusi?

Oi voi, niitä on niin paljon. Varsinkin kaikki 80-luvulla tuotettu tuo mieleen oman lapsuuden, eli Eput, Leevi, Popeda jne. Musiikkimakuni on niin laaja, usein kuuntelen radiota ja sieltä tulevat Juha Tapio, Lauri Tähkä, Yö, Irina, Suvi Teräsniska ja sitten on liuta näitä uusia naislaulajia joiden nimiä en edes muista. Mutta he tekevät hyvää musiikkia ja laadukkaita tekstejä. Tykkään.Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan?

Kimi on vielä niin pieni mutta koitan jo nyt pitää kiinni tietyistä tavoista. Nyt jouluaikaan leivotaan pipareita ja torttuja, kuunnellaan joulumusiikkia ja myöhemmin toivon että se pukki tulisi tuomaan paketit. Minä kokkailen lähinnä suomalaista ruokaa ja nämä korvapuusti/mustikkapiirakkapäivät aion ottaa meidän perinteisiin. Niin kuin myös itsenäisyyspäivät, laskiaiset, vaput ja juhannukset.


Mitä terveisiä lähetät 100-vuotiaalle Suomelle?

Sanonta: "On lottovoitto syntyä Suomeen", on oikeasti ihan totta. Me suomalaiset ulkomailla saamme harvoin mitään negatiivista palautetta. Suomalaiset ovat rehtiä ja rehellistä kansaa joihin voi luottaa. Olen onnellinen ja ylpeä siitä että olen suomalainen. Suomi olet minun rakas synnyinmaa. Onnea 100-vuotias itsenäinen SUOMI!

Sininen ja valkoinen, värit ovat vapauden. 
Terveisin sinivalkoinen sydän.


Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Bloglovin' ja Blogit.fi

Ei kommentteja